Σάββατο, 30 Ιανουαρίου 2010

Ομιλία του Προέδρου του ΣΥΝ, Αλέξη Τσίπρα,

στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Θα ξεκινήσω με κάποιες αναφορές στην πολιτική κατάσταση, η οποία φαίνεται να ξεπερνά κάθε πρόβλεψη. Οι πολίτες της χώρας, οι εργαζόμενοι, οι νέοι άνθρωποι που προβληματίζονται για το μέλλον τους, βλέπουν την ελληνική οικονομία να σέρνεται ολοκληρωτικά πίσω από το άρμα των περίφημων «διεθνών αγορών» - όπως κατ’ ευφημισμόν ονομάζονται τα όρνεα της παγκόσμιας κερδοσκοπίας. Τα συσσωρευμένα αδιέξοδα της ελληνικής οικονομίας, αδιέξοδα τα οποία συσσώρευσαν δεκαετίες διακυβέρνησης από τα δύο μεγάλα κόμματα, είναι σήμερα το όχημα για έναν πρωτοφανή εκβιασμό. Η Ελλάδα καλείται σήμερα να ξηλώσει κάθε απομεινάρι των στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων, του δημόσιου πλούτου της, του ασφαλιστικού της συστήματος και του κοινωνικού κράτους, προκειμένου να εξασφαλίσει δανεισμό. Και ο δανεισμός αυτός γίνεται με ανοιχτά τοκογλυφικούς όρους.

Η πολιτική της κυβέρνησης είναι απογοητευτική. Και ακόμα περισσότερο απογοητευτική είναι για τους πολίτες που ψήφισαν το κυβερνητικό κόμμα, ελπίζοντας ότι η ήττα της Νέας Δημοκρατίας θα οδηγήσει σε μια αλλαγή πολιτικής. Τέτοια αλλαγή δεν υπήρξε. Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι μια ολομέτωπη επίθεση στο επίπεδο ζωής, τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των εργαζομένων. Και επειδή αυτή η επίθεση έχει ήδη αρχίσει να δημιουργεί απόγνωση και οργή στη κοινωνία, προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα «εθνικής συνεννόησης», ενθαρρύνοντας τη συναίνεση της Ν.Δ. στην κυβερνητική πολιτική. Και ο εκλογικός νόμος που προωθείται από την κυβέρνηση, προσπαθεί να «δέσει» την ανεμπόδιστη δικομματική εναλλαγή, να προστατεύσει εκλογικά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αδιαφορώντας για τη δημοκρατία, την ισονομία, την αναλογικότητα κ.λ.π.

Είδαμε με θλίψη, προχθές, τον πρωθυπουργό της Ελλάδας στο Νταβός να προσπαθεί να κατευνάσει τους κερδοσκόπους. Έκανε έναν απολογισμό που θα εξόργιζε τους πολίτες αν γινόταν στον ελληνικό δημόσιο χώρο. Είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει διακόψει χιλιάδες συμβάσεις υπαλλήλων στον δημόσιο τομέα και κάνει περικοπές μισθών. Μίλησε για επώδυνα μέτρα, γνωρίζοντας ότι αυτή η λέξη, «επώδυνα» ακούγεται πολύ ευχάριστα στα αυτιά των κουστουμαρισμένων εκπροσώπων της παγκόσμιας κερδοσκοπίας. Υποσχέθηκε ότι πολύ γρήγορα θα ξηλώσει το ασφαλιστικό σύστημα, κάτι που απέφευγε συστηματικά να λέει προεκλογικά. Και για τους αγρότες, που έχοντας περάσει το όριο απελπισίας ξεροσταλιάζουν στα μπλόκα, σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν, δήλωσε ότι δεν θα σπαταληθεί ούτε ένα ευρώ. Δεν θα μπορούσε να τα πει καλύτερα σε ένα ακροατήριο όπως αυτό του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός. Αν όμως, είχε πει τα ίδια πράγματα εδώ, απευθυνόμενος στους πολίτες της χώρας, θα είχαν ξεσηκωθεί και οι πέτρες. Γι αυτό και η περίληψη της ομιλίας του διανεμήθηκε και παρουσιάστηκε στα ΜΜΕ, προσεκτικά στρογγυλεμένη.

Πέρα όμως από την ενόχληση που προκαλεί αυτή η στάση απέναντι στις διεθνείς αγορές, η στάση κατευνασμού, για να την πούμε όσο πιο ευγενικά μπορούμε, έχει και ένα σημαντικό πρόβλημα. Δεν πρόκειται να αποδώσει. Οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου δεν την εκλαμβάνουν ως κίνηση καλής θέλησης. Την εκλαμβάνουν ως αδυναμία. Και όσο περισσότερο ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Παπακωνσταντίνου τους διαβεβαιώνουν για την νομιμοφροσύνη τους, τόσο περισσότερα ζητάνε. Όσο περισσότερο κρέας πετάς στους καρχαρίες, τόσο περισσότεροι μαζεύονται. Αυτό δεν έχει όριο, είναι ένας κατήφορος χωρίς τέλος. Και αν δεν υπάρξει αντίσταση από την πλευρά της κοινωνίας, δεν πρόκειται να σταματήσει πουθενά. Δεν πρόκειται οι τραπεζίτες να σε δανείσουν φτηνότερα αν διαρκώς τους ξεσκονίζεις.

Η κυβέρνηση, βέβαια, φροντίζει προσεκτικά την δημόσια εικόνα της. Έχει αναλάβει τον ρόλο του καλού χωροφύλακα, την ώρα που οι αγορές και η Κομισιόν παίζουν τον κακό. Και έτσι αποφεύγει το πολιτικό κόστος για την πολιτική που ακολουθεί. Και για την απροσχημάτιστη υπαναχώρηση από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Σηκώνει τα χέρια, δηλώνει αμέτοχη σε αυτή την λεηλασία, επιχειρεί να δημιουργήσει στους πολίτες την εντύπωση ότι προσπαθεί να θέσει την κατάσταση υπό έλεγχο. Και έτσι να στρέψει το αίσθημα αδικίας και απόγνωσης που εξαπλώνεται μέσα στην κοινωνία, προς μακρινές κατευθύνσεις.

Λέει λοιπόν η κυβέρνηση: καταλαβαίνουμε ότι βρίσκεστε σε δύσκολη θέση. Και ότι η αγωνία για το μέλλον δεν σας αφήνει να κοιμηθείτε. Καταλαβαίνουμε ότι χάνετε τις δουλειές σας, ακόμα και τις δουλειές τις πλάκας με τις οποίες προσπαθούσατε να ζήσετε. Και ότι ακόμα περισσότεροι ζείτε με την ανησυχία μήπως τις χάσετε μέσα στο επόμενο διάστημα. Αλλά ο κακός δεν είμαι εγώ. Να, ο κακός είναι οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης. Στρέψτε σε αυτούς τον θυμό σας όσο θέλετε. Ούτως η άλλως, δεν δίνουν δεκάρα για την άποψή σας. Και την ίδια στιγμή, εμείς θα παίρνουμε τα απαιτούμενα μέτρα. Θα σπρώξουμε ολόκληρη την κοινωνία μέσα στην οικονομική κρίση, την ανεργία, τη φτώχεια, την ανασφάλεια.

Όμως εμείς δεν ξεχνάμε. Ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συνοικοδόμησαν με τους εταίρους τους, σοσιαλιστές και συντηρητικούς, ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο που αφήνει τα δημόσια οικονομικά στο έλεος των διεφθαρμένων οίκων αξιολόγησης και των ακόμα πιο διεφθαρμένων επενδυτικών τραπεζών. Ένα πλαίσιο το οποίο δεν επιδιώκει να καθυποτάξει χώρες ή να τιμωρήσει χώρες. Επιδιώκει να καθυποτάξει τους εργαζόμενους σε κάθε χώρα. Τιμωρεί εργαζόμενους και συνταξιούχους, τιμωρεί την εργατική τάξη και τους λαούς ολόκληρης της ευρώπης.

Εμείς, βέβαια, υποδείξαμε έγκαιρα εναλλακτικούς δρόμους για να βγούμε από το σημερινό αδιέξοδο. Περιγράψαμε λύσεις με όρους αριστερού ευρωπαϊσμού, δηλαδή μιας εναλλακτικής αντίληψης για την Ευρώπη των λαών και όχι των χρηματαγορών. Μια αντίληψη που διαπνέει τα κόμματα που συμμετέχουν σήμερα στο Κ.Ε.Α., το μεγαλύτερο πόλο των δυνάμεων της Αριστεράς στην Ευρώπη. Ο αριστερός ευρωπαϊσμός για εμάς δεν είναι μια γενικόλογη αναφορά στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Αντιθέτως συνιστά μια επιθετική πρόταση για την οικοδόμηση μιας άλλης Ευρώπης των εργαζομένων και των λαών της. Για τη διεκδίκηση μιας άλλης αρχιτεκτονικής για την οικοδόμηση της Ε.Ε. Πέρα από νεοφιλελεύθερες πολιτικές και συνθήκες που έχουν επιβάλλει οι συντηρητικές και σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις στην πορεία οικοδόμησης της Ε.Ε. Ζητήσαμε, λοιπόν, από την κυβέρνηση να διεκδικήσει τον απ’ ευθείας δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αν αυτό ήταν δυνατό ο κρατικός κορβανάς θα γλίτωνε κόστος 4 με 5 δις από τους τόκους. Μιλήσαμε για ουσιαστική πίεση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να εκδοθεί ευρωομόλογο.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, που φαίνεται είναι λιγότερο προσαρμοστικός από τον κ. Παπανδρέου απέναντι στις διεθνείς αγορές, υποστήριξε δημόσια την θέση αυτή. Ο κ. Παπανδρέου αρνείται να την εκφωνήσει, πόσο μάλλον να προχωρήσει σε συντονισμένες κινήσεις με άλλες χώρες της Ευρωζώνης που βρίσκονται σε ανάλογη κατάσταση, προς μια τέτοια κατεύθυνση. Φαίνεται ότι την αποφασιστικότητά του να ματώσει στην διαπραγμάτευση, όπως ο ίδιος έλεγε, για την υπεράσπιση των συμφερόντων της χώρας, την εξάντλησε σε προεκλογικά ρητορικά σχήματα.

Είπαμε επίσης ότι μια λύση δανεισμού που παρακάμπτει τους κερδοσκόπους των διεθνών αγορών, είναι η έκδοση έντοκου γραμμάτιου του ελληνικού δημοσίου για εσωτερικό δανεισμό, του λεγόμενου, δηλαδή, λαϊκού ομόλογου. Που θα διατεθεί έξω από το τραπεζικό κύκλωμα και από τους όρους που διαμορφώνονται εκεί. Η κυβέρνηση αρνείται να το συζητήσει. Αποφεύγει να τοποθετηθεί, υπεκφεύγει, λέει «θα το εξετάσουμε» και ξεμπερδεύει. Γιατί δεν το εξετάζετε λοιπόν; Η απάντηση είναι προφανής και να μην το κρύβουμε. Για να μην δυσαρεστηθούν οι τράπεζες, οι οποίες ευνοούνται εξαιρετικά από την σημερινή κατάσταση. Αν όμως το βασικό μέλημα της κυβέρνησης είναι πως θα έχει ευχαριστημένες τις τράπεζες και όχι πως θα ανακουφίσει την κοινωνία από αυτές τις αφόρητες πιέσεις, πρέπει να βγει και να το πει ευθέως.

Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής άλλωστε εγκατέλειψαν την δέσμευσή τους για δημόσια παρέμβαση στο τραπεζικό σύστημα. Μια παρέμβαση που θα μπορούσε να σπάσει το τραπεζικό καρτέλ, το ισχυρότερο καρτέλ της χώρας, το οποίο αφού ενισχύθηκε με 28 δις για να γλυτώσει την κρίση, στραγγαλίζει σήμερα οικονομικά την κοινωνία και κερδοσκοπεί με την κρίση. Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να ακουμπήσει αυτά τα συμφέροντα, είναι προφανές. Χάιδεψε προεκλογικά τα αυτιά των ψηφοφόρων, για να τους πείσει ότι έχει εναλλακτικό σχέδιο για την οικονομία. Και σήμερα ξεσκονίζει τους τραπεζίτες για να παραστήσει το καλό παιδί των αγορών.

Το κυρίαρχο ερώτημα, λοιπόν, είναι : Υπάρχει διέξοδος;

Η απάντηση είναι ναι. Είναι ο δρόμος των μαζικών κοινωνικών αντιστάσεων. Είναι αυτό που φοβούνται σήμερα περισσότερο από οτιδήποτε οι υψηλοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου, στην Ευρώπη και μέσα στη χώρα. Σήμερα η Ελλάδα είναι το πειραματόζωο του ευρωπαϊκού καπιταλισμού μετά την Παγκόσμια Οικονομική Κρίση. Της κόβουν σιγά σιγά το οξυγόνο για να δουν πόσο μπορεί να αντέξει. Ώστε αύριο που θα έρθει η σειρά της Ισπανίας και μεθαύριο της Πορτογαλίας και ούτω κάθε εξής, να γνωρίζουν μέχρι που μπορούν να φτάσουν.

Αν, όμως, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι φτωχοί, ενώσουν την φωνή και τις δυνάμεις τους, αν οργανώσουν την αντίσταση απέναντι σε αυτά τα σχέδια, το ξήλωμα του ασφαλιστικού συστήματος, η γενίκευση της εργασιακής ανασφάλειας, η διάλυση του κοινωνικού κράτους δεν θα φαίνονται πια τόσο αυτονόητα πολιτικά εργαλεία στους διαμορφωτές κοινής γνώμης. Τα σχέδια του κεφαλαίου και των αγορών σταματάνε μονάχα στον δρόμο. Μπορούμε να τους σταματήσουμε και το ξέρουν. Ένα ενωμένο, ισχυρό κίνημα κοινωνικής αντίστασης μπορεί να αλλάξει τους συσχετισμούς. Μπορεί να επιβάλλει μια άλλη πολιτική. Που θα αναζητά την έξοδο από τη κρίση μέσα από τους δρόμους της ανάπτυξης και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Που θα ανοίγει τον δρόμο για τους κοινωνικούς αγώνες σε ολόκληρη την Ευρώπη, ώστε να ανατραπεί ο χρεοκοπημένος πια νεοφιλελευθερισμός.

Γιατί – οφείλουμε αυτό να το πούμε – η οπτική των κοινωνικών αντιστάσεων δεν μπορεί να είναι μια οπτική εθνικής περιχαράκωσης. Είναι μια οπτική που βλέπει την αλλαγή των συσχετισμών, μόνο μέσα από την κοινή και συντονισμένη δράση των εργαζομένων και των κινημάτων σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Είναι προφανές ότι η συγκυρία σήμερα, χρειάζεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά μια αξιόμαχη και δυνατή αριστερά. Μια αριστερά που θα ηγεμονεύσει στους δρόμους, στην βουλή και στις ιδέες. Που θα οργανώνει αγώνες και κοινωνικές αντιστάσεις, που θα δείχνει έναν εναλλακτικό δρόμο, θα εμπνέει και θα ανοίγει δρόμους, θα δίνει ελπίδα και δεν θα τρώγεται διαρκώς με τον εαυτό της, δεν θα τρώει διαρκώς τις σάρκες της.

Ίσως ακούγεται πια μονότονο και κοινότυπο αλλά η εικόνα που δίνουμε το τελευταίο διάστημα απέχει πολύ από τις ανάγκες της συγκυρίας, απέχει πολύ από τις απαιτήσεις των μελών μας και από τη διάθεση του κόσμου που μας στηρίζει και μας παρακολουθεί. Είναι γεγονός ότι το προηγούμενο καλοκαίρι περάσαμε μια βαθιά κρίση. Κρίση ηθική και αξιακή. Κρίση που κλόνισε την εμπιστοσύνη του κόσμου μας στο πολιτικό μας σχέδιο.

Παρ’ όλα αυτά, καταφέραμε και δείξαμε ψυχραιμία και αποφασιστικότητα να στηρίξουμε τις συλλογικές μας αποφάσεις και τις κεντρικές μας επιλογές. Επιλογές που θέσαμε και στη κρίση των πολιτών και παρά τις δυσκολίες είχαμε ένα εξαιρετικό εκλογικό αποτέλεσμα. Δεν προλάβαμε όμως να πάρουμε ανάσα, να οργανώσουμε τη δουλειά μας στις νέες συνθήκες και όσοι προεκλογικά είχαν ετοιμαστεί να μας ψάλουν, σα να μη κατάλαβαν το μήνυμα της κοινωνίας, απλά ανέστειλαν για λίγες ημέρες τους σχεδιασμούς τους. Η αλήθεια είναι ότι περάσαμε είκοσι μέρες μετεκλογικής ηρεμίας. Είκοσι όμως, μη το παρακάνουμε κιόλας και συνηθίσουμε στην ηρεμία.

Σήμερα τρεις μήνες μετά τις εκλογές και έχουμε αρχίσει σιγά σιγά να ξαναβρίσκουμε το γνώριμο κακό εαυτό μας. Τι κι αν η πραγματικότητα άλλα έδειξε. Αν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί με τους προσωπικούς μας σχεδιασμούς, τόσο το χειρότερο για τη πραγματικότητα. Και εδώ έχουμε πολλούς σχεδιασμούς. Διαφορετικούς αλλά εξίσου φυγόκεντρους από τη συλλογική μας πορεία, που βρίσκουν έδαφος σε ένα κλίμα διαρκούς αμφισβήτησης της ενότητας και της προοπτικής του χώρου μας. Και για να είμαστε ειλικρινείς, βρίσκουν έδαφος εξαιτίας των δικών μας χρόνιων και δομικών αδυναμιών. Αδυναμιών που όσο αρνούμαστε να τις προσεγγίσουμε νηφάλια και να βρούμε λύσεις τόσο θα ανακυκλώνουν ένα κλίμα αστάθειας και αβεβαιότητας για το πολιτικό μας σχέδιο, για την ενότητα και τη προοπτική τόσο του ΣΥΝ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ. Και είναι άδικο να δίνουμε αυτή την εικόνα στον κόσμο της αριστεράς.

Έχουμε κουράσει πια τον κόσμο της αριστεράς. Αυτόν τον κόσμο που σε κάθε κρίσιμη στιγμή, όπως στις τελευταίες εκλογές, μπαίνει στο προσκήνιο δυναμικά για να σηκώσει την υπόθεση στις δικές του πλάτες. Αυτός ο κόσμος δε μας χρωστάει τίποτα να του ανταποδίδουμε διαρκώς μια εικόνα άγονων συγκρούσεων και αντιπαραθέσεων. Σε αυτό τον κόσμο χρωστάμε. Απέναντι στον κόσμο αυτό, έχουμε την υποχρέωση να δούμε σοβαρά τα προβλήματα μας και να κάνουμε αποφασιστικά βήματα για να τα ξεπεράσουμε.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Ας δούμε με ρεαλισμό και ευθύνη τα προβλήματα και τις αδυναμίες μας, χωρίς όμως αυτό να μας οδηγήσει και στο άλλο άκρο: να υιοθετούμε μια άδικη και μηδενιστική αποτίμηση της μέχρι τώρα πορείας μας. Αυτό το κόμμα, με τις αδυναμίες, τις αντιφάσεις και τα πισωγυρίσματά του έχει προσφέρει πολλά και έχει να προσφέρει ακόμα περισσότερα. Και τα στελέχη του, τα οποία τελευταία δέχονται κριτική η οποία πολλές φορές στερείται πολιτικής βάσης, έχουν καταθέσει στη κοινή μας προσπάθεια χρόνια από τη ζωή τους. Και έχουν καταφέρει να κρατήσουν αυτό το κόμμα όρθιο σε πολύ πιο δύσκολες στιγμές. Τον καιρό που πολλοί στρέφανε ευήκοα ώτα στις εκσυγχρονιστικές σειρήνες. Και ας μην υποτιμάμε τη συμβολή τους σε μια δημιουργική πορεία υπό αντίξοες συνθήκες που ανέδειξε πολιτικές για την ανάπτυξη διεθνών κινημάτων, κινημάτων νεολαίας, κινημάτων πόλης. Κινήματα δυναμικά, αποτελεσματικά, πρωτότυπα. Αυτό το κόμμα συνέβαλε τα μέγιστα στην ενότητα δράσης της αριστεράς στη δημιουργία του ΣΥΡΙΖΑ.

Ας μην μηδενίζουμε, λοιπόν, όσα σημαντικά καταφέραμε, ούτε και όλη την πορεία από το 5ο Συνέδριο μέχρι σήμερα. Έχουν γίνει συγκεκριμένα και σοβαρά βήματα. Έχουμε επεξεργαστεί ένα πρόγραμμα που εγκρίθηκε από μια μεγάλη πλειοψηφία στο τελευταίο προγραμματικό συνέδριο, μια ψηφοφορία που υπερέβη σημαντικά τις παραδοσιακές διαχωριστικές μεταξύ των τάσεων. Ένα πρόγραμμα που αγκαλιάστηκε ευρύτερα τόσο από τα μέλη του κόμματος όσο όμως και από τη κοινωνία, που ανταποκρίθηκε θετικά, όποτε έγινε κατορθωτό να της το παρουσιάσουμε με τρόπο κατανοητό και συγκροτημένο. Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό εργαλείο στη δουλειά μας. Μας βοήθησε σημαντικά στο να γίνει πιο αξιόπιστη κα πιο δυναμική η πολιτική μας παρέμβαση. Και μπορεί να αξιοποιηθεί ακόμα περισσότερο σε μια πορεία αμφισβήτησης της ηγεμονίας του νεοφιλελευθερισμού. Μπορεί να μας βοηθήσει να εμπνεύσουμε πλατιές κοινωνικές δυνάμεις. Και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη ενός μαζικού μαχητικού κινήματος, γύρω από συγκεκριμένα ώριμα αιτήματα. Γιατί το πρόγραμμα της αριστεράς, δεν είναι άθροισμα ιδεών που κατατίθεται στον διάλογο μεταξύ πολιτικών δυνάμεων. Πρώτα από όλα απευθύνεται στην κοινωνία και την δική της στήριξη ζητάει.

