Τετάρτη, 6 Ιουνίου 2012

Πολιτικό χρονολόγιο. Μνήμη κι Ελπίδα.


          Από πολύ καιρό είχαμε να ζήσουμε στο πετσί μας, ως αριστεροί, την επίθεση του πολιτικού κατεστημένου. Κάτι είχαμε ακούσει από τους πατέρες μας και τους παππούδες μας. Οι παλιότερες επιθέσεις ανάγονται στη μετεμφυλιακή περίοδο και οι νεότερες  το 1968. Σε όλες  τις περιπτώσεις υπήρχαν δυο καθαρά διαμορφωμένα ιδεολογικά στρατόπεδα.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ποια ήταν η κατάσταση πριν το  Μάη του 2010;  Οι πολίτες της χώρας χωρισμένοι σε τάξεις, διέθεταν τα απαραίτητα προς το ζην ή έτσι τουλάχιστον φαίνονταν. Το χρήμα κινούνταν στην αγορά χάρη στα καταναλωτικά δάνεια των Τραπεζών και το κράτος διέθετε αμύθητα ποσά σε εξοπλισμούς, σε φιέστες τύπου… Ολυμπιακοί αγώνες. Οι διεθνείς και ντόπιες τράπεζες θα  έπαιζαν το βαρύ χαρτί του χρέους για να κερδίσουν αργότερα, τη κατάλληλη στιγμή.
Στην πολιτική ζωή του τόπου τα πράγματα κυλούσαν σχετικώς ομαλά. Οποιαδήποτε διεκδίκηση, καλύπτονταν για να αποτρέψει  οποιαδήποτε διαμαρτυρία. Συνδικαλιστικά στελέχη των δυο μεγάλων κομμάτων, διαδραμάτιζαν το ρόλο του αναχώματος και καθησύχαζαν τον κόσμο, όταν απειλούνταν κάποια παρεκτροπή. Το ΠΑΣΟΚ ήταν κυρίαρχο και εναλλάσσονταν στην εξουσία με τη ΝΔ που ακολουθούσε εντελώς ίδια πολιτική. Τα δυο κόμματα  στηριζόμενα σε οικονομικές πλάτες της Ε.Ε μοίραζαν αφειδώς χρήματα σε δήθεν «σημαντικές στιγμές» του ελληνικού έθνους και σε ημέτερους, σε πολλούς ημέτερους. Έφτιαχναν δηλαδή το κράτος το οποίο αργότερα θα το κατήγγελλαν . Είχαν άλλωστε σχέδιο, ώστε αποπληρωθεί το κέρδος των αφεντικών τους, το οποίο οι ίδιοι φόρτωσαν στο λαό. Σκάνδαλα έφτιαχναν εδώ κι εκεί και τα κάλυπταν πολύ γρήγορα. Ένα που δεν κατόρθωσαν να καλύψουν ήταν εκείνο του Κοσκωτά για το οποίο κάλεσαν και την αριστερά να συγκυβερνήσει. Μια ενωμένη αριστερά τότε, που παρά τα λάθη της, μια χαρά τα κατάφερε. Έδωσε στο κόσμο ελπίδα και θα είχε μέλλον αν συνεχίζονταν το εγχείρημα της ενότητας. Το ΠΑΣΟΚ ανέκαμψε γρήγορα, πιεσμένη η κοινωνία από το βάρος του νεοφιλελευθερισμού του Μητσοτάκη και ακολούθησε η ΝΔ υποσχόμενη  τιμωρία των ιθυνόντων και μια εναλλακτική πολιτική που ποτέ όμως δε τήρησε. Το μοντέλο του νεοφιλελευθερισμού είχε μπει στην καθημερινή ατζέντα. Η πλήρης κατάρρευση της κοινωνίας ήταν το μοντέλο του «εσυγχρονιστικού»  νεοφιλελευθερισμού που ευαγγελίστηκε το ΠΑΣΟΚ του Σημίτη.
