Παρασκευή, 25 Μαρτίου 2011

Μου ‘ξανάρχονται ένα-ένα..... Να ‘τανε το 21…

… λέει  το τραγούδι…. 
Η πολιτική και οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα πάει από το κακό στο χειρότερο. Σε ποιο τομέα να πρωτοδιαλέξει κανείς;
Στον οικονομικό; Οι αριθμοί δε βγαίνουν και το μνημόνιο έχει ήδη αποτύχει. Δημοσιογράφοι και καθηγητάδες και άστεγοι πολιτικάντηδες που είχαν βγει στη γύρα για να μας πείσουν ότι η χώρα σε ένα χρόνο θα βγει στις αγορές έχουν καταπιεί τη γλώσσα τους ή αναμασούν νέες θεωρίες.

Το ψέμα
Το ψέμα ανάγεται σε κύρια πολιτική πρακτική της κυβέρνησης. Από τα λεφτά υπάρχουν πήγαμε στο λεφτά δεν υπάρχουν επομένως από σας θα τα πάρουμε. Από το δε συζητάμε για ΔΝΤ στη θηλιά του μνημονίου. Από το στρίμωγμα  έως το 2013  φτάσαμε στην πρώτη επιμήκυνση και έως το 2023, Από το δίλημμα που έβαζαν οι υπουργοί ύφεση ή χρεωκοπία φτάσαμε και στη χρεωκοπία και στην ύφεση. Από την πιθανή αύξηση της ανεργίας, φτάσαμε στην  ανελέητη και ταχύτατη αναρρίχησή της στο 16% και βάλε

Μια «νέα» πολιτική ιδεολογία
Η πολιτική ιδεολογία της κυβέρνησης συμπυκνώνεται σε νοοτροπίες τύπου Πάγκαλου και Λοβέρδου. Από το μαζί τα φάγαμε στο δημόσιοι υπάλληλοι κοπρίτες στην επίθεση στους φορτηγατζήδες, στους γιατρούς, στους φαρμακοποιούς,  στην  επίθεση στο ΚΚΕ για τα οικονομικά του στην επίθεση  στο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του στην  επίθεση στους μετανάστες στην  επίθεση στους οργισμένους πολίτες που διαμαρτύρονται. Αυτή είναι η ιδεολογία του ΠΑΣΟΚ

Προάσπιση των δικαιωμάτων του πολίτη.
Οι πολίτες έχουν γύρω τους έναν κλοιό από  ΜΑΤ, ΔΙΑΣ και ότι άλλο αστυνομικό κινείται. Περικυκλωμένοι σε κάθε τους διαμαρτυρία, σε κάθε τους προσπάθεια να αρθρώσουν λόγο αντίθετο μ΄ αυτόν που εκφέρεται καθημερινά κι από παντού, από τη καθεστηκυία τάξη. Η υποβάθμιση των στοιχειωδών δικαιωμάτων που έχουν κατακτήσει τα αστικά κοινοβούλια πάνε περίπατο. Νομοσχέδια ψηφίζονται με διαδικασίες εξπρές, ενώ υποθηκεύεται το μέλλον της χώρας με μία υπογραφή ενός υπουργού και μόνο. 

Τα ΜΜΕ
Τα ΜΜΕ μπαίνουν στην υπηρεσία της υπεράσπισης της κυβερνητικής πολιτικής παίζοντας ρόλο φαιού προπαγανδιστή, δημιουργώντας  ψεύτικους μονόδρομους, υπερασπίζοντας πρόσωπα και πρακτικές, μη υπολογίζοντας ότι υπονομεύουν την ίδια τη ζωή μας. Γνωστοί τηλεαστέρες (οι εξαιρέσεις υπάρχουν) γίνονται επικριτές, μας δείχνουν εμάς τους πολίτες, με το δάχτυλο, γνωρίζουν πόσο δουλεύουμε στην δημόσια υπηρεσία, πόσο είναι ο μισθός μας, πόσο δουλεύουμε στην ιδιωτική εταιρεία, αν είμαστε παραγωγικοί, αν, αν… Όλα τα γνωρίζουν αυτοί!

Οι πρόθυμοι
Πρόκειται για παλιά ράτσα πολιτικών που ενδύθηκαν προσωπεία αναλόγως την περίσταση. Προέρχονται από κόμματα των οποίων υφάρπαξαν τους ψήφους και τις έδρες και δημιούργησαν κόμματα με το πρώτο συνθετικό τη Δημοκρατία, την οποία όμως είναι πρόθυμοι να την εκτελέσουν στα 2 μέτρα για χάρη του μνημονίου. Πρόκειται για πρόσωπα τα οποία ως υποτίθεται ανεξάρτητα αλλά εξειδικευμένα Μάνος, Ανδριανόπολους, Γεννηματάς, Λιανός κουνούν καταφατικά το κεφάλι τους σε οποιαδήποτε αλλαγή καταβαραθρώνει τη ζωή μας.
Οι πρόθυμοι είναι έτοιμοι να  συνεργαστούν για την Ελλάδα μας και όχι για τους Ελληνες.
Ανάμεσά τους μια νέα γενιά κουλτουροφιλισταίων (που έλεγε κι ο Μαγιακόφσκι) που σέρνεται στα τέσσερα προκειμένου να εξασφαλίσει μια θέση στον ήλιο.

Οι διανοούμενοι
Εξαφανισμένοι στην πλειοψηφία τους εκτός από μεμονωμένες περιπτώσεις που τολμούν, κάνουν πως δεν τους αφορά η κατάσταση. Αποκομμένοι από το κοινωνικό σύνολο.

Η Αριστερά
Κατακερματισμένη, υπερασπίζεται ανάλογα με την περίπτωση τις ιδεοληψίες της μακριά από οποιαδήποτε προσπάθεια να ενωθεί για να αντιμετωπίσει το κοινό εχθρό. Ο υπαρκτός σοσιαλισμός, ο δημοκρατικός σοσιαλισμός, η αμεσοδημοκρατία γίνονται στόχοι κάθε τμήματος της αριστεράς. Κι ο λύκος χαίρεται!

Η ιστορία των «ευκαιριών»
Οι οικογένειες, οι μερικές δεκάδες ανθρώπων που συγκεντρώνουν τον πλούτο στη χώρα μας διαχρονικά σε όλες τις «κρίσεις» ή «ευκαιρίες» απέδειξαν ότι είναι οι λίγοι ι οι κερδισμένοι. Η επανάσταση του 21 παρουσιάστηκε ως «ευκαιρία» γι αυτούς και εκμεταλλεύτηκαν τα δάνεια προς όφελός τους. Η αναπτυξιακός-κατασκευαστικός οργασμός στην εποχή του Τρικούπη οδήγησε στη χρεωκοπία της χώρας και στην εξαθλίωση των πολιτών της. Ο Β΄ παγκόσμιος πόλεμος δημιούργησε νέα τζάκια ,κατασπάραξε τον εθνικό πλούτο και οδήγησε στον εμφύλιο. Ο εμφύλιος έδωσε τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούν τα σχέδιο «βοήθειας» Μάρσαλ για να αυξήσουν τα κέρδη τους, ενώ ο μισός πληθυσμός ήταν στα ξερονήσια στις φυλακές και στην προσφυγιά. Η χούντα έδωσε «ευκαιρία» να γίνει η χώρα ένα απέραντο εργοτάξιο στο οποίο τα μπετόν είχε τη κυριαρχία χάνοντας εκτός των άλλων και την εικόνα των πόλεων. Η δεκαετία του 80 ήταν μία ακόμη ευκαιρία να ξεπηδήσουν νέα τζάκια πράσινου και «σοσιαλιστικού» χρώματος αυτή τη φορά, τα οποία έπιασαν τις καρέκλες και αναγέννησαν την αστική τάξη και υπερδιόγκωσαν το χρέος της χώρας με ασύλληπτους εξοπλισμούς, αλλά και σκάνδαλα.  

Η τελευταία «ευκαιρία»
Τώρα στο καιρό του ΔΝΤ και της ευρωπαϊκής τράπεζας, αυτοί οι λίγοι άνθρωποι θεωρούν ακόμη μία «ευκαιρία» για να συγκεντρώσουν ακόμη περισσότερα κέρδη, να λεηλατήσουν τους μισθούς και τις συντάξεις των δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων, να εξαθλιώσουν τους ανέργους και να δημιουργήσουν στρατιές μεταναστών. Και από αυτή την ευκαιρία κάτι θα βγάλουν. Ήδη οι ιδιωτικές τράπεζες παρουσιάζουν κέρδη, μαζεύουν 30-30 δις πακέτα από τη κυβέρνηση. Το Μέγαρο μουσικής επιδοτείται με εκατομμύρια, ενώ την ίδια ώρα μένουν απλήρωτοι οι φαρμακοποιοί, συμβασιούχοι υπάλληλοι κλπ,κλπ...

 Η απάντηση
…. να είναι ενωτική και αριστερή. Να ενώσουμε όλες τις φωνές εκείνων οι οποίοι αντιτίθενται στην πολιτική της κυβέρνησης του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να προτάξουμε τη διαφορετική λύση που είναι η νέα ανακατανομή του πλούτου.  Ήρθε η ώρα να πληρώσουν αυτοί που έχουν στα χέρια τους τον πλούτο. Να τους αναγκάσουμε να πληρώσουν. Μόνο μια εναλλακτική πολιτική πρόταση μπορεί να το πετύχει αυτό. Μια πρόταση που θα φέρει στο προσκήνιο τη κυριαρχία του λαού, και των εξαθλιωμένων μαζών, τη δημοκρατία και την αναδιατύπωση του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού μακριά από παραμορφώσεις.

Ήρθε η ώρα να πούμε
ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΝΩΘΕΙΤΕ!

Δευτέρα, 7 Μαρτίου 2011

Διεθνές Συνέδριο


ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ


Αθήνα, 10-12 Μαρτίου 2011

Cine Κεραμεικός
Κεραμεικού 58 & Μαραθώνος 13Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011
19.15-19.30
Έναρξη του συνεδρίου

Συντονίστρια: Ρένα Δούρου, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας (ΠΓ) του Συνασπισμού,
Υπεύθυνη για την Ευρωπαϊκή Πολιτική, την Ευρωπαϊκή Αριστερά και τις Διεθνείς Σχέσεις

Δημήτρης Βίτσας, Γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής (ΚΠΕ) του Συνασπισμού
Νίκος Πετραλιάς,  Οικονομολόγος, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς (ΙΝΠ)


19.30-22.00
Εναρκτήρια Δημόσια Εκδήλωση

Γιάννης Δραγασάκης, Οικονομολόγος, πρώην Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ
Φρανσουά Ντελαπιέρ, Γενικός Γραμματέας του Κόμματος της Αριστεράς- Γαλλία
Πέδρο Παέζ, Οικονομολόγος, Τράπεζα του Νότου, πρώην Υπουργός Οικονομικών- Ισημερινός
Χοσέ Λουίς Σεντέγια, Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ισπανίας
Μίκαελ Σλεχτ, Βουλευτής, Υπεύθυνος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του DIE LINKE για θέματα Οικονομικής ΠολιτικήςΠαρασκευή 11 Μαρτίου 2011
10.00-12.00
Επιπτώσεις της κρίσης στην Ευρώπη  

Συντονιστής: Πάνος Τριγάζης, Οικονομολόγος, μέλος της ΚΠΕ του Συνασπισμού

Μιχάλης Βακαλούλης, Κοινωνιολόγος, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Paris VIII-Γαλλία
Τζιοβάνα Βέρτοβα, Οικονομολόγος, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μπέργκαμο- Ιταλία
Μαρία Καραμεσίνη, Οικονομολόγος, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
Ρικάρντο Μπελοφιόρε, Οικονομολόγος, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μπέργκαμο- Ιταλία


12.00-14.00
Αίτια της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη

Συντονιστής: Σπύρος Λαπατσιώρας, Οικονομολόγος, Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Μπριγκίτε Ούνγκερ, Οικονομολόγος, Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης- Ολλανδία
Γιώργος Σταθάκης, Οικονομολόγος, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης
Δημήτρης Σωτηρόπουλος, Οικονομολόγος, Διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Ευκλείδης Τσακαλώτος, Οικονομολόγος, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών


14.00-15.00
Διάλειμμα


15.00 -17.00
Πολιτικές της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους
                                                              
Συντονίστρια: Έλενα Παπαδοπούλου, Οικονομολόγος, Επιστημονική Συνεργάτις του ΙΝΠ

Βαγγέλης Παπαχρήστος, Οικονομολόγος, Ανεξάρτητος Βουλευτής
Θόδωρος Παρασκευόπουλος, Οικονομολόγος, μέλος της Διεύθυνσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ
Γιαν Τοπορόφσκι, Οικονομολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου- Αγγλία
Μαρίκα Φραγκάκη, Οικονομολόγος, μέλος της ΚΠΕ του Συνασπισμού, μέλος της Ομάδας των Ευρωπαίων Οικονομολόγων για μια Εναλλακτική Πολιτική στην Ευρώπη


17.00-19.00
Όψεις της κρίσης στην Ελλάδα Ι

Συντονίστρια: Σίσσυ Βελισσαρίου, Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αντιπρόεδρος του ΙΝΠ

Παναγιώτης Λαφαζάνης, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ
Γιώργος Μανιάτης, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών
Αλέξης Μητρόπουλος, Νομικός, Πρόεδρος της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους
Γιάννης Μπανιάς, Μέλος της Γραμματείας της ΑΚΟΑ, πρώην Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ


19.00-19.30
Διάλειμμα


19.30-22.00
Όψεις της κρίσης στην Ελλάδα ΙΙ

Συντονίστρια: Όλγα Αθανίτη, μέλος της Γραμματείας της ΑΚΟΑ

Νίκος Κοτζιάς, Πολιτικός Επιστήμονας, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά
Γιάννης Μηλιός, Καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, μέλος της ΠΓ του Συνασπισμού, Υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής 
Δημήτρης Παπαδημούλης, Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην Ευρωβουλευτής του Συνασπισμού
Σοφία Σακοράφα, Ανεξάρτητη Βουλευτής
Γιάννης Τόλιος, Διδάκτορας Οικονομικών Επιστημών, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας (ΕΓ) της ΚΠΕ του Συνασπισμού


Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

10.00-12.30
Αντιστάσεις των ευρωπαϊκών συνδικάτων και κινημάτων

Συντονιστής: Γιάννης Μπουρνούς, μέλος της ΚΠΕ του Συνασπισμού, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ)

Νάσος Ηλιόπουλος, Γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας Συνασπισμού
Αλέκος Καλύβης, Συνδικαλιστής, πρώην Αναπληρωτής Πρόεδρος της ΓΣΕΕ
Τέρι Κέλεχερ, Εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ιρλανδίας
Ντομινίκ Τζιανοτί, Συνδικαλίστρια της FSU- Γαλλία
Αλεξάντρα Στρίκνερ, Οικονομολόγος, μέλος της ATTAC- Αυστρία


12.30-14.30
Κρίση χρέους και προγράμματα λιτότητας σε χώρες της Ευρωπαϊκής  Ένωσης

Συντονίστρια: Νατάσα Θεοδωρακοπούλου, Οικονομολόγος, μέλος της ΕΓ της ΚΠΕ του Συνασπισμού, μέλος της Γραμματείας της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΚΕΑ

Ταμάς Μόρβα, Οικονομολόγος, μέλος της Γραμματείας του Κόμματος Εργατών 2006- Ουγγαρία
Μαριάνα Μορτάγκουα, Οικονομολόγος, συνεργάτις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Μπλόκο της Αριστεράς- Πορτογαλία
Χαβιέρ Ναβασκουές, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης, Γραμματέας της Επιτροπής
 Οικονομικών Υποθέσεων του Κομμουνιστικού Κόμματος Ισπανίας
Εκπρόσωπος του Σιν Φέιν- Ιρλανδία (π.ε.)


14.30-15.30
Διάλειμμα


15.30-17.30
Προτάσεις για την έξοδο από την κρίση Ι

Συντονιστής: Γαβριήλ Σακελλαρίδης, Οικονομολόγος, μέλος της ΚΠΕ του Συνασπισμού, μέλος του ΔΣ του ΙΝΠ

Ελιζαμπέτ Γκοτιέ, μέλος του Δ.Σ. του Δικτύου Transform!, Διευθύντρια του Espaces Marx- Γαλλία
Ερίκ Τουσσαίν, Πρόεδρος της Επιτροπής για την Κατάργηση των Χρεών του Τρίτου Κόσμου- Βέλγιο
Μιχάλης Τρεμόπουλος, Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα
Νίκος  Χουντής, Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευρωομάδα GUE/NGL

17.30-19.30
Προτάσεις για τη διέξοδο από την κρίση ΙΙ

Συντονιστής: Ρούρικ Χολμ, Νομικός Υπεύθυνος του Δικτύου Transform!, Συντονιστής του Ιδρύματος Left Forum- Φινλανδία

Έλμαρ Αλτφάτερ, Πολιτικός Επιστήμονας, μέλος της ATTAC- Γερμανία
Γιάνης Βαρουφάκης, Οικονομολόγος, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών
Κώστας  Βεργόπουλος, Οικονομολόγος, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο PARIS VIII
Κούνιμπερτ Ράφερ, Οικονομολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης- Αυστρία


20.00-22.00
Δημόσια Εκδήλωση

Συντονιστής: Χάρης Γολέμης, Διευθυντής του ΙΝΠ, μέλος του ΔΣ του Δικτύου Transform!

20.00-20.15
Πρωτοβουλία του ΚΕΑ για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Κοινωνικής Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης

Φράνσις Βιρτς, πρώην Πρόεδρος της Ευρωομάδας GUE/NGL- Γαλλία

20.15-22.00
Πώς θα βγούμε από την κρίση; Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς

Όσκαρ Λαφοντέν, πρώην Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, πρώην Συμπρόεδρος της Γερμανικής Αριστεράς (DIE LΙΝΚΕ)
Πιέρ Λοράν, Εθνικός Γραμματέας του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, Πρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς
Αλέξης Τσίπρας, Πρόεδρος του Συνασπισμού, Αντιπρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς
Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου

Ελιζαμπέτ Γκοτιέ,  Χάρης Γολέμης, Μίμης Δαρειώτης, Ρένα Δούρου, Κωνσταντίνα Κιντώνη, Βάλτερ Μπάγερ, Γιάννης Μπουρνούς, Έλενα Παπαδοπούλου, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, Ρούρικ Χολμ

Πέμπτη, 3 Μαρτίου 2011

Επιτυχημένη η συνέντευξη τύπου δημοσιογράφων για τους 300


Με τη συμμετοχή δεκάδων δημοσιογράφων και συνδικαλιστών από το χώρο των ΜΜΕ, αλλά χωρίς την παρουσία τηλεοπτικού συνεργείου, έγινε πριν από λίγες ώρες η συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους 300 απεργούς πείνας  

