Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2010

Να ανακληθεί η απόλυση του Ντίνου Παλαιστίδη από τις εκδ. Αγρα

Κάθε απόλυση εργαζομένου είναι ακρωτηριασμός. Είναι η ακρότατη βία. Οι διαφορές δεν λύνονται με το δίκαιο της ιδιοκτησίας ούτε με το δίκαιο της εξουσίας. Οι διαφορές λύνονται από την ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ και στη συγκεκριμένη περίπτωση από τους ίδιους τους εργαζόμενους.

Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι όλοι οι εργαζόμενοι είναι πάντοτε εντάξει στα καθήκοντά τους (και δεν αναφέρομαι στη συγκεκριμένη περίπτωση του Ντίνου Παλαιστίδη). Την αντίθεση όμως δεν την λύνει η μονοπρόσωπη εξουσία, δηλαδή το αφεντικό ή ο διευθυντής, γιατί είναι ανεξέλεγκτος και δεν λογοδοτεί (συνήθως) σε κανέναν. Την αντίθεση την λύνει η συνέλευση της Κοινότητας, με αίσθημα αλληλεγγύης και δικαίου. Και βέβαια η λύση δεν είναι ο εξοστρακισμός. Αυτή η μοίρα επιφυλάσσεται (σπανίως) σε εκείνους που στρέφονται εναντίον της ομάδας.

Στη χώρα μας δυστυχώς δεν υπάρχουν αυτοδιαχειριζόμενες ομάδες εργαζομένων καθώς απέχουμε πολύ από μορφές αυτοθέσμισης της κοινωνίας. Υπάρχει όμως η συνέλευση των εργαζομένων και το σωματείο. Ας αξιοποιήσουμε αυτά κι ας μην διολισθήσουμε στο να αναμένουμε τις αποφάσεις των δικαστηρίων για να πάρουμε θέση για το δίκιο των εργαζομένων. Νόμιμο δεν σημαίνει ότι είναι και ηθικό, ούτε ότι είναι και κοινωνικά δίκαιο. (Τα εργασιακά, τα ασφαλιστικά, τα κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων πετσοκόβονται με ΝΟΜΙΜΟ τρόπο, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους με ΝΟΜΙΜΟ τρόπο εξολοθρεύουν ανθρώπους στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και αλλού)

Όσον αφορά την ΑΓΡΑ, αλλά και κάθε φυσικό πρόσωπο, είναι δίκαιο να αναγνωρίζεται η προσφορά εκάστου, αλλά οι αλλοτινές περγαμηνές δεν μπορεί να αποτελούν διαρκές και ισόβιο διαβατήριο ορθής στάσης. «Το θέμα είναι τώρα τι λες». Όχι δηλαδή τι έχει κάνει η Άγρα γενικά ως τώρα, αλλά πώς πράττει συγκεκριμένα με τον εργαζόμενο Ντίνο Παλαιστίδη.

Οι δε διανοούμενοι αν δεν μπορούν -ως οφείλουν εκ της θέσεώς τους - να υπερασπιστούν τους εργαζόμενους, αν δεν τολμούν να συγκρουστούν, καλύτερα να σιωπούν. Όταν διακυβεύονται τόσο μεγάλα ζητήματα, οι καθωσπρεπισμοί μπαίνουν στην άκρη. Εδώ δεν είναι δημόσιες σχέσεις, είναι σχέσεις ζωής.

Η ΑΥΓΗ με απογοήτευσε. Δεν την δικαιώνω. Η πολιτική των ίσων αποστάσεων (στην καλύτερη περίπτωση) μου είναι ξένη. Περιμένω να επανορθώσει.

Τάσος Κουράκης
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2010

ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
ΘΑ ΚΡΙΘΕΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ


ΟΛΟΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ
ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ
!

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ!

Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2010

Γράμμα από τον Κέυνς: "Δεν χτυπάς την ύφεση με κλασικές συνταγές"


Του ΕΥΚΛΕΙΔΗ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ*

Μας είχε προειδοποιήσει! Ο Κέυνς ξαναεμφανίστηκε στα όνειρα μου με νέα επιστολή. Την παραθέτω για άλλη μια φορά χωρίς σχόλια.

Αγαπητέ κύριε Παπακωνσταντίνου,

Όπως είχα προβλέψει στο πρώτο μου γράμμα τα πράγματα είναι σκούρα όταν διαπραγματεύεται κανείς χωρίς αυτοπεποίθηση στις δικές του αναλύσεις και αξίες. Επόμενο ήταν το πακέτο Β’ να γίνει το πρωταρχικό. Περιττό, νομίζω, να επισημάνω ότι τώρα η κατεύθυνση έχει οριστικοποιηθεί, και ότι σύντομα θα καλεστείτε να πάρετε ακόμα πιο οδυνηρά μέτρα. Μην ξεγελαστείτε από τη προθυμία της Γαλλίας και της Γερμανίας να μεσολαβήσουν για μια πιο ευρωπαϊκή λύση στα προβλήματα σας. Αυτό το γεγονός δεν σηματοδοτεί μια αλλαγή πλεύσης για τη μακροοικονομική πολιτική στο επίπεδο της Ε.Ε.