Όλα λοιπόν ήταν υπό έλεγχο ώσπου, με δόλο μια σφαίρα ενός ειδικού φρουρού, δολοφόνησε το 2008 τον Α. Γρηγορόπουλο. Εκεί όλες οι πολιτικές δυνάμεις κλήθηκαν να πάρουν θέση. Το ίδιο και η αριστερά! Ένας εξεγερμένος λαός και δε μιλάω για τους «γνωστούς αγνώστους», ξεχύθηκε στους δρόμους, διαμαρτυρόμενος  στην αρχή για τη δολοφονία και αργότερα για τη κρατική καταστολή. Εκεί ένα τμήμα της αριστεράς, η Ριζοσπαστική και Ανανεωτική αριστερά πήρε θέση δίπλα στον εξεγερμένο λαό, βάζοντας πολιτικά ζητήματα στη κοινωνία. Το άλλο το τότε ισχυρό κομμάτι, το ΚΚΕ, στάθηκε μπροστά στο προεδρικό μέγαρο και έκανε κατάπτυστες δηλώσεις εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ καταδεικνύοντας τον εχθρό του λαού.
 Έτσι ξαφνικά  ο ΣΥΡΙΖΑ του 4,5% έγινε ο αντίπαλος του συστήματος, ο  κουκουλοφόρος, ο αναρχικός κλπ. Λοιδορήθηκε αγρίως και ταυτίστηκε με οποιαδήποτε καταστροφή. Η όλη τακτική είχε ως αποτέλεσμα ο ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνει στο 4,5%.και να γίνει η εναλλαγή της εξουσίας από το ΠΑΣΟ που υπόσχονταν με τη σειρά του αλλαγή της κοινωνίας.
Τι διαπιστώσεις έκανε το πολιτικό σύστημα μετά την εξέγερση του 2008; Ότι δεν αλλάζει κάτι κι ας χτυπιούνται κάποιες μειοψηφίες. Ότι δε κινδυνεύει από ανατροπή. Ότι μπορεί να αποπροσανατολίζει το λαό, να τον φοβίζει. Πολύ περισσότερο όταν η «αντικαθεστωτική δύναμη», όπως εννοεί το ΚΚΕ τον εαυτό του υπόσχονταν ότι… «στη δική μας επανάσταση δε θα σπάσει ούτε ένα τζάμι».
Το πολιτικό σύστημα πήρε θάρρος ,θεώρησε λίγο μετά, ότι  ήρθε η ώρα να βάλει στο τραπέζι τα «βαριά χαρτιά»  για να κερδίσει ακόμη περισσότερο. Το «χαρτί» του χρέους. Είχε έρθει η ώρα να δοκιμάσει να κερδίσει σε βάρος των φτωχών και μεσαίων στρωμάτων. Να κερδίσει από φιλέτα του δημοσίου, από τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, από κει που δεν είχε βάλλει χέρι. Να δει αντοχές. Και ή πλειοψηφία του λαού έγινε υπεύθυνη για κάθε τι κακό.
Με το ισχυρό ΠΑΣΟΚ υπογράφηκε το 2010 το μνημόνιο. Ο λαός αντέδρασε άμεσα. Με το 4,5% του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει ότι μπορεί, ώστε να βρίσκεται δίπλα στο λαό, ως δύναμη ενίσχυσής του, έτσι όπως αυτό απέρρεε από τις αρχές του. Όλοι μαζί γέμισαν τις πλατείες, δειλά στην αρχή, έντονα αργότερα. Τις πλατείες γέμισαν κάθε λογής άνθρωποι οι οποίοι άρχισαν να αισθάνονται ότι ανήκουν σε μια τάξη. Τη νεόπτωχη τάξη. Δεχτήκαν άγρια καταστολή, προβοκάτσιες (βλ. Μαρφίν), δακρυγόνα, άγριο ξύλο, από τις δυνάμεις καταστολής. Τα ΜΜΕ κλήθηκαν από την αρχή να υπερασπιστούν τα μνημόνια. , χωρίς έλεος για τους μισθωτούς  σε δημόσιο πρώτα και ιδιωτικό τομέα αργότερα. Για το καλό μας, είπαν. Ήρθαν οι περικοπές μισθών, συντάξεων, οι απολύσεις και στη κοινωνία από κει που είχε πάνω από δυο τάξεις με κύριο κορμό τους μικρομεσαίους διαμορφώθηκαν βίαια δυο στρατόπεδα. Στους λίγους και πλούσιους που εξακολουθούσαν να βγάζουν περισσότερα και στους φτωχούς που έγιναν φτωχότεροι και άνεργοι. Στους τιμητές κάθε είδους που έδειχναν έναν-έναν άνθρωπο με το δάχτυλο και σ’ αυτούς που ήταν άνεργοι ,που χρεοκοπούσαν, που αυτοκτονούσαν. Μια κυβέρνηση κι ένας πρωθυπουργός περιστοιχισμένους από υπουργούς και  βουλευτές που θεωρούσαν τον εαυτό τους σωτήρες,  τα έδωσε όλα. Χωρίς αιδώ! Κλυδωνίστηκε αρχικά κάτω από το βάρος  της λαϊκής κατακραυγής και έπεσε. Και παρά την απαίτηση του κόσμου για εκλογές  το αχόρταγο για κέρδος πολιτικό σύστημα έφτιαξε τη φόρμουλα της συγκυβέρνησης και του διορισμένου πρωθυπουργού. Παραβίασαν σύνταγμα, δημοκρατικούς θεσμούς και ότι άλλο θα μπορούσε να τους σταθεί εμπόδιο.