Βασικό προαπαιτούμενο, λοιπόν, για να προχωρήσει, είναι να αποκτήσει στήριξη από όσο το δυνατόν ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις. Δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε όμως ότι οι βρισκόμαστε σε ένα πολιτικό και κοινωνικό τοπίο που έχει αλλάξει ριζικά τα δύο τελευταία χρόνια. Η κυβερνητική εναλλαγή από μόνη της είναι μια σημαντική αλλαγή. Πόσο μάλλον η βαθιά καπιταλιστική κρίση που χτυπάει πια την ελληνική οικονομία και επιδρά καταλυτικά στις κοινωνικές σχέσεις αλλά και στο πεδίο διαμόρφωσης πολιτικής. Μια κρίση που παρότι την προβλέψαμε πρώτοι, έχει δημιουργήσει σημαντικές δυσκολίες και νέες συνθήκες στη πολιτική μας παρέμβαση.

Και επειδή πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και σοβαροί στην εξέταση των αδυναμιών μας, καλό είναι να παραδεχθούμε ότι η παρέμβασή μας στους κοινωνικούς χώρους δεν είναι αυτή που θα έπρεπε. Και ειδικά στους χώρους της επισφαλούς εργασίας, εκεί που οι νέοι άνθρωποι αγωνίζονται να επιβιώσουν με 500 και 600 ευρώ και χωρίς δικαιώματα, εκεί που οι απολύσεις είναι ένα καθημερινό φαινόμενο. Η σύνδεσή μας με τα στρώματα που θέλουμε να εκπροσωπούμε καθυστερεί σημαντικά. Και η εμβέλεια των αριστερών προτάσεων και ιδεών, μέσα σε συνθήκες σοβαρής κρίσης του συστήματος, παραμένει περιορισμένη. Υπάρχουν σοβαρές αιτίες γι αυτό. Και νομίζω ότι πολύ σωστά τα μέλη του κόμματος, που συμμετείχαν μαζικά στις συσκέψεις του προηγούμενου διαστήματος, μας το επισημαίνουν.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Στο πλαίσιο μιας ειλικρινούς αποτίμησης της πορείας μας, οφείλουμε να παραδεχθούμε πως στα δυο χρόνια από το 5ο Συνέδριο, κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και σε σχέση με το συμμαχικό μας σχήμα, τον ΣΥΡΙΖΑ.Ο ΣΥΡΙΖΑ, αποτέλεσε την στρατηγική μας επιλογή. Μια επιλογή συνειδητή, με στόχο την ευρύτερη δυνατή συσπείρωση των δυνάμεων της αριστεράς και της οικολογίας. Με απολύτως δική μας ευθύνη, όμως, πολλές φορές μετατράπηκε από πεδίο σύγκλισης και συμπόρευσης ευρύτερων δυνάμεων σε πεδίο αντιπαραθέσεων και ανταγωνισμού. Βεβαίως στην πορεία του χρόνου ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποκτήσει βαθιές ρίζες, δεν είναι πια ένα σχήμα εκλογικής καταγραφής. Και στη συνείδηση του κόσμου, ιδίως στη περιφέρεια, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία σχέση με τις άγονες αντιπαραθέσεις και τους ανταγωνισμούς των συνιστωσών που συναντά κανείς σε κεντρικό επίπεδο. Υπό μια έννοια, δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πια ένα σχήμα που ξεπερνάει όλους όσους το συναπαρτίζουν. Έχει όμως και πολλά προβλήματα.

Υποχρέωσή μας είναι να δούμε τις αδυναμίες και τα προβλήματα αυτά, να αναζητήσουμε λύσεις και να προχωρήσουμε ακόμα πιο μπροστά. Όχι να πάμε προς τα πίσω. Οι σοβαρές τριβές στο εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ, μας πήγαν πίσω από την κεντρική στρατηγική αντίληψη του εγχειρήματος, την ενότητα. Και βέβαια αφήσαμε χώρο και για επιθέσεις εναντίον μας, χωρίς να δώσουμε αποτελεσματικά την μάχη της ιδεολογικής και πολιτικής ηγεμονίας.

Τέλος, υπάρχει πάντα η αίσθηση ότι η σημερινή κατάσταση αφήνει πάρα πολύ χώρο για προσωπικές επιδιώξεις και πρακτικές που δεν έχουν σχέση με τις αξίες της αριστεράς που εδράζονται στην ανιδιοτελή στράτευση, γεγονός που θλίβει και απογοητεύει βαθύτατα τον κόσμο της αριστεράς.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Όλα τα παραπάνω σχετίζονται σοβαρά με δομικές αδυναμίες στον τρόπο συγκρότησης και δουλειάς που έχουμε υιοθετήσει.

Υπάρχει αδυναμία πολιτικής σύνθεσης στα όργανα.

Υπάρχει αδυναμία να ξεκαθαρίζουμε τις επιλογές μας και τις επιδιώξεις μας.

Υπάρχουν φαινόμενα γραφειοκρατικής λειτουργίας.

Υπάρχει πρόβλημα αποτελεσματικότητας που αφυδατώνει την πολιτική μας δράση και την στερεί από την αναγκαία δυναμική.

Υπάρχει δυσκολία να ορίσουμε και να εκφράσουμε με ολοκληρωμένο τρόπο την πολιτική μας ταυτότητα και να προχωρήσουμε πιο σοβαρά τις πολιτικές και ιδεολογικές μας επεξεργασίες.

Με όλα αυτά ανοιχτά, είναι δύσκολο να εμπνεύσουμε τον κόσμο και ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους.

Αυτή είναι η πηγή των προβλημάτων τα οποία αντιμετωπίσαμε στο προηγούμενο διάστημα. Και το να τα βάζουμε συνεχώς κάτω από το χαλί, όπως κάναμε πολλές φορές μέχρι σήμερα, δεν βοηθάει πλέον. Οφείλουμε όλα αυτά να τα δούμε κατάματα, να τα κουβεντιάσουμε, να τα αντιμετωπίσουμε και να προχωρήσουμε. Μαγικές λύσεις εγώ δεν γνωρίζω, σίγουρα όμως δεν είναι λύση να μην αναγνωρίζουμε το πρόβλημα. Σίγουρα δεν είναι λύση να κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε. Σίγουρα δεν είναι λύση να μην αφουγκραζόμαστε το γόνιμο προβληματισμό που επικρατεί στις πολιτικές μας κινήσεις, στη βάση του κόμματος. Και οι Περιφερειακές συσκέψεις ήταν μια ιδιαίτερα χρήσιμη διαδικασία γιατί αποτύπωσε εύγλωττα την πραγματική εικόνα των προσδοκιών και των απαιτήσεων του κόσμου μας, από την ηγεσία του κόμματος. Μια εικόνα που πολλές φορές δεν είναι εύκολο να καταγραφεί στις συνεδριάσεις των εκτελεστικών οργάνων.

Για όσους, λοιπόν, παρακολουθήσαμε αυτές τις συσκέψεις, το μήνυμα είναι απολύτως ευκρινές. Η κοινή απαίτηση των μελών μας, ανεξαρτήτως σε ποιο ρεύμα ιδεών εντάσσονται, είναι να σταματήσουμε να δίνουμε εικόνα Βαβυλωνίας και να προχωρήσουμε μπροστά. Και ο καλύτερος, ο πιο δημοκρατικός τρόπος για να το πετύχουμε, είναι να προχωρήσουμε με βάση τα όσα προβλέπει το καταστατικό μας σε συνέδριο. Σε ένα συνέδριο σύνθεσης ανάκαμψης, αναγέννησης της συλλογικής μας λειτουργίας. Σε ένα συνέδριο προωθητικής επανεκκίνησης του Συνασπισμού.

Ας αφήσουμε λοιπόν πίσω μας μια ανούσια πια συζήτηση επί της χρησιμότητας της διαδικασίας και ας προχωρήσουμε στην ουσία.

Ας βοηθήσουμε όλοι ώστε να ξεκολλήσουμε από τη παραλυσία και την εσωστρέφεια.

Ας βοηθήσουμε όλοι με αίσθηση ηγετικής ευθύνης, ώστε να ξαναβρούμε το νήμα της δημιουργικής σύνθεσης, της ενότητας μέσα από τη διαφορετικότητα, του σεβασμού στη δημοκρατία και στη βούληση των μελών.

Ας ξαναπιάσουμε το νήμα των πιο δημιουργικών στιγμών της ιστορίας του κόμματός μας που ήταν η δημιουργική αντιπαράθεση των ιδεών και όχι των μηχανισμών και ας τολμήσουμε όλοι μαζί να αλλάξουμε μοντέλο λειτουργίας, κάνοντας μια νέα αρχή για τον ΣΥΝ, δίνοντας μια νέα ώθηση στο ΣΥΡΙΖΑ.

Για να ξαναβρεθούμε στο πλάι των πραγματικών αγωνιών της κοινωνίας, για να ξαναδώσουμε έμπνευση στο κόσμο της αριστεράς, για να ξαναγίνουμε η ελπίδα μιας διαφορετικής προοπτικής για τον τόπο.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Θέλω σε αυτό το σημείο να ξεκαθαρίσω ορισμένα πράγματα.

Πρώτον : Το θέμα της εξωστρέφειας

Κάποιοι σύντροφοι ζητούν να μην πάμε σε συνέδριο, γιατί σήμερα είναι ανάγκη να επιδείξουμε την μεγαλύτερη δυνατή εξωστρέφεια. Η άποψή τους είναι σεβαστή. Θα τη καταθέσουν άλλωστε και στην Κεντρική Επιτροπή. Αυτό που εγώ πιστεύω είναι ότι η μεγαλύτερη δυνατή εξωστρέφεια μπορεί να διασφαλιστεί μόνο μέσα από μια σοβαρή ενασχόληση με τα προβλήματα που μας ταλανίζουν για να βρούμε λύσεις. Συλλογικά και συντεταγμένα. Λύσεις που θα μας δώσουν τους όρους για πιο σοβαρή πολιτική δουλειά και περισσότερη αποτελεσματικότητα. Που θα βγάλει τα βαρίδια από τις καρδιές του κόσμου της αριστεράς. Και που θα μας λύσει τα χέρια ανοίγοντας τον δρόμο για μια πιο ουσιαστική και αποτελεσματική δράση μέσα στους κοινωνικούς χώρους.

Δεύτερον : Το θέμα της πολιτικής συνεννόησης.

