Με τη συμμετοχή δεκάδων δημοσιογράφων και συνδικαλιστών από το χώρο των ΜΜΕ, αλλά χωρίς την παρουσία τηλεοπτικού συνεργείου, έγινε πριν από λίγες ώρες η συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους 300 απεργούς πείνας
Τη συνέντευξη τύπου άνοιξε ένας από τους μετανάστες απεργούς πείνας, ο Χασάν, εμφανώς καταβεβλημένος, και έχοντας μόλις επιστρέψει από το νοσοκομείο. Αφού ευχαρίστησε τους γιατρούς για τη βοήθειά τους, τόνισε ότι οι δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικων Γ. Ραγκούση περί υποκίνησης της απεργίας από «καθοδηγητές» δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα: «Το υπογραμμίζω: Οι αλληλέγγυοι είναι στο πλευρό μας από την αρχή, οι αποφάσεις όμως είναι δικές μας». Τελειώνοντας τη σύντομη παρέμβασή του, ο Χασάν διέψευσε τα κυβερνητικά στελέχη που διαδίδουν μυθεύματα περί άρνησης των απεργών πείνας να συναντηθούν με τις αρχές: «Από την αρχή συναντήσαμε την κυρία Νταλάρα και εξακολουθούμε να ζητάμε συνάντηση για διάλογο. Η κυβέρνηση δεν μας δέχεται», σημείωσε.
Από πλευράς δημοσιογράφων, τον λόγο πήρε πρώτος ο Στέλιος Κούλογλου, από το Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα και το πόρταλ tvxs, λέγοντας ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να αναδείξουν το γεγονός ότι η απεργία πείνας σημείωσε ήδη κάποιες σοβαρές επιτυχίες, τόσο σε συμβολικό-ηθικό επίπεδο, όσο και σε πολιτικό (εξαγγελίες της κυβέρνησης για τη μείωση των απαιτούμενων ενσήμων). Ο ίδιος σημείωσε ότι οι προτάσεις της Ελληνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, που δόθηκαν προχτές στη δημοσιότητα, αποτελούν βάση συζήτησης και επίλυσης του προβλήματος, ώστε να μην χαθούν ανθρώπινες ζωές.
Ακολούθησε ο Νίκος Μπογιόπουλος, διευθυντής του Ριζοσπάστη: «Υπάρχει μια θεωρία, σύμφωνα με την οποία οι μετανάστες είναι πολλοί. Αν αυτή η θεωρία νομιμοποιηθεί, θα περάσουμε στη συζήτηση ότι και οι συνταξιούχοι είναι πολλοί (και ζουν πολύ), και οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι πολλοί, και αυτοί που έχουν ανάγκη την κοινωνική πρόνοια είναι πολλοί», επεσήμανε. Ζητώντας τη νομιμοποίηση όσων μεταναστών ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα και την παροχή ταξιδιωτικών εγγράφων σε αντίθεση με όσα ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, κατέληξε: «Θέλω να πιστεύω ότι αυτή δεν είναι μια συνάντηση εστέτ του ανθρωπισμού. Είμαστε εδώ γιατί η κυβέρνηση, δείχνοντας τη δύναμή της στους ανίσχυρους ανθρώπους, εκπαιδεύει την κοινωνία να στέκεται απέναντι στον εργαζόμενο άνθρωπο, το συνταξιούχο άνθρωπο, τον διαδηλωτή άνθρωπο».
Στη δική του σύντομη παρέμβαση, ο διευθυντής της Αυγής Νίκος Φίλης πρότεινε αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων δημοσιογράφων να συναντήσει τον πρόεδρο της Βουλής Φ. Πετσάλνικο και να του ζητήσει να αναλάβει πρωτοβουλία επίλυσης της κρίσης, προκειμένου να αποτραπεί η απώλεια ανθρώπινης ζωής. Η επίλυση, όπως επεσήμανε, μπορεί να δοθεί ακόμα και με διασταλτική ερμηνεία της υπάρχουσας νομοθεσίας. Την πρόταση για συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής υποστήριξε και ο Παύλος Κλαυδιανός, που εκπροσώπησε στη συνέντευξη Τύπου την Εποχή.