Το πολιτικό κατεστημένο δε ρώτησε τον κόσμο, έστω για το θεαθήναι, δεν υπολόγισαν στην ενότητα της αριστεράς, μιας και ήταν βέβαιοι ότι δεν θα υπάρξει, αφού  η ηγεσία του ΚΚΕ αρνούνταν πεισματικά. Προκήρυξε εκλογές με στόχο να αναβαπτιστεί και να κλείσει τα στόματα.
Ήρθε η 6 Μάη και με τα αποτελέσματα αποσυντονίστηκε το σύστημα. Ο λαός αντέδρασε δια της ψήφου του, έτσι «χωρίς να σπάσει ούτε ένα τζάμι» που είχε πει πριν 4 χρόνια η Παπαρήγα.  Αλλά με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος  μπήκε με δύναμη στο πολιτικό σκηνικό. Έβαλε τους όρους του και επιβραβεύτηκε από το λαό.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο κόμμα πλέον, διεκδικεί τη κυβερνητική διακυβέρνηση της χώρας. Η ενότητα της αριστεράς επιτυγχάνεται από τα «κάτω» παρασύροντας τις ιδεοληπτικές ηγεσίες. Έως τώρα που γράφω μια ταξική μάχη δίνεται με άγριο τρόπο. Ο ΣΥΡΙΖΑ από τη μια και όλες οι άλλες δυνάμεις από την άλλη, (η ηγεσία του ΚΚΕ απέχει) προσπαθώντας να στρέψουν το κλίμα σε βάρος του.  Αλλά και η ηγεσία του ΚΚΕ δια της αποχής της από τις ανώριμες συνθήκες, όπως θεωρεί, απέχει επιτιθέμενο.
