Πέμπτη, 4 Απριλίου 2019

«Ο αγώνας για το καλύτερο δε θα σταματήσει ποτέ».


Συνέντευξη του υποψήφιου ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Γραικού στον  αστυάνακτα.


Σύντροφε Νίκο, η απόφασή σου να είσαι υποψήφιος στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εξέπληξε κάποιους, αλλά όχι όλους εμάς που γνωρίζουμε την πολιτική σου διαδρομή. Πες μας λίγα λόγια γι αυτή τη διαδρομή.
Αποφασισμένος, συνεπής πάντα με τις δύσκολες επιλογές και αποφάσεις μου, προσπαθώ να υποστηρίζω έμπρακτα ότι η προσωπική ευτυχία εξαρτάται κυρίως από την αλληλεγγύη, την ανοχή, τη σχέση μας με τους άλλους και τους συλλογικούς αγώνες. Από νεαρός υπότροφος φοιτητής στη Γαλλία, ήρθα το 1984, δάσκαλος δραστήριος σήμερα, αγωνίζομαι  πάντα για την κοινωνική δικαιοσύνη και στις δυο μου πατρίδες. Η επαγγελματική μου στράτευση για τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και για την ελληνική πολιτιστική παρουσία στη Γαλλία συνδέεται δημιουργικά με την κριτική ματιά απέναντι στα ελληνικά πράγματα. Η βιογραφία μου υπάρχει παντού. Δε θέλω να μιλήσω με λεπτομέρειες για την πορεία μου. Είναι ίδια με την πορεία πολλά αγωνιστών της αριστεράς που ξεκίνησαν από την κομμουνιστική μήτρα για να συνδέσουν την ένταξη τους σε διάφορα κινήματα  με την κομματική ένταξη  που επιτρέπει το διάλογο με την κοινωνία κι όχι την καθοδήγησή της από το κόμμα νέου τύπου.

 Όλα αυτά τα παραπάνω που περιγράφεις γίνονται παράλληλα με μια σειρά σπουδαίες δραστηριότητες που αφορούν όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Μιλάω για ενασχόλησή σου ως καθηγητής Ελληνικών στο Παρίσι. Ποια ήταν η αρχική σου σκέψη, ποια η αρχική ιδέα, ποιοι οι στόχοι; Μετά από πολλά χρόνια ενασχόλησης ποιος ο απολογισμός;
Ο Σύλλογος για τα νέα ελληνικά, Φωνή-Γραφή, στην ίδρυση του οποίου συμμετείχα, το 1994,  είναι ο βασικός φορέας στη Γαλλία για την διδασκαλία-εκμάθηση της γλώσσας σε ενήλικες.  Χώρος διαλόγου και μελέτης, δίνει στα μέλη του τα εργαλεία-κλειδιά για να ανακαλύψουν τη δική τους Ελλάδα , μιας κι έχουν αποφασίσει να μην είναι τουρίστες - καταναλωτές αλλά επισκέπτες και συνομιλητές με τον ελληνικό πολιτισμό.

Ο ιδιαίτερος ρόλος του συντονιστή πολιτιστικών και παιδαγωγικών δραστηριοτήτων του Συλλόγου είναι η προσπάθεια εφαρμογής μιας μεθοδολογίας που απαιτεί την αυτονομία στην εκμάθηση της γλώσσας και την ενεργό συμμετοχή στη συλλογική αυτή προσπάθεια από όλα τα μέλη.
Η έρευνα που έκανα για πολλά χρόνια για τις θεατρικές τεχνικές στη γλωσσική διδασκαλία,η απαίτηση ανάπτυξης και των τεσσάρων δεξιοτήτων – προφορική και γραπτή κατανόηση και έκφραση –  δίνει το αναγκαίο πλαίσιο για να θεωρήσουμε τους μαθητές πολίτες-ποιητές, δημιουργούς και συνομιλητές, ανθρώπους – γέφυρες ανάμεσα στους δύο πολιτισμούς .

