Τη νύχτα στις 11 προς 12 Φλεβάρη 1949 (τελευταίο έτος του Ελληνικού εμφυλίου) εκδηλώθηκε η μεγάλη επιθετική επιχείρηση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (Δ.Σ.Ε.) για την κατάληψη της πόλης της Φλώρινας, την οποία υπερασπιζόταν ισχυρές δυνάμεις του Κυβερνητικού Στρατού.
Ο Δημοκρατικός Στρατός ηττήθηκε και συμπτύχθηκε στο χώρο κυριαρχίας του στο Βίτσι αφήνοντας πίσω του 700 περίπου νεκρούς και τραυματίες μαχητές και μαχήτριες. Οι νεκροί από την πλευρά του Κυβερνητικού Στρατού ήταν κατά πολύ λιγότεροι, 40 περίπου νεκροί και 35 αγνοούμενοι.
Τις επόμενες μέρες οι νεκροί αντάρτες πετάχτηκαν ως σωρός σε μια μεγάλη τάφρο που άνοιξαν οι νικητές σε ιδιόκτητο χωράφι στη νοτιοανατολική περιοχή εισόδου της πόλης, περιοχή «Άγιος Γεώργιος». Οι νεκροί στρατιώτες του Κυβερνητικού Στρατού τάφηκαν σε χώρο στη νότια πλευρά της πόλης, σε μικρή απόσταση από τον μαζικό τάφο των νεκρών του Δ.Σ.Ε. Ο χώρος αυτός αργότερα διαμορφώθηκε σε στρατιωτικό νεκροταφείο.
Στο παρελθόν έχουν γίνει ανεπίσημες και μη οργανωμένες συζητήσεις στη Φλώρινα για τη δημιουργία μνημείου στο χώρο όπου πετάχτηκαν με μπουλντόζες οι νεκροί μαχητές/μαχήτριες του Δ.Σ.Ε. Αυτές όμως οι πρωτοβουλίες δεν τελεσφόρησαν εξαιτίας διαφόρων αντιρρήσεων και ενστάσεων.
Στις 8 και 9 Νοεμβρίου 2008 πραγματοποιήθηκε διήμερο επιστημονικό συνέδριο με θέμα ο «Εμφύλιος στην Πρέσπα: αποτυπώματα στον χώρο και τον χρόνο» με πρωτοβουλία του Δήμου Πρεσπών. Στο συνέδριο συμμετείχαν ερευνητές/τριες του Εμφυλίου (1946-1949), μαχητές και μαχήτριες του Δ.Σ.Ε. καθώς και επιστήμονες που ασχολήθηκαν σε συνεργασία με το Δήμο Πρεσπών για να αναγνωριστούν ως μνημεία της νεότερης ιστορίας στην Πρέσπα η «σπηλιά του Ζαχαριάδη» και η σπηλιά όπου ήταν το νοσοκομείο του Δ.Σ.Ε». Οι 700 νεκροί αντάρτες της μάχης της Φλώρινας περιμένουν το δικό τους μνημείο…
Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου δημιουργήθηκε μια ομάδα πρωτοβουλίας πολιτών με στόχο την αναγνώριση του μαζικού τάφου των μαχητών/τριών του Δ.Σ.Ε. που έπεσαν στη μάχη της Φλώρινας, ως μνημείο της νεότερης ιστορίας.
Καλούμε όλους του φορείς (Νομαρχία, Δήμοι, πολιτικά κόμματα, κοινωνικοί και πολιτιστικοί φορείς του νομού Φλώρινας) αλλά και κάθε πολίτη αυτής της χώρας, να προσυπογράψουν το κείμενο που ακολουθεί προκειμένου να υποβληθεί το σχετικό αίτημα στην εφορία νεότερων μνημείων. Στην ακόλουθη σελίδα αναγράφονται τα ονοματεπώνυμα και ιδιότητα των πρώτων (20) πολιτών που συνέστησαν τη συγκεκριμένη ομάδα πρωτοβουλίας πολιτών. Το κείμενο με τις υπογραφές μπορείτε να το στέλνετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: aspirtou@uowm.gr. Τηλέφωνα επικοινωνίας: κ. Λατίφη Κατίνα: 210- 8065182, κ. Λογοθέτης Γιώργος: 6946 003 661, κ. Άννα Σπύρτου: 23850-55041
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου