Κυριακή, 23 Ιανουαρίου 2011

Καλύτερες μέρες για τον ΣΥΡΙΖΑ
Νέα σελίδα φαίνεται να γυρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ: Οι συναντήσεις της αντιπροσωπείας του ΣΥΝ με τις συνιστώσες την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ότι οι συμφωνίες είναι όχι μόνο περισσότερες αλλά και σημαντικότερες από τις διαφωνίες που εν πολλοίς περιορίζονται σε ζητήματα οργανωτικής φύσεως.
Έτσι, μετά τη μεγάλη κρίση των περιφερειακών εκλογών και το παρατεταμένο διάστημα αμηχανίας, φαίνεται για πρώτη φορά να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την υπέρβαση των προβλημάτων, την αναδιοργάνωση του σχήματος και τη στροφή στα κοινωνικά προβλήματα. Προωθητικό ρόλο έπαιξε η πρόταση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ, την οποία υποδέχθηκαν θετικά οι συνιστώσες, εκφράζοντας μεν ενστάσεις σε ζητήματα λειτουργίας του σχήματος αλλά επί της αρχής συμφωνία στις βασικές γραμμές και στην ανάλυση της συγκυρίας.
Οι συναντήσεις θα συνεχιστούν και μεταξύ των συνιστωσών, ενώ τα συμπεράσματα του ΣΥΝ θα συζητηθούν στην επόμενη ΚΠΕ που αναμένεται αρχές Φλεβάρη. Στα θετικά επίσης συγκαταλέγεται και η συναντίληψη με τις περισσότερες συνιστώσες που διαπιστώθηκε ως προς την ανάγκη για τη συγκρότηση ευρύτερου μετώπου ενάντια στο Μνημόνιο και την κυβερνητική πολιτική με δυνάμεις που σχηματικά αναφέρονται από τα αριστερά του ΠΑΣΟΚ μέχρι τα αριστερά της αριστεράς.

Διευκρινίσεις στα επίμαχα ζητήματα
Στις συναντήσεις δόθηκε η δυνατότητα διευκρινίσεων από τη μεριά του Συνασπισμού σε σημεία της πρότασης που αφορούν τη νέα οργανωτική λειτουργία που προτείνει. Έτσι η αντιπροσωπεία, στην οποία συμμετείχαν στελέχη από όλες τις τάσεις του κόμματος, ξεκαθάρισε ότι δεν προτείνει την αντικατάσταση της Γραμματείας από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά τη συνεδρίαση, μια φορά τον μήνα, της Κ.Ο. μαζί με εκπροσώπους των συνιστωσών και ανένταχτους.
Στα θέματα της καθημερινής δουλειάς εκφράστηκε η άποψη ότι επιμέρους τμήματα μπορούν να αναλάβουν τη διαχείριση. Ενδεικτικά είναι τα παραδείγματα των τελευταίων παρεμβάσεων ενάντια στις αυξήσεις στα εισιτήρια των συγκοινωνιών αλλά και στα διόδια, που επέτρεψαν όχι μόνο την κοινή δράση του χώρου αλλά και τη συνάντησή του με ευρύτερες δυνάμεις και πολίτες. Από τη μεριά του ΣΥΝ άλλωστε κρίνεται ότι η λειτουργία μέχρι τώρα της Γραμματείας του σχήματος έδειξε τα όριά της και τα μεγάλα της προβλήματα.
Επιπλέον δόθηκαν διευκρινίσεις για το χρονικό όριο του εξαμήνου που θέτει η πρόταση της Π.Γ. μέχρι τη σύγκληση της Πανελλαδικής Σύσκεψης, εξηγώντας ότι δεν πρόκειται για περιοριστικό χρόνο ούτε για κάποιο “ραντεβού” που πρέπει απαρέγκλιτα να τηρηθεί, αλλά για την ανάγκη να εμπεδωθεί εκ νέου η εμπιστοσύνη και η αλληλεγγύη μεταξύ των συμμάχων πριν προχωρήσουν στα επόμενα βήματα. Η δράση, η ίδια η ζωή, όπως λένε, θα δείξει τελικά αν χρειάζεται περισσότερος ή λιγότερος χρόνος.
Η στροφή πάντως στα κοινά προβλήματα και η ενωτική παρέμβαση στους επιμέρους κοινωνικούς χώρους αποτελεί κοινό τόπο για όλες τις δυνάμεις και κινητήρια δύναμη για να βρεθούν οι τελικές απαντήσεις στα προβλήματα. Σημειώνεται πως το επόμενο διάστημα ο πρόεδρος του ΣΥΝ και της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ προγραμματίζει σειρά περιοδειών ενώ συνεχίζονται οι συνδιασκέψεις του κόμματος σε όλη την Ελλάδα.