Για να γυρίσουμε στην πολιτική αν και όλα είναι πολιτική. Πώς έγινε η επιλογή να είσαι υποψήφιος, δηλαδή ποιος είχε την αρχική ιδέα; Αλήθεια, τολμώ να πω, τι εκφράζεις με την παρουσία σου στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσα σε άλλους υποψηφίους;
Η πρόταση έγινε από συντρόφους με τους οποίους δουλεύω χρόνια. Εκφράζω μια ιδιαίτερη ευαισθησία και κυρίως όλους εμάς που δε σταματήσαμε ποτέ να παλεύουμε.  Ελπίζω ότι εκπροσωπώ και τους άλλους απόδημους Έλληνες μιας και θέλω να ακουστεί η φωνή τους.  Θα τολμήσω επίσης να πω ότι θα ήθελα να παλέψω για την ανάπτυξη των πολιτιστικών ανταλλαγών στην Ευρώπη, τη δια βίου μάθηση , και την απαίτηση του εκδημοκρατισμού της πολιτιστικής προσφοράς. Η πρόσβαση στα πολιτιστικά αγαθά είναι συχνά δύσκολη για όσους έχουν ως πρώτιστο μέλημα την αντιμετώπιση μιας δύσκολης καθημερινότητας.

Θεωρείς ότι οι άθλιες και ομοφοβικές επιθέσεις συγκεκριμένων ΜΜΕ στο πρόσωπό σου είναι απλά μια παρεκτροπή στα όρια της πολιτικής αντιπαράθεσης ή ένα τμήμα της ελληνικής κοινωνίας είναι έτοιμο να αποδεχτεί με θετικό τρόπο τις επιθέσεις αυτές; Σε τρόμαξε όχι η καθεαυτή επίθεση, αλλά η σιωπηρή αποδοχή της από μέρος της κοινωνίας;
«΄Έπεσε πολλή λάσπη αλλά έβρεξε κι αγάπη . Η βροχή λοιπόν καθάρισε τη λάσπη κι έμεινε μόνο καθαρή αγάπη», έγραψα στο προσωπικό μου λογαριασμό στο φατσοβιβλίο. Τα μηνύματα αγάπης και στήριξης άπειρα. Ουρανός καθαρός αστραπές δε φοβάται. Καλύτερα να επιτίθενται σε μένα που ζω σε οικογενειακό, φιλικό και επαγγελματικό περιβάλλον που με σέβεται παρά σε νέους που είναι απομονωμένοι. Είμαι σίγουρος ότι η αγάπη κι ο σεβασμός θα υπερτερήσουν. Τα λεγόμενα ζητήματα της κοινωνίας που σχετίζονται με την προσωπική μας ζωή θα βελτιωθούν μέσα από τους κοινωνικούς αγώνες. Δε συμφωνώ με την κατηγοριοποίηση της κοινωνίας σε κοινότητες ανάλογα με φυλετικά, θρησκευτικά ή σεξουαλικά χαρακτηριστικά. Πιστεύω στην κοινωνία των πολιτών και κυρίως ότι το κάθε άτομο είναι πολύπλευρη προσωπικότητα και δεν έχει ποτέ ευθύγραμμη πορεία ζωής.

Τι επιπλέον νομίζεις ότι πρέπει να γίνει στη χώρα μας, αλλά και στην Ευρώπη, εκτός της νομικής κατοχύρωσης που για πρώτη φορά επί ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να διορθώσει η χώρα μας;
Νομίζω ότι πέρα από το Σύμφωνο Συμβίωσης πρέπει να επιτραπεί σε όσους το επιθυμούν και  η σύναψη πολιτικού γάμου. Στο θέμα της τεκνοθεσίας να ισχύουν  οι ίδιες προϋποθέσεις για όλα τα ζευγάρια. Πιστεύω επίσης ότι μια βολονταριστική πολιτική σε θέματα εκπαίδευσης και παιδείας είναι απαραίτητη. Αν βέβαια ο στόχος μας είναι μια κοινωνία αδελφοσύνης και ανεκτικότητας. Ο απώτερος στόχος θα έπρεπε να είναι να περάσουμε από το δικαίωμα στη διαφορετικότητα στο δικαίωμα στην αδιαφορία.