Τη συνέντευξη τύπου άνοιξε ένας από τους μετανάστες απεργούς πείνας, ο Χασάν, εμφανώς καταβεβλημένος, και έχοντας μόλις επιστρέψει από το νοσοκομείο. Αφού ευχαρίστησε τους γιατρούς για τη βοήθειά τους, τόνισε ότι οι δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικων Γ. Ραγκούση περί υποκίνησης της απεργίας από «καθοδηγητές» δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα: «Το υπογραμμίζω: Οι αλληλέγγυοι είναι στο πλευρό μας από την αρχή, οι αποφάσεις όμως είναι δικές μας». Τελειώνοντας τη σύντομη παρέμβασή του, ο Χασάν διέψευσε τα κυβερνητικά στελέχη που διαδίδουν μυθεύματα περί άρνησης των απεργών πείνας να συναντηθούν με τις αρχές: «Από την αρχή συναντήσαμε την κυρία Νταλάρα και εξακολουθούμε να ζητάμε συνάντηση για διάλογο. Η κυβέρνηση δεν μας δέχεται», σημείωσε.
Από πλευράς δημοσιογράφων, τον λόγο πήρε πρώτος ο Στέλιος Κούλογλου, από το Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα και το πόρταλ tvxs, λέγοντας ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να αναδείξουν το γεγονός ότι η απεργία πείνας σημείωσε ήδη κάποιες σοβαρές επιτυχίες, τόσο σε συμβολικό-ηθικό επίπεδο, όσο και σε πολιτικό (εξαγγελίες της κυβέρνησης για τη μείωση των απαιτούμενων ενσήμων). Ο ίδιος σημείωσε ότι οι προτάσεις της Ελληνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, που δόθηκαν προχτές στη δημοσιότητα, αποτελούν βάση συζήτησης και επίλυσης του προβλήματος, ώστε να μην χαθούν ανθρώπινες ζωές.
Ακολούθησε ο Νίκος Μπογιόπουλος, διευθυντής του Ριζοσπάστη: «Υπάρχει μια θεωρία, σύμφωνα με την οποία οι μετανάστες είναι πολλοί. Αν αυτή η θεωρία νομιμοποιηθεί, θα περάσουμε στη συζήτηση ότι και οι συνταξιούχοι είναι πολλοί (και ζουν πολύ), και οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι πολλοί, και αυτοί που έχουν ανάγκη την κοινωνική πρόνοια είναι πολλοί», επεσήμανε. Ζητώντας τη νομιμοποίηση όσων μεταναστών ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα και την παροχή ταξιδιωτικών εγγράφων σε αντίθεση με όσα ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, κατέληξε: «Θέλω να πιστεύω ότι αυτή δεν είναι μια συνάντηση εστέτ του ανθρωπισμού. Είμαστε εδώ γιατί η κυβέρνηση, δείχνοντας τη δύναμή της στους ανίσχυρους ανθρώπους, εκπαιδεύει την κοινωνία να στέκεται απέναντι στον εργαζόμενο άνθρωπο, το συνταξιούχο άνθρωπο, τον διαδηλωτή άνθρωπο».
Στη δική του σύντομη παρέμβαση, ο διευθυντής της Αυγής Νίκος Φίλης πρότεινε αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων δημοσιογράφων να συναντήσει τον πρόεδρο της Βουλής Φ. Πετσάλνικο και να του ζητήσει να αναλάβει πρωτοβουλία επίλυσης της κρίσης, προκειμένου να αποτραπεί η απώλεια ανθρώπινης ζωής. Η επίλυση, όπως επεσήμανε, μπορεί να δοθεί ακόμα και με διασταλτική ερμηνεία της υπάρχουσας νομοθεσίας. Την πρόταση για συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής υποστήριξε και ο Παύλος Κλαυδιανός, που εκπροσώπησε στη συνέντευξη Τύπου την Εποχή.
Ο Νίκος Ξυδάκης, δημοσιογράφος της Καθημερινής, ζήτησε να αξιοποιηθεί η πρόταση της Ελληνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, καθώς και το γεγονός ότι η ελληνική έννομη τάξη απέχει μακράν από την αντιμεταναστευτική λογική που επικρατεί σε χώρες όπως η Γαλλία ή η Ιταλία. Την ευρωπαϊκή διάσταση της αντιμεταναστευτικής πολιτικής και της κοινωνικής κρίσης έθεσε στη συζήτηση και ο Γιώργος Αυγερόπουλος από την εκπομπή «Εξάντας», φέρνοντας παραδείγματα κινητοποιήσεων κατοίκων και ακροδεξιών ομάδων εναντίον μεταναστών, σε γειτονιές της Γαλλίας και της Ιταλίας όπου το επιτελείο της εκπομπής έχει βρεθεί.
Λίγο πριν από το τέλος της συνέντευξης διαβάστηκε γραπτό μήνυμα του Θύμιου Καλαμούκη από την εκπομπή «Ελληνοφρένεια» του ΣΚΑΪ: «Είναι θέμα τιμής και αξιοπρέπειας να νικήσουν οι 300, να νικήσει η Κερατέα, να νικήσει το «Δεν Πληρώνω», σημείωσε ο δημοσιογράφος.
Στο χώρο της Υπατίας βρέθηκαν επίσης ο Γιάννης Καλαϊτζής, ο Δημήτρης Τρίμης και ο Δημήτρης Ψαρράς από την Ελευθεροτυπία, η Δάφνη Σφέτσα από την Αυγή και ο Στρατής Μπουρνάζος από τα Ενθέματα της Κυρ. Αυγής,  ο Πάνος Λάμπρου και η Ιωάννα Δρόσου από την Εποχή, ο Ιάσονας Παναγιωτόπουλος και ο Γιάννης Ανδρουλιδάκης από το ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο, ο Μιχάλης Σιάχος από το Δρόμο, ο Άρης Χατζηστεφάνου, η Έλενα Παγκαλιά, o Θοδωρής Κουτσουμπός από τη Νέα Προοπτική και πολλοί/ες άλλοι/ες.
Αίσθηση προκάλεσε η απουσία τηλεοπτικού συνεργείου στο χώρο, μολονότι η προγραμματισμένη συνέντευξη είχε γνωστοποιηθεί στους σταθμούς. Παρευρισκόμενοι σχολίασαν ότι ήταν η πρώτη ίσως παρόμοια συνέντευξη από την οποία απουσίαζαν οι τηλεοπτικές κάμερες.

