Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009

Αφιερωμένο στους συνέδρους του 18ου συνεδρίου του ΚΚΕ


Το ΚΑΤΥΝ , το ΚΚΕ και ο Στάλιν



Αυτές τις ημέρες προβάλλεται η ταινία του Πολωνού σκηνοθέτη Α. Βάιντα ΚΑΤΥΝ , η ιστορία δολοφονίας –σφαγής χιλιάδων αξιωματικών του Πολωνικού στρατού. Ο ίδιος ο Αντρ. Βάιντα είναι γιος δολοφονημένου αξιωματικού στο ΚΑΤΥΝ.

Την ίδια στιγμή από 18-22 πραγματοποιείται το 18ο Συνέδριο του ΚΚΕ που ανάμεσα στα άλλα ντοκουμέντα πρόκειται να ψηφιστεί και η παλινόρθωση της σταλινικής περιόδου. Μία παλινόρθωση που πάει να περάσει στα ψιλά, παρ΄ όλες τις εσωκομματικές αντιδράσεις (Βλ. κείμενα Γ. Ρούσση[1])
Η ταινία από τη δημιουργία της τόσο πριν αλλά και μετά ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από το ΚΚΕ στην Ελλάδα. Την ίδια θύελλα είχε ξεσηκώσει και η άλλη του ταινία, τέλη της δεκαετίας του 70 νομίζω, «Ο άνθρωπος από μάρμαρο» που στηλίτευε τα επιτεύγματα του ανύπαρκτου σοσιαλισμού και τότε πέσαμε να τον φάμε....Αλλά αποδείχθηκε ότι και τότε αυτός είχε δίκιο.

Θύελλα αντιδράσεων λοιπόν και για το ΚΑΤΥΝ κι αυτό γιατί η σφαγή αυτή αποδίδεται στους Σοβιετικούς και στον Στάλιν και στην παρέα του, που τότε κυριαρχούσε στη σοβιετική ηγεσία και όχι μόνο. Τόσο η θέση του ΚΚΕ σήμερα, αλλά και του πάλαι ποτέ Σοβιετικού κράτους ήταν, ότι τη σφαγή την διέπραξαν οι Γερμανοί και ο Χίτλερ και την απέδωσαν στους Σοβιετικούς. Το ΚΚΕ ήδη από το 2005 υποστηρίζει στην εφημερίδα του τη θέση αυτή. Μάλιστα για να κάνει πιο σοβαρά τα επιχειρήματά του θεωρεί ότι όποιος εστερνίζεται την άποψη ότι τη σφαγή διέπραξαν οι Σοβιετικοί τότε ταυτίζεται απόλυτα με την Γκαιμπελίστικη και Ναζιστική άποψη. «Υπάρχει όμως κάτι, που μας αφορά όλους, και είναι τούτο: Για πρώτη φορά στην ελληνική τηλεόραση, η προπαγάνδα του Γκαίμπελς γύρω από την υπόθεση του Κατίν, σε συνδυασμό με τα ψέματα του γιελτσινικού καθεστώτος μετά την πτώση της ΕΣΣΔ, βρήκαν τέτοια ανταπόκριση και τέτοια προθυμία να παρουσιαστούν σαν «αλήθεια».» ή [2] «Είναι ικανοί να αθωώσουν και τον Χίτλερ, προκειμένου να χύνουν το θανατηφόρο δηλητήριο της ιμπεριαλιστικής αντισοβιετικής τους προπαγάνδας, ώστε να αποδείξουν πως η κοινωνία που απάλλαξε τον άνθρωπο από την εκμετάλλευση, που νίκησε φασισμό και ναζισμό, που ήταν το αντίπαλο δέος στον ιμπεριαλισμό, δεν ήταν τίποτε άλλο από μια κοινωνία καθοδηγούμενη από εγκληματίες ηγέτες. Επιτελεία ολόκληρα υπηρεσιών του ιμπεριαλισμού δουλεύουν γι' αυτήν την προπαγάνδα, βρίσκοντας πρόθυμους υπηρέτες διάφορους δημοσιολόγους και δημοσιογραφούντες ανά τον κόσμο, ανάμεσά τους και κάμποσοι ντόπιοι, που αξιοποιούν το υλικό τους στα αστικά ΜΜΕ. Αλλωστε, ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Και η αλήθεια αυτών των δημοσιογράφων, με τη λογική τού «κάνω το άσπρο μαύρο», είναι καλό εργαλείο μιας δημοσιογραφίας, που ξεπερνά ακόμη και τους διδάξαντες αυτήν, σαν τον Γκαίμπελς».[3] Απλά πράγματα δηλαδή ξεκινάμε χαρακτηρίζοντας Ναζιστή και Χιτλερικό, όποιον τολμήσει να αποδώσει το έγκλημα στους Σοβιετικούς.

Οι Ναζί αποκάλυψαν το έγκλημα το 1943 και το απέδωσαν στους Σοβιετικούς. Επομένως τα πράγματα είναι καθαρά για το ΚΚΕ το οποίο στις τελευταίες του θέσεις για το σοσιαλισμό ενθρονίζει το πρόσωπο του Στάλιν από τον καιάδα που τον πέταξαν οι «οπορτουνιστικές ηγεσίες» από τη δεκαετία του 50 ως τον «προδότη» Γκορμπατσόφ, ξεχνώντας βέβαια να ομολογήσουν ότι τα στοιχεία των εγκλημάτων του τα δίνει το ίδιο το ΚΚΣΕ.


Ας πάρουμε τα πράγαματα με τη σειρά.


Πολωνοί αξιωματικοί βρίσκονται στα χέρια των Σοβιετικών μετά την εισβολή των Γερμανών .

  • Ερώτημα πρώτο...Γιατί βρίσκονται φυλακισμένοι των Σοβιετικών; Σ΄αυτό το επιχείρημα δεν απαντά κανείς από τους γράφοντες στο Ριζοσπάστη. Φαντάζει σαν κάτι απλό. Αντίθετα το προσπερνάνε και αρχίζουν την ιστορία περιγράφοντας το γεγονός από το 1943 . «Οι Σοβιετικοί βρίσκονταν στο Κατίν μέχρι τον Ιούνη του 1941 οπότε και άρχισε η επίθεση του Χίτλερ κατά της ΕΣΣΔ».έτσι ξεκινά τα επιχειρήματά του ο κ. Γκίκας[4] ενώ ο Σλομπότκιν παραθέτει και δεν το αμφισβητεί την απόφαση της επιτροπής Μπρουτένκο όπου σημειώνει: "ότι οι περισσότεροι από τους 135 χιλιάδες ανθρώπους εξολοθρεύτηκαν από τους Γερμανούς φασίστες στο προσωρινά κατεχόμενο έδαφος της επαρχίας του Σμολένσκ, ήταν Πολωνοί αξιωματικοί, που βρίσκονταν σε τρία σωφρονιστικά - στρατόπεδα στην περιοχή του Κατίν και χρησιμοποιήθηκαν στην περίοδο της επίθεσης της Γερμανίας στη Σοβιετική Ένωση σε οδικές εργασίες"[5].

  • Ερώτημα δεύτερο: Έγινε εισβολή των Σοβιετικών στην Πολωνία την ίδια στιγμή που γίνονταν και από τους Ναζί; Ακόμη κάτι που προσπερνιέται έτσι εύκολα. Δε μας λένε τι δουλειά είχαν οι Σοβιετικοί στην Πολωνία την ίδια ακριβώς στιγμή που εισέβαλαν και οι Ναζί;

  • Ερώτημα τρίτο: Αφού όπως παραδέχεται ο Σλομπότκιν (στέλεχος και πρώην βουλευτής του Κομμουνιστικού εργατικού Κόμματος Ρωσίας) ότι οι Πολωνοί αξιωματικοί ήταν αιχμάλωτοι, πως έφτασαν στα χέρια των Ναζί; Παραδόθηκαν σ’ αυτούς από τους Σοβιετικούς ή αφέθηκαν στη τύχη τους; Κι αυτό το ερώτημα όχι μόνο δε μπαίνει , αλλά προσπερνιέται εντελώς.

  • Ερώτημα τέταρτο: Στους μαζικούς τάφους αποδεδειγμένα βρίσκονται και πτώματα Σοβιετικών. Αυτό για τους γράφοντες ιστορία στο ΚΚΕ είναι θύματα των Γερμανών, ακόμη μία απόδειξη του εγκλήματος των Ναζί. Ποιοι είναι αυτοί οι Ρώσοι στρατιώτες (;) και που αναφέρονται τα ονόματά τους ως θύματα των Ναζί;

  • Ερώτημα πέμπτο: Καταλογίζεται στους Πολωνούς αβυσσαλέο μίσος για τους Σοβιετικούς χωρίς να παραθετονται κάποιοι λόγοι. Γιατί τέτοιο μίσος, κάποια αιτία θα υπάρχει.

  • Ερώτημα έκτο: Τελικά πέραν των «υπερβολών» όπως τις ονομάζουν οι Θέσεις που έκανε ο Στάλιν, εγκλήματα έκανε; Κι αυτό το προσπερνούν όχι απλά, αλλά με ύβρεις και χυδαιολογία σε όποιον τολμήσει να πει κάτι τέτοιο.
  • Ερώτημα έβδομο: Οι συγγενείς των σφαγιασθέντων αξιωματικών στο ΚΑΤΥΝ αριθμούν σε κάποιες χιλιάδες.Γιατί όλοι αυτοί πίστεψαν τη Γκαιμπελίστικη προπαγάνδα και όχι τους Σοβιετικούς; Γράφει ο κ. Γκίκας του ΚΚΕ: «Στις 30 του Οκτώβρη 1989, μετέβη στο Κατίν - με την άδεια και τις ευλογίες του Γκορμπατσόφ - πολυάριθμη αντιπροσωπεία Πολωνών, μελών μιας οργάνωσης με την επωνυμία «Οικογένειες των Θυμάτων του Κατίν», προκειμένου να επισκεφτεί το μνημείο που είχαν στήσει εκεί οι Σοβιετικοί. Ανάμεσα σε αυτούς και ο Zbigniew Brzezinski (Μπρεζίνσκι)….»[6] λέξεις που χαρακτηρίζουν «οργάνωση με την επωνυμία» βάζουμε και τον Μπρεζίνσκι στη μέση κι όλα δένουν…διεθνής συνομωσία..


Αν πάρουμε υπόψη μας ότι τη σφαγή διέπραξαν οι Ναζί μπαίνουν τα εξής ερωτήματα.



-Ερώτημα πρώτο: Πότε οι Ναζί έκαναν έγκλημα ή εγκλήματα και δεν υπερηφανεύονταν γι αυτά; Από το μεγαλύτερο έγκλημα, το Ολοκαύτωμα των Εβραίων, έως και τα μικρότερα, για τα δικά μας επί παραδείγματι στο Δίστομο στη Κάνδανο κλπ.; Πάντα το έκαναν με υπερηφάνια που υπαγόρευε η ναζιστική ιδεολογία τους. Ας μην πάρουμε τα εγκλήματα τους στη Ρωσία κατά την επιδρομή τους ουδέποτε κρύφτηκαν.
-Ερώτημα δεύτερο: Γιατί οι Πολωνοί πίστεψαν και πιστεύουν τους Ναζί και όχι τους Σοβιετικούς; Και γιατί τόσα χρόνια δεν πείστηκαν οι συγγενείς τους.Από αβυσαλέο μίσος ή από την ίδια την αλήθεια που την ήξεραν κάποιοι συγκρατούμενοί τους;
-Ερώτημα τρίτο: Τι θα κέρδιζαν οι Γερμανοί εκείνη τη στιγμή, άφεση αμαρτιών για τα υπόλοιπα εγκλήματα τους, την υποστήριξη από τους δυτικούς;

Που στηρίζει τα επιχειρήματά του η ηγεσία του ΚΚΕ;