Ο Μακρόν βγήκε υποστηρίζοντας ένα νεοφιλελεύθερο σκληρό μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας. Η έως τώρα πορεία του έχει αποδείξει ότι προσπαθεί να πάρει πίσω την όποια κατάκτηση έχουν πετύχει οι εργαζόμενοι έως τώρα;. Πως αντιδρά η αριστερά και η σοσιαλδημοκρατία;
Η αριστερά είναι κατακερματισμένη κι η ελπιδοφόρα προσπάθεια του Μετώπου της Αριστεράς έληξε άδοξα. Προσωπικά και μετά από πολλή σκέψη και αμφιταλαντεύσεις τάχτηκα στις γραμμές του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Δεν πρέπει με τίποτα να το συγκρίνουμε με το αντίστοιχο στην Ελλάδα που μοιάζει περισσότερο με προστάτη μιας ιδεολογικής καθαρότητας που συχνά μένει μακριά από την κοινωνία την ίδια και τις εξελίξεις. Αν και πιστεύω στα κινηματικά χαρακτηριστικά της ταξικής πάλης δεν θέλω την διάλυση των κομμάτων και πιστεύω ότι  ο λαϊκισμός δεν μπορεί να είναι προοδευτικός. Η πάλη των συνδικάτων είναι επίσης καθοριστική. Οι αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, οι ευφάνταστες μορφές πάλης είναι σημαντικές κατακτήσεις. Ας εμπλουτίσουν τη δράση των κομμάτων και των κινημάτων. Ας μη τα αντικαταστήσουν.
Η σοσιαλδημοκρατία στη Γαλλία περνά μεγάλη κρίση και δεν  είναι ιδιαίτερα παρούσα στο κοινωνικό πεδίο.
Ο μεγάλος κίνδυνος είναι η παρουσία πολυάριθμων συνδυασμών στις ευρωεκλογές και σε συνδυασμό με την αναμενόμενη αποχή ίσως αποτρέψει την εκλογή ικανού αριθμού αριστερών ευρωβουλετών.

Η εμπειρία σου από τη Γαλλία έχει επίσης σχέση τόσο με την άνοδο της ακροδεξιάς, όσο και με την εμφάνιση των κίτρινων γιλέκων. Στάθηκε η γαλλική αριστερά στο ύψος των περιστάσεων; Ποιες κινήσεις δεν έκανε ώστε να συμβάλλει στην παρεμπόδιση της Μαρίν Λεπέν;
Θα μου επιτρέψετε να περιοριστώ μόνο στην ιδεολογική πάλη. Έχουμε χάσει πολλές μάχες. Η λεγόμενη λεπενοποίηση της σκέψης είναι το βασικό πρόβλημα.  Οι εκπαιδευτικοί, οι καλλιτέχνες, οι διανοούμενοι γενικά έχουν πρωταρχικό ρόλο ναπαίξουν σε αυτόν αγώνα. Ας μην ξεχνάμε ότι ο νεοφιλελευθερισμός είναι η λεωφόρος που οδηγεί στην ακροδεξιά.