Ο Νίκος Ξυδάκης, δημοσιογράφος της Καθημερινής, ζήτησε να αξιοποιηθεί η πρόταση της Ελληνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, καθώς και το γεγονός ότι η ελληνική έννομη τάξη απέχει μακράν από την αντιμεταναστευτική λογική που επικρατεί σε χώρες όπως η Γαλλία ή η Ιταλία. Την ευρωπαϊκή διάσταση της αντιμεταναστευτικής πολιτικής και της κοινωνικής κρίσης έθεσε στη συζήτηση και ο Γιώργος Αυγερόπουλος από την εκπομπή «Εξάντας», φέρνοντας παραδείγματα κινητοποιήσεων κατοίκων και ακροδεξιών ομάδων εναντίον μεταναστών, σε γειτονιές της Γαλλίας και της Ιταλίας όπου το επιτελείο της εκπομπής έχει βρεθεί.
Λίγο πριν από το τέλος της συνέντευξης διαβάστηκε γραπτό μήνυμα του Θύμιου Καλαμούκη από την εκπομπή «Ελληνοφρένεια» του ΣΚΑΪ: «Είναι θέμα τιμής και αξιοπρέπειας να νικήσουν οι 300, να νικήσει η Κερατέα, να νικήσει το «Δεν Πληρώνω», σημείωσε ο δημοσιογράφος.
Στο χώρο της Υπατίας βρέθηκαν επίσης ο Γιάννης Καλαϊτζής, ο Δημήτρης Τρίμης και ο Δημήτρης Ψαρράς από την Ελευθεροτυπία, η Δάφνη Σφέτσα από την Αυγή και ο Στρατής Μπουρνάζος από τα Ενθέματα της Κυρ. Αυγής, ο Πάνος Λάμπρου και η Ιωάννα Δρόσου από την Εποχή, ο Ιάσονας Παναγιωτόπουλος και ο Γιάννης Ανδρουλιδάκης από το ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο, ο Μιχάλης Σιάχος από το Δρόμο, ο Άρης Χατζηστεφάνου, η Έλενα Παγκαλιά, o Θοδωρής Κουτσουμπός από τη Νέα Προοπτική και πολλοί/ες άλλοι/ες.
Αίσθηση προκάλεσε η απουσία τηλεοπτικού συνεργείου στο χώρο, μολονότι η προγραμματισμένη συνέντευξη είχε γνωστοποιηθεί στους σταθμούς. Παρευρισκόμενοι σχολίασαν ότι ήταν η πρώτη ίσως παρόμοια συνέντευξη από την οποία απουσίαζαν οι τηλεοπτικές κάμερες.
ΠΗΓΗ: Red Notebook
2 σχόλια:
Πολύ σοβαρό το ζήτημα των απεργών ... των μεταναστών απεργών πείνας και ορισμένων από σήμερα δείψας.
Είμαι πολύ μακρυά, αλλιώς θα ήμουν κι εγώ κοντά τους, άσχετα αν πιστεύω ότι γίναν κακοί χειρισμοί !
Όσοι είστε στην Αθήνα να είστε κοντά τους κάθε μέρα ...
Μέχρι τη δικαίωσή τους, όχι μόνο αυτών αλλά όλων των μεταναστών και φυσικά και στη συνέχεια.
Καλό το άρθρο, πλήρες το ρεπορτάζ, περιεκτικό !
Μόνο μια μικρή διόρθωση - άνευ σημασίας, αλλά ...
Διευθυντής του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ είναι ο Στέφανος Λουκάς κι όχι ο σύντροφος Νίκος Μπογιόπουλος !
Συνέχισε τον Αγώνα άστυ !
Γεια σου Αστυ.
Δεν σχολιάζω γιατί σε τέτοια ζητήματα δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν διαφωνίες, όχι ανάμεσα σε "αριστερούς", αλλά απλά ανάμεσα σε ανθρώπους.
-Το μέηλ που μου είχες ζητήσει:
alepotrypa200@gmail.com
Δημοσίευση σχολίου