Έως αυτή τη στιγμή που γράφω ο κόσμος είναι με τον ΣΥΡΙΖΑ. Στις 17 του μηνός δε γνωρίζω τι θα γίνει, πολύ περισσότερο δεν είμαι αρμόδιος  ν΄απαντησω. Περισσότερο απαντά το κυβερνητικό πρόγραμμά του Είμαι βέβαιος όμως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη έχει ανοίξει το δρόμο στην Ελπίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ετικέτες

απεργία  ΠΑΣΟΚ Οικονομικά (1) "αριστερό ρεύμα" (1) "Ελευθεροτυπία" (3) 1 χρόνος (1) 105 (1) 18ο Συνέδριο (9) 19ο Συνέδριο ΚΚΕ (1) 1ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ (3) 2010 (1) 21η Απριλίου (1) 28 Οκτωβρίου 1940 (2) 2ος χρόνος (1) 5 (1) 5 χρόνια (1) 6ο Συνέδριο ΣΥΝ (2) 8 Μάρτη (1) 902 (1) Α (1) Α. Αλαβάνος (6) Α. Βάιντα (2) Α. Κρίλοβ (1) Α.Αλαβάνος (9) Α.Σαμαράς (2) Α.Χατζησοφιά (1) Αγρότες (2) αγωνίστριες (1) Άδωνις (1) ακροδεξιά (2) Ακρόπολη (1) Αλ Σαλέχ (1) Αλ. Δημητρίου (1) αλαζονεία (2) Αλέκος Λύτρας (2) Αν.Γ... (4) Αν.Γερμανία (1) αναδημοσίευση (46) ανανεωτική Πτέρυγα (2) Ανατολική Αττική (1) Ανδρομάχη (2) ανθρώπινα δικαιώματα (2) ανθρωπιστικές επιστήμες (1) άνθρωπος (2) Άννα Αχμάτοβα (2) Αντ. Κυρίνας (1) ΑΝΤΑΡΣΥΑ (1) ΑΝΤΙ (1) Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ (1) Αντρέας Λεντάκης (1) Ανύπαρκτος σοσιαλισμός (8) Ανωνυμία (1) απεργία (4) απεργία ΠΑΣΟΚ Οικονομικά (1) απόστολος (1) Απόψεις (22) Άρης Αλεξάνδρου (3) Άρης Βελουχιώτης (4) Αριστερά (10) Αριστερή ενότητα (2) Αρχαιολογία (7) ΑΣΚΙ (1) Αστακός Αιτωλ. (1) Αστυάνακτας (19) αστυνομία (7) Αυγή (15) αυταρχισμός (2) Αυτοδιοικητικές εκλογές 2010 (14) Β.Κορέα (1) Βαν Γκογκ (1) Βασανιστές (1) Βιβλία (2) Βιβλίο Κουφοντίνα (1) Βίντεο (16) ΒΟΗΘΕΙΑ (1) Βουλή (1) Γ. Αναδρανανιστάκης (1) Γ. Καϊλατζής (1) Γ. Παπανδρέου (2) Γ. Σεφέρης (1) Γ.Βιζυηνός (1) Γ.Κοντός (2) Γ.Μπλάνας (1) Γ.Παπουτσής (1) Γ.Ρίτσος (4) Γ.Χουρμουζιάδης (1) Γ.Ψυχοπαίδης (1) ΓΑΖΑ (1) Γελοιογραφίες (24) Γερμανία (1) Γερουλάνος (1) Γεωργία (1) Γκ. Απολλιναίρ (1) Γνώμες (2) Γυναίκα (1) Δ. Γόντικας (1) Δ.Βίτσας (4) Δ.Στρατούλης (1) Δ.Χαρμς (1) ΔΕΑ (1) ΔΕΘ (4) Δεκεμβριανά (1) Δεκεμβριανά 08 (3) Δελαστίκ (1) Δελτίο τύπου (13) Δελτίο τύπου ΣΥΝ (27) Δερβενιώτης Σπ. (1) Δερμεντζόγλου (1) ΔΗΑΡΙ (1) Δηημοκρατικός συγκεντρωτισμός (1) Δημ.Παπαχρίστου (1) Δημ.