Τι είναι στην πραγματικότητα τα κίτρινα γιλέκα;
Τις εξεγέρσεις δεν τις κάνουνε πάντα οι «διαβασμένοι» όπως πολύ σωστά έγραψε φίλος δημοσιογράφος. Τις κάνουν συχνά απελπισμένοι που δεν αντέχουν άλλο τον εμπαιγμό. Κι αυτός ο κόσμος, που είναι πλήθος κι όχι όχλος, δεν έχει ξεκάθαρες πολιτικές σκέψεις και προτάσεις. Έχει αιτήματα, συχνά σωστά, αλλά δεν έχει σαφές πολιτικό πρόγραμμα. Δεν αντέχει να του λένε ότι πρέπει να πληρώσει ξαφνικά μεγάλους φόρους για το αυτοκίνητό του που καίει πετρέλαιο  με ψευτο-οικολογικές δικαιολογίες. Ας πληρώσουν οι βιομηχανίες που μολύνουν, τα κρουαζιερόπλοια που καταστρέφουν τα πάντα. Και  ξαφνικά λοιπόν ο κόσμος αυτός φορά το κίτρινο γιλέκο του, το υποχρεωτικό γιλέκο  για το αυτοκίνητο που είναι αναγκασμένος να έχει στο παλιό του αυτοκίνητο. Γιατί για να πάει από το ένα χωριό στο άλλο, στην ερειπωμένη από δημόσιες υπηρεσίες επαρχία, έχει ανάγκη το αυτοκίνητο. Και γιατί  δεν καταλαβαίνει τι κάνει  η αριστερά με τα πολλά κόμματα-κομμάτια που δεν ενώνεται για να δώσει μια προοπτική πάρα πολλά τ α ερωτηματικά για αυτό το πρωτοφανές κίνημα . Δεν γίνεται ν απαντηθούν σε λίγες γραμμές.

Το προσφυγικό ζήτημα είναι οξυμένο στη χώρα μας. Η Γαλλία είναι από τις χώρες που πλήττονται ελάχιστα αν δεν κάνω λάθος από τις προσφυγικές ροές. Ποια είναι η κυρίαρχη αντίληψη της γαλλικής κοινής γνώμης.
Υπάρχουν κέντρα κράτησης και ζητήματα παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και περιοχές όπως στο Καλαί ή σ ε κάποιες γειτονιές του Παρισιού όπου η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Ελευθερία Ισότητα Αδελφοσύνη είναι το έμβλημα της Γαλλικής Δημοκρατίας . Δεν μπορεί να εφαρμόζεται μόνο στους Γάλλους υπηκόους αλλά σε όλους τους κατοίκους της χώρας. Ο Μακρόν είπε ότι σε ένα σιδηροδρομικό σταθμό συναντάμε αυτού ς που πέτυχαν στη ζωή και αυτούς που είναι ένα τίποτα. Ας μην περιμένουμε από αυτόν την εφαρμογή μιας φιλομεταναστευτικής πολιτικής

Τα γεγονότα των τρομοκρατικών επιθέσεων τι ρόλο διαδραμάτισαν για τη συντηρητικοποίηση της κοινωνίας;
Σε επίπεδο καθημερινής ζωής όχι τόσο πολύ. Σε επίπεδο ιδεολογικής πάλης η επαναφορά της θεωρίας της πάλης των πολιτισμών είναι εξαιρετικά επικίνδυνη.  Ο κίνδυνος αλλαγής του γαλλικούκοινωνικού  μοντέλου που θεωρεί τον κάθε πολίτη  αυτόνομη μονάδα είναι επίσης φανερός λόγω και της δράσης των φονταμενταλιστών όλων των θρησκευτικών ομάδων,. Η γαλλική πολιτική ηγεσία εκμεταλλεύτηκε τις επιθέσεις για να περιορίσει τις ελευθερίες και να περάσει αντικοινωνικά οικονομικάμέτρα με έντονη καταστολή, στο όνομα της αντιτρομοκρατικής πάλης, των κινημάτων.

Πως βλέπουν οι Γάλλοι τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;
Συχνά πολύ θετικά. Όμως στο κίνημα συμπαράστασης στον ελληνικό λαό έχουν επικρατήσει για την Ελλάδα οι απόψεις περί κατακτημένης χώρας, περί προδοτικής κυβέρνησης ,  συνεργατών κλπ. Η δυαδική σκέψη κι η εύκολη ανάλυση για την Ευρώπη πηγή όλων των δεινών που θα λυθούν ως δια μαγείας με την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ οδηγούν μερικές φορές και σε ιδεολογικές εκτροπές έχουν στοιχεία φαιοκόκκινης ιδεολογίας. Ο ρόλος των κυρίαρχων ΜΜΕ είναι αμφιλεγόμενος. Δεν θα έπρεπε ούτε να αναπαράγουμε απόψεις συντηρητικών σχολιαστών που επαινούν την ελληνική κυβέρνηση με την ελπίδα να την στρέψουν σε μια συντηρητική πολιτική ούτε να πάψουμε να συνομιλούμε με προοδευτικούς δημοσιογράφους επειδή λόγω του σεβασμού τους προς τη δημοσιογραφική δεοντολογία παραμένουν σε μία κριτική απόσταση από τα ελληνικά πράγματα.