ΠΗΓΗ: Red Notebook

Ετικέτες

απεργία  ΠΑΣΟΚ Οικονομικά (1) "αριστερό ρεύμα" (1) "Ελευθεροτυπία" (3) 1 χρόνος (1) 105 (1) 18ο Συνέδριο (9) 19ο Συνέδριο ΚΚΕ (1) 1ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ (3) 2010 (1) 21η Απριλίου (1) 28 Οκτωβρίου 1940 (2) 2ος χρόνος (1) 5 (1) 5 χρόνια (1) 6ο Συνέδριο ΣΥΝ (2) 8 Μάρτη (1) 902 (1) Α (1) Α. Αλαβάνος (6) Α. Βάιντα (2) Α. Κρίλοβ (1) Α.Αλαβάνος (9) Α.Σαμαράς (2) Α.Χατζησοφιά (1) Αγρότες (3) αγωνίστριες (1) Άδωνις (1) ακροδεξιά (2) Ακρόπολη (1) Αλ Σαλέχ (1) Αλ. Δημητρίου (1) αλαζονεία (2) Αλέκος Λύτρας (2) Αν.Γ... (4) Αν.Γερμανία (1) αναδημοσίευση (45) ανανεωτική Πτέρυγα (2) Ανατολική Αττική (1) Ανδρομάχη (2) ανθρώπινα δικαιώματα (2) ανθρωπιστικές επιστήμες (1) άνθρωπος (3) Άννα Αχμάτοβα (2) Αντ. Κυρίνας (1) ΑΝΤΑΡΣΥΑ (1) ΑΝΤΙ (1) Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ (1) Αντρέας Λεντάκης (1) Ανύπαρκτος σοσιαλισμός (8) Ανωνυμία (1) απεργία (4) απεργία ΠΑΣΟΚ Οικονομικά (1) απόστολος (1) Απόψεις (22) Άρης Αλεξάνδρου (3) Άρης Βελουχιώτης (4) Αριστερά (10) Αριστερή ενότητα (2) Αρχαιολογία (9) ΑΣΚΙ (1) Αστακός Αιτωλ. (1) Αστυάνακτας (19) αστυνομία (7) Αυγή (15) αυταρχισμός (2) Αυτοδιοικητικές εκλογές 2010 (15) Β.Κορέα (1) Βαν Γκογκ (1) Βασανιστές (1) Βιβλία (2) Βιβλίο Κουφοντίνα (1) Βίντεο (16) ΒΟΗΘΕΙΑ (1) Βουλή (1) Γ. Αναδρανανιστάκης (1) Γ. Καϊλατζής (1) Γ. Παπανδρέου (2) Γ. Σεφέρης (1) Γ.Βιζυηνός (1) Γ.Κοντός (2) Γ.Μπλάνας (1) Γ.Παπουτσής (1) Γ.Ραγκούσης (1) Γ.Ρίτσος (4) Γ.Χουρμουζιάδης (1) Γ.Ψυχοπαίδης (1) ΓΑΖΑ (1) Γελοιογραφίες (24) Γερμανία (1) Γερουλάνος (1) Γεωργία (1) Γκ. Απολλιναίρ (1) Γνώμες (2) Γυναίκα (1) Δ. Γόντικας (1) Δ.Βίτσας (4) Δ.Στρατούλης (1) Δ.Χαρμς (1) ΔΕΑ (1) ΔΕΘ (4) Δεκεμβριανά (1) Δεκεμβριανά 08 (3) Δελαστίκ (1) Δελτίο τύπου (13) Δελτίο τύπου ΣΥΝ (27) Δερβενιώτης Σπ. (1) Δερμεντζόγλου (1) ΔΗΑΡΙ (1) Δηημοκρατικός συγκεντρωτισμός (1) Δημ.Παπαχρίστου (1) Δημ.Χριστόπουλος (1) ΔΗΜΑΡ (3) Δημοκρατία (1) δημοσιογράφοι (3) Δημόσιοι Υπάλληλοι (5) Διαδίκτυο (2) Διαδύκτιο (1) Διακοπές (1) Διάλογος (4) Διάλογος για το Ιδρυτικό συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ (2) διαπραγματευση (1) Διαρκές Συνέδριο ΣΥΝ (6) Διάσπαση ΚΚΕ (3) διαφωνούντες (1) Διεθνή (13) Δίκτυο (1) Διόδια (4) ΔΝΤ (4) Δογματισμός (1) Δούρου (1) Δραγασάκης (1) Δρόμος της Αριστεράς (1) ΔΣΕ (5) Δυτ.