Χριστόπουλος (1) ΔΗΜΑΡ (3) Δημοκρατία (1) δημοσιογράφοι (3) Δημόσιοι Υπάλληλοι (5) Δημοτικές εκλογές (1) Διαδίκτυο (2) Διαδύκτιο (1) Διακοπές (1) Διάλογος (4) Διάλογος για το Ιδρυτικό συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ (2) διαπραγματευση (1) Διαρκές Συνέδριο ΣΥΝ (6) Διάσπαση ΚΚΕ (3) διαφωνούντες (1) Διεθνή (12) Δίκτυο (1) Διόδια (4) ΔΝΤ (4) Δογματισμός (1) Δούρου (1) Δραγασάκης (1) Δρόμος της Αριστεράς (1) ΔΣΕ (5) Δυτ.Αττική (1) Δυτ.Μακεδονία (1) Ε.βενιζέλος (2) Εθνικές εκλογές 09 (20) Έθνος (1) εικαστικά (10) Εικόνες (1) εκδ.Αγρα (1) εκδηλώσεις (2) Έκκλησία (1) Εκλογές 2012 (2) Εκλογές 2015 (2) εκπαίδευση (5) εκπαιδευτικοί (1) Έκτακτο Συνέδριο (6) Ελ. Βενιζέλος (1) Ελ.Σωτηρίου (1) Ελαιώνας (1) Έλλη Παππά (1) ΕΜΣΤ (1) Εμφύλιος (2) ενικός (1) Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση (1) Εξάρχεια (8) Επέτειος Πολυτεχνείου (1) Εργαζόμενοι (22) ΕΡΤ (2) ΕΣΗΕΑ (1) ΕΣΣΔ (1) εσωκομματικά (28) έτος Ρίτσου (3) Ευρωεκλογές 09 (17) Ευρωεκλογές 2009 (6) Ευρωεκλογές 2019 (1) Ευρωπαϊκή Ένωση (21) Ζάκυνθος (1) Ζαχαριαδισμός (5) Η Αποσιώπιση της αλήθειας (5) Η διάσκεψη της Γιάλτας (1) η ζωή στους Βράχους (1) Η νέα κυβέρνηση (6) Θ.Καρτερός (1) Θέατρο (1) Θεσσαλονίκη (4) Θεωρία (1) θεωρία των δύο άκρων (3) Θρησκεία (1) ιδεοληψία (1) Ιδεολογικά (9) Ιδιωτικοί Υπάλληλοι (1) Ισραήλ (7) Ιστορία (4) Ιστορία της Αριστεράς (22) Κ. Αρβανίτης (1) Κ. Καρυωτάκης (2) Κ. Κούνεβα (4) Κ. Παπαγεωργίου (1) Κ. Σχοινά (2) Κ.Βαξεβάνης (1) Κ.Καραγιώργης (1) Κ.Καρυωτάκης (1) Κ.Παλαμάς (1) Κανέλλη (3) Καρατζαφέρης (1) Κασιδιάρης (1) καταλήψεις (1) Κατερίνα Γκουλιώνη (2) Κατσαρός Μιχάλης (1) ΚΑΤΥΝ (2) ΚΕΑ (1) Κέρκυρα (1) Κίνα (1) Κινήματα (14) Κινηματογράφος (1) ΚΚΕ (65) Κοινωνία της πληροφορίας (1) ΚΟΜΕΠ (1) κουκουλοφόροι (1) Κούλογλου Στ. (3) κουλτουροφιλισταίοι (2) Κουράκης (1) Κουτί της Πανδώρας (1) Κουτσούμπας (1) Κυβέρνηση (3) Κυβέρνηση Ατιστεράς (1) Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (2) Κύπρος (2) Κωτούλας (1) ΛΑΟΣ (5) Λάρισα (1) Λόπεζ (1) Λουδοβίκος των Ανωγείων (1) Μ. Γλέζος (4) Μ. Μπρεχτ (1) Μ. Χατζηδάκης (1) Μ.Θεοδωράκης (1) Μ.Κανελλοπούλου (1) Μάρξ (1) Μάχη Φλώρινας (1) Μετανάστες (11) Μετεκλογικά (3) Μήνες (3) Μιχ. Γκανάς (1) ΜΜΕ (7) Μνημόνιο (2) Μομφή (1) Μοράλες (1) Μούνκ (1) Μουσεία (1) Μουσική (2) Μπέικον Φρ. (1) Μπελογιάννης (2) Μυρτιώτισσα (1) Ν. Βούτσης (1) Ν. Ζαχαριάδης (1) Ν. Κακλαμάνης (1) Ν. Μπάϊκας (1) Ν. Μπουχάριν (1) Ν. Πλουμπίδης (2) Ν. Σαραντάκος (1) Ν. Τεμπονέρας (2) Ν. Χουντής (2) Ν.Μαραντζίδης (1) ν.Οσεττία (1) Ν.