Τρίτη, 22 Μαΐου 2012

Εμείς και οι άλλοι αριστεροί…


Διαβάζω κι ακούω αυτό το καιρό δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες απόψεις για τον ΣΥΡΙΖΑ και την προεκλογική και μετεκλογική πολιτική του. Με περίσσια σκέψη κάθισα κι έγραψα αυτό το σημείωμα για να συμβάλω αν μπορώ με τον τρόπο μου. Να μείνει για να το έχω εγώ ως σημείο αναφοράς. Η κριτική γίνεται κακοπροαίρετα, αλλά και καλοπροαίρετα από διαφορετικούς χωρους της αριστερά κι από το ΚΚΕ (αφού του αρέσει, το ξεχωρίζω).
Κάποιες παρατηρήσεις:
Οι επικριτές της πολιτικής και τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ, χρησιμοποιούν την ίδια δυστυχώς γλώσσα, τα ίδια επιχειρήματα με το ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και κατ’ επέκταση με το πολιτικό κατεστημένο. Θλιβερή η εικόνα του κάθε στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ  στα τηλεοπτικά πάνελς να βομβαρδίζεται απ’όλες τις πλευρές. Ποια τα επιχειρήματά τους;Η επιστολή του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ προς την Ευρώπη, δηλώσεις στελεχών του που βγήκαν μετά από δημοσιογραφική πίεση, το πρόγραμμά του που επιτέλους κάποιοι αποφάσισαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ  έχει εκπονήσει, η πολυφωνία των συνιστωσών του, ακόμη και επιλογές προσώπων για την Υπηρεσιακή κυβέρνηση.
Ξεχνούν ή καλύτερα καμώνονται ότι ξεχνούν. Ότι: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια συμμαχία ρευμάτων με διαφορετικούς στόχους. Μέσα από κει κατάφερε να συσπειρώσει αρκετό κόσμο. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπήκε σε καμιά κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Αν και πολλοί υπέγραφαν ότι κάτι τέτοιο είναι βέβαιο. Δεν έκανε, μετεκλογικά, πολιτική μακριά από το λαό, αλλά αντίθετα τα μέλη και οι φίλοι του συνέχισαν να μιλούν κάθε στιγμή με τους ψηφοφόρους και τα στελέχη του κι ο πρόεδρος της Κ.Ο να βρίσκεται σε πολυπληθείς λαϊκές συνελεύσεις.
Συναντήθηκε και μίλησε, όπως όφειλε, με κόμματα εξωκοινοβουλευτικά και με συνδικάτα.
Αυτοί λοιπόν που, θα το πω κομψά, κάνουν κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα, αλλά με διαφορετικά επιχειρήματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι συνεπής, είναι φιλοευρωπαϊστής, δεν είναι ευρωπαϊστής, ότι είναι με τη δραχμή, δεν είναι με τη δραχμή, ότι έχει πολυφωνία, κλπ,κλπ.
Η Ελλάδα στα πλαίσια της ΕΕ έχει συρθεί σένα μνημόνιο το οποίο γονάτισε τους εργαζομένους. Αυτό έγινε αφού παραβιάστηκε το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο, αλλά και τη δημοκρατία στη χώρα κατι για το οποίο το κατεστημένο έσκιζε τα ιμάτιά του Τι είχε μείνει αλώβητο. Οι εκλογές! Εκεί ήλπιζαν οι μνημονιακές δυνάμεις. Κι αυτές θελουν να φαλκιδεύσουν.
Ο ΣΥΡΙΖΑ από πολύ νωρίς και έγκαιρα κατανόησε τη κατάσταση και επεξεργάστηκε την πολιτική και τη τακτική του. Στόχος του ήταν να δημιουργηθεί ένα πλατύ μέτωπο το οποίο θα σταθεί εμπόδιο στις κυρίαρχες πολιτικές. Βρέθηκε στους δρόμους και στα κινήματα π[ου αυθορμήτως διαμορφώθηκαν χωρίς να τα πατρονάρει, αλλά αντίθετα τα ενίσχυε με την παρουσία του. (βλ. αγανακτισμένους, κίνημα δεν πληρώνω, επιτροπές για τα χαράτσια κ.αλ.) Προχώρησε πιο πέρα. Πρότεινε την ενότητα της αριστεράς. Δεν το είδε μικροκομματικά γιατί και ο διπλασιασμός της δύναμής του θα μπορούσε να αποτιμηθεί ως επιτυχία. Αντίθετα πίστεψε ότι, τώρα είναι η ώρα της Αριστεράς. Εκεί που άλλες αριστερές δυνάμεις έχτιζαν ιδεολογικά τείχη γύρω τους, ο ΣΥΡΙΖΑ γκρέμιζε τα δικά του για ν’ απευθυνθεί στο κόσμο κρατώντας τον προσανατολισμό του. Ετσι όπως αρμόζι σε μια δύναμη αριστερή ,πραγματικά υπεύθυνη. Εργαλείο γι αυτή την ενότητα ήταν η καταγγελία του μνημονίου και της πολιτικής της τρόικας. Στόχος η αναδιάρθρωση της κοινωνίας, η ριζοσπαστικοποίησή της, η διαμόρφωση αγωνιστικής συνείδησης, η συμμετοχή από τα κάτω. Όλοι οι άλλοι τι έκαναν;
Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιδορήθηκε γιατί δεν πρότεινε, όπως άλλες δυνάμεις, την έξοδο από την ΕΕ ,τη διαγραφή χρέους, την επιστροφή στη δραχμή. Κανείς τους δεν υπολόγισε ότι ο κόσμος θα επικροτούσε εκκωφαντικά την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Ότι θα επικροτούσε τον ΣΥΡΙΖΑ τοποθετώντας την αριστερά στο επίκεντρο των εξελίξεων. Έτσι ακριβώς όπως είχαμε διακηρύξει. Μετά τα εκλογικά αποτελέσματα αντί οι αριστερές δυνάμεις να δουν, να πουν: «ναι κάναμε λάθος», να σκεφτούν γιατί δεν ήταν αυτοί στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, άρχισαν ταυτόχρονα με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ   επίθεση εναντίον του, καλώντας τον κόσμο «να διορθώσει την ψήφο του». Στόχος τους η διαφύλαξη του κομματικού τους μηχανισμού, των ιδεοληψιών τους. Αντί να ενταχθούν στο μεγάλο εγχείρημα, βάζοντας και τους δικούς τους όρους, για να ριζοσπαστικοποιηθεί ακόμη περισσότερο το μέτωπο της αριστεράς αμπαρώνουν και την πόρτα, σφαλούν και τα παράθυρα. Ακολουθούν το δόγμα: Όσο λιγότερο βλέπεις την αλήθεια, τόσο πιο εύκολα μιλάς εναντίον της και την περιγράφεις στους δικούς σου ως δράκο. Την ίδια αλήθεια δεν ήθελαν και δε θέλουν να δουν επίσης και το ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για άλλους λόγους φυσικά.
Είμαι από εκείνους που πίστευα ότι το ΚΚΕ θα είχε τη τόλμη να σηκώσει το βάρος που από την ιστορία του που του αναλογεί. Προτίμησε να κλειδαμπαρωθεί με επιθέσεις του τύπου: «Μην εμπιστεύεσθε τον ΣΥΡΙΖΑ» Να  ο εχθρός!
Άλλες αριστερές δυνάμεις μικρότερες, αλλά σημαντικές στη συμμετοχή τους στο μαζικό κίνημα ανήγαγαν την επιστροφή στη δραχμή ως μοναδικό επιχείρημα. Άκουσα το πραγματικά όμορφο επιχείρημα του σ. Αλέκου Αλαβάνου την ώρα της μεγάλης επίθεσης του κατεστημένου: «Όποιος φοβάται τους σκύλους  δεν του λες: δεν υπάρχουν σκύλοι» υπονοώντας την πιθανή επιστροφή στη δραχμή και κάνοντας κριτική της τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Θα αντέστρεφα εγώ: «Όποιος φοβάται τους σκύλους δεν τον ρίχνεις σένα κοπάδι σκύλων και μάλιστα άγριων κι αν καταφέρει να ζήσει έχει καλώς»
Η αλήθεια βρίσκεται μπροστά μας. Διαχωριστικές ιδεολογικές γραμμές υπάρχουν στα ρεύματα της αριστεράς. Και θα ήταν παράλογο να τις αγνοούμε. Υπάρχει κάτι όμως που τώρα μας ενώνει. Η ανέχεια των εργαζομένων. Μια αλήθεια που ενώνει πέρα από αριστερούς κι άλλον κόσμο που αναγνωρίζει την ταξική του θέση. Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε την υπέρβαση προσπαθώντας η Αριστερά να διαδραματίσει ρόλο και να δώσει στο κόσμο ελπίδα. Το βλέπαμε εμείς τα μέλη του καθημερινά. Άνθρωποι καταπονημένοι μας ζητούσαν να σταματήσει το κακό αυτό. Τώρα. Δεν μπορώ να προδικάσω τα αποτελέσματα, όμως μετά την 6η Μαίου, είναι κοινά αποδεκτό ότι η αριστερά απέκτησε ρόλο για πρώτη φορά στην ιστορία της μετά το 44-46. Κάποιοι προσπαθούν να την αποδομήσουν και γίνεται αυτό και από τ΄ αριστερά. Θλιβερό. Χρησιμοποιούν επιχειρήματα «νέο Πασοκ» , «αριστερό ανάχωμα», «αυταπάτες» κλπ,κλπ.