Τι ρόλο παίζει η υπερψήφιση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ σ αυτές τις κοινονικοοικονομικές συνθήκες;
Τεράστιο. Ξεπερνά κατά πολύ το ελληνικό πλαίσιο. Ο υπαρκτός κίνδυνος υπερίσχυσης στο Ευρωκοινοβούλιο των συντηρητικών και των ακροδεξιών δυνάμεων δεν πρέπει να μας κάνει να χάσουμε τα ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά της πολιτικής μας. Η ανάγκη της ευρύτερης προοδευτικής συμμαχίας είναι αναμφισβήτητη. Ο βασικός κορμός όμως αυτής της συμμαχίας να είναι ταξικά προσανατολισμένος.

Ο Απολλιναίρ το ποίημά του «Πάντα» το τελειώνει ως εξής: «Και ν’ αφήσεις χώρο για ανακάλυψη, να χάσεις τη Ζωή για να κερδίσεις τη Νίκη». Αλήθεια τρεις λέξεις ηχούν δυνατά σ αυτούς τους στίχους. Ανακάλυψη, Ζωή, Νίκη. Είναι αλληλένδετες για σένα; Τι σημαίνει η κάθε μια για σένα;
Ενώ ο Απολλιναίρ είναι από τους αγαπημένους μου ποιητές αυτός ο στίχος με ενοχλεί. Καταλαβαίνω τη σημασία της ανακάλυψης και την χαρά για το καινούριο. Αλλά πιστεύω ότι δεν υπάρχει ουσιαστικά ποτέ Νίκη, ή τουλάχιστον οριστική. Ο αγώνας για το καλύτερο δε θα σταματήσει ποτέ. Όσο για τη Ζωή ακόμα κι ο θάνατος θέλει ζωντάνια στην αντιμετώπισή του .
Ας ανατρέξουμε στα ερωτικά του ποιήματα που είναι μια ουσιαστική έκκληση για τη ζωή και την ομορφιά. Για αυτά στην ουσία παλεύουμε.

Ευχαριστώ πολύ για την παραχώρηση μιας εκ βάθους  ουσιαστικής συνέντευξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ετικέτες