Κάποιοι σύντροφοι που διαφωνούν με την ανάγκη διεξαγωγής έκτακτου συνεδρίου, μίλησαν για την ανάγκη να υπάρξει μέσα στο κόμμα μια νέα πολιτική συνεννόηση. Το τι θα γίνει με το θέμα του Συνεδρίου θα το αποφασίσει η Κεντρική Επιτροπή, λαμβάνοντας υπ όψιν και την συζήτηση που έγινε στις κομματικές συσκέψεις. Αλλά θέλω να επισημάνω ότι το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Δεν υπάρχει δηλαδή το σχήμα ή συνέδριο ή πολιτική συνεννόηση. Είναι οξύμωρο. Αν ήταν έτσι θα έπρεπε να καταργήσουμε τα συνέδρια για να έχουμε συνεννόηση. Πιστεύω ότι όλα τα μέλη του κόμματος περιμένουν σε κάθε περίπτωση από τα κορυφαία στελέχη όλων των ρευμάτων και των τάσεων, που μίλησαν και έγραψαν για την ανάγκη πολιτικής συνεννόησης, να ακούσουν σήμερα χειροπιαστά πράγματα προς αυτή τη κατεύθυνση. Σε κάθε περίπτωση θα είναι μεγάλο κέρδος για το κόμμα.

Τρίτο και σημαντικότερο:

Δεν θα κάνουμε συνέδριο για ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Ποτέ στην ιστορία μας δεν έχει γίνει τέτοιο συνέδριο και ούτε πρόκειται να γίνει. Αυτό που θα κάνουμε είναι ένα συνέδριο το οποίο θα κουβεντιάσει πολιτικά, πάνω σε όλα τα σοβαρά προβλήματα της συγκυρίας και στις απαντήσεις που πρέπει να δώσουμε. Και παράλληλα, θα κουβεντιάσει και θα αντιμετωπίσει με τον πιο δημοκρατικό τρόπο, δηλαδή με την μέγιστη δυνατή αντιπροσώπευση της βάσης, τα ζητήματα κομματικής λειτουργίας. Ας μην το φοβόμαστε λοιπόν . Στην συζήτηση που θα ανοίξει, οφείλουμε να δώσουμε απαντήσεις σε όλα όσα μας απασχόλησαν τον τελευταίο καιρό. Νομίζω ότι αυτή η συζήτηση, και με αφορμή τα προβλήματα που προέκυψαν το προηγούμενο διάστημα, έχει ανοίξει ήδη. Οι διαμάχες που κατά καιρούς ξεσπάνε, έχουν την τάση να απολυτοποιούν τις απόψεις αποδυναμώνοντας τις ουσιαστικά. Και να θέτουν μια σειρά από διλήμματα που είναι εν πολλοίς άνευ περιεχομένου.

Σήμερα δεν υπάρχει το δίλημμα αν κάνουμε προγραμματική αντιπολίτευση ή δομική ή κινηματική αντιπολίτευση. Το πρόγραμμα μας αμφισβητεί με τρόπο ρητό τις δομές του συστήματος. Είναι η πρόταση μας στην κοινωνία. Ανάλυση, ιδέες και αιτήματα που μπορούν να ακουμπήσουν και να κινητοποιήσουν την πλειοψηφία της κοινωνίας. Να δημιουργήσουν κινήματα. Το πρόγραμμά μας λοιπόν είναι πρόγραμμα δομικών αλλαγών, πρόγραμμα τροφοδότης κινημάτων. Αξιόπιστο εργαλείο για δομική αντιπολίτευση στις κυβερνητικές επιλογές.

Σήμερα το δίλημμα δεν είναι έξω από την Ευρώπη ή απόλυτη πειθαρχία στις κεντρικές επιλογές των Βρυξελλών. Δεν μας συγκινεί η εθνική συναίνεση , δε μας συγκινεί η εθνική αναδίπλωση. Μας εμπνέει και μας κινητοποιεί το όραμα του κοινού σοσιαλιστικού μέλλοντος με τους άλλους λαούς της Ευρώπης. Γι’ αυτό και διεκδικούμε μια ριζική προοδευτική στροφή σε Ελλάδα και Ευρώπη. Φιλοδοξούμε να περιγράψουμε με σαφήνεια και καθαρότητα την ευρωπαϊκή διάσταση μιας αριστερής ριζοσπαστικής πολιτικής, καθώς και τις συγκρούσεις που πρέπει να γίνουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ανατροπή των σημερινών συσχετισμών.

Σήμερα δεν υπάρχει το δίλημμα να διαλυθεί ο ΣΥΡIΖΑ ή να ενσωματωθούμε σε αυτόν. Γνωρίζουμε ότι το έργο αυτών που θέλουν να ενώνουν είναι πάντα πιο δύσκολο από το έργο αυτών που θέλουν να διασπούν. Οφείλουμε να περιγράψουμε ποιόν ΣΥΡΙΖΑ θέλουμε, στο πλαίσιο της στρατηγικής μας επιλογής για την ενότητα των δυνάμεων της Αριστεράς και της Οικολογίας, με απόλυτο σεβασμό στην αυτονομία της κάθε μίας και στις μεταξύ τους πολιτικές διαφορές. Και βεβαίως με εγγυήσεις για το δικαίωμα των ανένταχτων να συμμετέχουν ισότιμα στην διαμόρφωση των αποφάσεων.

Σήμερα το δίλημμα δεν είναι αν ο στόχος μας είναι οι μεταρρυθμίσεις ή η ανατροπή του συστήματος. Οφείλουμε να δώσουμε με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη θεωρητική και πολιτική επάρκεια το πλαίσιο για τις ώριμες κοινωνικές αλλαγές καθώς και για την εναλλακτική διέξοδο από την σημερινή κατάσταση.

Τέλος, σήμερα το δίλημμα δεν είναι αν θα υπάρχουν τάσεις ή όχι μέσα στο κόμμα. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να ξεκαθαριστεί το πλαίσιο πολιτικής λειτουργίας. Και μαζί να διευκρινιστούν οι τρόποι με τους οποίους οι δημοκρατικά αποφασισμένες πολιτικές θέσεις του κόμματος θα βγαίνουν με τρόπο ισχυρό και αποτελεσματικό προς τα έξω και δεν θα αυτοακυρώνονται από τα εσωτερικά προβλήματα λειτουργίας. Και θέλω εδώ να ξεκαθαρίσω ότι δεν επιδιώκεται η φίμωση κανενός. Η ελεύθερη διατύπωση θέσεων και απόψεων είναι ένα ζήτημα. Η ευθύνη όλων μας να διατυπώνονται και να προωθούνται οι θέσεις και οι επιλογές του κόμματος με τρόπο ξεκάθαρο, σαφή και αποτελεσματικό, είναι ένα άλλο. Το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Το ένα είναι ζήτημα δημοκρατίας. Το άλλο είναι το πραγματικό πρόβλημα εξωστρέφειας. Θα πάμε και με τα δύο. Η δημοκρατία και η ανοιχτή διατύπωση απόψεων στον Συνασπισμό δεν απειλείται από κανέναν. Για το κόμμα μας είναι κατάκτηση. Αυτό το οποίο χρειάζεται όμως είναι μια νέα δυναμική στις κομματικές λειτουργίες και στην κομματική δουλειά.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Θα κλείσω λέγοντας, ότι παρακολουθώντας τις συσκέψεις και μιλώντας με πολλούς συντρόφους στη βάση του κόμματος, αισθάνθηκα ότι ο κόσμος περιμένει από μας και μια άλλη κουλτούρα και συμπεριφορά. Εκτός από το να υπερασπιζόμαστε με πάθος τις επιλογές μας, τις διαδρομές μας, την ιστορικότητά μας- ο καθένας και η καθεμιά- τις τάσεις μας και την ορθότητα των επιλογών μας. Εκτός από το να κάνουμε σκληρή κριτική στις άλλες απόψεις, ο κόσμος που μας παρακολουθεί, περιμένει από μας να κάνουμε καμιά φορά και την αυτοκριτική μας. Όλοι μας.

Και ξεκινώντας πρώτος, να πω ότι Θεωρώ πως στα μέχρι σήμερα προβλήματα, έχει και ο πρόεδρος του κόμματος σημαντικό μερίδιο ευθύνης. Για να είμαι απολύτως ειλικρινής, το νεαρό της ηλικίας του προέδρου, δεν τον απαλλάσσει από τις ευθύνες αυτές. Αντίθετα τον επιβαρύνει ακόμα περισσότερο. Θεωρώ, λοιπόν, ότι τα στοιχεία κριτικής που ενδεχομένως θα ακουστούν σήμερα, θα είναι εξαιρετικά εποικοδομητικά για τη συζήτηση. Και εξ ίσου εποικοδομητική θα είναι και η αυτοκριτική μας. Ας την τολμήσουμε, λοιπόν, έχοντας συναίσθηση ότι είμαστε μπροστά σε μια σημαντική καμπή της πορείας του κόμματος. Στο χέρι μας είναι να κάνουμε τα μεγάλα βήματα που απαιτούνται, ώστε να αντιστοιχηθούμε με τις απαιτήσεις των καιρών, για μια Αριστερά που πραγματικά έχει ανάγκη σήμερα η ελληνική κοινωνία.

Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2010

Έκτακτο Συνέδριο με οποιοδήποτε τίμημα.

Το έχουμε πει πολλές φορές από δω και θα αρχίζουμε πάντα έτσι από τη φράση: ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ.
Χθες ο πρόεδρος του ΣΥΝ μεταφέροντας την άποψη της συντριπτικής πλειοψηφίας της βάσης έκανε αυτή την πρόταση στην ΠΓ και με τη σειρά της θα το μεταφέρει για οριστική απόφαση στην ΚΠΕ το Σαββατοκύριακο.
Η "ανανεωτική"πτέρυγα, αποχώρησε από τη συνεδρίαση κάνοντας δήλωση που ανάμεσα στ΄αλλα αναφέρει:"Είναι προφανές ότι με εκβιαστικές διαδικασίες, ψιθυρολογίες και συκοφαντικές επιθέσεις οδηγείται ο ΣΥΝ σε ένα συνέδριο με ορατό τον κίνδυνο να κινηθούν «όλοι εναντίον όλων"...γι αυτό η Α.Π κινείται πιο γρήγορα απ΄ όλους ....