Κι εγώ ρωτάω καλοπροαίρετα. Που βρίσκονταν όλοι αυτοί να δημιουργήσουν αυτό που δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ, άντε και καλύτερο απ’ αυτό;
Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα «νέο ΠΑΣΟΚ» ,ακίνδυνο τότε γιατί αυτή η λυσσώδη επίθεση από το πολιτικό κατεστημένο; Αν δεν τον φοβόνταν δεν θα αντιδρούσαν, θα  τον χάιδευαν Μα κανείς στην υπόλοιπη αριστερά δεν το βλέπει; Γιατί τα ίδια επιχειρήματα με ΠΑΣΟΚ,ΝΔ και παραφυάδες της;
Η αριστερά έχει την ευκαιρία ν’ αναδειχθεί καθοριστικός παράγοντας και κάποιοι δεν το βλέπουν. Μα θα μου πει κάποιος Εκεί δεν έκανε καλά, αλλού είπε εκείνο το τάδε στέλεχος ενώ έπρεπε να πει κλπ… κλπ..
Ένα μπορώ να πω να συνταχθούμε με τον εργαζόμενο λαό που αναζητά ελπίδα Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι γνήσιος εκφραστής των ανησυχιών του κόσμου Γνωρίζω τις ιδεολογικές και οργανωτικές του αναντιστοιχίες ανάλογα με τους καιρούς. Αλλά οι καιροί μας προσπερνούν. Εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είμαστε διατεθειμένοι να το κάνουμε.  Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι μια σειρά δυνάμεων περιχαρακώνεται και απομονώνεται.
Η επανάσταση των ονείρων μας μπορεί να γίνει! Δεν την είχαμε προγραμματίσει. Δεν γνωρίζω αν ο ΣΥΡΙΖΑ πάρει την εξουσία, αν αλλοτριωθεί απ’ αυτήν αν..αν..κλπ..κλπ. Γνωρίζω, καταλαβαίνω ότι ένα είδος επανάστασης είναι σε εξέλιξη, διαφορετική από «την επίθεση στα χειμερινά ανάκτορα» που είχαν κάποιοι στο μυαλό τους. Οι υπόλοιποι στην αριστερά έχουν βγάλει τα κιτάπια των κλασικών και προσπαθούν ν’ αντιστοιχίσουν τις συνθήκες. Προσπαθούν να βρουν τους χάρτες προς την επανάσταση. Ματαίως…
 Εμείς δίνουμε τη μάχη ΤΩΡΑ. Μια μάχη που δεν έχει δώσει ποτέ η Αριστερά. Άμαθοι, ανοργάνωτοι ακόμη, με αντιφάσεις, αλλά είμαστε ΕΔΩ, δίπλα στο κόσμο.  
Η κοινωνία μετά απ’ αυτή τη μάχη θ’ αλλάξει, αλλά η Ιστορία θα μετρήσει απουσίες. Εγώ ήμουν και θα είμαι ΠΑΡΩΝ, έτσι όπως πρέπει να είναι όλοι οι αριστεροί.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Paralhreis

Ανώνυμος είπε...

παραλληρώ;;...μπα...εσείς μάλλον πηγαίνετε παράλληλαμε το κόσμο....
αστυανακτας

Ετικέτες

απεργία  ΠΑΣΟΚ Οικονομικά (1) "αριστερό ρεύμα" (1) "Ελευθεροτυπία" (3) 1 χρόνος (1) 105 (1) 18ο Συνέδριο (9) 19ο Συνέδριο ΚΚΕ (1) 1ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ (3) 2010 (1) 21η Απριλίου (1) 28 Οκτωβρίου 1940 (2) 2ος χρόνος (1) 5 (1) 5 χρόνια (1) 6ο Συνέδριο ΣΥΝ (2) 8 Μάρτη (1) 902 (1) Α (1) Α. Αλαβάνος (6) Α. Βάιντα (2) Α. Κρίλοβ (1) Α.Αλαβάνος (9) Α.Σαμαράς (2) Α.Χατζησοφιά (1) Αγρότες (2) αγωνίστριες (1) Άδωνις (1) ακροδεξιά (2) Ακρόπολη (1) Αλ Σαλέχ (1) Αλ. Δημητρίου (1) αλαζονεία (2) Αλέκος Λύτρας (2) Αν.Γ... (4) Αν.Γερμανία (1) αναδημοσίευση (46) ανανεωτική Πτέρυγα (2) Ανατολική Αττική (1) Ανδρομάχη (2) ανθρώπινα δικαιώματα (2) ανθρωπιστικές επιστήμες (1) άνθρωπος (2) Άννα Αχμάτοβα (2) Αντ. Κυρίνας (1) ΑΝΤΑΡΣΥΑ (1) ΑΝΤΙ (1) Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ (1) Αντρέας Λεντάκης (1) Ανύπαρκτος σοσιαλισμός (8) Ανωνυμία (1) απεργία (4) απεργία ΠΑΣΟΚ Οικονομικά (1) απόστολος (1) Απόψεις (22) Άρης Αλεξάνδρου (3) Άρης Βελουχιώτης (4) Αριστερά (10) Αριστερή ενότητα (2) Αρχαιολογία (7) ΑΣΚΙ (1) Αστακός Αιτωλ. (1) Αστυάνακτας (19) αστυνομία (7) Αυγή (15) αυταρχισμός (2) Αυτοδιοικητικές εκλογές 2010 (14) Β.Κορέα (1) Βαν Γκογκ (1) Βασανιστές (1) Βιβλία (2) Βιβλίο Κουφοντίνα (1) Βίντεο (16) ΒΟΗΘΕΙΑ (1) Βουλή (1) Γ. Αναδρανανιστάκης (1) Γ. Καϊλατζής (1) Γ. Παπανδρέου (2) Γ. Σεφέρης (1) Γ.Βιζυηνός (1) Γ.Κοντός (2) Γ.Μπλάνας (1) Γ.Παπουτσής (1) Γ.Ρίτσος (4) Γ.Χουρμουζιάδης (1) Γ.Ψυχοπαίδης (1) ΓΑΖΑ (1) Γελοιογραφίες (24) Γερμανία (1) Γερουλάνος (1) Γεωργία (1) Γκ. Απολλιναίρ (1) Γνώμες (2) Γυναίκα (1) Δ. Γόντικας (1) Δ.Βίτσας (4) Δ.Στρατούλης (1) Δ.Χαρμς (1) ΔΕΑ (1) ΔΕΘ (4) Δεκεμβριανά (1) Δεκεμβριανά 08 (3) Δελαστίκ (1) Δελτίο τύπου (13) Δελτίο τύπου ΣΥΝ (27) Δερβενιώτης Σπ. (1) Δερμεντζόγλου (1) ΔΗΑΡΙ (1) Δηημοκρατικός συγκεντρωτισμός (1) Δημ.Παπαχρίστου (1) Δημ.Χριστόπουλος (1) ΔΗΜΑΡ (3) Δημοκρατία (1) δημοσιογράφοι (3) Δημόσιοι Υπάλληλοι (5) Δημοτικές εκλογές (1) Διαδίκτυο (2) Διαδύκτιο (1) Διακοπές (1) Διάλογος (4) Διάλογος για το Ιδρυτικό συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ (2) διαπραγματευση (1) Διαρκές Συνέδριο ΣΥΝ (6) Διάσπαση ΚΚΕ (3) διαφωνούντες (1) Διεθνή (12) Δίκτυο (1) Διόδια (4) ΔΝΤ (4) Δογματισμός (1) Δούρου (1) Δραγασάκης (1) Δρόμος της Αριστεράς (1) ΔΣΕ (5) Δυτ.