απεργία  ΠΑΣΟΚ Οικονομικά (1) "αριστερό ρεύμα" (1) "Ελευθεροτυπία" (3) 1 χρόνος (1) 105 (1) 18ο Συνέδριο (9) 19ο Συνέδριο ΚΚΕ (1) 1ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ (3) 2010 (1) 21η Απριλίου (1) 28 Οκτωβρίου 1940 (2) 2ος χρόνος (1) 5 (1) 5 χρόνια (1) 6ο Συνέδριο ΣΥΝ (2) 8 Μάρτη (1) 902 (1) Α (1) Α. Αλαβάνος (6) Α. Βάιντα (2) Α. Κρίλοβ (1) Α.Αλαβάνος (9) Α.Σαμαράς (2) Α.Χατζησοφιά (1) Αγρότες (2) αγωνίστριες (1) Άδωνις (1) ακροδεξιά (2) Ακρόπολη (1) Αλ Σαλέχ (1) Αλ. Δημητρίου (1) αλαζονεία (2) Αλέκος Λύτρας (2) Αν.Γ... (4) Αν.Γερμανία (1) αναδημοσίευση (46) ανανεωτική Πτέρυγα (2) Ανατολική Αττική (1) Ανδρομάχη (2) ανθρώπινα δικαιώματα (2) ανθρωπιστικές επιστήμες (1) άνθρωπος (2) Άννα Αχμάτοβα (2) Αντ. Κυρίνας (1) ΑΝΤΑΡΣΥΑ (1) ΑΝΤΙ (1) Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ (1) Αντρέας Λεντάκης (1) Ανύπαρκτος σοσιαλισμός (8) Ανωνυμία (1) απεργία (4) απεργία ΠΑΣΟΚ Οικονομικά (1) απόστολος (1) Απόψεις (22) Άρης Αλεξάνδρου (3) Άρης Βελουχιώτης (4) Αριστερά (10) Αριστερή ενότητα (2) Αρχαιολογία (7) ΑΣΚΙ (1) Αστακός Αιτωλ. (1) Αστυάνακτας (20) αστυνομία (7) Αυγή (15) αυταρχισμός (2) Αυτοδιοικητικές εκλογές 2010 (14) Β.Κορέα (1) Βαν Γκογκ (1) Βασανιστές (1) Βιβλία (2) Βιβλίο Κουφοντίνα (1) Βίντεο (16) ΒΟΗΘΕΙΑ (1) Βουλή (1) Γ. Αναδρανανιστάκης (1) Γ. Καϊλατζής (1) Γ. Παπανδρέου (2) Γ. Σεφέρης (1) Γ.Βιζυηνός (1) Γ.Κοντός (2) Γ.Μπλάνας (1) Γ.Παπουτσής (1) Γ.Ρίτσος (4) Γ.Χουρμουζιάδης (1) Γ.Ψυχοπαίδης (1) ΓΑΖΑ (1) Γελοιογραφίες (24) Γερμανία (1) Γερουλάνος (1) Γεωργία (1) Γκ. Απολλιναίρ (1) Γνώμες (2) Γυναίκα (1) Δ. Γόντικας (1) Δ.Βίτσας (4) Δ.Στρατούλης (1) Δ.Χαρμς (1) ΔΕΑ (1) ΔΕΘ (4) Δεκεμβριανά (1) Δεκεμβριανά 08 (3) Δελαστίκ (1) Δελτίο τύπου (13) Δελτίο τύπου ΣΥΝ (27) Δερβενιώτης Σπ. (1) Δερμεντζόγλου (1) ΔΗΑΡΙ (1) Δηημοκρατικός συγκεντρωτισμός (1) Δημ.Παπαχρίστου (1) Δημ.Χριστόπουλος (1) ΔΗΜΑΡ (3) Δημοκρατία (1) δημοσιογράφοι (3) Δημόσιοι Υπάλληλοι (5) Δημοτικές εκλογές (1) Διαδίκτυο (2) Διαδύκτιο (1) Διακοπές (1) Διάλογος (4) Διάλογος για το Ιδρυτικό συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ (2) διαπραγματευση (1) Διαρκές Συνέδριο ΣΥΝ (6) Διάσπαση ΚΚΕ (3) διαφωνούντες (1) Διεθνή (12) Δίκτυο (1) Διόδια (4) ΔΝΤ (4) Δογματισμός (1) Δούρου (1) Δραγασάκης (1) Δρόμος της Αριστεράς (1) ΔΣΕ (5) Δυτ.