-Στα πορίσματα της επιτροπής Μπρουτένκο που δημιουργήθηκε μετά τη συντριβή του Ναζισμού. Μία καθόλα μεροληπτική επιτροπή. Ας μου επιτρέψουν οι του ΚΚΕ να μην αποδεχτώ τα πορίσματα ούτε της επιτροπής του «υπαρκτού σοσιαλισμού», ούτε των ναζιστών.
-Σε αποσπάσματα από το ημερολόγιο του διεστραμμένου Γκαίμπελς, (όταν μας συμφέρει πότε χρησιμοποιούμε τον Γκαίμπελς και πότε τον Αμερικανό πρέσβη, αναλόγως με την περίσταση) ο οποίος σαφώς θέλει να αξιοποιήσει προπαγανδιστικά το γεγονός. Δεν ήταν τυχαίος... Βούτυρο στο ψωμί του παρουσιάστηκε το γεγονός του Κατύν. Ήταν γι αυτόν άλλωστε μεγάλη ευκαρία. Το λένε τα αποσπάσματα που παραθέτει ο Ριζοσπάστης «Εδωσα οδηγίες να γίνει η ευρύτερη δυνατή εκμετάλλευση αυτού του προπαγανδιστικού υλικού. Θα μπορέσουμε να επιζήσουμε με αυτό για μια-δυο βδομάδες»[7] Από τα αποσπάσματα που μας παραθέτουν οι του Ριζοσπάστη, δε φαίνεται ότι αναλαμβάνει την ευθύνη.Απλά λέει ότι πρέπει να εκμεταλλευτούμε το γεγονός. Ακόμη και το γεγονός της ύπαρξης γερμανικών σφαιρών θεωρεί απλά ότι μας κάνει το έργο δύσκολο όπως λέει...δε λέει πουθενά ότι το έγκλημα το διαπράξαμε εμείς και μπορούμε να το αποδώσουμε στους Σοβιετικούς. Πως θα μπορούσε άλλωστε να καταγράψει ο τρομακτικός Γκαίμπελς κάτι τέτοιο; Πιθανώς να φέρθηκε ως μαιτρ της προπαγάνδας πιο έξυπνα από του γραφειοκράτες του ΠΓ του ΚΚΣΕ που κατέγραψαν τα πάντα.
-Στην ύπαρξη γερμανικών σφαιρών στα πτώματα λες και ήταν δύσκολο να διαπράξουν ένα έγκλημα οι Σοβιετικοί έχοντας στα χέρια τους γερμανικά όπλα τα οποία ταυτόχρονα θα τους αθώωναν, μετά μάλιστα το σύμφωνο Ρίμπρεντοφ Μολότωφ.Τις ίδιες τις γερμανικές σφαίρες αναφέρει ο Γκαίμπελς ως ανησυχητικό γεγονός όπως σημειώσαμε πιο πάνω.Μία καλοστημένη προπαγάνδα από τους Ναζί δεν θα περιλάμβανε και ρωσικές σφαίρες; Πως το άφησε και ξέφυγε αυτό ο Γκαίμπελς;
-Στην ύπαρξη σπάγγου ο οποίος δεν παράγεται στη Σοβιετική Ένωση (αυτά το στοιχείο παρατίθεται από την διεθνή επιτροπή που έφτιαξε ο ίδιος ο Στάλιν και μπορώ να αμφιβάλλω όσο θέλω γι αυτή)
-Σε έγγραφα που προχωρούν πέραν του 1940 και συγκεκριμένα το 1943 ημερομηνία που την περιοχή κατείχαν οι Ναζί. ( επίσης το στοιχείο αυτό παρατίθεται από την επιτροπή μετά το τέλος του Πολέμου) Οι ανασκαφές που έγιναν το Κατύν αντίθετα έδειξαν ότι όλα σταματάνε το 1940. Και τα προσωπικά έγγραφα που σταματάνε το 1940 κι αυτά κατασκευασμένα; Καλά από τους Ναζί, αλλά και από τους Πολωνούς;
-Στην πλαστογράφηση (αλήθεια γιατί ήθελαν να δυσφημήσουν τη χώρα τους; Όσο «προδότες» να ήταν τα εθνικά αντανακλαστικά τους θα έπερεπε να είναι ανεβασμένα.) όπως διατείνονται από τους Μπόρις Γιέλτσιν και Γκορμπατσώφ εγγράφων του Μπέρια με τη διαταγή να εξοντωθούν όλοι οι Πολωνοί αξιωματικοί με υπογραφές φαρδιά πλατιά των Μπέρια και Στάλιν. Αντικρούονται ως πλαστά τα έγγραφα που εμφανίζουν ότι η σφαγή έγινε με διαταγή φαρδιά πλατιά του Στάλιν και των υπολοίπων του ΠΓ γιατί αμφισβητείται η ημερομηνία αναφοράς και ημερομηνία απόφασης του ΠΓ Είναι εντελώς παράλογο εκ μέρους τους να αμφισβητούν την ημερομηνία και να μην αμφισβητούν τις υπογραφές ως πλαστές...Ένα ντοκουμέντο είναι πλαστό αφού αποκαλυφθεί ότι είναι πλαστές οι υπογραφές.
Επικαλούνται για την πλαστότητα των εγγράφων, την απουσία μελών από τη συγκεκριμένη συνεδρία του ΠΓ που οι υπογραφές τους φαίνονται στο κείμενο. Επαναλαμβάνω δεν μιλάνε ότι είναι πλαστές οι υπογραφές, αλλά ότι είναι απόντες οι υπογράφοντες. Σε μια τέτοια απόφαση ο Στάλιν δεν θα ήθελε και δεν θα απαιτούσε τις υπογραφές όλων των μελών του ΠΓ;
-Στην στάση των Δυτικών δυνάμεων που υπήρξε αρχικά υποστηρηκτική στο Στάλιν και στη Σοβιετική πλευρά, ξεχνώντας πιθανώς ότι υπήρχε (αποδεδειγμένα πλέον ) συμφωνία στη Γιάλτα που παρέδιδε την Πολωνία αρχικά έστω προσωρινά στην ΕΣΣΔ (αλλά ξέχασα ούτε τη Γιάλτα δεν την παραδέχονται)
-Την αλλαγή στάσης των δυτικών όμως μετά την παραδέχονται; Όχι φυσικά! Γιατί πλέον δεν αποτελούν επιχείρημα οι δυτικοί; Μήπως επειδή δεν τήρησε τη συμφωνία για την Πολωνία ο Στάλιν; Πότε είχαν δίκιο οι Δυτικοί πριν ή μετά; Ποτέ; Ας αποφασίσουν!
Όλα τα επιχειρήματα, τόσο οι ντόπιοι υπερασπιστές του Στάλιν, όσο και οι εκτός, όπως ο Σμολένσκ τα στηρίζουν σε επιχειρήματα που ανέπτυξε κάποιος Μουχίν[8] , που ούτε λίγο ή πολύ είναι ο Λιακόπουλος της Ρωσίας. Λέει ο Σλομπότκιν σχετικά: . «Ειδικά άσχημα έγιναν γι' αυτούς τα πράγματα μετά από την εμφάνιση το 1995 του μικρού σε όγκο, αλλά γεμάτου από γεγονότα βιβλίου του Γ. Μούχιν «Η έρευνα για το Κατίν»[9].



Κοιτάξτε βιβλία και άρθρα λοιπόν που έχει γράψει ο κ. Μουχίν:



-Μια συλλογή άρθρων που ισχυρίζεται ότι ο Χίτλερ ήταν το μεγαλύτερο στρατιωτικό μυαλό που υπήρξε ποτέ και έχασε στον πόλεμο γιατί αντιμετώπισε τον Στάλιν που ήταν ακόμα μεγαλύτερο μυαλό απʼ αυτόν.
-Ένα βιβλίο που αποδεικνύει ότι οι Αμερικάνοι αστροναύτες δεν προσγειώθηκαν στο φεγγάρι και όλα τα ευρήματα τους από τη σελήνη ήταν πλαστά.
-Ένα βιβλίο που αποδεικνύει ότι οι θεωρίες του Λυσένκο ήταν σωστές
-Ένα βιβλίο που αποδεικνύει ότι ο Μπόρις Γέλτσιν πέθανε το 1996 και αντικαταστάθηκε με το δίδυμο του αδερφό.
-Ένα βιβλίο που αποδεικνύει ότι ο Στάλιν δολοφονήθηκε το 1953 ως αποτέλεσμα μιας εβραϊκής συνωμοσίας της οποίας ηγούνταν ο Χρουτσώφ
[10]

Κάποιες παρατηρήσεις:



Η καταγγελία ότι όποιος παραδέχεται ότι τη σφαγή διέπραξαν οι Σοβιετικοί αυτομάτως παραδέχεται και είναι οπαδός του Γκαίμπελς και των Ναζί δεν είναι άκρως ολοκληρωτική αντίληψη;
Υπάρχει κάτι το οποίο διέπραξαν οι Σοβιετικοί και ο Στάλιν και η παρέα του και το οποίο παραδέχονται ή τουλάχιστον αμφισβητούν η ηγεσία του ΚΚΕ; Ένα μόνο, κάτι; Υπάρχει κάποιο αποδιδόμενο έγκλημα στο Στάλιν για το οποίο ο Στάλιν να το παραδέχθηκε ευθαρσώς;
Υπάρχει άποψη που να είναι αντίθετη με το ΚΚΕ και απλά να την αποδέχεται, να κάνει κριτική, χωρίς να τη χαρκτηρίζει;
Συμφωνώ απόλυτα με την άποψη του Γ. Βότση που θεωρεί ότι το ΚΚΕ «χαϊδεύεται» και από την Ριζοσπαστική Αριστερά. Να το χαιδεύουμε για ζητήματα που αφορούν την εσωτερική πολιτική να το καταπιώ για χάρη της ενότητας, (αν και εκεί έχω τις αντιρρήσεις μου) αλλά για τα εγκλήματα του Στάλιν, που τολμούν και τα λένε επίσημα δια στόματος κ. Παπαρήγα «υπερβολές»[11] δεν το αποδέχομαι. Αποτελεί παραχάραξη της ίδιας της ιστορίας, άθλημα που το ΚΚΕ εξασκεί με επιτυχία και χωρίς ουσιαστική αντίδραση.
Ήθελα να ξέρω αν κάποιος σημερινός δεξιός πολιτικός ονόμαζε «υπερβολές» τις δολοφονίες στα Δεκεμβριανά, στον εμφύλιο, τις εξορίες και τις φυλακές, τις εκτελέσεις των κομμουνιστών η κ. Παπαρήγα και οι λοιποί θα δέχονταν αυτόν τον όρο.... «υπερβολές»; Πιστεύω πως όχι και καλά θα έκαναν. Και θα ξεσηκώνονταν και όλοι.
Σκεφτείτε ονόματα δεξιών που θα μπορούσαν να τα πουν έτσι: Ο Πολύδωρας, ,ο Καμένος, ο Κ. Μητσοτάκης (πιθανώς), Ο Πλεύρης , ο Βορίδης κι ο Γεωργιάδης (σίγουρα). Την ίδια μεθοδολογία με αυτούς δυστυχώς ακολουθεί η ηγεσία του ΚΚΕ; Μαλιστα όχι μόνο εναντίον των αντιπάλων της , αλλά και εναντίον των μελών του ίδιου του κόμματός τους. Άλλωστε αυτοί την πληρώνουν σκληρότερα και από τους ιδεολογικούς αντιπάλους Πάντα. Από την κατασυκοφάντηση του Άρη και του Πλουμπίδη έως εκείνη του Φαράκου.
Η κατασυκοφάντηση κάθε διαφορετικής άποψης στο ΚΚΕ και σήμερα καλά κρατεί. Ο Γ. Ρούσσης άκουσε τα εξ αμάξης γιατί στηλίτευσε στον προσυνεδριακό διάλογο τη θέση του ΚΚΕ για το Στάλιν[12], εγώ ο ίδιος άκουσα κι ακούω (και τι έχω ν΄ακούσω μετά από την ανάρτηση αυτή) τη χυδαιολογία να ρέει από red Bloggers (ευτυχώς όχι απ’ όλους) γιατί τόλμησα να κάνω κριτική στο ΚΚΕ, πόσο μάλλον αν τολμήσεις να αποδώσεις τη σφαγή στο ΚΑΤΥΝ στους σοβιετικούς. Νοιώθω ότι εύκολα θα είχαν τουλάχιστον ένα λόγο να σε εκτελέσουν αν είχαν στα χέρια τους όπλα, και υποψία αν είχες μόνο.... Να καταλήξεις πτώμα στο δάσος του ΚΑΤΥΝ με μια σφαίρα πίσω στο κεφάλι....
Αυτός είναι ο σοσιαλισμός που επαγγέλονται;
Αυτό το «σοσιαλισμό» θα ενθρονίσουν στις θέσεις τους.

ΥΓ: Στην προσπάθειά μου να πειστώ για την ορθότητα της άποψης των σοβιετικών ξεκοκάλισα τους Ριζοσπάστες με τα σχετικά θέματα, αλλά και το Δίκτυο. Η έρευνα είχε εντελώς το αντίθετο αποτέλεσμα. Η Σταλινική και νεοσταλινική προπαγάνδα είχε και έχει ένδεια επιχειρημάτων…
Ήδη είχα αναρτήσει στον αστυάνακτα το τρέιλερ της ταινίας και έκανα κάποια σχόλια στα Μπλογκ της Παρτιζάνας και του Φάρου (γνωστών red Bloggers) και άκουσα ουκ ολίγα.
Αναμένω το διάλογο… από εχθρούς και φίλους.


σημειώσεις
[1] Γ. Ρούσσης, Ριζοσπάστης 2/11/2008 και Ελευθεροτυπία 23/11/2008.
[2] «Το Κατίν, ο Γκαίμπελς και ο Άλφα», Ριζοσπάστης, 5/2/2009
[3] Στ. Κρητικός, «Στην Υπηρεσία της Ιμπεριαλιστικής προπαγάνδας ο «Αλφα TV» για την υπόθεση «Κατίν»με αφορμή την αθλιότητα της κινηματογραφικής μεταφοράς, από τον Α. Βάιντα, της χιτλερικής άποψης για την υπόθεση» Ριζοσπάστης 8/2/2009
[4] Α. Γκίκα, από τον Γκέμπελς στον κινηματογράφο, Ριζοσπάστης, 16/3/2008
[5] Γ. Σλομπότκιν, «Πως και γιατί οι Χιτλερικοί εκτέλεσαν τους Πολωνούς αξιωματικούς», Ριζοσπάστης, 29/5/2005
[6] Ο.π. Ριζοσπάστης, 16/3/2008
[7] Goebbels J (1948) «The Goebbels Diaries (1942-1943)», μετάφραση Louis P. Lochner (New York: Doubleday & Company) αποσπάσματα τα οποία παραθέτει ο Α. Γκίκας στο Ριζοσπάστη 16/3/2008
[8] Ριζοσπάστης, 29/5/2005
[9] Ριζοσπάστης 29/5/2005
[10]http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=en&article_id=985485, "Ένας Ρώσος Λιακόπουλος πηγή των Σταλινικών για το Κατύν (ΚΚΕ κ.α.)" , by allotriosi 03:38pm, Thursday February 5 2009(Modified 06:33pm, Friday February 6 2009)
[11] Αλέκας Παπαρήγα, Απαντήσεις σε ερωτήσεις κατά την παρουσίαση των θέσεων στην Πάτρα, Ριζοσπάστης 6/11/2008, σελίδα 13
[12] Γ. Ρούσσης, «Το φάντασμα του Στάλιν και η αντιμετώπιση της συντροφικής κριτικής σαν εχθρικής ενέργειας», Ελευθεροτυπία 12/2/2009

51 σχόλια:

Andriou είπε...

Σύντροφε συγχαρητήρια για την έρευνα!
Τι άλλο να πώ...
Χορτάσαμε σταλινικιές ...κατινιές για το Κατύν.

kokkinos είπε...

Συντροφε
Πρεπει να δούμε πανω απ ολα τα εγκληματα που διεταξε η ηγεσία του ΚΚΕ πανω σε Ελληνες κομουνιστες επαναστατες κυρίως τροτσκιστές αλλα και αλλους στην παντοδυναμια της.Φανατικοι αγραματοι γραφειοκρατες εξουσιαστες αντρες πολεμησαν οτι ζωντανο υπήρχε στην χωρα μας τσακισαν καθε ελπίδα στην προσπαθεια τους να ελένξουν και να βαλουν στο δικο τους λουκι το κινημα.Οσοι εχουμε περασει απο κομουνιστικες οργανωσεις ξερουμε για τους προσωπικους καυγαδες ολων αυτων των κομπλεξικών που το μονο που τους νοιαζει ειναι η επικρατηση με καθε τιμημα ακομα και με την διαλυση οσωνν χωρων δεν μπορουν να υποταξουν,Ο Κυρκος και η παρεα του εδιωξαν πανω απο τεσσερες χιλιάδες μεκη της ΕΚΟΝ Ρηγας Φεραίος και κρατησαν το κατακάθιτων χιλίων για να ξαναστησουν την οργανωση νεολαιας.
Και αυτο οταν με δημοκτρατικες διαδικασίες και πλατυ διάλογο στην Β πανελλαδικη συνδιασκεψη προσπαθησαμε να βαλουμε τις βασεις μιας αντικαπιταλιστικης δρασης.Η ποιοτητα τους ηταν στο επιπεδο του Αρδίτη μεγαλου σκηνοθετη σημερα που με απειλουσε να μου βαλει εντυπα της Β πανελλαδικης στον κώλο.Γι αυτο μου γυρνανε τα αντερα τοσα χρονια τωρα οταν τους ακουω μνα μιλανε για πλατιες δημοκρατικες ενοτητες.
Και απο τετια καναλια περασαν αγωνιστες απο ολη την αριστερα και το ΚΚΕ χρονια τωρα απο την εποχη της αντιστασης μεχρι σημερα.Γι αυτο οι αριστεροι οι αγωνιστες δεν γουσταρουν το μαντρι.Γιατι εχει εγγραφεί στην μνημη μας πια πως οσοι αρπαξουν το καρβελι της εξουσίας θα εκμεταλευτουν θα διαστρεψουν και στο τελος θα προδωσουν τους αληθινους αγωνες θα τους βαλουν στο μουσειο να λιβανίζουν τους αγίους.
Ας χτισουμε νεες μορφες οργανωσης που δεν θα επιτρεπουν σε αυτα τα σκουλίκια να επιβιώνουν.Στο χερι μας ειναι

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια Αστυάνακτα. Πολύ καλό
Μας έφερες στη μνήμη γεγονότα και καταστάσεις που ζήσαμε στο ΚΚΕ
Συνέχισε

erodotos είπε...

Η ευκολία με την οποία άνθρωποι οι οποίοι αυτοπροσδιορίζονται αριστεροί αποδέχονται την προπαγάνδα των ναζί είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Στο άρθρο του Γκίκα, που παραθέτεις αποσπασματικά (σκόπιμα) εμπεριέχονται μια σειρά ιστορικά στοιχεία, τα οποία νομίζω πως θα ήταν χρήσιμα για οποιονδήποτε ενδιαφέρεται πραγματικά για το θέμα πέρα από παρωπίδες και ιδεολογικοπιλιτικά στεγανά...

http://erodotos.wordpress.com/2009/01/19/
katin-antikommounismos-istoria-gkikas/

www.erodotos.wordpress.com

Ανώνυμος είπε...

Λοιπόν...ξεπερνάω γρήγορα τα συγχαρητήρια για το άρθρο...το οποίο θα πρέπει να το δώσεις σε κάποια εφημερίδα να δημοσιευθεί...γιατί πραγματικά έχεις κάνει πολύ καλή δουλειά...(χαράς το κουράγιο σου).........
Ερχομαι στον κόκκινο. Μικρός λοιπόν όταν για πρώτη φορά επέλεξα να οργανωθώ στον ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟ, 83-84νομίζω, ένας φίλος και σύτροφος μου είχε πεί το εξής απίστευτο..." Γιάννη ο Κύρκος είναι ο δούρειος ίππος του Σταλινισμού στην Ελλάδα". Να σημειωθεί ότι και αυτός ήταν τότε μέλος του ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ κανείς μας όμως δεν είχε προλάβει λόγω ηλικίας την Β ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ. Στην αρχή οφείλω να ομολογήσω ότι ειχα μείνει άφωνος, όταν άκουσα αυτή την άποψη και δεν μίλησα. Στην συνέχεια όμως όταν είδα τον Λεωνίδα εν μια νυκτί πρόεδρο στο κόμμα, είδα πως λειτούργησε στην διαδικασία της διάσπασης του ενιαίου ΚΚΕεσ, και είδα να διαλύεται συνέδριο της ΡΑΝ(νεολαία της ΕΑΡ)που ετοιμάζονταν να ψηφίσει σχετική αυτονομία της νεολαίας από το κόμμα, ειλικρινά ανατρίχιασα (παρά το γεγονός ότι εγώ ήμουν με την πλευρά της Αναβάθμισης και φυσικά δεν ήμουν στην ΡΑΝ). Oλοι οι μηχανισμοί της ΕΑΡ είχαν κινητοποιηθεί για να διακοπεί το συνέδριο.Και όχι μόνο αυτό αλλά στην συνέχεια, διαλύθηκε η ΡΑΝ και ξαναφτιάχθηκε από την αρχή με νέα πρόσωπα. Λοιπόν σύντροφε από ότι βλέπεις η ιστορία επαναλαμβάνεται. Οταν όμως αυτό συμβαίνει, επαναλαμβάνεται είτε σαν τραγωδία, είτε σαν φάρσα. Ο σταλινισμός είναι το μικρόβιο εκείνο που επηρέασε την Αριστερά (Ελληνική και διεθνής) σε όλη της την πορεία δυστυχώς. Δεν θα είχα πρόβλημα εάν ήταν αποκλειστικά φαινόμενο του παρελθόντος στα πλαίσια της εξέλιξης -και όχι της μετεξέλιξης,για να ξέρουμε και τι λέμε- και της εσωτερικής μάχης του κομμουνιστικού κινήματος στον δρόμο πρός την κοινωνία που οραματιζόμαστε. Γιατί αυτός ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με τριαντάφυλλα. Εχω όμως σοβαρό πρόβλημα όταν ο σταλινισμός γίνεται κυρίαρχη κουλτούρα στο παρών για ένα μεγάλο κομάτι της Ελληνικής Αριστεράς. Εσύ που πέρασες Β ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ και όσοι σύντροφοι έφυγαν από το ΚΚΕ καταλαβαίνουν απόλυτα τι σημαίνει η έννοια του όρου Σταλινισμός όχι μόνο σε επίπεδο πολιτικών επιλογών, αλλά σε επίπεδο κουλτούρας. Αυτό είναι το μεγαλύτερο έγκλημα του Σταλινισμού. Η παρακαταθήκη της Σταλινικής κουλτούρας που διακατέχει μέρος του κινήματος και δεν γνωρίζει από φύλο,ηλικία,χρώμα,τάση. Η κουλτούρα της δολοφονίας κάθε έννοιας συντροφικότητας,αλληλεγγύης,συλλογικότητας.Εννοιες απαραίτητες για την διαμόρφωση του Αριστερού και Κομμουνιστικού κινήματος. Για αυτό και λέω ότι ο Σταλινισμός αποτελεί το ανώτατο στάδιο του ρεφορμισμού.

αστυάνακτας είπε...

@erodotos
Τη κατηγορία περι αυτοπροσδιορισμού μου ως αριστερού....την αφήνω....και σύ μπορεί να δηλώνεις κομμουνιστής...δεν σημαίνει ότι είσαι....Το άρθρο του κ. Γκίκα το παραθέτω αποσπασματικά έτσι όπως γίνεται σε όλες τις εργασίες....Αποσπασματικά παραθέτω, όπως αποσπασματικά παραθέτει και ο κ. Γκίκας....Δεν τον κατηγορώ γι αυτό....
Η πρώτη σου φράση "Η ευκολία με την οποία άνθρωποι οι οποίοι αυτοπροσδιορίζονται αριστεροί αποδέχονται την προπαγάνδα των ναζί είναι πραγματικά εντυπωσιακή..." απλά επιβεβαιώνει την ανάρτησή μου, που λέει με ευκολία ότι δε συμφωνεί μαζί μας είναι αυτόματα με τη θέση του "εχθρού"...

αστυάνακτας είπε...

@Kokkinos
Σύντροφε...Για μένα...προσωπική μου αντίληψη και ο Κύρκος όπως και πολλοί άλλοι προέρχονται από την ίδια μήτρα....όπως είναι παλαιοκομματικοί (και στο Συνασπισμό υπάρχουν τέτοιοι έτσι για να μην νομίζεις ότι βλογάω τα γένεια μας) κακό κάνουν γιατί χρησιμοποιούν μεθοδολογία που γνωρίζουν καλά....
Ο αστυάνακτας από τα πρώτα ποστ που ανάρτησε ήταν και οι δολοφονίες ηγετικών στελεχών του ΚΚΕ από το Στάλιν, μπορείς να τα δεις με την εττικέτα Σταλινισμός, Ιστορία της Αριστεράς.
Γνωρίζω πολύ καλά τις διώξεις και δολοφονίες τροτσκιστών έως και την περίοδο των Δεκεμβριανών του 44. Όντως ας χτίσουμε νέες μορφές οργάνωσης....

αστυάνακτας είπε...

@ Σύντροφοι Andriou, Χιώτη
Σας ευχαριστώ πολύ...

αστυάνακτας είπε...

@ ακυβέρνητες πολιτείες
Συνεχίζοντας τη σκέψη μου και τα λεγόμενά μου στο σ. κόκκινο... Πιστεύω ότι υπάρχουν δύο είδών στελέχη της αριστεράς....οι ορθόδοξοι δογματικοί -σταλινικοί και οι ανανεωτικοί- σταλινικοί....Χρησιμοποιούν ίδια μεθοδολογία. Εγώ που ήμουν μέλος της ΚΝΕ και του ΚΚΕ για 10 συναπτά έτη....θα μπορούσε να με κερδίσει ο Ρήγας και το ΚΚΕεσ. αν δεν είχαν ώς μοντέλο κοινωνίας τη Ρουμανία και τη Γιουγκοσλαβία.....κράτη επίσης "ανύπαρκτου σοσιαλισμού" "ανανεωτικού"προσανατολισμού....και τα δύο είχαν την ίδια τύχη...απλά εμείς ως ΚΝΙτες πιστεύαμε ότι εμείς έχουμε δίκιο και αυτοί αδικο και αυτοί το αντίθετο.....Επιμένω ότι η τελευταία φράση του σ. κόκκινου έίναι το μέλλον.

Νίκος Σαραντάκος είπε...

Αν επιτρέπεις ένα καλοπροαίρετο σχόλιο. Υπάρχουν πολλοί που διαφωνούν με τον Στάλιν αλλά δεν του χρεώνουν το Κατύν. Αλήθεια, ο Συνασπισμός ή άλλες συνιστώσες του Σύριζα έχουν θέση για το Κατύν; Ποια; Έπειτα, δεν είναι από το 2005 που το ΚΚΕ προβάλλει αυτή τη θέση, αλλά ανέκαθεν. Όχι τυχαία, το βιβλιαράκι που είχε βγει μετά τα δεκεμβριανά και ανασκεύαζε την πτωματολογία της δεξιάς, είχε τίτλο "Το ελληνικό Κατύν".

αστυάνακτας είπε...