Αττική (1) Δυτ.Μακεδονία (1) Ε.βενιζέλος (2) Εθνικές εκλογές 09 (20) εικαστικά (10) Εικόνες (1) εκδ.Αγρα (1) εκδηλώσεις (2) Έκκλησία (1) Εκλογές 2012 (2) Εκλογές 2015 (2) εκπαίδευση (5) εκπαιδευτικοί (1) Έκτακτο Συνέδριο (6) Ελ. Βενιζέλος (1) Ελ.Σωτηρίου (1) Ελαιώνας (1) Έλλη Παππά (1) ΕΜΣΤ (1) Εμφύλιος (2) ενικός (1) Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση (1) Εξάρχεια (8) Επέτειος Πολυτεχνείου (1) Εργαζόμενοι (22) ΕΡΤ (2) ΕΣΗΕΑ (1) ΕΣΣΔ (1) εσωκομματικά (28) έτος Ρίτσου (3) Ευρωεκλογές 09 (20) Ευρωεκλογές 2009 (6) Ευρωπαϊκή Ένωση (22) Ζάκυνθος (1) Ζαχαριαδισμός (5) Η Αποσιώπιση της αλήθειας (5) Η διάσκεψη της Γιάλτας (1) η ζωή στους Βράχους (1) Η νέα κυβέρνηση (6) Θ.Καρτερός (1) Θ.Πετράκος (1) Θέατρο (1) Θεσσαλονίκη (4) Θεωρία (1) θεωρία των δύο άκρων (4) Θρησκεία (1) ιδεοληψία (1) Ιδεολογικά (9) Ιδιωτικοί Υπάλληλοι (1) Ισραήλ (7) Ιστορία (4) Ιστορία της Αριστεράς (22) Κ. Αρβανίτης (1) Κ. Καρυωτάκης (2) Κ. Κούνεβα (4) Κ. Παπαγεωργίου (1) Κ. Σχοινά (2) Κ.Βαξεβάνης (1) Κ.Καραγιώργης (1) Κ.Καρυωτάκης (1) Κ.Παλαμάς (1) Κανέλλη (3) Καρατζαφέρης (1) Κασιδιάρης (1) καταλήψεις (1) Κατερίνα Γκουλιώνη (2) Κατσαρός Μιχάλης (1) ΚΑΤΥΝ (2) ΚΕΑ (1) Κελί (1) Κέρκυρα (1) Κίνα (1) Κινήματα (14) Κινηματογράφος (1) ΚΚΕ (64) Κοινωνία της πληροφορίας (1) ΚΟΜΕΠ (1) κονδυλοφόροι (1) κουκουλοφόροι (1) Κούλογλου Στ. (3) κουλτουροφιλισταίοι (2) Κουράκης (1) Κουτί της Πανδώρας (1) Κουτσούμπας (1) Κυβέρνηση (3) Κυβέρνηση Ατιστεράς (1) Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (2) Κύπρος (2) Κωτούλας (1) ΛΑΟΣ (5) Λάρισα (1) Λόπεζ (1) Λουδοβίκος των Ανωγείων (1) Μ. Γλέζος (4) Μ. Μπρεχτ (1) Μ. Χατζηδάκης (1) Μ.Θεοδωράκης (1) Μ.Κανελλοπούλου (1) Μάρξ (1) Μάχη Φλώρινας (1) Μετανάστες (11) Μετεκλογικά (3) Μήνες (3) Μιχ. Γκανάς (1) ΜΜΕ (7) Μνημόνιο (2) Μομφή (1) Μοράλες (1) Μούνκ (1) Μουσεία (1) Μουσική (2) Μπατζελή (1) Μπέικον Φρ. (1) Μπελογιάννης (2) Μυρτιώτισσα (1) Ν. Βούτσης (1) Ν. Ζαχαριάδης (1) Ν. Κακλαμάνης (1) Ν. Μπάϊκας (1) Ν. Μπίστης (1) Ν. Μπουχάριν (1) Ν. Πλουμπίδης (2) Ν. Σαραντάκος (1) Ν. Τεμπονέρας (2) Ν. Χουντής (2) Ν.Μαραντζίδης (1) ν.Οσεττία (1) Ν.