Αττική (1) Δυτ.Μακεδονία (1) Ε.βενιζέλος (2) Εθνικές εκλογές 09 (20) Έθνος (1) εικαστικά (10) Εικόνες (1) εκδ.Αγρα (1) εκδηλώσεις (2) Έκκλησία (1) Εκλογές 2012 (2) Εκλογές 2015 (2) εκπαίδευση (5) εκπαιδευτικοί (1) Έκτακτο Συνέδριο (6) Ελ. Βενιζέλος (1) Ελ.Σωτηρίου (1) Ελαιώνας (1) Έλλη Παππά (1) ΕΜΣΤ (1) Εμφύλιος (2) ενικός (1) Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση (1) Εξάρχεια (8) Επέτειος Πολυτεχνείου (1) Εργαζόμενοι (22) ΕΡΤ (2) ΕΣΗΕΑ (1) ΕΣΣΔ (1) εσωκομματικά (28) έτος Ρίτσου (3) Ευρωεκλογές 09 (17) Ευρωεκλογές 2009 (6) Ευρωεκλογές 2019 (1) Ευρωπαϊκή Ένωση (21) Ζάκυνθος (1) Ζαχαριαδισμός (5) Η Αποσιώπιση της αλήθειας (5) Η διάσκεψη της Γιάλτας (1) η ζωή στους Βράχους (1) Η νέα κυβέρνηση (6) Θ.Καρτερός (1) Θέατρο (1) Θεσσαλονίκη (4) Θεωρία (1) θεωρία των δύο άκρων (3) Θρησκεία (1) ιδεοληψία (1) Ιδεολογικά (9) Ιδιωτικοί Υπάλληλοι (1) Ισραήλ (7) Ιστορία (4) Ιστορία της Αριστεράς (22) Κ. Αρβανίτης (1) Κ. Καρυωτάκης (2) Κ. Κούνεβα (4) Κ. Παπαγεωργίου (1) Κ. Σχοινά (2) Κ.Βαξεβάνης (1) Κ.Καραγιώργης (1) Κ.Καρυωτάκης (1) Κ.Παλαμάς (1) Κανέλλη (3) Καρατζαφέρης (1) Κασιδιάρης (1) καταλήψεις (1) Κατερίνα Γκουλιώνη (2) Κατσαρός Μιχάλης (1) ΚΑΤΥΝ (2) ΚΕΑ (1) Κέρκυρα (1) Κίνα (1) Κινήματα (14) Κινηματογράφος (1) ΚΚΕ (65) Κοινωνία της πληροφορίας (1) ΚΟΜΕΠ (1) κουκουλοφόροι (1) Κούλογλου Στ. (3) κουλτουροφιλισταίοι (2) Κουράκης (1) Κουτί της Πανδώρας (1) Κουτσούμπας (1) Κυβέρνηση (3) Κυβέρνηση Ατιστεράς (1) Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (2) Κύπρος (2) Κωτούλας (1) ΛΑΟΣ (5) Λάρισα (1) Λόπεζ (1) Λουδοβίκος των Ανωγείων (1) Μ. Γλέζος (4) Μ. Μπρεχτ (1) Μ. Χατζηδάκης (1) Μ.Θεοδωράκης (1) Μ.Κανελλοπούλου (1) Μάρξ (1) Μάχη Φλώρινας (1) Μετανάστες (11) Μετεκλογικά (3) Μήνες (3) Μιχ. Γκανάς (1) ΜΜΕ (7) Μνημόνιο (2) Μομφή (1) Μοράλες (1) Μούνκ (1) Μουσεία (1) Μουσική (2) Μπέικον Φρ. (1) Μπελογιάννης (2) Μυρτιώτισσα (1) Ν. Βούτσης (1) Ν. Ζαχαριάδης (1) Ν. Κακλαμάνης (1) Ν. Μπάϊκας (1) Ν. Μπουχάριν (1) Ν. Πλουμπίδης (2) Ν. Σαραντάκος (1) Ν. Τεμπονέρας (2) Ν. Χουντής (2) Ν.Μαραντζίδης (1) ν.Οσεττία (1) Ν.Στουπής (1) Ναζισμός (1) Ναύπλιο (2) ΝΔ (4) ΝΕ Ζακύνθου (1) Νέα Δημοκρατία (26) νέο νομοσχέδιο (1) Νεολαία (2) Νεολαία ΣΥΝ (1) Νεοφιλελευθερισμός (1) Νίκος Γραικός (1) Νιτσιάκος (1) Νομοθεσία (1) ο κ. Κόυνερ (3) Ο Φλωρίνης Πιπεργιάς (1) Ο.