Δεν έχουν πάρει χαμπάρι ακόμα οι μεγάλες χώρες της Ε.Ε. ότι μια νομισματική ένωση δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς την κεντρική τράπεζα να δανείζει κατευθείαν στα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Χωρίς ένα ομοσπονδιακό προϋπολογισμό που θα ενίσχυε τις περιοχές αυτές που βρίσκονται σε μεγαλύτερη ύφεση, και που το κόστος αυτής της ενίσχυσης θα μοιράζεται με περιοχές με μικρότερο πρόβλημα. Χωρίς μια ενεργή δημοσιονομική πολιτική με γνώμονα τις μακροοικονομικές συνθήκες που επικρατούν σε όλη την ένωση, και όχι μόνο στις πιο ισχυρές οικονομίες. Καταλαβαίνω ότι το πρόβλημα σας, όπως και του προκατόχου σας, είναι ότι συμβουλεύεστε από οικονομολόγους που για δύο δεκαετίας συμπεριφέρονται ως εάν να μην γνωρίζουν αυτές τις απλές αρχές οικονομικής θεωρίας. Στην Αμερική, για να μην μιλήσω για τους λίγο πιο πιστούς οπαδούς μου, όπως ο Paul Krugman και Joseph Stiglitz, ακόμα και ο δεξιότατος ρεπουμπλικάνος οικονομολόγος Martin Feldstein είχε προειδοποιήσει πριν από χρόνια ότι έτσι που σχεδιάστηκε η Ε.Ε. θα αντιμετώπιζε τεράστια προβλήματα με την πρώτη σοβαρή ύφεση. Τους συμβούλους μας, όπως και τους φίλους, τους επιλέγουμε πιο προσεκτικά!

Η Γαλλία και η Γερμανία φοβούνται ότι οι δικές τους τράπεζες είναι εκτεθειμένες στα ομόλογα του ελληνικού κράτους. Επίσης ανησυχούν για την επέκταση των κερδοσκοπικών επιθέσεων σε άλλους αδύνατους κρίκους. Θέλουν να αποφύγουν τον χλευασμό που θα εισπράξουν αν αναγκαστείτε να πάτε στο ΔΝΤ. Αλλά αυτό που θα σας προταθεί δεν θα είναι κάτι καινούργιο. Θα έχετε κάποιες δανειακές διευκολύνσεις με αντάλλαγμα μέτρων στην ίδια κατεύθυνση. Στη λάθος κατεύθυνση δηλαδή.

... Επισημάνω ότι ο γνωστός ιστορικός Eric Hobsbawn έχει γράψει ότι μια από τις πιο δυσάρεστες και μη αναμενόμενες εκπλήξεις του τέλους του «σύντομου εικοστού αιώνα» ήταν η επιστροφή των δογμάτων των κλασικών οικονομολόγων.

Ας πάρουμε, ως παράδειγμα, το επιχείρημα ότι η ύφεση φτάνει προς το τέλος της και ότι το μεγάλο πρόβλημα τώρα είναι πώς θα ξεμπλέξουν οι χώρες από τα μεγάλα ελλείμματα. Οι αγορές φοβούνται ότι τα δημοσιονομικά προβλήματα των χωρών είναι εκτός ελέγχου και ότι έτσι θα ανέβουν τα μακροπρόθεσμα επιτόκια. Με αυτό τον τρόπο η ψυχολογία των επενδυτών, ευαίσθητα πλάσματα που είναι, θα καταρρέει με αποτέλεσμα η όποια τόνωση από τις δημόσιες επεμβάσεις να εξουδετερώνεται. Άρα είναι απαγορευτικές παρεμβατικές πολιτικές όπως οι δημόσιες επενδύσεις.

Πώς είχα αντικρούσει τέτοια επιχειρήματα τότε; Είχα πει ότι ο λόγος που θέλουμε χαμηλά επιτόκια είναι επειδή θέλουμε να κάνουμε πράγματα. Αν σταματάς να κάνεις πράγματα για να μειώσεις τα επιτόκια, τότε βλέπεις τον κόσμο ανάποδα! Και το πρόβλημα σε μια ύφεση είναι ότι κανείς δεν κάνει πράγματα. Δεν αμφισβητώ ότι όταν ξανά πάρει μπρος η οικονομία, όταν θα πλησιάζουμε την πλήρη απασχόληση, μπορεί να έχει η οικονομία ακόμα προβλήματα ελλειμμάτων και χρέους. Αλλά ο καιρός να αντιμετωπίσεις αυτά τα προβλήματα είναι όταν έχεις ξεφύγει από την κρίση, όχι στη μέση της κρίσης.

Καταλαβαίνω, επίσης, ότι πολλές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, αλλά και η Ελλάδα, δεν αποταμιεύουν αρκετά. Και σε σας είναι πιεστικό το ασφαλιστικό πρόβλημα. Αλλά και πάλι δεν μπορείς να ασχοληθείς με το ύψος των αποταμιεύσεων σε μια ύφεση. Είχα επισημάνει τότε ότι σε μια ύφεση μια απόφαση να μην πας σε ένα εστιατόριο σήμερα δεν ισοδυναμεί, όπως ισχυριζόταν οι κλασικοί οικονομολόγοι, με μια υπόσχεση να πας αργότερα. Μπορεί να σημαίνει, αντιθέτως, ότι απλώς μειώνεις τέτοιου είδος εξόδους, απόφαση που μεταφράζεται σε μείωση της συνολικής ζήτησης και άρα σε εμβάθυνση της ύφεσης. Σε μια οικονομία με χρήμα, οι αποταμιεύσεις δεν μετατρέπονται αυτομάτως σε επενδύσεις.

...Τα επιχειρήματά μου δεν κέρδισαν την εποχή του μεσοπολέμου. Αλλά να θυμίσω ότι πουθενά δεν ξεπεράστηκε η μεγάλη ύφεση υιοθετώντας τις συνταγές των κλασικών οικονομολόγων; Να θυμίσω επίσης ότι στη Βρετανία η Εργατική κυβέρνηση διασπάστηκε όταν ο πρωθυπουργός Ramsay MacDonald αποφάσισε να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα στο κορύφωμα της κρίσης με αποτέλεσμα να εγκαταλείψει το κόμμα του για μια κυβέρνηση εθνικής συμμαχίας με τους συντηρητικούς; Και βεβαίως λίγα χρόνια αργότερα οι συντηρητικοί πέταξαν τον MacDonald στον κάδο των απορριμμάτων. Έχετε προειδοποιηθεί!

Με εκτίμηση

John Maynard Keynes

* Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, είναι καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το γράμμα δημοσιεύτηκε στην “Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία” και στην "Αυγή" απ' όπου και το αναδημοσιεύουμε.

Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2010

Το μαύρο πέπλο της προπαγάνδας.....

Στις 10 του Φλεβάρη τρέξαμε στην απεργία, μία από τις μαζισκότερες των τελευταίων ετών. Ποιος το έμαθε;

Είναι αλήθεια ότι στη συγκέντρωση ήταν πολλά ξένα ειδησιογραφικά πρακτορεία. Τα ελληνικά ακολουθώντας τον προπαγανδιστικό τους στόχους την έκαναν με ελαφρά πηδηματάκια. Και την επόμενη μέρα μούγγα οι "έγκριτες" οι "αδέσμευτες "οι ....δε ξέρω εγώ πως είναι δυνατόν να αποκαλούν τους εαυτούς τους....ηα απεργία έλειπε από τις σοβαραφανείς αράδες τους και τα «έγκριτα» ρεπορτάζ.....Τοκόλπο έχει ξεκινήσει εδώ και 4 μήνες. Εργολαβικά αποφάσισαν να υπερασπιστούν τη κυβέρνηση, να τρομοκρατήσουν το κόσμο, να σπείρουν τη διχόνοια ανάμεσα στους εργαζόμενους με απώτερο σκοπό τα μέτρα να γίνουν εύπεπτα....εξασφάλισαν και τη συναίνεση του κ. Σαμαρά και άρχισαν τη φάμπρικα...Το σκηνικό κάθε βράδυ είχε και έχει ως εξής: Δυο-τρεις σχολιαστές δημοσιογράφοι και κάποιος εκπρόσωπος της κυβέρνησης επομένως 4 της κυβέρνησης ΚΑΘΕ ΒΡΑΔΥ άρχισαν την προπαγάνδα που έφτανε στα όρια του ανελέητου κι ανήθικου πολέμου στο ελληνικό λαό. Μίλησαν και μιλούν εν ονόματι του πατριωτισμού, έτσι όπως τον αντιλαμβάνονται βέβαια. Η πατρίδα σταματά στις τσέπες τους. Μιλησαν και μιλούν για τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων....ολοφύρονται για τους τεράστιους μισθούς των 1300-1500 ευρώ καθαρά μαζί μετ αεπιδόματα και απαιτούν να ματώσουμε...εμείς δηλαδή γιατί γι αυτούς δεν προβλέπεται τίποτε...οι κρατικές διαφημίσεις συνεχίζουν και αιμοδοτούν τα κανάλια, τα συμβόλαια των τηλεαστέρων είναι κρυφά δε τα γνωρίζουμε...απαιτούν αίμα των υπαλλήλων στον ιδιωτικό τομέα, ελαστικές σχέσεις εργασίας για να καταφέρουν με τους αριθμούς....και πριν απ΄όλα πετούν στον αέρα τη σκόνη της λήθης, έτσι ώστε να ξεχάσουν οι Ελληνες ότι στη δεινή θέση που βρίσκεται η ελληνική οικονομία μόνο δύο κόμματα είναι υυπέυθυνα ...η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ..όπως και για τα ασφαλιστικά ταμεία...ποιος τα έπαιξε στο χρηματιστήριο;.....Η μαύρη προπαγάνδα θα συνεχιστεί....όσο τα μέτρα προχωρούν θα συνεχίζεται το σκοτάδι στον αέρα...και από πίσω από το νέφος της προπαγάνδας κάποιοι...οι γνωστοί όπως πάντα ...για παράδειγμα οι τράπεζες...θα παρουσιάζουν σε περιόδους κρίσεις τεράστια κέρδη.

Εχουμε και μεις ευθύνες ως αριστερά...για τη πολυδιάσπασή μας...γιατί δε τους φτύνουμε στα μούτρα....

ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ! ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ και ΕΝΟΤΗΤΑ ενάντια στο κεφάλαιο και στα τηλεοπτικά σκυλάκια τους.

Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου 2010

Ήρθε η ώρα για ένα ευρύ κίνημα αντίστασης


Ήρθε η ώρα για ένα ευρύ κίνημα αντίστασης, δήλωσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση και πάνε την κοινωνία χρόνια πίσω. Ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε την απεργία της Τετάρτης ως σταθμό στον αγώνα για το μπλοκάρισμα των μέτρων. Ολόκληρη η δήλωση του Αλ. Τσίπρα έχει ως εξής:

"Τα μέτρα που χθες αιφνιδιαστικά εξήγγειλε η κυβέρνηση πάνε την κοινωνία πολλά χρόνια πίσω. Διογκώνουν την ανεργία, διαλύουν το ασφαλιστικό, κάνουν αναδιανομή προς όφελος των πλουσίων, κερδίζουν μέρα με τη μέρα την υποστήριξη των πιο οπισθοδρομικών πολιτικών και οικονομικών κύκλων. Ο κ. Παπανδρέου θυμήθηκε χθες τον κ. Σπράο και το 'προσδόκιμο ζωής'. Η κοινωνία, όμως, ζητά ποιότητα ζωής. Ζητά ζωή με αξιοπρέπεια και όχι επιβίωση. Τα μέτρα εκτός από κοινωνικά άδικα είναι και αναποτελεσματικά. Δεν θα μειώσουν τα ελλείμματα. Δεν θα μειώσουν τα χρέη.

Η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης είναι μέτρο που παρατείνει τη ζωή των ασφαλιστικών ταμείων μόνο για λίγους μήνες. Η προτροπή για εκποίηση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων επιστρέφεται στον κ. Παπακωνσταντίνου ως απαράδεκτη. Το πάγωμα μισθών και η περικοπή επιδομάτων στο δημόσιο είναι μέτρο απολύτως αναποτελεσματικό και άδικο. Στέλνει μήνυμα και στον ιδιωτικό τομέα για γενικευμένο πάγωμα μισθών. Στραγγαλίζει την ήδη πιεσμένη αγορά, η οποία ασφυκτιά. Η μείωση του αριθμού και των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, σε μια στιγμή που οι κοινωνικές υπηρεσίες βρίσκονται στα όρια της κατάρρευσης, θα οδηγήσει στη περαιτέρω απαξίωση του δημόσιου τομέα και στην εκποίηση του δημόσιου πλούτου.

Τις επόμενες μέρες ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την Ελλάδα θα εργαστεί για να οικοδομηθεί ένα ευρύ κίνημα αντίστασης. Θα αγωνιστεί για να γίνει κτήμα του λαού και αίτημα διεκδίκησης το εναλλακτικό σχέδιο της αριστεράς για την έξοδο από την κρίση. Τώρα που τελείωσαν τα επικοινωνιακά παιχνίδια και οι δραματοποιήσεις. Τώρα που έπεσαν και οι τελευταίες μάσκες και οι προεκλογικές υποσχέσεις εγκαταλείφθηκαν οριστικά. Τώρα που η κυβέρνηση επέλεξε πια να έχει προνομιακούς συμμάχους τη Νέα Δημοκρατία και τον ΛΑΟΣ, ήρθε η ώρα της κοινωνίας και των εργαζόμενων.

Καλούμε

- Τους εργαζόμενους να βγάλουν τη χώρα από την κρίση. Να μπλοκάρουν τα μέτρα της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Το σύνθημα 'Δεν θα περάσουν' να μπει σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε σπίτι, σε κάθε σχολή, στους δρόμους του δίκαιου αγώνα των αγροτών.

- Την ηγεσία του ΚΚΕ να κάνει το βήμα και να ενισχύσει ενωτικούς αποτελεσματικούς αγώνες με στόχο να μπλοκαριστούν τα μέτρα.

- Τον κόσμο και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που δεν αντέχουν αυτή την άγρια επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων να μπουν με όλες τους τις δυνάμεις σε αυτό τον αγώνα.

- Τις συνδικαλιστικές ηγεσίες να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, ώστε η απεργία τις 10ης Φλεβάρη να είναι σταθμός στον αγώνα για το μπλοκάρισμα των μέτρων της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ.

- Όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας, τους ανθρώπους των γραμμάτων, των τεχνών και των επιστημών να βρεθούν στο πλευρό των ανθρώπων που δοκιμάζονται. Δεν μας αξίζει μια Ελλάδα με ένα εκατομμύριο άνεργους και δύο ή τρία εκατομμύρια φτωχούς.

Αφού η κυβέρνηση δεν τολμά ή δεν μπορεί να σηκώσει ανάστημα, να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, να το κάνει ο ελληνικός λαός. Ο ελληνικός λαός με τους αγώνες του να τρομοκρατήσει τους τρομοκράτες, να μπλοκάρει τα μέτρα ισοπέδωσης της κοινωνίας".

Αυγή 4/02/2010

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου 2010

Πετύχαμε μείωση....Ορίστε τα μαντάτα....μας έκανε τη καρδιά φιόγκο!

Στην παραπάνω εικόνα ψάξτε τις διαφορές...κι άμα τις βρείτε γράφτε μου!


Τα λέγαμε...δε τα λέγαμε;

Είχαμε πει ότι η κυβέρνηση δεν έχει τη διάθεση να ακολουθήσει διαφορετική πολιτική από εκείνη της προκατόχου της, του κ. Καραμανλή. Μας κατηγορόσαν μερικοί γιατί είμαστε μίζεροι και βιαστικοί στις κρίσεις μας....εως που έφτασε και το διάγγελμα...

Ποιες αυξήσεις...πάγωμα που έλεγε κι ο Κωστάκης.
Ποιες προσλήψεις ειδικά για την Παιδεία και την αστυνομία...καμία πρόσληψη που έλεγε κι ο άλλος.
Ποια καμία αύξηση στα όρια ηλικίας;...αύξηση!.... όπως έλεγε κι ο άλλος...
Ποιος μας έφερε σ΄αυτή τη κατάσταση ...εγώ; ή οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ;
Και οι δυο κατηγορούν τις συντεχνίες....που κάνουν ή θα κάνουν απεργίες ε Κωστο-Γιωργάκηδες...Ετοιοιμάααασου Χρυσοχοίδη....

ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ Σ' ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ.
ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΥΤΗ Η ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου 2010

Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση

Βρήκα στο mail μου στοιχεία για μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση. Με χαρά τα δημοσιεύω
αστυάνακταςΤο Επιγραφικό Μουσείο συνομιλεί με τη γειτονιά του

Μια πολυσυλλεκτική γιορτή για μια διαφορετική ανάγνωση

ενός γνωστού-άγνωστου μουσείουΤοσίτσα 1 | 05.02.2010 | 6.00 μ.μ.
Τι είναι το Επιγραφικό Μουσείο και πού ακριβώς βρίσκεται; Η κα Akiko Moro από το
Τόκιο το γνωρίζει. Το ίδιο και ο κος Robin Osborne από τη Μελβούρνη και o κος
Graham Oliver από την Οξφόρδη, και άλλοι πολλοί επιστήμονες που ασχολούνται με την
επιγραφική. Πρέπει όμως να είναι κάποιος επιγραφολόγος για να δρασκελίσει το κατώφλι
αυτού του μουσείου; Άραγε η γραφή αφορά μόνο τους ειδικούς;Κι από την άλλη: πόσο «ανοιχτά» είναι τα μουσεία μας και τι ορίζουμε ως «ανοιχτό»
μουσείο; Κάτω από ποιες συνθήκες η παρουσία του κοινού μπορεί να μετατραπεί σε
συμμετοχή και αυτή η διαλεκτική σχέση να συνιστά από μόνη της πολιτιστικό προϊόν; Κι
ακόμη: πόσο σημαντική –και παραγνωρισμένη– είναι η χωρική συνισταμένη; Ποια η
αλληλεπίδραση του μουσείου με τον άμεσο περίγυρό του; Και κυρίως: υπάρχει
αλληλεπίδραση, και μάλιστα σε μια γειτονιά δύσκολη σαν τον πεζόδρομο της Τοσίτσα;
Τέλος: η οικονομική στενότητα σε καιρό κρίσης και η αμηχανία μπροστά σε ένα δύσκολο
στο χειρισμό του θέμα και υλικό, όπως οι επιγραφές, είναι αξεπέραστα εμπόδια ή θα
μπορούσαν να μας κάνουν πιο επινοητικούς ως προς τα μέσα και τους στόχους μας; Να
μας κινητοποιήσουν στην κατεύθυνση της ορθής αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού
και της ανάπτυξης αποδοτικών συνεργασιών;Με αφετηρία τέτοιου είδους ερωτήματα, οι υπάλληλοι του Επιγραφικού Μουσείου –
υπάλληλοι με εργασιακή σχέση όλων των ειδών: μόνιμοι, έκτακτοι, stage, και
διαφορετικών ειδικοτήτων–, με τη σύμφωνη γνώμη, την υποστήριξη και την ενεργό
συμμετοχή της διεύθυνσης, στοχάζονται επάνω στη φύση της δουλειάς τους και
αυτενεργούν με σκοπό το «άνοιγμα» του μουσείου σε έναν διάλογο με την τοπική
κοινωνία και τη γειτονιά. Άνοιγμα κυριολεκτικό, αφού θα ανοίξουν οι πόρτες που
ενοποιούν τις αίθουσες των εκθεμάτων με τα αίθρια του μουσείου, και άνοιγμα
μεταφορικό, αφού το Επιγραφικό Μουσείο καλεί τους γείτονές του όχι μόνο να το
γνωρίσουν αλλά και να επιχειρήσουν διαφορετικές αφηγήσεις και διαφορετικές
αναγνώσεις σε αυτό.Το αποτέλεσμα είναι μια πολυσυλλεκτική γιορτή που θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του
Επιγραφικού Μουσείου στις 05.02.2010, η οποία διοργανώθηκε πρακτικά χωρίς
κρατική επιχορήγηση και με πολλή προσωπική δουλειά, επιστρατεύοντας φίλους και
γνωστούς, και κάνοντας ένα κάλεσμα στα πολιτιστικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα που
βρίσκονται σε άμεση γειτνίαση –Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Ανωτάτη Σχολή Καλών
Τεχνών, Σχολή Μηχανικών Αρχιτεκτόνων, Ιστορικό Αρχείο Εθνικής Τράπεζας της
Ελλάδος–, αλλά και σε ιδιώτες –μικρούς επιχειρηματίες, καλλιτέχνες, συγγραφείς– της
ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι και ανταποκρίθηκαν όλοι με θέρμη. Έτσι:


Η ομάδα των 2monochannels δημιουργεί τρεις διαδραστικές εγκαταστάσεις στους
χώρους του μουσείου, με το συνδυασμό ήχου και βιντεο-προβολής και την
αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, και επιχειρεί μια διαφορετική προσέγγιση των αιθουσών και
των εκθεμάτων, εισάγοντας μια σύγχρονη οπτική σε ένα στατικό μουσείο. Η βιωματική
αυτή προσέγγιση καθιστά τον επισκέπτη συμμέτοχο και ρυθμιστή του τελικού εικαστικού
προϊόντος, αφού οι κινήσεις του στο χώρο μπορούν να ακολουθήσουν πολλαπλές, μη
γραμμικές διαδρομές και να προκαλέσουν διαφορετικές θεάσεις και ακροάσεις.Οι διδάσκοντες της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Ε.Μ.Π. και της Σχολής Καλών Τεχνών
και οι φοιτητές τους προσφέρουν την εικαστική ματιά τους, με παρουσίαση έργων
τους στο αίθριο του μουσείου στον πεζόδρομο της Τοσίτσα, ενοποιώντας τον εσωτερικό με
τον εξωτερικό χώρο. Στην ίδια κατεύθυνση, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο παρουσιάζει
αντίγραφα εκθεμάτων του δημιουργώντας μια δική του «γωνιά» μέσα στο μουσείο, το
Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας του Υπουργείου θα παρουσιάσει τη
δράση του και το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος τα εκπαιδευτικά του
προγράμματα.Τ
αυτόχρονα, οι μικροί φίλοι του μουσείου θα έχουν την ευκαιρία να αφεθούν στην
αφήγηση παραμυθιών του Χρήστου Μπουλώτη, γνωστού αρχαιολόγου και κατοίκου
των Εξαρχείων, που θα πραγματοποιηθεί, με την καθοδήγηση του συγγραφέα, από τις
φοιτήτριες δραματικής σχολής Αλεξάνδρα Παπαντωνίου και Τζίνα Γλυκιαρδά, αλλά και να
πειραματιστούν με τις διαδραστικές εγκαταστάσεις των 2monochannels.Ένα επιτραπέζιο ημερολόγιο με θέμα τους Αττικούς μήνες και τις γιορτές, που
σχεδιάστηκε και εκδόθηκε ως αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς από το προσωπικό
και τη διεύθυνση του Επιγραφικού Μουσείου, και σελιδοδείκτες, θα μοιράζονται σε όλους
τους επισκέπτες και συντελεστές της δράσης. Ακόμη, στην κατεύθυνση της
πολυαισθητηριακής προσέγγισης, μέλη του προσωπικού ετοιμάζουν μπισκότα βασισμένα
σε αυθεντική αρχαία συνταγή «πλακούντων», γλυκών που προσφέρονταν στην αθηναϊκή
γιορτή των Ελαφηβολίων.Τέλος, το βιβλιοπωλείο «Αερόστατο» στην Τοσίτσα 1Α προσφέρει γραφική ύλη στους
μικρούς φίλους που θα επισκεφθούν το μουσείο, το ατελιέ Citronio στην Τοσίτσα 17
τυπώνει προσκλήσεις και αφίσες για τη δημοσιοποίηση της εκδήλωσης, ενώ ο
φωτογράφος Παναγιώτης Ανδριόπουλος, κάτοικος κι αυτός της περιοχής, θα καλύψει το
χρονικό της όλης δράσης.Άνθρωποι που δουλεύουν, που κατοικούν ή που φοιτούν στα Εξάρχεια, τη γειτονιά του
Επιγραφικού Μουσείου, ενώνουν τις ιδέες, τις δυνάμεις και το έργο τους με κέφι και
συλλογικό αίσθημα σε ένα κοινό εγχείρημα: να γνωριστούμε καταρχάς, να
αλληλεπιδράσουμε και να ζωντανέψουμε το Επιγραφικό Μουσείο και τον πεζόδρομο της
Τοσίτσα.

Επιμέλεια: Μαρία Παναγούλη, Μαρία Ηλβανίδου Καλλιτεχνική επιμέλεια: Άννα Παπανικολάου-Πετριόλι Τηλ. Επικοινωνίας: 210-8232950, 8217637

Ετικέτες

απεργία  ΠΑΣΟΚ Οικονομικά (1) "αριστερό ρεύμα" (1) "Ελευθεροτυπία" (3) 1 χρόνος (1) 105 (1) 18ο Συνέδριο (9) 19ο Συνέδριο ΚΚΕ (1) 1ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ (3) 2010 (1) 21η Απριλίου (1) 28 Οκτωβρίου 1940 (2) 2ος χρόνος (1) 5 (1) 5 χρόνια (1) 6ο Συνέδριο ΣΥΝ (2) 8 Μάρτη (1) 902 (1) Α (1) Α. Αλαβάνος (6) Α. Βάιντα (2) Α. Κρίλοβ (1) Α.Αλαβάνος (9) Α.Σαμαράς (2) Α.Χατζησοφιά (1) Αγρότες (3) αγωνίστριες (1) Άδωνις (1) ακροδεξιά (2) Ακρόπολη (1) Αλ Σαλέχ (1) Αλ. Δημητρίου (1) αλαζονεία (2) Αλέκος Λύτρας (2) Αν.Γ... (4) Αν.Γερμανία (1) αναδημοσίευση (45) ανανεωτική Πτέρυγα (2) Ανατολική Αττική (1) Ανδρομάχη (2) ανθρώπινα δικαιώματα (2) ανθρωπιστικές επιστήμες (1) άνθρωπος (3) Άννα Αχμάτοβα (2) Αντ. Κυρίνας (1) ΑΝΤΑΡΣΥΑ (1) ΑΝΤΙ (1) Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ (1) Αντρέας Λεντάκης (1) Ανύπαρκτος σοσιαλισμός (8) Ανωνυμία (1) απεργία (4) απεργία ΠΑΣΟΚ Οικονομικά (1) απόστολος (1) Απόψεις (22) Άρης Αλεξάνδρου (3) Άρης Βελουχιώτης (4) Αριστερά (10) Αριστερή ενότητα (2) Αρχαιολογία (9) ΑΣΚΙ (1) Αστακός Αιτωλ. (1) Αστυάνακτας (19) αστυνομία (7) Αυγή (15) αυταρχισμός (2) Αυτοδιοικητικές εκλογές 2010 (15) Β.Κορέα (1) Βαν Γκογκ (1) Βασανιστές (1) Βιβλία (2) Βιβλίο Κουφοντίνα (1) Βίντεο (16) ΒΟΗΘΕΙΑ (1) Βουλή (1) Γ. Αναδρανανιστάκης (1) Γ. Καϊλατζής (1) Γ. Παπανδρέου (2) Γ. Σεφέρης (1) Γ.Βιζυηνός (1) Γ.Κοντός (2) Γ.Μπλάνας (1) Γ.Παπουτσής (1) Γ.Ραγκούσης (1) Γ.Ρίτσος (4) Γ.Χουρμουζιάδης (1) Γ.Ψυχοπαίδης (1) ΓΑΖΑ (1) Γελοιογραφίες (24) Γερμανία (1) Γερουλάνος (1) Γεωργία (1) Γκ. Απολλιναίρ (1) Γνώμες (2) Γυναίκα (1) Δ. Γόντικας (1) Δ.Βίτσας (4) Δ.Στρατούλης (1) Δ.Χαρμς (1) ΔΕΑ (1) ΔΕΘ (4) Δεκεμβριανά (1) Δεκεμβριανά 08 (3) Δελαστίκ (1) Δελτίο τύπου (13) Δελτίο τύπου ΣΥΝ (27) Δερβενιώτης Σπ. (1) Δερμεντζόγλου (1) ΔΗΑΡΙ (1) Δηημοκρατικός συγκεντρωτισμός (1) Δημ.Παπαχρίστου (1) Δημ.Χριστόπουλος (1) ΔΗΜΑΡ (3) Δημοκρατία (1) δημοσιογράφοι (3) Δημόσιοι Υπάλληλοι (5) Διαδίκτυο (2) Διαδύκτιο (1) Διακοπές (1) Διάλογος (4) Διάλογος για το Ιδρυτικό συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ (2) διαπραγματευση (1) Διαρκές Συνέδριο ΣΥΝ (6) Διάσπαση ΚΚΕ (3) διαφωνούντες (1) Διεθνή (13) Δίκτυο (1) Διόδια (4) ΔΝΤ (4) Δογματισμός (1) Δούρου (1) Δραγασάκης (1) Δρόμος της Αριστεράς (1) ΔΣΕ (5) Δυτ.Αττική (1) Δυτ.Μακεδονία (1) Ε.βενιζέλος (2) Εθνικές εκλογές 09 (20) εικαστικά (10) Εικόνες (1) εκδ.Αγρα (1) εκδηλώσεις (2) Έκκλησία (1) Εκλογές 2012 (2) Εκλογές 2015 (2) εκπαίδευση (5) εκπαιδευτικοί (1) Έκτακτο Συνέδριο (6) Ελ. Βενιζέλος (1) Ελ.Σωτηρίου (1) Ελαιώνας (1) Έλλη Παππά (1) ΕΜΣΤ (1) Εμφύλιος (2) ενικός (1) Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση (1) Εξάρχεια (8) Επέτειος Πολυτεχνείου (1) Εργαζόμενοι (22) ΕΡΤ (2) ΕΣΗΕΑ (1) ΕΣΣΔ (1) εσωκομματικά (28) έτος Ρίτσου (3) Ευρωεκλογές 09 (20) Ευρωεκλογές 2009 (6) Ευρωπαϊκή Ένωση (22) Ζάκυνθος (1) Ζαχαριαδισμός (5) Η Αποσιώπιση της αλήθειας (5) Η διάσκεψη της Γιάλτας (1) η ζωή στους Βράχους (1) Η νέα κυβέρνηση (6) Θ.Καρτερός (1) Θ.Πετράκος (1) Θέατρο (1) Θεσσαλονίκη (4) Θεωρία (1) θεωρία των δύο άκρων (4) Θρησκεία (1) ιδεοληψία (1) Ιδεολογικά (9) Ιδιωτικοί Υπάλληλοι (1) Ισραήλ (7) Ιστορία (4) Ιστορία της Αριστεράς (22) Κ. Αρβανίτης (1) Κ. Καρυωτάκης (2) Κ. Κούνεβα (4) Κ. Παπαγεωργίου (1) Κ. Σχοινά (2) Κ.Βαξεβάνης (1) Κ.Καραγιώργης (1) Κ.Καρυωτάκης (1) Κ.Παλαμάς (1) Κανέλλη (3) Καρατζαφέρης (1) Κασιδιάρης (1) καταλήψεις (1) Κατερίνα Γκουλιώνη (2) Κατσαρός Μιχάλης (1) ΚΑΤΥΝ (2) ΚΕΑ (1) Κελί (1) Κέρκυρα (1) Κίνα (1) Κινήματα (14) Κινηματογράφος (1) ΚΚΕ (64) Κοινωνία της πληροφορίας (1) ΚΟΜΕΠ (1) κονδυλοφόροι (1) κουκουλοφόροι (1) Κούλογλου Στ. (3) κουλτουροφιλισταίοι (2) Κουράκης (1) Κουτί της Πανδώρας (1) Κουτσούμπας (1) Κυβέρνηση (3) Κυβέρνηση Ατιστεράς (1) Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (2) Κύπρος (2) Κωτούλας (1) ΛΑΟΣ (5) Λάρισα (1) Λόπεζ (1) Λουδοβίκος των Ανωγείων (1) Μ. Γλέζος (4) Μ. Μπρεχτ (1) Μ. Χατζηδάκης (1) Μ.Θεοδωράκης (1) Μ.Κανελλοπούλου (1) Μάρξ (1) Μάχη Φλώρινας (1) Μετανάστες (11) Μετεκλογικά (3) Μήνες (3) Μιχ. Γκανάς (1) ΜΜΕ (7) Μνημόνιο (2) Μομφή (1) Μοράλες (1) Μούνκ (1) Μουσεία (1) Μουσική (2) Μπατζελή (1) Μπέικον Φρ. (1) Μπελογιάννης (2) Μυρτιώτισσα (1) Ν. Βούτσης (1) Ν. Ζαχαριάδης (1) Ν. Κακλαμάνης (1) Ν. Μπάϊκας (1) Ν. Μπίστης (1) Ν. Μπουχάριν (1) Ν. Πλουμπίδης (2) Ν. Σαραντάκος (1) Ν. Τεμπονέρας (2) Ν. Χουντής (2) Ν.Μαραντζίδης (1) ν.Οσεττία (1) Ν.Στουπής (1) Ναζισμός (1) Ναύπλιο (2) ΝΔ (3) ΝΕ Ζακύνθου (1) Νέα Δημοκρατία (26) νέο νομοσχέδιο (1) Νεολαία (3) Νεολαία ΣΥΝ (1) Νεοφιλελευθερισμός (1) Νομοθεσία (1) ο κ. Κόυνερ (3) Ο Φλωρίνης Πιπεργιάς (2) Ο.Λάσκος (1) Οδ. Ελύτης (3) Οικολογικά (15) Οικολόγοι (2) Οικονομικά (9) Οικονομική κρίση (2) Οκτώβριος (1) ΟΛΜΕ (2) Ολυμπιακοί Αγώνες (1) Ολυμπιακός (1) Ομάδα Ρόζα (1) Ομιλίες (2) Ονόρε Ντωμιέ (1) οργανωτικά (1) ΟΣΕ (1) Π. Τζαβέλλας (1) Π.Κόκκαλης (1) Πάγκαλος (1) Παιδεία (5) Παλαιστίνη (8) Πανελλαδικό σώμα ΣΥΡΙΖΑ Ιούλιος 2009 (1) Παπαγιαννάκης Μιχάλης (1) Παπαρήγα (1) Παπουτσάκης Χρ. (1) ΠΑΣΟΚ (48) Πεκίνο (1) πέλαγος (1) Πελοπόννησος (1) Περιοδικά (1) περιοδικό Θέσεις (1) Περιφερειακές συσκέψεις (1) Πλάκα (1) Ποίηση (25) πόλεις (8) Πολιτικά-Επίκαιρα (91) Πολιτισμικές σελίδες (32) Πολιτισμός (15) Πόρος (1) Πρέβεζα (1) Προβοκάτσιες (1) Πρόγραμμα (3) Προγραμματικές δηλώσεις (2) προπαγάνδα (3) Προσεχώς (1) προσυνεδριακός διάλογος (2) Προτάσεις (4) Πρωτοβουλία για τα δικαιώματα των Κρατουμένων (1) Πρωτομαγιά (1) Πυρκαγιές 09 (3) Ρατσισμός (8) Ριζοσπάστης (8) Ρωμιοσύνη (1) Ρωσία (2) Σαλάτα εποχής (1) Σαμαράς (1) Σάτυρα (10) Σοβιετικές αφίσσες (4) Σόιμπλε (1) Σπ.Δερμεντζόγλου (1) Στάθης (14) Σταλινισμός (32) Στερεά Ελλάδα (1) Στρατούλης (1) Σύλλογος διορισμένων με ΑΣΕΠ (1) Συμβασιούχοι (7) συμπεράσματα (1) ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ (74) συνέντευξη (4) Συνεργσίες (1) Σύνοδος ΚΠΕ ΣΥΝ (2) Σύντροφοι και συνεργάτες (1) ΣΥΡΙΖΑ (130) Σύριζα Βύρωνα (3) ΣΥΡΙΖΑ.Προτάσεις (10) ΣΥΡΙΖΑ/ Ε.Κ.Μ (12) Σχέδιο B (1) Σώτη Τριανταφύλλου (2) Τ. Λειβαδίτης (1) τηλεόραση (1) Το Βήμα (1) Τοπ. Αυτοδιοίκηση (4) Τραμπουκισμοί (13) Τράπεζες (1) Τρίπολη (1) Τρόικα (1) τρομοκρατία (1) Τρότσκι (1) Τσάβες (1) Τσακαλώτος Ε. (2) Τσίπρας (40) Υγεία (1) Υπ.Πολιτισμού (11) Υπ.Τουριστικής Ανάπτυξης (1) Φαράκος Γρ. (1) Φασισμός (4) Φασίστες (7) Φεμινιστικά (3) Φίλοι (1) Φοιτητικές εκλογές 2009 (1) Φονταμενταλισμός (1) Φόρουμ Πρέβεζας (3) Φυλακές (2) Χ.Μιρό (1) Χίος (1) Χριστούγεννα 2009 (1) χρόνια πολλά (4) Χρυσή Αυγή (5) Χρυσοχοίδης (2) Bloggers (7) blogme.gr (1) Burnikov (1) Charlie Hebdo (1) David Brody (1) Free Gaza (1) K.Petrov-Votkin (1) Left.gr (3) Max Ernst (1) Modrian (1) N.Μπελογιάννης (1) Pascal Schmid (1) Plan B (1) Protagon gr (3) Reednotebook (1) troll (1) Tvxs (3) www.keli.gr (1)

E..εφημερίδεεες!