Πολλοί προσπάθησαν να απαξιώσουν την πρόταση του σ. Α. Τσίπρα, προτείνοντας είτε συνεννόηση, (Βλ Ανανεωτική Πτέρυγα, αλλά και κάποια στελέχη από το Αρ. Ρεύμα), είτε ότι η πρόταση το προέδρου του ΣΥΝ είναι πρόταση για δημιουργία "προεδρικής" τάσης. Μάλιστα ο σ. Αλαβάνος απαξίωσε ακόμη περισσότερο την πρόταση το καλοκαίρι παρομοιάζοντας το συνέδριο του κόμματος του οποίου ηγείτο ο ίδιος με ...καφέ γλυκύ βραστό....για να μη τα ξεχνάμε κι αυτά. Όταν κάποιοι τότε κάναμε πρόταση για συνέδριο, μας έλεγαν ότι δεν αμφισβητείται ούτε ο Πρόεδρος, ούτε η πολιτική "γραμμή" του κόμματος. Τι κι αν λοιδωρούνταν ένθεν κι ένθεν ο σ. Τσίπρας...τι κι αν τίθονταν το ζήτημα του ανακαθορισμού των σχέσεών μας με το ΣΥΡΙΖΑ από την "Ανανεωτική" πτέρυγα....κάποιοι δεν ήθελαν, κάποιοι δεν έβλεπαν. Για την ακρίβεια η "ανανεωτική" 'ήθελε μνα αποχωρήσει ο ΣΥΝ από το ΣΥΡΙΖΑ κι αυτό δε θα χρειαζόνταν ούτε συνέδριο.
Οι πιέσεις λοιπόν ενισχύθηκαν και από την Α.Π βάζοντας στο προσκήνιο κεφαλαιώδη ζητήματα, όπως η συμμαχία με το ΣΥΡΙΖΑ...ο ανακαθορισμός(ωραίος δικολαβικός ορισμός) προτείνοντας δημοψήφισμα. Κι όλα αυτά ενώ όταν από την πλειοψηφία της βάσης (κάτι που παραδέχτηκε σήμερα κι ο Λυκούδης) προτείνεται η διεξαγωγή έκτακτο συνεδρίου.

Γιατί όχι μετά και δημοψήφισμα για τη κατάργηση των τάσεων;
....για το ποιοι θα είναι υποψήφιοι βουλευτές;


Για να πω καθαρά τη γνώμη μου .
Το Συνέδριο ήδη θα έπρεπε να προκηρυχτεί από το καλοκαίρι. Όσο αργεί απαξιώνεται η κυρίαρχη αυτή διαδικασία.

Το συνέδριο να γίνει με οποιοδήποτε τίμημα.
Να καταλήξουμε σε κάποια πράγματα, όσο αυτό είναι δυνατόν.
Να μπουν καταστατικοί όροι που να ενισχύουν την εικόνα του κόμματός μας, χωρίς να αποκλείεται η έκφραση της διαφορετικής άποψης.
Να καταργηθούν οι τάσεις στο κόμμα. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει διαφορετικές απόψεις ή ιδεολογικά ρεύματα, αλλά γιατί επί παραδείγματι θα πρεπε να έχουμε διαφορετικά ψηφοδέλτια στην εκλογή των οργάνων ως να είμαστε συνδικαλιστική ομοσπονδία;
Να προσδιορισθούν με σαφήνεια εκείνα τα σημεία που θα αναζωογονήσουν τη συμμαχία μας στο ΣΥΡΙΖΑ. Κύρια να μη φοβηθούμε να προτείνουμε μέτρα που θα εμβαθύνουν τόσο την οργανωτική όσο και τη δημοκρατική λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ με εκλογές από τα κάτω.
....και πολλά άλλα.....
Μπροστά μας είναι οι εξελίξεις...θα τα ξαναπούμε...

Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2010

Οι αγρότες, η κυβέρνηση και η κ. Μπατζελή.Κάποιοι bloggers το είχαμε γράψει από την πρώτη κιόλας στιγμή.Κάποια μηνύματα από τις πρώτες δηλώσεις των νέων υπουργών ήταν προκλητικά. Α μη τι άλλο προμηνούσαν μία κακή συνέχεια. Μέσα σ΄αυτές είχαμε και είχα συμπεριλάβει τις χωρίς τέλος αλλαζονική συμπεριφορά της υπουργού αγροτικής ανάπτυξης κ. Μπατζελή στην πρώτη της παρουσία στο Υπουργείο.

Κάποιοι από αυτούς που παρακολουθούν αυτό το ιστολόγιο διαμαρτυρήθηκαν γιατί κρίνουμε αρνητικά το ΠΑΣΟΚ από την πρώτη κιόλας στιγμή...κι ας περιμένουμε , μας έλεγαν να δούμε τη συνέχεια.Πέρασε λοιπόν αυτή πρώτη στιγμή και ήρθαν τα πράγματα στα δύσκολα..στη συνέχεια....και η κ. Μπατζελή επιστρέφει με τη προχθεσινή συνέντευξή της στο Βήμα με προκλητικότατες δηλώσεις με αδιάντροπους χαρακτηρισμούς, για τους αγρότες που ζητούν το δίκιο τους. Δηλώσεις που δείχνουν ακόμη μία φορά ότι η εξουσία είναι αμείλικτη με τους φτωχούς.Η πράσινη μάλιστα στο παρελθόν ξεφουσκώνει και λάστιχα.

Οι αγρότες έχουν οικονομικά και θεσμικά αιτήματα. Τα θεσμικά συμφωνεί η κυβέρνηση να λυθούν, τα οικονομικά όχι. Ωραία και πόσοι αγρότες θα έχουν μελλοντικά τις θεσμικές απολαβές; Θα υπάρχουν αγρότες εξ αιτίας των μη οικονομικών απολαβών;

Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ κατέστησαν φτωχό τον αγροτικό πληθυσμό.Δεν υπήρξε ποτέ σχεδιασμός,δεν υπήρξε πρόνοια ούτε προσπάθεια κεφαλοποίησης του αγροτικού μας πλούτου, αλλά όπως έκαναν με τα επιδόματα στο δημόσιο οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μπάλωναν τρύπες των αγροτών με τα ευρωπαικά κονδύλια αντί να τους αγοράσουν καινούργιο κουστούμι.

Ωραία.... πήραν ευρωπαικά κονδύλια οι αγρότες..τι ακριβώς να τα έκαναν αφού η προσπάθεια είναι αλήθεια και πλεον διαπιστωμένη δεν εντάχτηκε ποτέ σε ένα κεντρικό σχεδιασμό σε μία σχεδιασμένη αγροτική πολιτική. Για το προορισμό των κονδυλίων είναι εύκολο να κρίνονται οι αγρότες, αλλά στην πραγματικότητα οι κυβερνήσεις παρακολουθούν απαθείς τους σχεδιασμούς της ΕΕ για μείωση του αγροτικού πληθυσμού της χώρας.Παρακολουθούν να γίνονται εισαγωγές από άλλες χώρες της ΕΕ, αλλά και τρίτες χώρες χωρίς να κάνουν κάτι. Λεμόνια από τη Τουρκία, λάδι από την Ισπανία και Ιταλία, αλλά και άλλα είδη από μακρινές χώρες της λατινικής Αμερικής.Τι λείπει; Η τυποποίηση λένε οι κυβερνώντες. Αν δηλ. τα βάλουμε τα προϊόντα σε μπουκάλια και κουτιά, θα τριπλασιαστούν τα κέρδη γιατί μη τα βλέπετε έτσι ως απλά μπουκάλια στην πραγματικότητα είναι λυχνάρια του Αλαντίν και τα τζίνια τριπλασιάζουν τα κέρδη των κατόχων,στην προκειμένη των αγροτών. Λείπει λένε η ψηφοποίηση...Δεν πήρε PC ο Μπούτας γι αυτό χάνεται η αγροτιά.....

Η Ελλάδα έχει καταστεί χρόνια τώρα μία αδύναμη χώρα,ασήμαντη για τους Ευρωπαίους ικανή για κερδοσκοπικά παιχνίδια και πειραματισμούς.Γι αυτό με κοινοτικές επιδοτήσεις ξεκληρίστηκαν οι ελαιώνες, τα αμπέλια, τα μπαμπάκια ακόμη και οι ψαρόβαρκες. Πάρε δόλιε φτωχέ και κατέστρεψε την περιουσία σου. Και αυτό υποτίθεται που έπαιρνε ήταν χρήμα ζεστό, αλλά έκαιγε στη κυριολεξία και κανένας δεν το λεγε, και οι αγρότες ως πνιγμένοι από τα μαλλιά πιάνονταν. Και αν κάποιος αντιστέκονταν τον έτρωγε το μαύρο φίδι την επόμενη χρονιά, δηλαδή οι μεσάζοντες.Πραγματοποιούσαν εισαγωγές και έριχναν τη τιμή των προιόντων.

Είναι εύκολο να ρίχνουμε την πολιτική ανυπαρξία στις πλάτες άλλων.

Αλλά γιατί δεν τα βάζουμε ας πούμε με τις Τράπεζες; Κέρδη,κέρδη,μόνο κέρδη και κάθεται η κυβέρνηση και τους παρακολουθεί. Να μας παίρνουν τα σπίτια τα αυτοκίνητα, τα χωράφια ,τα μηχανήματα....αλλά τσιμουδιά η όποια κ. Μπατζελή.

Ο χορτάτος τον πεινασμνο δεν το καταλαβαίνει....Εκεί στις Τράπζες....βλέπεις δεν έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους του μόχθου, έχουμε να κάνουμε με συνεταιράκια.


Κυβέρνηση: «Φταις ανθρωπέ μου που σε δύσκολη στιγμή πήρες δάνειο και τώρα η τραπεζα σου παίρνει το χωράφι ή το σπίτι».

«Μα....» απαντά ο άλλος «....ισχυρή οικονομία μου λέγανε, ανταγωνιστικότητα μου λέγανε κάπου έπρεπε να βρω κεφάλαια»...

«εμ την πάτησες τώρα...»,

«Μα εσείς δε λέγατε πριν τις εκλογές.....»,

«Λέγαμε...ξελέμε...σ΄αυτό είμαστε πρώτοι...»

«όντως την πάτησα .....που σας ψήφισα»

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2010

Η πλειοψηφία της βάσης ζητά συνέδριο!

Σέ όλη την Ελλάδα πραγαματοποιήθηκαν και πραγματοποιούνται περιφερειακές συσκέψεις των οργανώσεων του ΣΥΝ. Από τις έως τώρα πληροφορίες όλες οι τοποθετήσεις των μελών του ΣΥΝ, ή για την ακρίβεια της συντριπτικής πλειοψηφίας του, συντείνουν στη άμεση διεξαγωγή Συνεδρίου με διαφορετικό περιεχόμενο.

Όμως όλα μπορούν να συνοψιστούν ότι οι σ. θεωρούν την έκτακτη διεξαγωγή του ανώτερου οργάνου του κόμματος επεβεβλημένη για να μπουν κάποια πράγματα στη θέση τους.

Ποιες είναι οι έως τώρα απόψεις.

Το συνέδριο θα πρέπει να έχει στόχο την αλλαγή καταστατικών αρχών του κόμματος,θεσπίζοντας από τη μια μεριά το δικαίωμα στη διαφορετική άποψη όπως άλλωστε είναι σήμερα και από την άλλη στο δικαίωμα της πλειοψηφίας να αποφασίζει χωρίς προσκόμματα. Αυτό με αφορμή προσωπικές δηλώσεις στελεχών και τάσεων, μιας συγκεκριμένης τάσης της «Ανανεωτικής» Πτέρυγας.