Αττική (1) Δυτ.Μακεδονία (1) Ε.βενιζέλος (2) Εθνικές εκλογές 09 (20) Έθνος (1) εικαστικά (10) Εικόνες (1) εκδ.Αγρα (1) εκδηλώσεις (2) Έκκλησία (1) Εκλογές 2012 (2) Εκλογές 2015 (2) εκπαίδευση (5) εκπαιδευτικοί (1) Έκτακτο Συνέδριο (6) Ελ. Βενιζέλος (1) Ελ.Σωτηρίου (1) Ελαιώνας (1) Έλλη Παππά (1) ΕΜΣΤ (1) Εμφύλιος (2) ενικός (1) Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση (1) Εξάρχεια (8) Επέτειος Πολυτεχνείου (1) Εργαζόμενοι (22) ΕΡΤ (2) ΕΣΗΕΑ (1) ΕΣΣΔ (1) εσωκομματικά (28) έτος Ρίτσου (3) Ευρωεκλογές 09 (17) Ευρωεκλογές 2009 (6) Ευρωεκλογές 2019 (1) Ευρωπαϊκή Ένωση (21) Ζάκυνθος (1) Ζαχαριαδισμός (5) Η Αποσιώπιση της αλήθειας (5) Η διάσκεψη της Γιάλτας (1) η ζωή στους Βράχους (1) Η νέα κυβέρνηση (6) Θ.Καρτερός (1) Θέατρο (1) Θεσσαλονίκη (4) Θεωρία (1) θεωρία των δύο άκρων (3) Θρησκεία (1) ιδεοληψία (1) Ιδεολογικά (9) Ιδιωτικοί Υπάλληλοι (1) Ισραήλ (7) Ιστορία (4) Ιστορία της Αριστεράς (22) Κ. Αρβανίτης (1) Κ. Καρυωτάκης (2) Κ. Κούνεβα (4) Κ. Παπαγεωργίου (1) Κ. Σχοινά (2) Κ.Βαξεβάνης (1) Κ.Καραγιώργης (1) Κ.Καρυωτάκης (1) Κ.Παλαμάς (1) Κανέλλη (3) Καρατζαφέρης (1) Κασιδιάρης (1) καταλήψεις (1) Κατερίνα Γκουλιώνη (2) Κατσαρός Μιχάλης (1) ΚΑΤΥΝ (2) ΚΕΑ (1) Κέρκυρα (1) Κίνα (1) Κινήματα (14) Κινηματογράφος (1) ΚΚΕ (65) Κοινωνία της πληροφορίας (1) ΚΟΜΕΠ (1) κουκουλοφόροι (1) Κούλογλου Στ. (3) κουλτουροφιλισταίοι (2) Κουράκης (1) Κουτί της Πανδώρας (1) Κουτσούμπας (1) Κυβέρνηση (3) Κυβέρνηση Ατιστεράς (1) Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (2) Κύπρος (2) Κωτούλας (1) ΛΑΟΣ (5) Λάρισα (1) Λόπεζ (1) Λουδοβίκος των Ανωγείων (1) Μ. Γλέζος (4) Μ. Μπρεχτ (1) Μ. Χατζηδάκης (1) Μ.Θεοδωράκης (1) Μ.Κανελλοπούλου (1) Μάρξ (1) Μάχη Φλώρινας (1) Μετανάστες (11) Μετεκλογικά (3) Μήνες (3) Μιχ. Γκανάς (1) ΜΜΕ (7) Μνημόνιο (2) Μομφή (1) Μοράλες (1) Μούνκ (1) Μουσεία (1) Μουσική (2) Μπέικον Φρ. (1) Μπελογιάννης (2) Μυρτιώτισσα (1) Ν. Βούτσης (1) Ν. Ζαχαριάδης (1) Ν. Κακλαμάνης (1) Ν. Μπάϊκας (1) Ν. Μπουχάριν (1) Ν. Πλουμπίδης (2) Ν. Σαραντάκος (1) Ν. Τεμπονέρας (2) Ν. Χουντής (2) Ν.Μαραντζίδης (1) ν.Οσεττία (1) Ν.Στουπής (1) Ναζισμός (1) Ναύπλιο (2) ΝΔ (4) ΝΕ Ζακύνθου (1) Νέα Δημοκρατία (26) νέο νομοσχέδιο (1) Νεολαία (2) Νεολαία ΣΥΝ (1) Νεοφιλελευθερισμός (1) Νίκος Γραικός (1) Νιτσιάκος (1) Νομοθεσία (1) ο κ. Κόυνερ (3) Ο Φλωρίνης Πιπεργιάς (1) Ο.