@Ν.Σαραντάκο
Δέχομαι το καλοπροαίρετο σχόλιό σου.
Εγώ δε μιλάω εν ονόματι του ΣΥΡΙΖΑ του ΣΥΝ και οποιασδήποτε τάσης ή συνιστώσας του.Καταγράφω την προσωπική μου γνώμη όπως με βοήθησε ο Ριζοσπάστης (ναι είναι αλήθεια αυτό, αν και παράδοξο) να τη διαμορφώσω...
Δε νομίζω ότι ο ΣΥΝ ή ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να εξετάσει ένα ιστορικό γεγονός και να πάρει θέση...Θα ήταν μέγιστο λάθος ένα κόμμα να παίρνει θέσεις για μεμονωμένα ιστορικά γεγονότα.Δεν κάνει επιστήμη ένα κόμμα ...Πρέπει να κρίνει συνολικά μία εποχή και αυτό με το Στάλιν έχει γίνει και το γνωρίζεις...άλλωστε για σοσιαλισμό με δημοκρατία παλεύουμε και αυτό λέει πολλά.
Διάβασα το γεγονός και τα επιχειρήματα που προβάλλονται από τη μία και την άλλη πλευρά....Δέχομαι απόλυτα την εγκληματικότητα των ΝΑΖΙ, την απροκάλυπτη εγκληματικότητά τους, ¨ομως αν δεχθούμε ότι ο Στάλιν και η παρέα του έκαναν εγκλήματατα τότε υπάρχει ζήτημα....αν όχι μιλάμε από διαφορετική αρχή, το έγκλημα αποδίδεται στους Ναζι και τελειώσαμε... και γι αυτό μας φαίνεται εντελώς παράλογο να αποδίδουμε (στον Στάλιν) το ΚΑΤΥΝ.Τέλος πάντων στα επιχειρήματα του Ριζοσπάστη, Γκίκα Σλομπότκιν και ανεκδιήγητου Μουχίν ανταπάντησα με επιχειρήματα....αν συζητήσουμε, ας συζητήσουμε γι αυτά και αν κάνω λάθος είμαι έτοιμος να το αποδεχθώ....
Εδώ δεν έχω διάθεση να ξεπλύνω τα εγκλήματα της δεξιάς και την "πτωματολογία" της, τις διώξεις, εκτελέσεις και φυλακίσεις των αγωνιστών...Αντίθετα κάνω κριτική στη κοινωνία που και έλληνες κομμουνιστές πάλαιψαν για να γίνει πραγματικότητα στο τόπο μας και κάποιοι έδωσαν και τη ζωή τους γι αυτή και προδόθηκαν , προδόθηκαν από την εξουσία, τη μικρή εξουσία του κόμματος στην Ελλάδα υπό τον Ζαχαριάδη και τους λοιπούς που αργότερα βαφτίστηκαν κατα περίσταση "Κολιγιαννικοί " και ήταν το ίδιο σταλινικοί....από την εξουσία του ΚΚΣΕ και του Στάλιν που εξαφάνισε το 90% της ΚΕ της επανάστασης.....Από εκεί έχω απαιτήσεις, από εκεί ζητάω το διαφορετικό, από εκεί ζητάω εξηγήσεις και θέσεις....Γιατί αυτοι επαγγέλθηκαν μια καλύτερη κοινωνία και ό απλός κόσμος τους πίστεψε, αλοίμονο τους πιστεύει και τώρα, και προδόθηκε....Δεν δικαιολογώ ούτε μία δολοφονία, ούτε μισή στο όνομα κανενός....γιατί αν αρχίσει κάποιος και δικαιολογεί τις σφαίρες...έχουν οι δεξιοί δικαιολογίες στο συρτάρι....

ΥΓ: και κάτι προσωπικό. Φανατικός αναγνώστης σου από την εποχή της "Πολιτιστικής" στα τεύχη της οποίας ανατρέχω πολλές φορές και σήμερα....χαίρομαι που έστω και μέσω ΚΑΤΥΝ επικοινώνησες μαζί μου.

Νίκος Σαραντάκος είπε...

Για τα προσωπικά, με κολακεύεις, πρέπει να είχαμε περάσει από τα ίδια μέρη στη δεκ. του 1980.

Όλα τα άλλα που λες στην απάντησή σου τα δέχομαι, αλλά ισχύουν και ανεξάρτητα από το Κατύν. Θέλω να πω, κι αν αύριο αποδειχτεί με τρόπο αναντίρρητο (υποθετικά το λέω) ότι το Κατύν το έκαναν οι Ναζί, θα αθωώσει αυτό τον Στάλιν; Και αντίστροφα, αν αύριο αποδειχτεί εξίσου αναντίρρητα (και υποθετικά) ότι ο Στάλιν το έκανε, αυτό θα τον καταδικάσει, και όχι π.χ. ότι εξαφάνισε το 90% των μελών της ΚΕ των μπολσεβίκων;

αστυάνακτας είπε...

Είναι σαν το βοσκό που φωνάζει λύκος και κανείς δεν τον πιστεύει γιατί πολλές φορές είχε φωνάξει λύκος και ήταν ψέμματα...

ΥΓ:από τα ίδια μέρη...είναι αλήθεια

αστυάνακτας είπε...

Χθές είδα ένα αφιέρωμα στον 902 για το ΚΑΤΥΝ. Πρωταγωνιστής στην ανάλυση ο κ. Γκίκας.....Να πω τη μαύρη αλήθεια τον περίμενα μεγαλύτερο.....
Δεν το είδα από την αρχή είναι αλήθεια, αλλά γιατί δεν αναφέρθηκεν ότι ο Βάιντα , Πέρα από τα βρισίδια που τον έλουσαν, είναι γιος δολοφονημένου στο ΚΑΤΥΝ;

ΚΟΕ Οργανώσεις Θεσσαλίας είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Propaganda είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Propaganda είπε...

ksereis astyanakta poio pisteuo pos einai to pragmatiko provlhma tou kke?pisteuo pos k to idio apodexetai mesa tou pos thn sfagh sto katin thn ekana oi sovietikoi.to 8ema einai ti antiktypo 8a exei auth h tainia an thn doun atoma mh politikopoihmena.ti 8elo na po.prin peripou 2 mhnes se mia katalhpsh ths sxolhs mas protinan kapoioi anarxikoi na provaloume thn tainia "h gh ths epaggelias" pou katapianetai me to zhthma tou ispanikou emfyliou.oi knites konteuan na ekragoun kai askhsan veto na mhn provlh8ei h tainia.etyxe meta apo ligo kairo na do k go thn tainia k eida pos se auto pou elegan ontos exoun dikio.oti dld eno h tainia pianetai me ena poly sygekrimeno zhthma k se atoma politikopoihmena mporei na einai poly ofelimh,atoma mh politikopoihmena otan teleiosei h tainia mallon 8a poun "ti gamatoi pou einai oi anarxikoi k ti malakes oi kommounistes...".(gia istorikous logous na po pos thn provalame thn tainia kanontas enan poly mikro prologo prin ;-) ).kapou ekei nomizo pos vrisketai k to provlhma tous me to katyn..fovountai pos oi mazes vlepontas sto pani ena apo ta megalytera an oxi to megalytero egklhma tou stalin 8a apaksiosoun parallhla ton kommounismo san kinhma genika alla kai pio sygekrimena olo to egxeirhma ths essd...

αστυάνακτας είπε...

@Viva la revolution
Γενικά έχεις δίκιο σ΄αυτά που λες...αλλά πρέπει να σημειωσω κάτι...
1. Έκανα την ανάρτηση, αφού όπως είδες έκανα μία έρευνα.Από την αρχή πίστευα ότι θα προκαλέσω αντιδράσεις από την πλευρά του ΚΚΕ, όπως και έγινε...ανεξαρτήτως αν γράφουν εδώ ή όχι.
2.Η ιστορική αλήθεια είναι μία και όσο και αν πονάει, μας πονάει, πρέπει να λέγεται και πρέπει να λέγεται ολοκληρωμένα.
3.Η μεθοδολογία της ΚΝΕ είναι παντού ίδια....προτιμά την αποσιώπιση από την αλήθεια. Μ΄αυτή πορεύονται χρόνια τώρα....Όταν κάποιοι από αυτούς βλεπουν το φως της αλήθειας τη κάνουν....οπότε καλά κάνατε και δείξατε στη ταινία
4. Τους κομμουνιστές τους έχει διασύρει η ηγεσία του ΚΚΕ και η μεθοδολογία της,καθώς και το σταλινικό παρελθόν και δυστυχώς το παρών

Propaganda είπε...

den 8a diafonhso kapou mazi sou.apla prospa8o na katadeikso ton logo gia ton opoio to kke krata aythn thn stash.to zhthma einai pos an exoume tetoia fovika syndroma anti na exoume thn dynatothta mesa apo thn kritikh kai thn autokritikh na vgoume dynatoteroi kai na vgoume na milhsoume alla kai na akousoume 8arreta ton kosmo,kalytera na phdhksoume apo kanena mpalkoni! afieromeno oxi mono se knites alla se pashs fyseos aristerous pou anti na anagnorizoun ta la8h tous k na prospa8oun na ta dior8osoun protimoun thn logikh "valta kato ap'to xali ekei pou den fainontai"...

αστυάνακτας είπε...

Συμφωνώ ΑΠΟΛΥΤΩΣ και σε ΟΛΑ μαζί σου.....

Propaganda είπε...

epi ths eukairias eimai arketa freskos blogger kai prepei na sou po pos meta apo ton kokkino planhth to blog sou einai auto sto opoio rixno thn perissoterh meleth ka8hmerina!mpravo sou!poly kalh douleia!se exo kai se link sto blog mou!synexise etsi!

αστυάνακτας είπε...

Ευχαριστώ πολύ συντροφέ μου....εκείνο που θέλω είναι να ακούγεται η διαφορετική άποψη....Πολλές φορές έχω πέσει στην αμαρτία της αναδημοσίευσης ενός δελτίου τύπου, αλλά είναι κι αυτό αναγκαίο. Μπορούμε με ευκολία να τα λέμε και από το mail μου...Να σαι καλά!

Propaganda είπε...

ontos einai anagaio merikes fores!oson afora to link, sou apanthsa k sto blog mou.8a htan xara mou!

Ανώνυμος είπε...

Πολυ το εψαξες για να τα γραψεις οσα εγραψες;
Αντε και τα γερμανικα οπλα τα εκλεψαν, το ιδιο και το σχοινι, το οτι οι ιατροδικαστες βεβαιωσαν οτι τα πτωματα σκοτωθηκαν μετα το καλοκαιρι του ΄41(οι σοβιετικοι ειχαν ηδη φυγει απο Μαρτη, ενω βρεθηκαν κι εγγραφα στα πτωματα με ημερομηνια 20/10/41, δεν σου λενε τιποτα;

Το ψεμα εχει κοντα ποδαρια.
Προκειμενου να στηριξεις τον αντισοβιετισμο σου προτιμας να χρησιμοποιεις τα στοιχεια του Γκαιμπελς.
Καθεις οπου τασεται...

αστυάνακτας είπε...

gogos
Τιμή μου που με επισκέπτεσαι, έστω κι έτσι....Δε φαίνεται κατά τη γνώμη σου να το έψαξα εγώ και το έχει ψάξει ο κ. Γκίκας;;
δε χρησιμοποίησα καμιά επιχειρηματολογία του Γκαίμπελς....Αλλά οι Ναζιστές είχαν ξεκάθαρη ιδεολογία...Με όποιον δεν συμφωνούσαν τον καθάριζαν και το έλεγαν....δεν έστηναν δίκες....Τους εβραίους τπους εξόντωσαν χωρίς τύψεις...Ο στάλιν όμως μιλούσε εξ ονόματος ενός νέου ανθρώπινου συστήματος και έκρυβε με επιμέλεια τις πομπές του....Τους ιατροδικαστές ποιος τους έβαλε ;;;μήπως ο Στάλιν με επικεφαλής τον Μπρουτένκο που υπήρξε και μάρτυρας εναντίον εκτελεσθέντων τελικά, στις δίκες του 36;;Το αντισοβιετισμό μου;; Ναιδεν αποδέχομαι ότι η απάντηση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα ΄ηταν το βάρβαρο καθεστώς που εγκαθίδρυσε ο Στάλιν...αν το δέχεστε πείτε το...Ότι στη μελλοντική κοινωνία που ονειρεύεστε θα απαγορεύετε η ελευθερία του τύπου και τα κόμματ και θα εκτελούνται όσοι "αποδεικνύονται" προδότες...αλήθεια αυτό ονειρεύεστε;;

Ανώνυμος είπε...

Κοιτα, σχετικα με το Κατιν υπαρχουν δυο θεσεις, η μια των μπολσεβικων η οποια στηριζεται απο σειρα ατρανταχτων αποδειξεων κι η αλλη του Γκαιμπελς η οποια υιοθετηθηκε πολυ αργοτερα για προπαγανδιστικους λογους απο τους δυτικους ιμπεριαλιστες (οι ιδιοι αρχικα απερριπταν την ευθυνη της ΕΣΣΔ στα πρωτοσελιδα τους).

Το τινος την αποψη υιοθετεις φαινεται.
Πολυ περισσοτερο η εφημεριδα του ΣΥΝ που το κανει συνειδητα.