Τα μέλη καταδικάζουν με τις τοποθετήσεις τους τις απόψεις που τείνουν επικοινωνιακά να γίνουν κυρίαρχες παραμερίζοντας κάθε έννοια επίσημης κομματικής γραμμής και είναι διαλυτικές τόσο του κόμματός μας, όσο και του συμμαχικού σχήματος( σημ Ασ. Μήπως αυτό δεν επιθυμούν;)

Καταδικάζουν τις απόψεις για συνεργασία με το νεοφιλελεύθερο ΠΑΣΟΚ, τις απόψεις που μόνο ως εμμονή ή ιδεοληψία είναι δυνατόν πλέον να τις εξηγήσεις. (σημ Ασ. Τη στιγμή μάλιστα που το ΠΑΣΟΚ ιδεολογικά είναι περισσότερο από κάθε άλλη φορά κοντά στη κυρίαρχη φιλελεύθερη πολιτική φαντάζει αστείο εν όνοματι εθνικής ανάγκης ναεπικαλείται κάποιος τη συνεργασία)

Καταδικάζουν όλα τα φαινόμενα υπέρβασης των συλλογικών μας οργάνων του κόμματός μας ή του συμμαχικού σχήματος.( σημ Ασ. Αυτό απευθύνεται σε όλα τα πρόσωπα που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο προβάλλουν την άποψή τους πέραν από τις συλλογικές διαδικασίες σε... παρουσιάσεις ποιητικών συλλογών ή σε προσωπικές συνεντεύξεις)

Θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτα και κύρια δική μας δημιουργία και δεν το χαρίζουμε σε κανέναν, εμμένοντας στις αποφάσεις του κόμματος για ενότητα της αριστεράς.

Θεωρούν τις προσωπικές στρατηγικές απ΄όπου και να προέρχονται, βλ. πρώην προέδρους, είναι επιζήμια για το κόμμα και το ΣΥΡΙΖΑ.

Θεωρούν ότι οι τάσεις έχουν εξελιχθεί ως μηχανισμοί οι οποίοι είναι τροχοπέδη για την πορεία μας. Οι συχνές διαφοροποιήσεις τους με διαφορετικές ανακοινώσεις εντείνουν μια δυσμενή εικόνα που είναι αναντίστοιχη με τις προτάσεις που κάνει το κόμμα για τα καθημερινά προβλήματα και με τη θέληση του κόσμου να δει από το ΣΥΝ την άλλη πρόταση.

Οι σ. βλέπουν και σημειώνουν την αρνητική στάση σ.μεγαλοστελεχών της «Ανανεωτικής» πτέρυγας, φυσικά όχι όλων και πολύ περισσότερο όχι συνολικά εκείνων που βρίσκονται στη βάση, στις Πολιτικές Κινήσεις.

Σημειώνουν την αποχή στελεχών της Α.Π από τις διαδικασίες του συμμαχικού σχήματος όπως τελευταία από τη 3η Πανελλαδική συνδιάσκεψη, αλλά και από τις διαδικασίες των περιφερειακών συσκέψεων. Για παράδειγμα στην περειφερειακή της Αθήνας εκτός από ένας, κανείς άλλος δεν πήρε το λόγο.

Οι σ. επιθυμούν με το συνέδριο να επαναβεβαιωθεί η στρατηγική της ενότητας της Αριστεράς έτσι όπως έχει διαμορφωθεί με το σχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ

Οι σ. καταδικάζουν τη στάση στελεχών του Αριστερού Ρεύματος, φυσικά όχι όλων που δηλώνουν ότι ανήκουν σ΄αυτό....άλλωστε κι ο Πρόεδρος του ΣΥΝ εκεί συμμετέχει....Θεωρούν ότι με ισορροπίες τρόμου το Ρεύμα έχει τη τάση να ανέχεται την αντικομματική συμπεριφορά μελών της Α.Π, αλλά και μεμονωμένων προσώπων......Αυτή η τάση δημιουργεί ισχυρούς πόλους, αλλά και παράγοντες μέσα στη κομματική ζωή παραμερίζοντας στην πραγματικότητα τη δημοκρατία,αφού η άποψη της πλειοψηφίας δεν γίνεται πράξη στη καθημερινή πολιτική ζωή.

Οι σ. θεωρούν ότι ισχυρός ΣΥΝ σημαίνει και ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ.

Οι σ. παράλληλα με όσα αναφέραμε θεωρούν ότι ο ΣΥΝ και κατ΄επέκταση ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αναλάβει μια σειρά από ουσιαστικές παρεμβάσεις μέσα στην πολιτική ζωή, ενάντια στο δικομματισμό και το νεοφιλελευθερισμό, ενάντια στο σύμφωνο σταθερότητας. Θεωρούν ότι έχουμε χάσει χρόνο.

Εμπρός λοιπόν για μια επανεκκίνηση.

Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2010

Τοποθέτηση της σ. Φ. Νικολιδάκη στην Περιφερειακή σύσκεψη στελεχών Αττικής

Θέλω να καταθέσω τις σκέψεις μου και τους προβληματισμούς μου για τη σημερινή κατάσταση στο κόμμα, γι’αυτό θα σας διαβάσω το κείμενο που έγραψα.

1. Η σημερινή κατάσταση είναι οριακή. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα συγκεκριμένες αποφάσεις και να γίνουν ενέργειες για την εφαρμογή τους. Οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν από έκτακτο συνέδριο του κόμματος, του οποίου το θέμα πρέπει να είναι « η οικονομική κρίση του καπιταλισμού και ο ρόλος των δυνάμεων που πιστεύουν σε ένα δίκαιο, αποτελεσματικό και ανθρώπινο σύστημα που είναι ο σοσιαλισμός».

2. Ανεξάρτητα από την ημερομηνία διεξαγωγής του συνεδρίου, συγκροτείται τώρα επιτροπή θέσεων η οποία θα αποτελείται από στελέχη του κόμματος, διακεκριμένους διανοούμενους στους τομείς της οικονομίας, της κοινωνιολογίας, της οικολογίας και του δικαίου, και από εκπροσώπους των κοινωνικών παραγωγικών δυνάμεων.

3. Ο Πρόεδρος και ο Γραμματέας του κόμματος καλούν τα μέλη του κόμματος να στηρίξουν τη διεξαγωγή του συνεδρίου, τοποθετούμενοι δημόσια, σαν απλοί άνθρωποι, που δεν έχουν να χάσουν τίποτα, και αναλαμβάνοντας προσωπικά την ευθύνη. Εξηγούν, ότι οι ίδιοι είναι πεισμένοι ότι δεν υπάρχει άλλη λύση. Ζητούν δημοσίως να στηρίξουν τα μέλη του κόμματος τη διάλυση των τάσεων αποχωρώντας από αυτές και ξεγυμνώνοντας τις διαδικασίες τους. Αυτό πρέπει να γίνει τώρα, όχι αύριο.

4. Οι λόγοι που ο Πρόεδρος και ο Γραμματέας του κόμματος έχουν καθήκον να προβούν άμεσα στις παραπάνω ενέργειες είναι :

l Οι δυνάμεις του κόμματος καθημερινά βυθίζονται σε μια παραλυτική αμηχανία που προκαλείται από την ένταση των προβλημάτων της καθημερινότητας με την ταυτόχρονη απουσία πολιτικών ενεργειών που δείχνουν το δρόμο για τη διέξοδο.

l Την ίδια στιγμή αναπτύσσονται διεργασίες τις οποίες υποστηρίζουν δημόσια προβεβλημένα, στην πλάτη μας, στελέχη, επαγγελματίες της πολιτικής, τα οποία μας κάνουν να κοκκινίζουμε από θυμό και ντροπή.

l Η συγκυρία είναι εκρηκτική. Τα προβλήματα δεν είναι μόνο οικονομικά. Είναι πλέον ηθικά. Η βία κατά της φύσης, κατά των κοινωνικά αδύναμων, και η πρακτική των κυκλωμάτων του κέρδους που έφθασαν στην παρανοϊκή ιδέα να συζητάνε για δάνεια με ρήτρα νεφρού, δεν αφήνουν κανένα απολύτως περιθώριο.

Ο πολιτισμός, οι νόμοι, οι παραδόσεις, οι αξίες, όλα αυτά θα έχουν καταρρεύσει την ημέρα που ένας άνθρωπος θα καλέσει έναν άλλον άνθρωπο να πληρώσει το χρέος του γιατί διαφορετικά θα του πάρει το νεφρό.

Αρα τα περιθώρια δεν υπάρχουν. Η τώρα ή ποτέ.

Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2010

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ


ΤΕΤΑΡΤΗ 20/01/2010 ΣΤΙΣ 7 μ.μ. ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

(Απέναντι από τη Βουλή)

«ΟΧΙ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ»

«ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ»

Στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, όπου η κυβέρνηση επιχειρεί μέσα από το πρόγραμμα σταθερότητας να «κλειδώσει» για τρία χρόνια την εφαρμογή μιας αντεργατικής πολιτικής, ο ΣΥΡΙΖΑ παρεμβαίνει και καλεί τους εργαζόμενους και τους πολίτες της Αθήνας να ενώσουν τη φωνή τους μαζί με τη Ριζοσπαστική Αριστερά και να απαιτήσουν:

· Να ακυρωθεί το ευρωπαϊκό σύμφωνο σταθερότητας.

· Να σταματήσει το υποτιμητικό για τη χώρα καθεστώς επιτήρησης.

· Να μην προχωρήσει το τρίχρονο πρόγραμμα σταθερότητας της κυβέρνησης που σταθεροποιεί τα κέρδη και αποδεκατίζει μισθούς και δικαιώματα.

· Να αλλάξουν άρδην τα κριτήρια, οι στόχοι και οι πολιτικές ώστε να φορολογηθεί το κεφάλαιο, να αυξηθούν οι μισθοί, να καταπολεμηθεί η δραματικά αυξανόμενη ανεργία, να αναζωογονηθεί το κοινωνικό κράτος, να ενισχυθεί η σταθερή εργασία σε βάρος της επισφαλούς και απορυθμισμένης εργασίας.

Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να γίνονται διαρκώς τα υποζύγια των εφαρμοζόμενων νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Την κρίση να την πληρώσουν αυτοί που ευθύνονται, αυτοί που κερδίζουν.

Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2010

Να το πάμε ως το τέλος....

έργο του Χ. Μιρό. Ο κόκκινος ήλιος ροκανίζει την αράχνη.