Λάσκος (1) Οδ. Ελύτης (3) Οικολογικά (15) Οικολόγοι (2) Οικονομικά (9) Οικονομική κρίση (2) Οκτώβριος (1) ΟΛΜΕ (2) Ολυμπιακοί Αγώνες (1) Ολυμπιακός (1) Ομάδα Ρόζα (1) Ομιλίες (2) Ονόρε Ντωμιέ (1) οργανωτικά (1) ΟΣΕ (1) Π. Τζαβέλλας (1) Π.Κόκκαλης (1) Πάγκαλος (1) Παιδεία (5) Παλαιστίνη (8) Πανελλαδικό σώμα ΣΥΡΙΖΑ Ιούλιος 2009 (1) Παπαγιαννάκης Μιχάλης (1) Παπαρήγα (1) Παπουτσάκης Χρ. (1) ΠΑΣΟΚ (46) Πεκίνο (1) πέλαγος (1) Περιοδικά (1) περιοδικό Θέσεις (1) Περιφερειακές συσκέψεις (1) Πλάκα (1) Ποίηση (25) πόλεις (8) Πολιτικά-Επίκαιρα (91) Πολιτισμικές σελίδες (31) Πολιτισμός (13) Πόρος (1) Πρέβεζα (1) Προβοκάτσιες (1) Πρόγραμμα (3) Προγραμματικές δηλώσεις (2) προπαγάνδα (4) Προσεχώς (1) προσυνεδριακός διάλογος (2) Προτάσεις (4) Πρωτοβουλία για τα δικαιώματα των Κρατουμένων (1) Πρωτομαγιά (1) Πυρκαγιές 09 (3) Ρατσισμός (7) Ριζοσπάστης (8) Ρωμιοσύνη (1) Ρωσία (2) Σαλάτα εποχής (1) Σαμαράς (1) Σάτυρα (10) Σοβιετικές αφίσσες (4) Σόιμπλε (1) Σπ.Δερμεντζόγλου (1) Στάθης (14) Σταλινισμός (32) Στερεά Ελλάδα (1) Στρατούλης (1) Σύλλογος διορισμένων με ΑΣΕΠ (1) Συμβασιούχοι (7) συμπεράσματα (1) Συμφωνία των Πρεσπών (1) ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ (74) συνέντευξη (5) Συνεργσίες (1) Σύνοδος ΚΠΕ ΣΥΝ (2) Σύντροφοι και συνεργάτες (1) ΣΥΡΙΖΑ (128) Σύριζα Βύρωνα (3) ΣΥΡΙΖΑ.Προτάσεις (10) ΣΥΡΙΖΑ/ Ε.Κ.Μ (12) Σχέδιο B (1) Σώτη Τριανταφύλλου (2) Τ. Λειβαδίτης (1) Το Βήμα (1) Τοπ. Αυτοδιοίκηση (4) Τραμπουκισμοί (13) Τράπεζες (1) Τρίπολη (1) Τρόικα (1) τρομοκρατία (1) Τρότσκι (1) Τσάβες (1) Τσακαλώτος Ε. (2) Τσίπρας (37) Υγεία (1) Υπ.Πολιτισμού (10) Υπ.Τουριστικής Ανάπτυξης (1) Φαράκος Γρ. (1) Φασισμός (4) Φασίστες (7) Φεμινιστικά (3) Φίλοι (1) Φοιτητικές εκλογές 2009 (1) Φονταμενταλισμός (1) Φόρουμ Πρέβεζας (3) Φυλακές (2) Χ.Μιρό (1) Χίος (1) Χριστούγεννα 2009 (1) χρόνια πολλά (4) Χρυσή Αυγή (4) Χρυσοχοίδης (2) Bloggers (7) blogme.gr (1) Burnikov (1) Charlie Hebdo (1) David Brody (1) Free Gaza (1) K.Petrov-Votkin (1) Left.gr (3) Max Ernst (1) Modrian (1) N.Μπελογιάννης (1) Pascal Schmid (1) Plan B (1) Protagon gr (2) Reednotebook (1) troll (1) Tvxs (3) www.keli.gr (1)

E..εφημερίδεεες!