Στουπής (1) Ναζισμός (1) Ναύπλιο (2) ΝΔ (4) ΝΕ Ζακύνθου (1) Νέα Δημοκρατία (26) νέο νομοσχέδιο (1) Νεολαία (2) Νεολαία ΣΥΝ (1) Νεοφιλελευθερισμός (1) Νίκος Γραικός (1) Νιτσιάκος (1) Νομοθεσία (1) ο κ. Κόυνερ (3) Ο Φλωρίνης Πιπεργιάς (1) Ο.Λάσκος (1) Οδ. Ελύτης (3) Οικολογικά (15) Οικολόγοι (2) Οικονομικά (9) Οικονομική κρίση (2) Οκτώβριος (1) ΟΛΜΕ (2) Ολυμπιακοί Αγώνες (1) Ολυμπιακός (1) Ομάδα Ρόζα (1) Ομιλίες (2) Ονόρε Ντωμιέ (1) οργανωτικά (1) ΟΣΕ (1) Π. Τζαβέλλας (1) Π.Κόκκαλης (1) Πάγκαλος (1) Παιδεία (5) Παλαιστίνη (8) Πανελλαδικό σώμα ΣΥΡΙΖΑ Ιούλιος 2009 (1) Παπαγιαννάκης Μιχάλης (1) Παπαρήγα (1) Παπουτσάκης Χρ. (1) ΠΑΣΟΚ (46) Πεκίνο (1) πέλαγος (1) Περιοδικά (1) περιοδικό Θέσεις (1) Περιφερειακές συσκέψεις (1) Πλάκα (1) Ποίηση (25) πόλεις (8) Πολιτικά-Επίκαιρα (91) Πολιτισμικές σελίδες (31) Πολιτισμός (13) Πόρος (1) Πρέβεζα (1) Προβοκάτσιες (1) Πρόγραμμα (3) Προγραμματικές δηλώσεις (2) προπαγάνδα (4) Προσεχώς (1) προσυνεδριακός διάλογος (2) Προτάσεις (4) Πρωτοβουλία για τα δικαιώματα των Κρατουμένων (1) Πρωτομαγιά (1) Πυρκαγιές 09 (3) Ρατσισμός (7) Ριζοσπάστης (8) Ρωμιοσύνη (1) Ρωσία (2) Σαλάτα εποχής (1) Σαμαράς (1) Σάτυρα (10) Σοβιετικές αφίσσες (4) Σόιμπλε (1) Σπ.Δερμεντζόγλου (1) Στάθης (14) Σταλινισμός (32) Στερεά Ελλάδα (1) Στρατούλης (1) Σύλλογος διορισμένων με ΑΣΕΠ (1) Συμβασιούχοι (7) συμπεράσματα (1) Συμφωνία των Πρεσπών (1) ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ (74) συνέντευξη (5) Συνεργσίες (1) Σύνοδος ΚΠΕ ΣΥΝ (2) Σύντροφοι και συνεργάτες (1) ΣΥΡΙΖΑ (128) Σύριζα Βύρωνα (3) ΣΥΡΙΖΑ.Προτάσεις (10) ΣΥΡΙΖΑ/ Ε.Κ.Μ (12) Σχέδιο B (1) Σώτη Τριανταφύλλου (2) Τ. Λειβαδίτης (1) Το Βήμα (1) Τοπ. Αυτοδιοίκηση (4) Τραμπουκισμοί (13) Τράπεζες (1) Τρίπολη (1) Τρόικα (1) τρομοκρατία (1) Τρότσκι (1) Τσάβες (1) Τσακαλώτος Ε. (2) Τσίπρας (37) Υγεία (1) Υπ.Πολιτισμού (10) Υπ.Τουριστικής Ανάπτυξης (1) Φαράκος Γρ. (1) Φασισμός (4) Φασίστες (7) Φεμινιστικά (3) Φίλοι (1) Φοιτητικές εκλογές 2009 (1) Φονταμενταλισμός (1) Φόρουμ Πρέβεζας (3) Φυλακές (2) Χ.Μιρό (1) Χίος (1) Χριστούγεννα 2009 (1) χρόνια πολλά (4) Χρυσή Αυγή (4) Χρυσοχοίδης (2) Bloggers (7) blogme.gr (1) Burnikov (1) Charlie Hebdo (1) David Brody (1) Free Gaza (1) K.Petrov-Votkin (1) Left.gr (3) Max Ernst (1) Modrian (1) N.Μπελογιάννης (1) Pascal Schmid (1) Plan B (1) Protagon gr (2) Reednotebook (1) troll (1) Tvxs (3) www.keli.gr (1)

E..εφημερίδεεες!