αστυάνακτας είπε...

@gogos
Για σ΄ένα μάλλον υπάρχουν μόνο δύο απόψεις....και από κει και πέρα τίποτε...αυτό είναι κακό...γιατί έτσι αποφαίνεσαι: "αν δεν είσαι μαζί μας, είσαι με τους άλλους"...Δεν χρησιμοποίησα ούτε ένα επιχείρημα των ΝΑΖΙ....αντίθετα προσπάθησα να αποδομήσω τα δήθεν επιχειρήματα...και μια και περάσαμε στα ενδότερα...γιατί δεν μου απαντάς όχι για τις σφαίρες και το σκοινί, αλλά για τα παρακάτω:
1. Τι δουλειά είχαν οι Σοβιετικοί στην πολωνία;
2. Τι ανέφερε το σύμφωνο Ριμπρεντοφ-Μολότωφ για την πολωνία
3. Πως βρέθηκαν στα χέρια των Σοβιετικών οι Πολωνοί αιχμάλωτοι;
4.Γιατί τους είχαν έγκλειστους στο Σμολένσκ;
5.Γιατί δεν τους διαφύλαξαν από τους Ναζί εισβολείς στη Ρωσία;
6.Τους παρέδοσαν αυτοί στους Ναζί και τους εκτέλεσαν εκείνοι;;
Να κάποια ερωτήματα, ενός ανθρώπου που σκέφτεται με τη λογική, χωρίς να είναι οπαδός του ναζισμού, αλλά και γενικότερα του ολοκληρωτισμού. Δώσε αγαπητέ μου μία , τούλαχιστον μία απάντηση από τα ερωτήματα και άφησε τους χαρακτηρισμούς....δεν θα βοηθήσουν κανέναν...

Ανώνυμος είπε...

Μπορει να μη γνωριζεις ιστορια, μπορει να προσπαθεις να πεταξεις τη μπαλα στην εξεδρα, αλλα εγω δε θα σε βοηθησω.
Μια και η κουβεντα γινεται για το Κατιν και προσπαθεις να μας πεισεις οτι η σφαγη εγινε απο τους μπολσεβικους και δε γινεται γενικα για την εξωτερικη πολιτικη της ΕΣΣΔ, το σωστο για την κουβεντα ειναι να παραμεινουμε σε αυτη.
Οι υπεκφυγες με ερωτηματα που καμια σχεση δεν εχουν με το θεμα μονο ως προσπαθεια αποπροσανατολισμου μπορουν να εκλαμβανονται. Σε μια αλλη συζητηση ισως...

Στο δια ταυτα, εσυ επιμενεις να στηριζεις τα "ντοκουμεντα" του Γκαιμπελς.
Συγχαρητηρια.
Ο κατηφορος για σενα και το κομμα σου δεν εχει πατο.

αστυάνακτας είπε...

@gogos
Γιατί θεωρείς τα επιχειρηματά μου άσχετα με το θέμα; Απάντησέ μου εσύ που γνωρίζεις ιστορία....και σταμάτα τους χαρακτηρισμούς....

Ανώνυμος είπε...

Για την πρώτη σου ερώτηση:
1. Οι σοβιετικοί εισέβαλαν στην Πολωνία ανακτώντας τα εδάφη που κατέλαβαν οι Πολωνοί το 1920 (γραμμή Curzon). Επιτέθηκαν όταν η προδοτική κυβέρνηση της Πολωνίας είχε παρατήσει τον πόλεμο με τους ναζί και είχε καταφύγει στο Λονδίνο (με όλο το χρυσο όπως είναι φυσικό)

Ανώνυμος είπε...

Στις υπόλοιπες ερωτήσεις σου
3. Επεσαν στα χέρια των ναζί κατά την υποχώρηση του Κόκινου Στρατού 1941
4. Οι Σοβιετικοί εκτελεσμένοι είναι αιχμάλωτοι στρατιώτες και φύλακες των στρατοπέδων
5. Η καπιταλιστική Πολωνία μισούσε την ΕΣΣΔ γιατί ήταν σοσιαλιστική αλλά και επειδή είχε βλέψεις στην Αν. Ουκρανία (Λβοφ) κλπ. Διάβασε τον Ταρας Μπούλμπα
6. Οχι ο Στάλιν δεν έκανε εγκλήματα δεν το προσπερνάμε το λέμε ανοικτά. Ολα είναι κατασκευάσματα των εχθρών του (φασίστες, τροτσκιστές, καπιταλιστές κλπ)
7.Αποκλείεις να είναι δοτοί?
8. Οι ναζί δεν υπερηφανεύονταν για τις σφαγές τους σήμερα αρνούνται ακόμα και το ολοκαύτομα.
9.Ποιοι Πολωνοί πιστέυουν τους ναζί και ποιοί τους σοβιετικούς. Υπήρχαν πολωνικές μεραρχίες στο πλευρό του Κόκκινου στρατού. Αυτοί πιστεύαν τους σοβιετικούς οι δοσίλογοι υους ναζί. Τοσο απλά όπως Ελλάντα όπου οι νεκροί από τις βόμβες του Δεκέμβρη μετατράπηκαν σε θύματα του ΕΛΑΣ. Μαυροφορούσες ήταν παρούσες σε όλες τις δίκες των αγωνιστών της αντίστασης κατηφορόντας τους για ότι μπορείς να φανταστεις

ΜΗΝ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΟΥΝ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

Ανώνυμος είπε...

Για οποιον ενδιαφερεται να μαθει για το Κατιν:
http://www1.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=4459057&textCriteriaClause=%2B%CE%9A%CE%91%CE%A4%CE%99%CE%9D
κι εδω:
http://www1.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=2869651&textCriteriaClause=%2B%CE%9A%CE%91%CE%A4%CE%99%CE%9D

εν συντομια:
http://www1.rizospastis.gr/page.do?id=10568&publDate=5%2F2%2F2009&direction=&pageNo=31

γιατι οι Γελτινικοι "ανεστησαν" τις κατηγοριες και ποιες οι "αποδειξεις" για το εγγκλημα:

http://www1.rizospastis.gr/page.do?publDate=15/3/2009&id=10701&pageNo=19&direction=1


Και παλι επιμενω να ασχολουμαι με το Κατιν αντι να σου δωσω τη δυνατοτητα να υπεκφυγεις ανοιγοντας συζητηση εφ'όλης της υλης.

Η παραδοχη του λαθους χρειαζεται και λιγη λεβεντια, εδω ειμαστε.

Ανώνυμος είπε...

...που δεν προκειται περι λαθους, αλλα λεμε τωρα...

αστυάνακτας είπε...

@Ανώνυμος
Οφείλω να ομολογήσω ότι προσπαθείς να απαντήσεις…αλλά οι απαντήσεις σου γεννούν νέα ερωτήματα.
1.Δηλαδή οι Σοβιετικοί ανακατέλαβαν εδάφη της τσαρικής Ρωσίας και το θεωρείς λογικό; Επιτέθηκαν δε ως τι, αφού η Πολωνική κυβέρνηση δραπέτευσε….ως νόμιμη κυβέρνηση ή ως η δύναμη που έκανε πράξη το σύμφωνο Ρίμπρεντροπ – Μολότωφ το διαμελισμό της Πολωνίας;
2. (Μάλλον ξέχασες να το περάσεις)
3.Οι Πολωνοί έπεσαν στα χέρια των Ναζί κατά την υποχώρηση;; δηλαδή δεν πρόλαβαν να τους μετακινήσουν από τα στρατόπεδα που τους είχαν (όπως ομολογείται από όλους βλ Ριζοσπάστης) ή τους άφησαν στη τύχη τους;;
4.φαντάζομαι θα υπάρχουν ονόματα των Σοβιετικών που βρέθηκαν στο ΚΑΤΥΝ;
5.Η Πολωνία μισούσε την ΕΣΣΔ γιατί ήταν σοσιαλιστική;;…δεν είναι επιχείρημα αυτό.
6.Ο Στάλιν δεν έκανε εγκλήματα;; Ψάξε να δεις…αν θες γιατί μάλλον δε θες…αλλά τι έγινε με τη ΚΕ και πΓ επι Λένιν ;Πόσοι απ΄αυτούς επέζησαν….δεν είναι όλα κατασκευάσματα…Κατασκεύασμα είναι η καλή εικόνα που έχεις στο μυαλό σου για τον Στάλιν
7.Όχι, εσύ αποκλείεις να λένε την αλήθεια.
8. Σήμερα το αρνούνται, τότε όχι….
9.Εγώ μιλώ για τους Πολωνούς συγγενείς των θυμάτων…..
@gogos
Η προσπάθεια του Ριζοσπάστη όπως είπα και πιο πάνω γεννά νέα ερωτήματα…για την ημερομηνία των εγγράφων παλιά ήτανη 5 Μάρτη και τώρα η 4 …ας αποφασίσει ο ρώσος σύντροφός σας. Για την ουσία δεν απαντά…Στα έγγραφα συνήθως πλαστογραφείται η υπογραφή …εδώ τι είναι αληθινές ή ψεύτικες;;…..

Ανώνυμος είπε...

Σαν εισαγωγή
Ειναι θλιβερό ένα κόμμα που αυτο αποκαλειται αριστερό όχι μόνο να αποδέχεται την προπαγάνδα των αφεντικών αλλά και να τη διαδίδει στα ανιστόριτα μέλη του. Θα σου πρότεινα να ρωτήσεις το Γλέζο τόσο για το Κατύν όσο και για το σύμφωνο Μολοτόφ-Ριμπερτνροπ ή καλύτερα πήγαινε στο site της ΚΟΕ.
Για τα ερωτήματα σου
1. Η Πολωνία ήταν ένα ημιφασιστικό κράτος που εκμεταλλευόμενη την αδυναμία της ΕΣΣΔ είχε καταλάβει τεράστιες εκτάσεις της Ουκρανίας αλλά και της Λιθουανίας (το Βίλνιους πρωτεύουσα της Λιθουανίας σήμερα ήταν κάτω από πολωνική κατοχή τότε). Επίσης στη μοιρασιά της Τσεχοσλοβακίας από τους Ναζί η Πολωνία εισέβαλε και αυτή και κατέλαβε εδάφη στο βορρά.
2. Η ΕΣΣΔ συμμάχησε με τους ναζί το 1939 όταν όλες τις οι προσπάθεις για έναν αντιχιτλερικό συνασπισμό δεν ευοδόθηκαν επειδή οι Αγγλογάλοι ιμπεριαλιστές περίμεναν τον Χίτλερ να τα βάλει με τους μπολσεβίκους. Αυτός τα έβαλε μαζί τους αφού όμως τσάκισε Γάλλους Ολλανδους, Νορβηγούς κλπ. Γι ατην ΕΣΣΔ ήταν μία κίνηση τακτικής που της έδωσε περίπου 2 επιπλέον χρόνια πολεμικής προετοιμασίας.
3. Ναι, κατά την υποχώρηση από το Σμολενσκ δεν υπήρχαν τα μέσα για τη μεταφορά τους. Επίσης υπηρχε φιλογερμανική εξέγερση σ'ενα από τα 3 στρατόπεδα
4. Δεν έχω ιδέα
5. Η άρχουσα τάξη της Πολωνίας μισούσε και φοβόταν τους μπολσεβίκους. Το κομμουνιστικό κόμμα της Πολωνίας ήταν παράνομο. Φεουδάρχες και καπιταλιστές κυβερνούσαν τη χώρα και τα μάτια τους ήταν στραμμένα στις εύφορες παιδίαδες της Ουκρανίας. Για τό λόγο αυτό ο Πολωνικός στρατός είχε αναλογικά το μεγαλύτερο ιππικο.
6. Για Κάμενεφ Ζηνόβιεβ Μπουχάριν υπάρχουν αποδείξεις για συνεργα΄σια με τους ναζί. Αν υποθέσεις ότι είναι έτσι τι έπρεπε να τους κάνουν ?
7. Συγγενείς θυμάτων από τους κομμουνιστοσυμμορίτες υπήρχαν και στην Ελλάδα. Με αυτούς τους παρομοιάζω. Σκέψου το λίγο
8. Κάνεις λάθος, αλλά και πάλι σου λέω ότι το Κατύν χρησιμοποίηθηκε από τους ναζί σε μία προσπάθεια να δυσφημμίσουν την ΕΣΣΔ και να δημιουργήσουν ρωγμές στη συμμαχία της και με τους Πολωνούς.
9. Οι συγγενείς των θυμάτων δεν ήταν στο Κατύν τότε. Εκτός αν πιστεύεις στην ανάσταση νεκρών τη μόνη γνώμη που θα μπορούσαν να σχηματίσουν είναι αυτή που τους σέρβιραν οι ναζί ή αυτή των σοβιετικών. Δική τους γνώμη εκ των πραγμάτων δεν είχαν και δεν έχουν. Αρα το τί λένε και τι πιστεύουν κάποιοι εξ'αυτών δεν έχει αποδεικτική αξία.

gogos είπε...