Λάσκος (1) Οδ. Ελύτης (3) Οικολογικά (15) Οικολόγοι (2) Οικονομικά (9) Οικονομική κρίση (2) Οκτώβριος (1) ΟΛΜΕ (2) Ολυμπιακοί Αγώνες (1) Ολυμπιακός (1) Ομάδα Ρόζα (1) Ομιλίες (2) Ονόρε Ντωμιέ (1) οργανωτικά (1) ΟΣΕ (1) Π. Τζαβέλλας (1) Π.Κόκκαλης (1) Πάγκαλος (1) Παιδεία (5) Παλαιστίνη (8) Πανελλαδικό σώμα ΣΥΡΙΖΑ Ιούλιος 2009 (1) Παπαγιαννάκης Μιχάλης (1) Παπαρήγα (1) Παπουτσάκης Χρ. (1) ΠΑΣΟΚ (46) Πεκίνο (1) πέλαγος (1) Περιοδικά (1) περιοδικό Θέσεις (1) Περιφερειακές συσκέψεις (1) Πλάκα (1) Ποίηση (25) πόλεις (8) Πολιτικά-Επίκαιρα (91) Πολιτισμικές σελίδες (31) Πολιτισμός (13) Πόρος (1) Πρέβεζα (1) Προβοκάτσιες (1) Πρόγραμμα (3) Προγραμματικές δηλώσεις (2) προπαγάνδα (4) Προσεχώς (1) προσυνεδριακός διάλογος (2) Προτάσεις (4) Πρωτοβουλία για τα δικαιώματα των Κρατουμένων (1) Πρωτομαγιά (1) Πυρκαγιές 09 (3) Ρατσισμός (7) Ριζοσπάστης (8) Ρωμιοσύνη (1) Ρωσία (2) Σαλάτα εποχής (1) Σαμαράς (1) Σάτυρα (10) Σοβιετικές αφίσσες (4) Σόιμπλε (1) Σπ.Δερμεντζόγλου (1) Στάθης (14) Σταλινισμός (32) Στερεά Ελλάδα (1) Στρατούλης (1) Σύλλογος διορισμένων με ΑΣΕΠ (1) Συμβασιούχοι (7) συμπεράσματα (1) Συμφωνία των Πρεσπών (1) ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ (74) συνέντευξη (5) Συνεργσίες (1) Σύνοδος ΚΠΕ ΣΥΝ (2) Σύντροφοι και συνεργάτες (1) ΣΥΡΙΖΑ (129) Σύριζα Βύρωνα (3) ΣΥΡΙΖΑ.Προτάσεις (10) ΣΥΡΙΖΑ/ Ε.Κ.Μ (12) Σχέδιο B (1) Σώτη Τριανταφύλλου (2) Τ. Λειβαδίτης (1) Το Βήμα (1) Τοπ. Αυτοδιοίκηση (4) Τραμπουκισμοί (13) Τράπεζες (1) Τρίπολη (1) Τρόικα (1) τρομοκρατία (1) Τρότσκι (1) Τσάβες (1) Τσακαλώτος Ε. (2) Τσίπρας (37) Υγεία (1) Υπ.Πολιτισμού (10) Υπ.Τουριστικής Ανάπτυξης (1) Φαράκος Γρ. (1) Φασισμός (4) Φασίστες (7) Φεμινιστικά (3) Φίλοι (1) Φοιτητικές εκλογές 2009 (1) Φονταμενταλισμός (1) Φόρουμ Πρέβεζας (3) Φυλακές (2) Χ.Μιρό (1) Χίος (1) Χριστούγεννα 2009 (1) χρόνια πολλά (4) Χρυσή Αυγή (4) Χρυσοχοίδης (2) Bloggers (7) blogme.gr (1) Burnikov (1) Charlie Hebdo (1) David Brody (1) Free Gaza (1) K.Petrov-Votkin (1) Left.gr (3) Max Ernst (1) Modrian (1) N.Μπελογιάννης (1) Pascal Schmid (1) Plan B (1) Protagon gr (2) Reednotebook (1) troll (1) Tvxs (3) www.keli.gr (1)