Μετά από μία έντονη συζήτηση, έτσι τουλάχιστον είπαν κάποιοι δημοσιογράφοι, κοινή συνεδρίαση της ΠΓ και των Βουλευτών μελών του ΣΥΝ κατλήξανε σε κάποια πρώττα συμπεράσματα. Ήδη είχε τεθεί μπροστά στον πραγματικό κριτρή..τα ΜΜΕ ... ζήτημα συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ από το Φ. Κουβέλη για τις τρεις μεγάλες πόλεις αλλά και γενικότερα θέλοντας πιθανώς να προκαταβάλει αποφάσεις. Πόσο δημοκρατικό είναι αυτό; Πριν αποφασίσει κάποιο όργανο εσύ λες την άποψή σου χωρίς να σε ενδιαφέρει;

Ήδη ο σ. Δ. Βίτσας καταδίκασε τέτοιου είδους δηλώσεις απ’ όπου και να προέρχονται.Η ΠΓ αποφάσισε κατά πλειοψηφία να κλείσει την πόρτα σε κάθε είδους δικομματική συνεργασία...κατά πλειοψηφία και αυτό να το εισηγηθεί στη ΚΠΕ. Επίσης για το ζήτημα του έκτακτου συνεδρίου αποφάσισαν να γνωμοδοτήσουν περιφερειακά οι οργανώσεις του ΣΥΝ.Κάπως έτσι ήταν οι αποφάσεις της κοινής συνεδρίασης. (μπορείτε να τις δείτε τόσο σε προηγούμενη ανάρτηση όσο και στην ιστοσελίδα του ΣΥΝ)

Κάποιες παρατηρήσεις::

Η ανανεωτική πτέρυγα μετά και τη στάση του Αλαβάνου θεωρεί ότι μπορεί να τραβήξει το σκοινί όσο μπορεί....γι αυτό και προσπαθεί να «σύρει» την πλειοψηφία του ΣΥΝ σε αποφάσεις συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ. Φτάνει στο σημείο να ακυρώνει τη δουλειά της «ανοιχτής πόλης» μια δουλειά που είναι αξιολογότατη.

Η ανανεωτική πτέρυγα επιθυμεί να λήξει το θέμα ΣΥΡΙΖΑ με συνοπτικές συνεργασίες. Αυτοί και εννοού ν τις συνιστώσες δεν είναι που αμφισβητούν το ΣΥΝ λένε....ε τότε ας τα σπάσουμε να τελειώνουμε....ούτε συνέδρια χρειάζονται ούτε τίποτε....να κάνουμε ένα δημοψήφισμα στυλ Γιώργου Παπανδρέου ΝΑΙ ή ΟΧΙ στο ΣΥΡΙΖΑ και τελειώσαμε....τόσο όμορφα!

Η Α.Π διαμέσου των στελεχών της προσπαθεί να ξαναβάλει συνολικά το θέμα με τις συνεργασίες με το ΠΑΣΟΚ. Ετσι ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών προσπαθεί να διευρύνει τη συνεργασία. Φτάνει μάλιστα στο σημείο να υποστηρίζει την υποψηφιότητα Παπούλια έτσι απλά.....και μάλιστα να το θέτει ως προυπόθεση.Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η «πρωτοβουλία» Ττου Λ. Κύρκου για συζήτηση που θα παραβρεθούν τόσο μέλη της κυβερνησης όσο και η Α.Π. Το πόσο είναι πρωτοβουλία του Κύρκου αυτή είναι άλλο πράγμα

Το ΠΑΣΟΚ για την Α.Π δεν είναι ενα νεοφιλελεύθερο κόμμα, ένα κόμμα του κατεστημένου. Θεωρεί ότι είναι ο κύριος συνομιληρτής της αροιστεράς. Για υτό είναι καιρός να το αποκαθάρουμε να του δώσουμε ένα αριστερό άλλοθι βρε αδερφέ για να μπορέσει να μειώσει το έλλειμα που δημιούργησε ο φτωχός μισθωτός και τα άλλα ωραία.....Εκεί εντάσσεται και η συμφωνία του Κύρκου με τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης.

Από την άλλη πλευρά το πλειοψηφικό αριστερό ρεύμα αδυνατεί να δει τη κατάσταση. Φοβάται να λάβει σκληρές αποφάσεις. Σκληρή απόφαση μπορεί να είναι ένα συνέδριο που θα οδηγήσει σε αναταράξεις. Αναπαυόμενο στην καρέκλα του εγγυητή και ισορροπιστή του κόμματος αρνείται να συναινέσει σε μία συντεταγμένη διαδικασία που θα βάλει κάποια πράγματα στη θέση τους.

Οι άλλες τάσεις του ΣΥΝ..... Κοκκινοπράσινο και Αριστ. Ανασύνθεση έχοντας εμπιστοσύνη περισσότερο στους συμμάχους από τα μέλη του κόμματος προχωρούν σε οργανωτικούς ακροβατισμούς που εξυπηρετούν τακτικές και μόνο. Πως αλλοιώς μπορείς να πεις δηλαδή την αποψη της Αρ. Ανασύνθεσης να είναι υπέρ του συνεδρίου και κατόπιν κατά και ξανά μανά υπερ.....ή του κοκκινοπράσινου που κατά τη γνώμη μου παρ΄όλα αυτά είναι κοντύτερα στις απόψεις μου...να υποστηρίζει την άποψη του Προέδρου πριν την πανελλαδική αλλά να συμβάλλει με τις υπογραφές στελεχών του σ΄ένα κείμενο που εύκολα υιοθετείται από τον Αλ. Αλαβάνο. εναντίον της ύπαρξης του ίδιου του ΣΥΝ....

Να συμπληρώσω για τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ; Από τη μια μεριά η αληθινή προσπάθειά τους για ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η ταυτόχρονη προσπάθεια από την άλλη να παρέμβουν ουσιαστικά στα εσωκομματικά του ΣΥΝ κάνοντας υποδείξεις πέφτουν ουσιαστικά σε μια μεγίστου είδους παγίδα που έχει επεξεργαστει ο Α.Αλαβάνος και τμήμα της ΚΟΕ και ΚΕΔΑ. Μια παγίδα η οποία έχει να κάνει δυστυχώς με μία εντελώς διακριτή παρουσία στο πολιτικό σκηνικό τραβώντας μέρος του κόσμου του ΣΥΝ διαμορφώνοντας ένα άλλο σκηνικό στην αριστερά.

Τι περιμένουμε.

Περιμένουμε λοιπόν από το σ. Τσίπρα να προωθήσει στη ΚΠΕ την πρόταση για έκτακτο συνέδριο...να το πάει έως το τέλος με ότι αυτό συνεπάγεται. Να προχωρήσουν οι περιφερειακές οργανώσεις σε πίεση προς την ηγεσία του ΣΥΝ ώστε να αποφασιστεί συνέδριο που θα αποφασίζει και καταστατικές αλλάγές.

Περιμένουμε από την ΚΠΕ να αποφασίσει μια για πάντα..... να τελειώνουμε με τερατογενείς συνεργασίες με το ΠΑΣΟΚ στους δήμους. Εδώ και τώρα! . Συνεργασίες που δεν έχουν αποδώσει τίποτε περισσότερο παρα μόνο μία καλή διαχείρηση των κοινοτικών κονδυλίων στη καλύτερη περίπτωση.

Περιμένουμε από τη ΚΠΕ να καταδικάσει μια και καλή ενέργειες που βλάπτουν την εικόνα και συνοχή του κόμματος και του ΣΥΝ. Επιτέλους ας ισχύσει η αρχή της πλειοψηφίας. Κανένας δεν είπε να μην λεει καποιος την άποψή του. Τα όργανα άλλωστε είναι σχεδον σε δημόσιο έλεγχο. Δε φτάνει εκεί; Αν τέλος πάντων κάποιοι θεωρούν το βήμα και τα κανάλια καλύτερα από τα οργανα, δεν αποχωρούν να τα αφήσουν σ΄αυτούς που τα έχουν σε υπόληψη;

Περιμένω από την Α.Πτέρυγα να αποφασίσει με ποιους είναι με το ΣΥΝ ή με το ΠΑΣΟΚ; Αυτό ακριβώς. Τέρμα οι μάσκες που διχάζουν.

Περιμένω από τις οργανώσεις του ΣΥΝ να «επιβάλλουν» επιτέλους το καταστατικό. Υπάρχει και η τροπολογία για υπογραφές ας μη ξεχνιόμαστε.

Περιμένω πολλά από τους συμμάχους...αλλά πρώτα απ΄όλα να καταλάβουν!...αν θέλουν στην πραγματικότητα το ΣΥΡΙΖΑ.

Περιμένουμε τον Αλ. Αλαβάνο να δηλώσει απλός στρατιώτης της αριστεράς και να διαθέσει τον εαυτό του όχι σε συναντήσεις μυστικές, αλλά σε ενεργητική πολιτική.

Περιμένουμε την μαχητική και αγωνιστική παρουσία στο πολιτικό σκηνικό. Σ΄ένα σκηνικό που έχει ανάγκη το ΣΥΡΙΖΑ.Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μοναδική διέξοδος. Την έχουμε επιλέξει. Και μπορούμε να το επαναβεβαιώσουμε αυτό.

Και όσοι δεν υπολογίζουν τη βάση του κόμματος ,του ΣΥΝασπισμού, θα διαπιστώσουν ότι σύντομα θα κάνουν λάθος.

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου 2010

Ο Τεμπονέρας ζει μέσ' τις κάρδιες μας...

Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου 2010

Κοινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και των βουλευτών - μελών του ΣΥΝ

Στην κοινή συνεδρίαση της Π.Γ. και των βουλευτών-μελών του ΣΥΝ έγινε εκτεταμένη συζήτηση για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις και κυρίως για την πολιτική της κυβέρνησης, η οποία, σε πλήρη διάσταση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της, κλιμακώνει μια νεοφιλελεύθερη πολιτική, που έχει στο στόχαστρο τα πλέον θεμελιώδη εισοδηματικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Η Π.Γ. και οι βουλευτές-μέλη του ΣΥΝ τόνισαν, ομόφωνα, την ανάγκη ο ΣΥΝ να συμβάλλει ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να αναδειχθεί σε πρωταγωνιστική δύναμη πολιτικής και κοινωνικής αντιπολίτευσης, από τη σκοπιά μιας εναλλακτικής προοδευτικής λύσης και των εναλλακτικών προγραμματικών του θέσεων.

Στην κατεύθυνση αυτή, ομόφωνα, τονίστηκε η ανάγκη να πρωταγωνιστήσουμε:

  • Στην ανατροπή ενός κλίματος δημοσιονομικής τρομοκρατίας, φόβου και μοιρολατρίας που καλλιεργείται, προκειμένου να περάσουν δυσμενή αντικοινωνικά σχέδια
  • Στην προώθηση της εξάμηνης καμπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στην εργασιακή επισφάλεια, με κεντρικό μέτωπο πάλης κατά της ανεργίας
  • Στην ανάπτυξη των κοινωνικών αγώνων και στην αναζωογόνηση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος σε ενωτικές ταξικές κατευθύνσεις
  • Σε πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του ΚΕΑ και όλης της ευρωπαϊκής ριζοσπαστικής Αριστεράς ενάντια στο Σύμφωνο Σταθερότητας και τις επιπτώσεις της Συνθήκης της Λισαβόνας
  • Στη στροφή όλου του κόμματος στα μεγάλα οικονομικά-εργασιακά-κοινωνικά μέτωπα αυτής της περιόδου

Επιπλέον, με πρόταση του Προέδρου του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρα, η Π.Γ. αποφάσισε:

1. Το επόμενο διάστημα να εξειδικεύσουμε τις προγραμματικές παρεμβάσεις μας με προτάσεις νομοθετικού περιεχομένου (ομόφωνα).