Ωραια, και τωρα που του απαντησες τι καταλαβες; :)
Μηπως εχει καμια διαθεση για να καταλαβει; Αυριο παλι τα ιδια θα μας λεει ο αστυανακτας. Οπως για παραδειγμα τα οσα γραφει για το Μπελογιαννη.
Τελευταια γραμμη αμυνας προς το ΚΚΕ η λασπη, απο πολιτικη αντιπαραθεση μηδεν.

αστυάνακτας είπε...

@Ανώνυμος
Μία διαπίστωση .Ξεκινάμε από διαφορετικές αφετηρίες για να εξηγήσουμε μία κατάσταση. Από τη στιγμή που εσύ επιζητάς να δικαιολογήσεις την πολιτική του Στ¨αλιν, τότε υπάρχουν δικαιολογίες για όλα.
Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή.΄
Αντί εισαγωγής
Το κόμμα μας ο ΣΥΡΙΖΑ δε χρειάζεται πιστοποίηση από κανέναν και ειδικά από το ΚΚΕ οι οποίοι τον βλέπουν ανταγωνιστικά…. εμείς αφεντικά δεν έχουμε… άλλοι έλεγαν χρόνια ότι έλεγε η μαμά Ρωσία… σε σημείο που δικαιολογούσαν οποιαδήποτε ηγεσία της ΕΣΣΔ και ότι αυτή έλεγε ….είτε ήταν ο Στάλιν …είτε ο Γκορμπατσώφ…. Ή κάνω λάθος;;;
Για τις απαντήσεις σου…
1. Και επειδή η Πολωνία ήταν ημιφασιστικό κράτος δικαιολογείται η οποιαδήποτε επίθεση;; ή ο διαμελισμός της;; Η συμφωνία Ρίμπρεντοφ-Μολότωφ είναι γνωστή πλέον και με πρακτικά…. Υπάρχουν διάφορα βιβλία… Σου προτείνω το: «Η Κομμουνιστική Διεθνής στο Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο» των Ν. Λεμπέντεβα-Μ. Ναρίνσκι, εκδ. Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα 2004, όπου παραθέτονται μεγάλα αποσπάσματα της συμφωνίας.
2. «Τώρα , αν αναφερόμαστε στα μεγάλα κράτη της Ευρώπης, η Γερμανία βρίσκεται στη θέση ενός κράτους που αποβλέπει στον ταχύτερο τερματισμό του πολέμου και την ειρήνη…..» από την εισήγηση του Μολότωφ στη συνεδρίαση του Ανώτατου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ στις 31 Οκτωβρίου 1939 (βλ. Πράβντα 1 Νοεμβρίου 1939)
3. Δηλαδή δικαιολογείς τόσο τη κράτησή τους όσο και την ουσιαστική παράδοσή τους στους Γερμανούς;;
4. Αξίζει κανείς να το ψάξει και αυτό… ποιοι είναι οι Σοβιετικοί νεκροί στο ΚΑΤΥΝ.
5. Εξακολουθώ να λέω ότι αυτό δεν είναι επιχείρημα….
6. Δεν υπάρχουν παρά οι απολογίες οι οποίες ποιος ξέρει πως πάρθηκαν …καθώς και μάρτυρες που επιβεβαίωναν ότι ήθελε ο Στάλιν… και στις δίκες μετά τα Δεκεμβριανά, αλλά και στον Εμφύλιο υπήρχαν μάρτυρες…. δυστυχώς έγιναν εκτελέσεις με τέτοιους μάρτυρες και στις δύο περιπτώσεις…
7. Είναι πολλοί οι συγγενείς …μιλάμε για χιλιάδες πολλές χιλιάδες…
8. Οι οποίοι Πολωνοί πίστεψαν τους γερμανούς στο τέλος;;ή τους συμμάχους τους Ρώσους;;
9. Αυτό δεν το απαντώ γιατί εγώ δεν πιστεύω σε καμία ανάσταση..αντίθετα με σας που πιστεύετε πλέον στη νεκρανάσταση του Στάλιν…

αστυάνακτας είπε...

@gogos
Τι πολιτική αντιπαράθεση να κάνω με ένα κόμμα που αποκατέστησε σε δυο αράδες τον Πλουμπίδη και Καραγιώργη…. χωρίς να δικαιολογήσει τη στάση του…. αντίθετα χρειάστηκε ένα ολόκληρο κείμενο και άρθρα επί άρθρων για να δικαιολογεί την πολιτική του Στάλιν…
Αν κατάλαβες δεν αμύνομαι , σου επιτίθεμαι για να πεις κάποτε: « κάποιος τουλάχιστον μου τα είχε πει»

Αναυδος είπε...

Αλλη μία φορά για το Κατύν.
Μέχρι και το 1989 υπήρχαν μόνο 2 πηγές:
- οι ναζί
- οι σοβιετικοί
με τη μεροληψία που διακρίνει την κάθε μία από αυτές τις πηγές η σφαγή αποδίδοταν είτε στους σοβιετικούς είτε στους ναζί.

Περίπου το 19990 ο Γέλτσιν έδωσε στους Πολονούς αρχικά τα έγγραφα που υπάρχουν και στην Wiki. Ο Γέλτσιν ήταν αντικομμουνιστής και υπάρχουν ενδείξεις ότι τα έγγραφα αυτά είναι πλαστά. Εξυπηρετούσαν τη συγκεκριμένη συγκυρία και γι’αυτό ο Λ. Βαλέσα δεν τα έκανε κατ’αρχήν αποδεκτά.
Συνεπώς αντικειμενικά κανείς δε μπορεί να πει τι πραγματικά έγινε στο Κατύν. Υποκειμενικά και με βάση τις ιδεολογικές και πολιτικές του αντιλήψεις ο καθένας μπορεί να πάρει θέση. Απλώς η θέση του δεν έχει να κάνει τίποτα με την ιστορία αλλά με τον αντικομμουνισμό ή φιλοκομμουνισμό του
Τόσο απλά
Μια τελευταία προσπάθεια:
1. Δεν ήταν κατάληψη αλλά απελευθέρωση. Κατάλαβε το οι Πολωβοί ήταν κατακτητές σε εκείνες τις περιοχές.
2. Αν κατάλαβα καλά υπονοείς ότι η ΕΣΣΔ ήταν φιλογερμανική?. Θα σου έλεγα απλώς να μη διαβάζεις σκουπίδια
2. Και βέβαια δικαιλογώ την κράτηση τους αξιωματκοί εχθρικού στρατού ήταν και ορθά τους έχωσαν μέσα. Δεν τους παράδωσαν στους Γερμανούς. Δεν πρόλαβαν να εκκενώσουν τα 3 στρατόπεδα της περιοχής. Αναρωτήθηκες μήπως γιατί οι Σοβιετικοί δεν εκτέλεσαν και τους άλλους Πολωνούς που είχαν στα χέρια τους (Anders κλπ) ?.
4. Οι Σοβιετικοί στο Κατύν ήταν:
- οι φύλακες και το προσωπικό των στρατοπέδων που εκτέλεσαν οι ναζί μαζί με τους Πολωνούς.
- αιχμάλωτοι πολέμου που τους χρησιμοποίησαν οι γερμανοί στις εσκαφές του 1943
5. Δηλαδή ο Στάλιν είναι εξορισμού κακός (κάτι σαν το λύκο της Κοκιννοσκουφίτσας) ανώ οι Πολωνοί αθώοι. Η δικιά σου λογική πάσχει. Αν θες να λέγεσαι μαρξιστής(αμφιβάλλω) μάθε να αναγνωρίζεις τις εκφάνσεις της ταξικής πάλης
6. Υπάρχουν ενδείξεις και αποδείξεις ψάξε λίγο για τους αποστάτες εκείνης της περιόδου και με ποιούς συνεργάστηκαν (Λιυτσκοφ, Βλασοφ κλπ) και θα καταλάβεις. Αλλά δες το και από μία άλλη σκοπιά, αν ο Στάλιν ήταν τόσο κακός όσο νομίζεις αυτοί ήταν ηλίθιοι ή δειλοί και δεν έκανα τίποτα να τον ξεφορτωθούν ?
7. Αυτό τώρα τι επιχείρημα είναι. Αφού οι νεκροί ήταν χιλιάδες χιλιάδες θα ήταν και οι συγγενείς. Η συγγενεια όμως τους δίνει καμία αξία σα μάρτυρες, όχι. Επίσης σου λεω ότι και στην Ελλάδα τα ζήσαμε αυτά
8. Εδώ ο κόσμος πιστεύει στον Κωστάκη και το Γιωργάκη ότι θα τους λύσουν τα προβλήματα τους οι Πολωνοί δε θα πιστέψουν τη προπάγανδα για το Κατύν ?. Εσύ πιστεύεις (ειλικρινά) ότι ο ΣΥΝ είναι αριστερά δε θα πιστέψεις για το Κατύν ?
9. Το ΚΚΕ κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια να εξηγήσει τις αιτίες που οδήγησαν στην ανατροπή του σοσιαλισμού. Οι αφελείς το εκλαμβάνουν σαν νεκρανάσταση του Στάλιν. παραδέχομαι ότι μία τέτοια άποψη ελλείψη άλλων επιχειρημάτων είναι βολική.

Για τον Πλουμπίδη ρώτα και τον Κασιμάτη (στέλεχος του εσ).

Νίκος Σαραντάκος είπε...

Άναυδε, για το Κατίν μπορεί να έχεις δίκιο ή άδικο, αλλά πρόσεξε ότι σαφώς η ΕΣΣΔ είχε στάση φιλική προς τους Ναζί όσο ισχυε το σύμφωνο Ρίμπεντροπ-Μολότοφ. Αν αυτό το έκανε από πονηριά του μουστάκια ή από υπερβολική πίστη στη συνθήκη, δεν το ξέρω. Πάντως ο Έρενμπουργκ στα απομνημονεύματά του διασώζει ένα ελάσσον περιστατικό πολύ χαρακτηριστικό. Είναι τέλη Ιουνίου 1941, οι Γερμανοί έχουν κηρύξει πόλεμο στην ΕΣΣΔ και προελαύνουν, και σε κάποια επαρχία, πίσω από τη Μόσχα ένα επαρχιακό δικαστήριο καταδικάζει έναν πολίτη για αντιγερμανική προπαγάνδα. Φυσικά το "αδίκημα" είχε διαπραχθεί μερικούς μήνες νωρίτερα, αλλά ούτε η γερμανική εισβολή δεν σταμάτησε τα αδυσώπητα γρανάζια -θα μπορούσε, παρέμπ, να συμβεί σε οποιαδήποτε γραφειοκρατία. Τώρα βέβαια παραθέτω από μνήμης, αλλά αν ψάξεις στο "Άνθρωποι, χρόνια, ζωή" στον τόμο που έχει το 1941 (4ος πρέπει να είναι) θα το βρεις. Έχει κι άλλα περιστατικά, που του λογόκριναν τα άρθρα επειδή είχαν αντιγερμανικές αιχμές.

Μπορεί βέβαια κι ο Έρενμπουργκ να λέει ψέματα.

Αναυδος είπε...

Σαραντάκο:
Θα μπορούσα να σου παραθέσω τις φορές που η ΕΣΣΔ βρέθηκε αντιμέτωπη με τη Γερμανία τη περίοδο 1933-1941. Πιστέυω όμως ότι δε χρειάζεται. Με το σύμφωνο Μολοτοφ-Ριμπερτροπ η ΕΣΣΔ αγόρασε χρόνο. Μετά τη συμφωνία του Μονάχου υπήρχαν ισχυρές ενδείξεις ότι οι Αγγλογάλλοι πίεζαν το Χίτλερ να επιτεθεί στην ΕΣΣΔ. Μετά την υπογραφή του συμφώνου η ΕΣΣΔ πράγματι φοβόταν την πιθανότητα μίας προβοκάτσιας στα κοινά πλεόν συνορά της με τους ναζί.
Το περιστατικό που αναφέρει ο Ερεμπουργκ (αν είναι αληθινό) πέρα από μάι δύσκαμπτη γραφειοκρατία φανερώνει κατά την άποψη σου κάτι άλλο ?. Αν ναι μπορείς να γίνεις πιο ξεκάθαρος ?

Νίκος Σαραντάκος είπε...

Το περιστατικό που ανάφερα φανερώνει αυτό που λες, και κάτι άλλο: ότι κακώς έγραψες προς τον Αστυάνακτα να μη διαβάζει σκουπίδια, υπονοώντας ότι είναι ψέμα το σημείο 2) που έγραψε εκείνος πιο πάνω με τη "φιλογερμανική" (στα λόγια) αγόρευση Μολότοφ. Κι εσύ συμφωνείς ότι η ΕΣΣΔ ήθελε να κερδίσει χρόνο [να αγοράσει χρόνο λένε συνήθως οι επηρεασμένοι από τα αμερικάνικα]

Κατά τα άλλα, συμφωνώ μαζί σου ότι δεν μπορούμε να μάθουμε τι έγινε στο Κατίν. Άλλωστε, ο Στάλιν θανάτωσε τη μισή(*) κεντρική επιτροπή του συνεδρίου της νίκης και κάμποσες εκατοντάδες χιλιάδες κομμουνιστές -οπότε, το Κατίν λίγο βαραίνει στην πλάστιγγα, είτε το διέπραξε είτε όχι.

(*) Παραθέτω από μνήμης, μπορεί να είναι λιγάκι περισσότεροι ή λιγότεροι από τους μισούς.