Πρωτοβουλία των 11: Υπάρχει κοινός κώδικας
Για “εποικοδομητικό” διάλογο με τον ΣΥΝ κάνουν λόγο στελέχη της “Πρωτοβουλίας των 11”, ενώ στέκονται στο “καλό κλίμα”. “Δεν συμφωνούμε σε όλα” αναφέρουν τα ίδια στελέχη, για να συμπληρώσουν πως “υπάρχει όμως κοινός κώδικας”.
Συνιστώσες της “Πρωτοβουλίας των 11”, όπως η ΑΚΟΑ, θέτουν σειρά από ζητήματα που έχουν να κάνουν με “την ανάγκη δουλειάς στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ και την ανάπτυξη εξωστρεφών δράσεων”. Παράλληλα στη συζήτηση κατατέθηκε πρόταση για την εκπόνηση ενός “οδικού χάρτη για τον ΣΥΡΙΖΑ” που να δείχνει ότι το σχήμα δεν είναι ένας στατικός, αλλά ένας εξελισσόμενος οργανισμός.
Από την πλευρά των εκπροσώπων των συνιστωσών που ανήκουν στην “Πρωτοβουλία των 11” κατατέθηκε επίσης η διαφωνία ως προς την πρόταση του ΣΥΝ η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει το βάρος των ευθυνών, όπως και για να συγκληθεί η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη μετά από έξι μήνες.
“Υπήρχε πραγματική διάθεση -μετά από καιρό- να ακούσει η κάθε πλευρά τις απόψεις της άλλης. Στο οργανωτικό σκέλος των προτάσεων για επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν συμπτώσεις αλλά και σημαντικές διαφορές” υποστηρίζει ο Τ. Γιαννόπουλος (Ξεκίνημα) και προσθέτει πως το πιο σημαντικό σημείο είναι το πολιτικό πλαίσιο, πάνω στο οποίο θα γίνει η προσπάθεια ανασύνταξης του εγχειρήματος, και για το οποίο ακόμα δεν έχει γίνει ουσιαστική συζήτηση”. Παράλληλα τονίζει ότι “αυτό θα καθορίσει την πορεία και τις προοπτικές του ΣΥΡΙΖΑ. Ένα πολιτικό πλαίσιο που θα απαντάει συγκεκριμένα και πειστικά, θα πείθει ότι αποτελεί εναλλακτική λύση στους κυβερνητικούς μονόδρομους”.

“Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την ανασυγκρότηση του σχήματος”
“Την ειλικρινή ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ” επιθυμεί η ΔΕΑ, σύμφωνα με τον Αντ. Νταβανέλλο, ο οποίος σχολιάζοντας τις συναντήσεις με τον ΣΥΝ και τις διεργασίες της τελευταίας περιόδου υπογραμμίζει ότι “υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την ανασυγκρότηση του σχήματος”.
Στην κατεύθυνση αυτή αναφέρει πως “είναι απαραίτητη μια γραμμή που να ανταποκρίνεται στις σημερινές προκλήσεις που δημιουργεί η κρίση σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο” και προσθέτει πως “υπάρχουν προϋποθέσεις και οργανωτικής λειτουργίας που υπαγορεύουν η προηγούμενη εμπειρία του ΣΥΡΙΖΑ και οι αποφάσεις των πανελλαδικών του σωμάτων”. Παράλληλα σημειώνει την ανάγκη λειτουργίας της Γραμματείας του συμμαχικού σχήματος, που όπως λέει “παρά τα προβλήματά της είναι το πιο αρμόδιο αντιπροσωπευτικό σώμα”. Τέλος επισημαίνει ότι πρέπει να βγουν άμεσα συμπεράσματα και “να τεθούν προς έγκριση στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ, στην 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη σε εύλογο διάστημα”.
Θετικά αποτιμά τις σχετικές συναντήσεις η ΚΕΔΑ. Ο Γ. Θεωνάς τονίζει ότι “η επιδίωξη ενός ευρύτερου κοινωνικού και πολιτικού μετώπου της ριζοσπαστικής αριστεράς αρχικά και στη συνέχεια με τη ριζοσπαστική οικολογία και δυνάμεις της ριζοσπαστικής σοσιαλδημοκρατίας στη βάση ενός ελάχιστου πολιτικού σχεδίου πρέπει να αποτελεί επιδίωξή μας”. Ταυτόχρονα υπογραμμίζει ότι “οφείλουμε όλοι μας να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας και να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της περιόδου”.
Τέλος, μονολεκτικά σχολίασαν τη συνάντηση με την ηγεσία του ΣΥΝ στελέχη της ΚΟΕ. “Ίδωμεν” ήταν η απάντησή τους σε συνομιλία με την “Α”, για να προσθέσουν πως “η όποια συζήτηση πρέπει να ξεφύγει από τη λογική της εκλογικής συμμαχίας”.

ΠΗΓΗ: Ρεπορτάζ: Δάφνη Σφέτσα και Κωνσταντίνος Ζαγάρας , ΑΥΓΗ

4 σχόλια:

iteanet είπε...

Άντε να δούμε, γιατί έχουν σπάσει τα νεύρα σε πολύ κόσμο με τα μπρος πίσω.

Παλιός Φίλος είπε...

Για δες! Τελικά δεν το διέγραψες ε;

petrokotsyfas είπε...

Αν δεν ξεκαθαρίσουν που θέλουν να πάμε,
πάντα θα υπάρχει το ερώτημα: Που΄οδηγεί
αυτός ο δρόμος;;;
Κάποτε οι ηγέτες της αριστεράς πρέπει να
καταλάβουν ότι είναι απόλυτη ανάγκη να
βγούν από την αυταπάτη "της χώρας των
θαυμάτων" αλλιώς ας την ξεχάσουν την
Αριστερά που ξέρουν.

αστυάνακτας είπε...

@αγαπητέ φίλε Iteanet
ελπίζω και γω...στην ενότητα μόνο μπορει κάποιος να ελπίζει...όχι σε διαφορές....

@Παλιός φίλος
τι να διαγράψω;και γιατί; αγαπητέ παλιε φίλε...;;;