Στουπής (1) Ναζισμός (1) Ναύπλιο (2) ΝΔ (3) ΝΕ Ζακύνθου (1) Νέα Δημοκρατία (26) νέο νομοσχέδιο (1) Νεολαία (3) Νεολαία ΣΥΝ (1) Νεοφιλελευθερισμός (1) Νομοθεσία (1) ο κ. Κόυνερ (3) Ο Φλωρίνης Πιπεργιάς (2) Ο.Λάσκος (1) Οδ. Ελύτης (3) Οικολογικά (15) Οικολόγοι (2) Οικονομικά (9) Οικονομική κρίση (2) Οκτώβριος (1) ΟΛΜΕ (2) Ολυμπιακοί Αγώνες (1) Ολυμπιακός (1) Ομάδα Ρόζα (1) Ομιλίες (2) Ονόρε Ντωμιέ (1) οργανωτικά (1) ΟΣΕ (1) Π. Τζαβέλλας (1) Π.Κόκκαλης (1) Πάγκαλος (1) Παιδεία (5) Παλαιστίνη (8) Πανελλαδικό σώμα ΣΥΡΙΖΑ Ιούλιος 2009 (1) Παπαγιαννάκης Μιχάλης (1) Παπαρήγα (1) Παπουτσάκης Χρ. (1) ΠΑΣΟΚ (48) Πεκίνο (1) πέλαγος (1) Πελοπόννησος (1) Περιοδικά (1) περιοδικό Θέσεις (1) Περιφερειακές συσκέψεις (1) Πλάκα (1) Ποίηση (25) πόλεις (8) Πολιτικά-Επίκαιρα (91) Πολιτισμικές σελίδες (32) Πολιτισμός (15) Πόρος (1) Πρέβεζα (1) Προβοκάτσιες (1) Πρόγραμμα (3) Προγραμματικές δηλώσεις (2) προπαγάνδα (3) Προσεχώς (1) προσυνεδριακός διάλογος (2) Προτάσεις (4) Πρωτοβουλία για τα δικαιώματα των Κρατουμένων (1) Πρωτομαγιά (1) Πυρκαγιές 09 (3) Ρατσισμός (8) Ριζοσπάστης (8) Ρωμιοσύνη (1) Ρωσία (2) Σαλάτα εποχής (1) Σαμαράς (1) Σάτυρα (10) Σοβιετικές αφίσσες (4) Σόιμπλε (1) Σπ.Δερμεντζόγλου (1) Στάθης (14) Σταλινισμός (32) Στερεά Ελλάδα (1) Στρατούλης (1) Σύλλογος διορισμένων με ΑΣΕΠ (1) Συμβασιούχοι (7) συμπεράσματα (1) ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ (74) συνέντευξη (4) Συνεργσίες (1) Σύνοδος ΚΠΕ ΣΥΝ (2) Σύντροφοι και συνεργάτες (1) ΣΥΡΙΖΑ (130) Σύριζα Βύρωνα (3) ΣΥΡΙΖΑ.Προτάσεις (10) ΣΥΡΙΖΑ/ Ε.Κ.Μ (12) Σχέδιο B (1) Σώτη Τριανταφύλλου (2) Τ. Λειβαδίτης (1) τηλεόραση (1) Το Βήμα (1) Τοπ. Αυτοδιοίκηση (4) Τραμπουκισμοί (13) Τράπεζες (1) Τρίπολη (1) Τρόικα (1) τρομοκρατία (1) Τρότσκι (1) Τσάβες (1) Τσακαλώτος Ε. (2) Τσίπρας (40) Υγεία (1) Υπ.Πολιτισμού (11) Υπ.Τουριστικής Ανάπτυξης (1) Φαράκος Γρ. (1) Φασισμός (4) Φασίστες (7) Φεμινιστικά (3) Φίλοι (1) Φοιτητικές εκλογές 2009 (1) Φονταμενταλισμός (1) Φόρουμ Πρέβεζας (3) Φυλακές (2) Χ.Μιρό (1) Χίος (1) Χριστούγεννα 2009 (1) χρόνια πολλά (4) Χρυσή Αυγή (5) Χρυσοχοίδης (2) Bloggers (7) blogme.gr (1) Burnikov (1) Charlie Hebdo (1) David Brody (1) Free Gaza (1) K.Petrov-Votkin (1) Left.gr (3) Max Ernst (1) Modrian (1) N.Μπελογιάννης (1) Pascal Schmid (1) Plan B (1) Protagon gr (3) Reednotebook (1) troll (1) Tvxs (3) www.keli.gr (1)

E..εφημερίδεεες!