Αναυδος είπε...

Επιμένω γαι τον εξής λόγο
Το 1939 το σύμφωνο μεταξύ ΕΣΣΔ και Γερμανίας αντιμετωπίστηκε από τους εχθρούς της ΕΣΣΔ περίπου σαν προδοσία. Παρόλα αυτά όπως και η συνθήκε του Μπρεστ-Λιτοφσκ το 1919 ήταν αναγκαία πρϋπόθεση για την νίκη ενάντια στους ναζί.
Η αρχική πηγή για το ποσοστό των μελών της ΚΕ των μπολσεβίκων που εξοντώθηκαν από το Στάλιν είναι ό λόγος του Χρουτσοφ στο 20ο συνέδριο. Δεν είμαι σίγουρος ότι είναι αληθινά όπως σίγουρα δεν είναι αληθινό το περι εκατοντάδων χιλιάδων κομμουνιστών θυμάτων του Στάλιν που αναφέρεις.
Θα σου έλεγα να αποδεχτείς τις επίσημες πλέον ευρωπαικές πηγές που μιλάν για 60 εκκατομύρια. Τσιγγουνιές σε τέτοια πράγματα δεν χωράνε
Α για να μην το ξεχάσω υπήρχε και ελληνικό Κατύν μετά το Δεκέμβρη του 1944. Και εκείνα τα ξεθαμένα πτώματα ήταν θύματα του ΕΛΑΣ και όχι των Αγγλων.

Νίκος Σαραντάκος είπε...

Άναυδε, το να λες σ' εμένα για το ελληνικό Κατύν είναι κατινιά, διότι στο ελληνικό Κατύν είχα αναφερθεί καμιά τριανταριά μηνύματα πιο πάνω (στις 20 Φεβρουαρίου), οπότε σε παρακαλώ τις ειρωνείες αλλού, διότι κρύβουν ένδεια επιχειρημάτων.

Αν δεν είσαι σίγουρος πως είναι αληθινό το ποσοστό που παρουσίασε ο Χρουστσόφ, που είναι μια επίσημη πηγή, το βάρος της αποδείξεως ανήκει σε σένα. Θέλω να πω, ξέρουμε ποιοι ήταν στην ΚΕ της Νίκης, κάτσε και μέτρα πόσους έφαγε ο μουστάκιας και βγάλε άλλο ποσοστό να διαψεύσεις τον Χρουστσόφ. Μέχρι τότε, πρέπει να το δεχτείς.

Εξόν κι αν είσαι κι εσύ της σχολής Μούχιν, που πιστεύει πως οι αμερικάνοι δεν πήγαν στο φεγγάρι.

Αναυδος είπε...

Σαραντάκος:
Αναφέρεις το ελληνικό Κατύν σαν απόδειξη του ότι το ΚΚΕ αρνείται την ενοχή των σοβιετικών από τότε. Εγώ το αναφέρω σαν απόδειξη ότι ουτε οι Πολωνοί ούτε οι Αθηναίοι νεκροί ήταν θύματα των κομμουνιστών. Φαντάζομαι ότι έχει διαφορά.
Εσύ όμως δεν παίρνεις ανοικτά θέση αλλά μόνο έμμεσα λέγοντας ότι αφολύ σκότωσε τόσους 10,000 πάνω 10,000 κάτω δεν έχει καμία διαφορά.

Μου αρέσει η αναγόρευση του Χρουτσόφ σαν επίσημη πηγή. Μου αρέσει επίσης ότι τα ντοκουμέντα της εποχής Στάλιν δεν είναι πηγές για εσένα (π.χ γαι το Κατύν). Μου αρέσει που βλεπεις σκοπιμότητες μόνο στις πηγές που δε συμφωνούν με το υπόδειγμα σου. Θα είσαι πάντα μακάριος

Τον Μούχιν δεν τον ήξερα και τολμώ να πω ότι συνεχίζω να τον αγνοώ. Σου θυμίζω όμως ένα αστείο ψυχιάτρων. Το να πάσχεις από σύνδρομο καταδίωξης δεν αποκλείει την πιθανότητα πράγματι κάποιοι να σε παρακολουθούν

Νίκος Σαραντάκος είπε...

Το θέμα είναι ότι αυτό που λέω εγώ είναι αληθινό (το ΚΚΕ κατάγγειλε το Κατίν σαν συκοφαντία εξαρχής) ενώ αυτό που λες εσύ είναι λογικό άλμα (επειδή οι Αθηναίοι νεκροί ήταν θύματα των Άγγλων συνεπάγεται(;) ότι οι Πολωνοί νεκροί ήταν θύματα των ναζήδων).

Με τον Χρουστσόφ δεν έχω έρωτα μεγάλο, αλλά η εισήγησή του είναι επίσημο κείμενο του ΚΚΣΕ που δεν νομίζω να έχει αναιρεθεί, άρα ισχύει, όχι; Άρα είναι επίσημη πηγή. Απ' όσο θυμάμαι, ο Εμβέρ Χότζα είχε διαχωρίσει τη θέση του αμέσως, το ΚΚΕ όμως όχι, σίγουρα όχι μέχρι το 1991 που ανέλαβε η σημερινή ηγετική ομάδα. Ή κάνω λάθος;

Αναυδος είπε...

Στη μελέτη της ιστορίας υπάρχει κάτι που λέγεται εύρεση της αναλογίας. Δεν είναι λογικό άλμα να υποθέσεις ότι αφού φόρεσαν στους κομμουνιστές τους νεκρούς της Αθήνας ο ίδιος εσμός (άλλης εθνικότητας) τους φόρεσε τους νεκρούς του Κατύν.
Κάνεις λάθος η έκθεση δεν είναι επίσημο ντοκουμέντο του ΚΚΣΕ. Διέρευσε, με άγνωστο τρόπο στη δύση και δεν επιβεβαιώθηκε ούτε διαψεύστηκε ποτέ.
Και πάλι όμως πρέπει να σου επισημάνω ότι ο έρωτας σου για τις επίσημες πηγές σε οδηγεί σε περίεργους δρόμους. Και επί Στάλιν υπήρχαν επίσημες πηγες και για το Κατύν και για τις διώξεις του 1936-38. Δεν νομίζω όμως ότι τις αντιμετωπίζεις με το ίδιο κύρος όπως αυτές της εποχής Χρουτσόφ.
Επαναλαμβάνω ότι αναγορέυεις σε αξιόπιστες πηγές αυτές που σε βολεύουν.

Νίκος Σαραντάκος είπε...

Μισό λεπτό, με ποιους είναι "ίδιος εσμός" οι ναζήδες; Με την ελληνική κυβέρνηση του Δεκέμβρη 44 ή με τους άγγλους;

Δεύτερο, σε σχέση με το Κατίν, έχουμε δύο στοιχεία: τη θέση του ΚΚΣΕ τότε και της εδώ αριστεράς, ότι το έγκλημα το έκαναν οι ναζήδες, και τη θέση του ΚΚΣΕ στο τέλος, που ανέλαβε ευθύνη (πριν τον Γιέλτσιν). Ωστόσο, επειδή σταμάτησε να υπάρχει λίγο μετά ΚΚΣΕ, ισχύουν και οι δυο επίσημες θέσεις, άρα υπάρχει μπέρδεμα. Οπότε, δεν μπορούμε να ξέρουμε.

Για τις διώξεις του 1936-38, δεν είναι το ίδιο: η επίσημη θέση του ΚΚΣΕ επι Στάλιν αναιρέθηκε επίσημα από το ΚΚΣΕ το 1956 και στη συνέχεια. Η θέση του 1956 δεν αναιρέθηκε ποτέ από το ΚΚΣΕ, άρα ισχύει για το ΚΚΣΕ. Αυτή τη θέση άλλωστε δεχόταν και το ΚΚΕ πριν το 1991.

Αυτά που λέω πιο πάνω, είναι οι επίσημες θέσεις. Τώρα, η ιστορία ως επιστήμη προχωράει και τα θέματα συζητιούνται. Γι' αυτό σε προκάλεσα, αν έχεις όρεξη, να αντικρούσεις το στοιχείο της Μυστικής Έκθεσης του Χρουτστσόφ ότι από τους 1956 συνέδρους του 17ου συνεδρίου του ΚΚΣΕ εκτελέστηκαν οι 848.

Η Μυστική Έκθεση πράγματι έμεινε μυστική, όμως εκδόθηκε το 1989 στα ρώσικα. Αλλά δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Τα νούμερα που ανέφερε ο Χρουστσόφ δεν τα έβγαλε από το μυαλό του, είναι καρπός της έρευνας που έκανε η επιτροπή Ποσπέλοφ, η οποία συγκροτήθηκε με επίσημη κομματική απόφαση και είχε πρόεδρο τον Ποσπέλοφ που ήταν παλιός μπολσεβίκος και ακαδημαϊκός. Άλλωστε, το περιεχόμενο της έκθεσης συνοπτικά δημοσιεύτηκε, θαρρώ, στις σοβιετικές εφημερίδες λίγες μέρες μετά.

Υπάρχει ένας σοβαρός αμερικανός καθηγητής, όχι σαν τον Μούχιν, ο Γκρόβερ Φερ, που θεωρεί συκοφαντική την έκθεση Χρουστσόφ, αλλά το βιβλίο του είναι στα ρώσικα και τα δικά μου ρώσικα δεν μου επιτρέπουν να δω αν αντικρούει το συγκεκριμένο νούμερο. Αλλά έτσι κι αλλιώς, αυτός είναι αμερικανός.

αστυάνακτας είπε...

@Αναυδε.....
Παρακολουθώ τα επιχειρήματά σου με προσοχή. Θα κάνω μία διαπίστωση. Δεν έχεις καμία διάθεση να παραδεχθείς κάτι μεπτό για το Στάλιν...και έχεις δίκιο. Αν παραδεχθείς ένα ,δεν έχει σημασία αν παραδεχθείς τα πολλά και επομένως και το ΚΑΤΥΝ. Η διαφορά μαζί σου είναι ότι πιστεύω ότι αυτός ο άνθρωπος αποτ’ελεση τη ταφόπλακα του μεγαλύτερου οράματος της ανθρωπότητας...Κανένας μα κανένας ματά από αυτόν δεν είναι στα μάτια μου διαφορετικός...ούτε ο Χρουτσώφ, ούτε ο Μπρέζνιεφ, ούτε ο Γκορμπατσωφ...Είναι όλοι παιδιά του Στάλιν....ούτε καν ο Γι’έλτσιν και ο Πούτιν.... έτσι για να εξηγούμεθα....Θεωρώ το Στάλιν το πρόσωπο που έβαλε τη σφραγίδα του και μετέτρεψε την επανάσταση σε προσωπική εξουσία...αυτό το βλέπεις και μόνο αν δεις, τις αφίσες , τα φιλμάκια και όλο τον ιστό πρπαγάνδας.... φτάνει να καταρεύσει η συλλογικότητα..
Στα επιχειρήματα καταλήγω κατόπιν έρευνας των επίσημων κειμένων. Και στα επίσημα κείμενα είναι και η συμφωνία Ρίμπρεντοφ –Μολότωφ.Όσο για τα σκουπίδια που λες...το απόσπασμα είναι από την Πραβντα το Νοέμβριο του 1939.....Η συνομωσιολογία του Μουχίν δεν με αγγίζει...Επιμένω να λέω ότι εάν θέλεις να παραχαράξεις ένα ή περισσότερα έγγραφο παραχαράζεις τις υπογραφές και όχι τις ημερομηνίες.....Δεν με αγγίζει ακόμη κι αυτό το ισοπεδωτικό...επειδή υπήρξε πτωματολογία από τους άγγλους ματά τον εμφύλιο, υπάρχει το ίδιο και τώρα. ΚΑΜΙΑ μα ΚΑΜΙΑ συνθήκη δεν υπαγορεύει ούτε υπαγόρευε ναγίνει κάτι τέτοιο σήμερα που κραλτη του σοσιαλισμού δεν υπάρχουν...
@Με το Σαραντάκο
συμφωνώ ως προς την επιχειρηματολογία αν και δε βλέπω πως αμφισβητείτε ότι το ΚΑΤΥΝ μπορεί να έγινε από Σοβιετικούς

Αναυδος είπε...

Θ' αφήσω την ιστορία κατά μέρος γιατί ξεκινάμε από διαφορετικές καταβολές και δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε ποτέ και πουθενά (δεν είναι κακό).
@Αστυάνακτα: τους φύλακες που φέρθηκαν με τον τρόπο που φέρθηκαν στη Κ. Γκουλιώτη τι θα τους έκανες αν ήσουν δικαστής ?
Τους τύπους που έκαψαν το σπίτι στη Γκιώνα ?
@Σαραντάκο:
Επιμένεις στις πηγές σου ενώ οι δικές μου "αναθεωρήθηκαν" revised αγγλιστι. Πάλι στα λόγια μου έρχεσαι. Δέχεσαι αληθινό ότι σε συμφέρει.

ΥΓ. Εσμός: Αγγλοι, Παπανδρέου, Χίτες Ταγματαλήτες κλπ για μένα όλοι ίδιοι είναι υπηρέτες των αφεντικών.