@petrokotyfas
να ξεκαθαρίσουν...αλλά ΟΛΟΙ

τη καλησπέρα μου

Ετικέτες

απεργία  ΠΑΣΟΚ Οικονομικά (1) "αριστερό ρεύμα" (1) "Ελευθεροτυπία" (3) 1 χρόνος (1) 105 (1) 18ο Συνέδριο (9) 19ο Συνέδριο ΚΚΕ (1) 1ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ (3) 2010 (1) 21η Απριλίου (1) 28 Οκτωβρίου 1940 (2) 2ος χρόνος (1) 5 (1) 5 χρόνια (1) 6ο Συνέδριο ΣΥΝ (2) 8 Μάρτη (1) 902 (1) Α (1) Α. Αλαβάνος (6) Α. Βάιντα (2) Α. Κρίλοβ (1) Α.Αλαβάνος (9) Α.Σαμαράς (2) Α.Χατζησοφιά (1) Αγρότες (2) αγωνίστριες (1) Άδωνις (1) ακροδεξιά (2) Ακρόπολη (1) Αλ Σαλέχ (1) Αλ. Δημητρίου (1) αλαζονεία (2) Αλέκος Λύτρας (2) Αν.Γ... (4) Αν.Γερμανία (1) αναδημοσίευση (46) ανανεωτική Πτέρυγα (2) Ανατολική Αττική (1) Ανδρομάχη (2) ανθρώπινα δικαιώματα (2) ανθρωπιστικές επιστήμες (1) άνθρωπος (2) Άννα Αχμάτοβα (2) Αντ. Κυρίνας (1) ΑΝΤΑΡΣΥΑ (1) ΑΝΤΙ (1) Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ (1) Αντρέας Λεντάκης (1) Ανύπαρκτος σοσιαλισμός (8) Ανωνυμία (1) απεργία (4) απεργία ΠΑΣΟΚ Οικονομικά (1) απόστολος (1) Απόψεις (22) Άρης Αλεξάνδρου (3) Άρης Βελουχιώτης (4) Αριστερά (10) Αριστερή ενότητα (2) Αρχαιολογία (7) ΑΣΚΙ (1) Αστακός Αιτωλ. (1) Αστυάνακτας (19) αστυνομία (7) Αυγή (15) αυταρχισμός (2) Αυτοδιοικητικές εκλογές 2010 (14) Β.Κορέα (1) Βαν Γκογκ (1) Βασανιστές (1) Βιβλία (2) Βιβλίο Κουφοντίνα (1) Βίντεο (16) ΒΟΗΘΕΙΑ (1) Βουλή (1) Γ. Αναδρανανιστάκης (1) Γ. Καϊλατζής (1) Γ. Παπανδρέου (2) Γ. Σεφέρης (1) Γ.Βιζυηνός (1) Γ.Κοντός (2) Γ.Μπλάνας (1) Γ.Παπουτσής (1) Γ.Ρίτσος (4) Γ.Χουρμουζιάδης (1) Γ.Ψυχοπαίδης (1) ΓΑΖΑ (1) Γελοιογραφίες (24) Γερμανία (1) Γερουλάνος (1) Γεωργία (1) Γκ. Απολλιναίρ (1) Γνώμες (2) Γυναίκα (1) Δ. Γόντικας (1) Δ.Βίτσας (4) Δ.Στρατούλης (1) Δ.Χαρμς (1) ΔΕΑ (1) ΔΕΘ (4) Δεκεμβριανά (1) Δεκεμβριανά 08 (3) Δελαστίκ (1) Δελτίο τύπου (13) Δελτίο τύπου ΣΥΝ (27) Δερβενιώτης Σπ. (1) Δερμεντζόγλου (1) ΔΗΑΡΙ (1) Δηημοκρατικός συγκεντρωτισμός (1) Δημ.Παπαχρίστου (1) Δημ.Χριστόπουλος (1) ΔΗΜΑΡ (3) Δημοκρατία (1) δημοσιογράφοι (3) Δημόσιοι Υπάλληλοι (5) Δημοτικές εκλογές (1) Διαδίκτυο (2) Διαδύκτιο (1) Διακοπές (1) Διάλογος (4) Διάλογος για το Ιδρυτικό συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ (2) διαπραγματευση (1) Διαρκές Συνέδριο ΣΥΝ (6) Διάσπαση ΚΚΕ (3) διαφωνούντες (1) Διεθνή (12) Δίκτυο (1) Διόδια (4) ΔΝΤ (4) Δογματισμός (1) Δούρου (1) Δραγασάκης (1) Δρόμος της Αριστεράς (1) ΔΣΕ (5) Δυτ.Αττική (1) Δυτ.Μακεδονία (1) Ε.βενιζέλος (2) Εθνικές εκλογές 09 (20) Έθνος (1) εικαστικά (10) Εικόνες (1) εκδ.Αγρα (1) εκδηλώσεις (2) Έκκλησία (1) Εκλογές 2012 (2) Εκλογές 2015 (2) εκπαίδευση (5) εκπαιδευτικοί (1) Έκτακτο Συνέδριο (6) Ελ. Βενιζέλος (1) Ελ.Σωτηρίου (1) Ελαιώνας (1) Έλλη Παππά (1) ΕΜΣΤ (1) Εμφύλιος (2) ενικός (1) Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση (1) Εξάρχεια (8) Επέτειος Πολυτεχνείου (1) Εργαζόμενοι (22) ΕΡΤ (2) ΕΣΗΕΑ (1) ΕΣΣΔ (1) εσωκομματικά (28) έτος Ρίτσου (3) Ευρωεκλογές 09 (17) Ευρωεκλογές 2009 (6) Ευρωεκλογές 2019 (1) Ευρωπαϊκή Ένωση (21) Ζάκυνθος (1) Ζαχαριαδισμός (5) Η Αποσιώπιση της αλήθειας (5) Η διάσκεψη της Γιάλτας (1) η ζωή στους Βράχους (1) Η νέα κυβέρνηση (6) Θ.Καρτερός (1) Θέατρο (1) Θεσσαλονίκη (4) Θεωρία (1) θεωρία των δύο άκρων (3) Θρησκεία (1) ιδεοληψία (1) Ιδεολογικά (9) Ιδιωτικοί Υπάλληλοι (1) Ισραήλ (7) Ιστορία (4) Ιστορία της Αριστεράς (22) Κ. Αρβανίτης (1) Κ. Καρυωτάκης (2) Κ. Κούνεβα (4) Κ. Παπαγεωργίου (1) Κ. Σχοινά (2) Κ.Βαξεβάνης (1) Κ.Καραγιώργης (1) Κ.Καρυωτάκης (1) Κ.Παλαμάς (1) Κανέλλη (3) Καρατζαφέρης (1) Κασιδιάρης (1) καταλήψεις (1) Κατερίνα Γκουλιώνη (2) Κατσαρός Μιχάλης (1) ΚΑΤΥΝ (2) ΚΕΑ (1) Κέρκυρα (1) Κίνα (1) Κινήματα (14) Κινηματογράφος (1) ΚΚΕ (65) Κοινωνία της πληροφορίας (1) ΚΟΜΕΠ (1) κουκουλοφόροι (1) Κούλογλου Στ. (3) κουλτουροφιλισταίοι (2) Κουράκης (1) Κουτί της Πανδώρας (1) Κουτσούμπας (1) Κυβέρνηση (3) Κυβέρνηση Ατιστεράς (1) Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (2) Κύπρος (2) Κωτούλας (1) ΛΑΟΣ (5) Λάρισα (1) Λόπεζ (1) Λουδοβίκος των Ανωγείων (1) Μ. Γλέζος (4) Μ. Μπρεχτ (1) Μ. Χατζηδάκης (1) Μ.Θεοδωράκης (1) Μ.Κανελλοπούλου (1) Μάρξ (1) Μάχη Φλώρινας (1) Μετανάστες (11) Μετεκλογικά (3) Μήνες (3) Μιχ. Γκανάς (1) ΜΜΕ (7) Μνημόνιο (2) Μομφή (1) Μοράλες (1) Μούνκ (1) Μουσεία (1) Μουσική (2) Μπέικον Φρ. (1) Μπελογιάννης (2) Μυρτιώτισσα (1) Ν. Βούτσης (1) Ν. Ζαχαριάδης (1) Ν. Κακλαμάνης (1) Ν. Μπάϊκας (1) Ν. Μπουχάριν (1) Ν. Πλουμπίδης (2) Ν. Σαραντάκος (1) Ν. Τεμπονέρας (2) Ν. Χουντής (2) Ν.Μαραντζίδης (1) ν.Οσεττία (1) Ν.Στουπής (1) Ναζισμός (1) Ναύπλιο (2) ΝΔ (4) ΝΕ Ζακύνθου (1) Νέα Δημοκρατία (26) νέο νομοσχέδιο (1) Νεολαία (2) Νεολαία ΣΥΝ (1) Νεοφιλελευθερισμός (1) Νίκος Γραικός (1) Νιτσιάκος (1) Νομοθεσία (1) ο κ. Κόυνερ (3) Ο Φλωρίνης Πιπεργιάς (1) Ο.Λάσκος (1) Οδ. Ελύτης (3) Οικολογικά (15) Οικολόγοι (2) Οικονομικά (9) Οικονομική κρίση (2) Οκτώβριος (1) ΟΛΜΕ (2) Ολυμπιακοί Αγώνες (1) Ολυμπιακός (1) Ομάδα Ρόζα (1) Ομιλίες (2) Ονόρε Ντωμιέ (1) οργανωτικά (1) ΟΣΕ (1) Π. Τζαβέλλας (1) Π.Κόκκαλης (1) Πάγκαλος (1) Παιδεία (5) Παλαιστίνη (8) Πανελλαδικό σώμα ΣΥΡΙΖΑ Ιούλιος 2009 (1) Παπαγιαννάκης Μιχάλης (1) Παπαρήγα (1) Παπουτσάκης Χρ. (1) ΠΑΣΟΚ (46) Πεκίνο (1) πέλαγος (1) Περιοδικά (1) περιοδικό Θέσεις (1) Περιφερειακές συσκέψεις (1) Πλάκα (1) Ποίηση (25) πόλεις (8) Πολιτικά-Επίκαιρα (91) Πολιτισμικές σελίδες (31) Πολιτισμός (13) Πόρος (1) Πρέβεζα (1) Προβοκάτσιες (1) Πρόγραμμα (3) Προγραμματικές δηλώσεις (2) προπαγάνδα (4) Προσεχώς (1) προσυνεδριακός διάλογος (2) Προτάσεις (4) Πρωτοβουλία για τα δικαιώματα των Κρατουμένων (1) Πρωτομαγιά (1) Πυρκαγιές 09 (3) Ρατσισμός (7) Ριζοσπάστης (8) Ρωμιοσύνη (1) Ρωσία (2) Σαλάτα εποχής (1) Σαμαράς (1) Σάτυρα (10) Σοβιετικές αφίσσες (4) Σόιμπλε (1) Σπ.Δερμεντζόγλου (1) Στάθης (14) Σταλινισμός (32) Στερεά Ελλάδα (1) Στρατούλης (1) Σύλλογος διορισμένων με ΑΣΕΠ (1) Συμβασιούχοι (7) συμπεράσματα (1) Συμφωνία των Πρεσπών (1) ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ (74) συνέντευξη (5) Συνεργσίες (1) Σύνοδος ΚΠΕ ΣΥΝ (2) Σύντροφοι και συνεργάτες (1) ΣΥΡΙΖΑ (128) Σύριζα Βύρωνα (3) ΣΥΡΙΖΑ.Προτάσεις (10) ΣΥΡΙΖΑ/ Ε.Κ.Μ (12) Σχέδιο B (1) Σώτη Τριανταφύλλου (2) Τ. Λειβαδίτης (1) Το Βήμα (1) Τοπ. Αυτοδιοίκηση (4) Τραμπουκισμοί (13) Τράπεζες (1) Τρίπολη (1) Τρόικα (1) τρομοκρατία (1) Τρότσκι (1) Τσάβες (1) Τσακαλώτος Ε. (2) Τσίπρας (37) Υγεία (1) Υπ.Πολιτισμού (10) Υπ.Τουριστικής Ανάπτυξης (1) Φαράκος Γρ. (1) Φασισμός (4) Φασίστες (7) Φεμινιστικά (3) Φίλοι (1) Φοιτητικές εκλογές 2009 (1) Φονταμενταλισμός (1) Φόρουμ Πρέβεζας (3) Φυλακές (2) Χ.Μιρό (1) Χίος (1) Χριστούγεννα 2009 (1) χρόνια πολλά (4) Χρυσή Αυγή (4) Χρυσοχοίδης (2) Bloggers (7) blogme.gr (1) Burnikov (1) Charlie Hebdo (1) David Brody (1) Free Gaza (1) K.Petrov-Votkin (1) Left.gr (3) Max Ernst (1) Modrian (1) N.Μπελογιάννης (1) Pascal Schmid (1) Plan B (1) Protagon gr (2) Reednotebook (1) troll (1) Tvxs (3) www.keli.gr (1)

E..εφημερίδεεες!