αστυάνακτας είπε...

Θα τους τιμωρούσα...αλλά δεν θα τους σκότωνα αν αυτό εννοείς.... δε ξέρω ποιες είναι οι καταβολές σου...αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπι το ΚΚε να ταυτίζεται με το Στάλιν

Ετικέτες

απεργία  ΠΑΣΟΚ Οικονομικά (1) "αριστερό ρεύμα" (1) "Ελευθεροτυπία" (3) 1 χρόνος (1) 105 (1) 18ο Συνέδριο (9) 19ο Συνέδριο ΚΚΕ (1) 1ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ (3) 2010 (1) 21η Απριλίου (1) 28 Οκτωβρίου 1940 (2) 2ος χρόνος (1) 5 (1) 5 χρόνια (1) 6ο Συνέδριο ΣΥΝ (2) 8 Μάρτη (1) 902 (1) Α (1) Α. Αλαβάνος (6) Α. Βάιντα (2) Α. Κρίλοβ (1) Α.Αλαβάνος (9) Α.Σαμαράς (2) Α.Χατζησοφιά (1) Αγρότες (2) αγωνίστριες (1) Άδωνις (1) ακροδεξιά (2) Ακρόπολη (1) Αλ Σαλέχ (1) Αλ. Δημητρίου (1) αλαζονεία (2) Αλέκος Λύτρας (2) Αν.Γ... (4) Αν.Γερμανία (1) αναδημοσίευση (46) ανανεωτική Πτέρυγα (2) Ανατολική Αττική (1) Ανδρομάχη (2) ανθρώπινα δικαιώματα (2) ανθρωπιστικές επιστήμες (1) άνθρωπος (2) Άννα Αχμάτοβα (2) Αντ. Κυρίνας (1) ΑΝΤΑΡΣΥΑ (1) ΑΝΤΙ (1) Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ (1) Αντρέας Λεντάκης (1) Ανύπαρκτος σοσιαλισμός (8) Ανωνυμία (1) απεργία (4) απεργία ΠΑΣΟΚ Οικονομικά (1) απόστολος (1) Απόψεις (22) Άρης Αλεξάνδρου (3) Άρης Βελουχιώτης (4) Αριστερά (10) Αριστερή ενότητα (2) Αρχαιολογία (7) ΑΣΚΙ (1) Αστακός Αιτωλ. (1) Αστυάνακτας (20) αστυνομία (7) Αυγή (15) αυταρχισμός (2) Αυτοδιοικητικές εκλογές 2010 (14) Β.Κορέα (1) Βαν Γκογκ (1) Βασανιστές (1) Βιβλία (2) Βιβλίο Κουφοντίνα (1) Βίντεο (16) ΒΟΗΘΕΙΑ (1) Βουλή (1) Γ. Αναδρανανιστάκης (1) Γ. Καϊλατζής (1) Γ. Παπανδρέου (2) Γ. Σεφέρης (1) Γ.Βιζυηνός (1) Γ.Κοντός (2) Γ.Μπλάνας (1) Γ.Παπουτσής (1) Γ.Ρίτσος (4) Γ.Χουρμουζιάδης (1) Γ.Ψυχοπαίδης (1) ΓΑΖΑ (1) Γελοιογραφίες (24) Γερμανία (1) Γερουλάνος (1) Γεωργία (1) Γκ. Απολλιναίρ (1) Γνώμες (2) Γυναίκα (1) Δ. Γόντικας (1) Δ.Βίτσας (4) Δ.Στρατούλης (1) Δ.Χαρμς (1) ΔΕΑ (1) ΔΕΘ (4) Δεκεμβριανά (1) Δεκεμβριανά 08 (3) Δελαστίκ (1) Δελτίο τύπου (13) Δελτίο τύπου ΣΥΝ (27) Δερβενιώτης Σπ. (1) Δερμεντζόγλου (1) ΔΗΑΡΙ (1) Δηημοκρατικός συγκεντρωτισμός (1) Δημ.Παπαχρίστου (1) Δημ.Χριστόπουλος (1) ΔΗΜΑΡ (3) Δημοκρατία (1) δημοσιογράφοι (3) Δημόσιοι Υπάλληλοι (5) Δημοτικές εκλογές (1) Διαδίκτυο (2) Διαδύκτιο (1) Διακοπές (1) Διάλογος (4) Διάλογος για το Ιδρυτικό συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ (2) διαπραγματευση (1) Διαρκές Συνέδριο ΣΥΝ (6) Διάσπαση ΚΚΕ (3) διαφωνούντες (1) Διεθνή (12) Δίκτυο (1) Διόδια (4) ΔΝΤ (4) Δογματισμός (1) Δούρου (1) Δραγασάκης (1) Δρόμος της Αριστεράς (1) ΔΣΕ (5) Δυτ.Αττική (1) Δυτ.Μακεδονία (1) Ε.βενιζέλος (2) Εθνικές εκλογές 09 (20) Έθνος (1) εικαστικά (10) Εικόνες (1) εκδ.Αγρα (1) εκδηλώσεις (2) Έκκλησία (1) Εκλογές 2012 (2) Εκλογές 2015 (2) εκπαίδευση (5) εκπαιδευτικοί (1) Έκτακτο Συνέδριο (6) Ελ. Βενιζέλος (1) Ελ.Σωτηρίου (1) Ελαιώνας (1) Έλλη Παππά (1) ΕΜΣΤ (1) Εμφύλιος (2) ενικός (1) Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση (1) Εξάρχεια (8) Επέτειος Πολυτεχνείου (1) Εργαζόμενοι (22) ΕΡΤ (2) ΕΣΗΕΑ (1) ΕΣΣΔ (1) εσωκομματικά (28) έτος Ρίτσου (3) Ευρωεκλογές 09 (17) Ευρωεκλογές 2009 (6) Ευρωεκλογές 2019 (1) Ευρωπαϊκή Ένωση (21) Ζάκυνθος (1) Ζαχαριαδισμός (5) Η Αποσιώπιση της αλήθειας (5) Η διάσκεψη της Γιάλτας (1) η ζωή στους Βράχους (1) Η νέα κυβέρνηση (6) Θ.Καρτερός (1) Θέατρο (1) Θεσσαλονίκη (4) Θεωρία (1) θεωρία των δύο άκρων (3) Θρησκεία (1) ιδεοληψία (1) Ιδεολογικά (9) Ιδιωτικοί Υπάλληλοι (1) Ισραήλ (7) Ιστορία (4) Ιστορία της Αριστεράς (22) Κ. Αρβανίτης (1) Κ. Καρυωτάκης (2) Κ. Κούνεβα (4) Κ. Παπαγεωργίου (1) Κ. Σχοινά (2) Κ.Βαξεβάνης (1) Κ.Καραγιώργης (1) Κ.Καρυωτάκης (1) Κ.Παλαμάς (1) Κανέλλη (3) Καρατζαφέρης (1) Κασιδιάρης (1) καταλήψεις (1) Κατερίνα Γκουλιώνη (2) Κατσαρός Μιχάλης (1) ΚΑΤΥΝ (2) ΚΕΑ (1) Κέρκυρα (1) Κίνα (1) Κινήματα (14) Κινηματογράφος (1) ΚΚΕ (65) Κοινωνία της πληροφορίας (1) ΚΟΜΕΠ (1) κουκουλοφόροι (1) Κούλογλου Στ. (3) κουλτουροφιλισταίοι (2) Κουράκης (1) Κουτί της Πανδώρας (1) Κουτσούμπας (1) Κυβέρνηση (3) Κυβέρνηση Ατιστεράς (1) Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (2) Κύπρος (2) Κωτούλας (1) ΛΑΟΣ (5) Λάρισα (1) Λόπεζ (1) Λουδοβίκος των Ανωγείων (1) Μ. Γλέζος (4) Μ. Μπρεχτ (1) Μ. Χατζηδάκης (1) Μ.Θεοδωράκης (1) Μ.Κανελλοπούλου (1) Μάρξ (1) Μάχη Φλώρινας (1) Μετανάστες (11) Μετεκλογικά (3) Μήνες (3) Μιχ. Γκανάς (1) ΜΜΕ (7) Μνημόνιο (2) Μομφή (1) Μοράλες (1) Μούνκ (1) Μουσεία (1) Μουσική (2) Μπέικον Φρ. (1) Μπελογιάννης (2) Μυρτιώτισσα (1) Ν. Βούτσης (1) Ν. Ζαχαριάδης (1) Ν. Κακλαμάνης (1) Ν. Μπάϊκας (1) Ν. Μπουχάριν (1) Ν. Πλουμπίδης (2) Ν. Σαραντάκος (1) Ν. Τεμπονέρας (2) Ν. Χουντής (2) Ν.Μαραντζίδης (1) ν.Οσεττία (1) Ν.Στουπής (1) Ναζισμός (1) Ναύπλιο (2) ΝΔ (4) ΝΕ Ζακύνθου (1) Νέα Δημοκρατία (26) νέο νομοσχέδιο (1) Νεολαία (2) Νεολαία ΣΥΝ (1) Νεοφιλελευθερισμός (1) Νίκος Γραικός (1) Νιτσιάκος (1) Νομοθεσία (1) ο κ. Κόυνερ (3) Ο Φλωρίνης Πιπεργιάς (1) Ο.Λάσκος (1) Οδ. Ελύτης (3) Οικολογικά (15) Οικολόγοι (2) Οικονομικά (9) Οικονομική κρίση (2) Οκτώβριος (1) ΟΛΜΕ (2) Ολυμπιακοί Αγώνες (1) Ολυμπιακός (1) Ομάδα Ρόζα (1) Ομιλίες (2) Ονόρε Ντωμιέ (1) οργανωτικά (1) ΟΣΕ (1) Π. Τζαβέλλας (1) Π.Κόκκαλης (1) Πάγκαλος (1) Παιδεία (5) Παλαιστίνη (8) Πανελλαδικό σώμα ΣΥΡΙΖΑ Ιούλιος 2009 (1) Παπαγιαννάκης Μιχάλης (1) Παπαρήγα (1) Παπουτσάκης Χρ. (1) ΠΑΣΟΚ (46) Πεκίνο (1) πέλαγος (1) Περιοδικά (1) περιοδικό Θέσεις (1) Περιφερειακές συσκέψεις (1) Πλάκα (1) Ποίηση (25) πόλεις (8) Πολιτικά-Επίκαιρα (91) Πολιτισμικές σελίδες (31) Πολιτισμός (13) Πόρος (1) Πρέβεζα (1) Προβοκάτσιες (1) Πρόγραμμα (3) Προγραμματικές δηλώσεις (2) προπαγάνδα (4) Προσεχώς (1) προσυνεδριακός διάλογος (2) Προτάσεις (4) Πρωτοβουλία για τα δικαιώματα των Κρατουμένων (1) Πρωτομαγιά (1) Πυρκαγιές 09 (3) Ρατσισμός (7) Ριζοσπάστης (8) Ρωμιοσύνη (1) Ρωσία (2) Σαλάτα εποχής (1) Σαμαράς (1) Σάτυρα (10) Σοβιετικές αφίσσες (4) Σόιμπλε (1) Σπ.Δερμεντζόγλου (1) Στάθης (14) Σταλινισμός (32) Στερεά Ελλάδα (1) Στρατούλης (1) Σύλλογος διορισμένων με ΑΣΕΠ (1) Συμβασιούχοι (7) συμπεράσματα (1) Συμφωνία των Πρεσπών (1) ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ (74) συνέντευξη (5) Συνεργσίες (1) Σύνοδος ΚΠΕ ΣΥΝ (2) Σύντροφοι και συνεργάτες (1) ΣΥΡΙΖΑ (129) Σύριζα Βύρωνα (3) ΣΥΡΙΖΑ.Προτάσεις (10) ΣΥΡΙΖΑ/ Ε.Κ.Μ (12) Σχέδιο B (1) Σώτη Τριανταφύλλου (2) Τ. Λειβαδίτης (1) Το Βήμα (1) Τοπ. Αυτοδιοίκηση (4) Τραμπουκισμοί (13) Τράπεζες (1) Τρίπολη (1) Τρόικα (1) τρομοκρατία (1) Τρότσκι (1) Τσάβες (1) Τσακαλώτος Ε. (2) Τσίπρας (37) Υγεία (1) Υπ.Πολιτισμού (10) Υπ.Τουριστικής Ανάπτυξης (1) Φαράκος Γρ. (1) Φασισμός (4) Φασίστες (7) Φεμινιστικά (3) Φίλοι (1) Φοιτητικές εκλογές 2009 (1) Φονταμενταλισμός (1) Φόρουμ Πρέβεζας (3) Φυλακές (2) Χ.Μιρό (1) Χίος (1) Χριστούγεννα 2009 (1) χρόνια πολλά (4) Χρυσή Αυγή (4) Χρυσοχοίδης (2) Bloggers (7) blogme.gr (1) Burnikov (1) Charlie Hebdo (1) David Brody (1) Free Gaza (1) K.Petrov-Votkin (1) Left.gr (3) Max Ernst (1) Modrian (1) N.Μπελογιάννης (1) Pascal Schmid (1) Plan B (1) Protagon gr (2) Reednotebook (1) troll (1) Tvxs (3) www.keli.gr (1)