2. Να οργανωθεί από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ημερίδα στη βουλή για τη διαφθορά και το μαύρο πολιτικό χρήμα και να κατατεθεί πρόταση νόμου για την απλή αναλογική (ομόφωνα).

3. Να προτείνει στην ΚΠΕ του ΣΥΝ να παρθούν πρωτοβουλίες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, απευθύνοντας πρόταση πλατιάς συνεργασίας σε όλες τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής και οικολογικής Αριστεράς, στα κινήματα πολιτών και στους ενεργούς πολίτες που βρέθηκαν απέναντι στις νεοφιλελεύθερες επιλογές δημοτικών αρχών του δικομματισμού, στη βάση τριών αξόνων:

  • α) Μέτωπο ενάντια στη νεοφιλελεύθερη πολιτική στους Δήμους
  • β) Διεύρυνση του δημόσιου χώρου και προστασία του περιβάλλοντος
  • γ) Συμμετοχικός σχεδιασμός, εμβάθυνση της δημοκρατίας στις τοπικές κοινωνίες

Στόχος, η δημιουργία διακριτού αυτοδιοικητικού πόλου που θα ενεργοποιήσει και θα εμπνεύσει τους πολίτες. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΥΝ θα πάρει πρωτοβουλία για συνάντηση-συζήτηση με τους Οικολόγους Πράσινους και πρωτοβουλία για να ανοίξει από τα κάτω η συζήτηση στις τρεις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας και ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη για την αναγκαία αλλαγή σελίδας, έξω και πέρα από το νεοφιλελεύθερο σχέδιο του δικομματισμού (κατά πλειοψηφία).

4. Αποφάσισε τη διερεύνηση συμβολικής υποψηφιότητας για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ανάμεσα σε ιστορικές προσωπικότητες της Αριστεράς (κατά πλειοψηφία).

To Γραφείο Τύπου

Κυριακή, 3 Ιανουαρίου 2010

...από ένα φίλο.....

..έλαβα τους παρακάτω στίχους αφιερωμένους στο γιο του λοφοσείστη Έκτορα...
τον ευχαριστώ!


ΑΣΤΥΑΝΑΞ

Σκαμάνδριε η πύλη της τύχης
απ’ τους θεούς ανοίγει
Χαιρέτα τον γεννήτορά σου

Αύριο και ‘συ τη μοίρα του θ’ αγγίξεις
Η πύλη της τύχης από τους θεούς ανοίγει
Μα οι θνητοί κρατάνε τα κλειδιά.

Σωτήρης Μπότας

Σάββατο, 2 Ιανουαρίου 2010

Γιάννης Παπουτσής

Αντιγράφω τη θλιβερή είδηση από το TVXS

"Έθεσε τέλος στη ζωή του σήμερα ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΝ στην Λάρισα, Γιάννης Παπουτσής. Τον αυτόχειρα βρήκαν απαγχονισμένο, η σύζυγός του και ο πεθερός του, στην αποθήκη του τελευταίου, στην Αμμούδα Τυρνάβου.

Στο σημείο έφτασε ιατροδικαστής, ο οποίος εξέτασε την σορό του 55χρονου, ενώ παραγγέλθηκε νεκροψία – νεκροτομή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τον τελευταίο καιρό ο κ.Παπουτσής εμφανιζόταν ιδιαίτερα καταβεβλημένος και για το λόγο αυτό τα στελέχη του ΣΥΝ του είχαν προτείνει να λάβει άδεια ώστε να αναπαυθεί. Ο κ.Παπουτσής είναι πατέρας δύο παιδιών".


Με θλίψη τα συλληπητήριά μου στην οικογένεια του συντρόφου.

αστυάνακτας

Ετικέτες

απεργία  ΠΑΣΟΚ Οικονομικά (1) "αριστερό ρεύμα" (1) "Ελευθεροτυπία" (3) 1 χρόνος (1) 105 (1) 18ο Συνέδριο (9) 19ο Συνέδριο ΚΚΕ (1) 1ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ (3) 2010 (1) 21η Απριλίου (1) 28 Οκτωβρίου 1940 (2) 2ος χρόνος (1) 5 (1) 5 χρόνια (1) 6ο Συνέδριο ΣΥΝ (2) 8 Μάρτη (1) 902 (1) Α (1) Α. Αλαβάνος (6) Α. Βάιντα (2) Α. Κρίλοβ (1) Α.Αλαβάνος (9) Α.Σαμαράς (2) Α.Χατζησοφιά (1) Αγρότες (3) αγωνίστριες (1) Άδωνις (1) ακροδεξιά (2) Ακρόπολη (1) Αλ Σαλέχ (1) Αλ. Δημητρίου (1) αλαζονεία (2) Αλέκος Λύτρας (2) Αν.Γ... (4) Αν.Γερμανία (1) αναδημοσίευση (45) ανανεωτική Πτέρυγα (2) Ανατολική Αττική (1) Ανδρομάχη (2) ανθρώπινα δικαιώματα (2) ανθρωπιστικές επιστήμες (1) άνθρωπος (3) Άννα Αχμάτοβα (2) Αντ. Κυρίνας (1) ΑΝΤΑΡΣΥΑ (1) ΑΝΤΙ (1) Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ (1) Αντρέας Λεντάκης (1) Ανύπαρκτος σοσιαλισμός (8) Ανωνυμία (1) απεργία (4) απεργία ΠΑΣΟΚ Οικονομικά (1) απόστολος (1) Απόψεις (22) Άρης Αλεξάνδρου (3) Άρης Βελουχιώτης (4) Αριστερά (10) Αριστερή ενότητα (2) Αρχαιολογία (9) ΑΣΚΙ (1) Αστακός Αιτωλ. (1) Αστυάνακτας (19) αστυνομία (7) Αυγή (15) αυταρχισμός (2) Αυτοδιοικητικές εκλογές 2010 (15) Β.Κορέα (1) Βαν Γκογκ (1) Βασανιστές (1) Βιβλία (2) Βιβλίο Κουφοντίνα (1) Βίντεο (16) ΒΟΗΘΕΙΑ (1) Βουλή (1) Γ. Αναδρανανιστάκης (1) Γ. Καϊλατζής (1) Γ. Παπανδρέου (2) Γ. Σεφέρης (1) Γ.Βιζυηνός (1) Γ.Κοντός (2) Γ.Μπλάνας (1) Γ.Παπουτσής (1) Γ.Ραγκούσης (1) Γ.Ρίτσος (4) Γ.Χουρμουζιάδης (1) Γ.Ψυχοπαίδης (1) ΓΑΖΑ (1) Γελοιογραφίες (24) Γερμανία (1) Γερουλάνος (1) Γεωργία (1) Γκ. Απολλιναίρ (1) Γνώμες (2) Γυναίκα (1) Δ. Γόντικας (1) Δ.Βίτσας (4) Δ.Στρατούλης (1) Δ.Χαρμς (1) ΔΕΑ (1) ΔΕΘ (4) Δεκεμβριανά (1) Δεκεμβριανά 08 (3) Δελαστίκ (1) Δελτίο τύπου (13) Δελτίο τύπου ΣΥΝ (27) Δερβενιώτης Σπ. (1) Δερμεντζόγλου (1) ΔΗΑΡΙ (1) Δηημοκρατικός συγκεντρωτισμός (1) Δημ.Παπαχρίστου (1) Δημ.Χριστόπουλος (1) ΔΗΜΑΡ (3) Δημοκρατία (1) δημοσιογράφοι (3) Δημόσιοι Υπάλληλοι (5) Διαδίκτυο (2) Διαδύκτιο (1) Διακοπές (1) Διάλογος (4) Διάλογος για το Ιδρυτικό συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ (2) διαπραγματευση (1) Διαρκές Συνέδριο ΣΥΝ (6) Διάσπαση ΚΚΕ (3) διαφωνούντες (1) Διεθνή (13) Δίκτυο (1) Διόδια (4) ΔΝΤ (4) Δογματισμός (1) Δούρου (1) Δραγασάκης (1) Δρόμος της Αριστεράς (1) ΔΣΕ (5) Δυτ.Αττική (1) Δυτ.Μακεδονία (1) Ε.βενιζέλος (2) Εθνικές εκλογές 09 (20) εικαστικά (10) Εικόνες (1) εκδ.Αγρα (1) εκδηλώσεις (2) Έκκλησία (1) Εκλογές 2012 (2) Εκλογές 2015 (2) εκπαίδευση (5) εκπαιδευτικοί (1) Έκτακτο Συνέδριο (6) Ελ. Βενιζέλος (1) Ελ.Σωτηρίου (1) Ελαιώνας (1) Έλλη Παππά (1) ΕΜΣΤ (1) Εμφύλιος (2) ενικός (1) Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση (1) Εξάρχεια (8) Επέτειος Πολυτεχνείου (1) Εργαζόμενοι (22) ΕΡΤ (2) ΕΣΗΕΑ (1) ΕΣΣΔ (1) εσωκομματικά (28) έτος Ρίτσου (3) Ευρωεκλογές 09 (20) Ευρωεκλογές 2009 (6) Ευρωπαϊκή Ένωση (22) Ζάκυνθος (1) Ζαχαριαδισμός (5) Η Αποσιώπιση της αλήθειας (5) Η διάσκεψη της Γιάλτας (1) η ζωή στους Βράχους (1) Η νέα κυβέρνηση (6) Θ.Καρτερός (1) Θ.Πετράκος (1) Θέατρο (1) Θεσσαλονίκη (4) Θεωρία (1) θεωρία των δύο άκρων (4) Θρησκεία (1) ιδεοληψία (1) Ιδεολογικά (9) Ιδιωτικοί Υπάλληλοι (1) Ισραήλ (7) Ιστορία (4) Ιστορία της Αριστεράς (22) Κ. Αρβανίτης (1) Κ. Καρυωτάκης (2) Κ. Κούνεβα (4) Κ. Παπαγεωργίου (1) Κ. Σχοινά (2) Κ.Βαξεβάνης (1) Κ.Καραγιώργης (1) Κ.Καρυωτάκης (1) Κ.Παλαμάς (1) Κανέλλη (3) Καρατζαφέρης (1) Κασιδιάρης (1) καταλήψεις (1) Κατερίνα Γκουλιώνη (2) Κατσαρός Μιχάλης (1) ΚΑΤΥΝ (2) ΚΕΑ (1) Κελί (1) Κέρκυρα (1) Κίνα (1) Κινήματα (14) Κινηματογράφος (1) ΚΚΕ (64) Κοινωνία της πληροφορίας (1) ΚΟΜΕΠ (1) κονδυλοφόροι (1) κουκουλοφόροι (1) Κούλογλου Στ. (3) κουλτουροφιλισταίοι (2) Κουράκης (1) Κουτί της Πανδώρας (1) Κουτσούμπας (1) Κυβέρνηση (3) Κυβέρνηση Ατιστεράς (1) Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (2) Κύπρος (2) Κωτούλας (1) ΛΑΟΣ (5) Λάρισα (1) Λόπεζ (1) Λουδοβίκος των Ανωγείων (1) Μ. Γλέζος (4) Μ. Μπρεχτ (1) Μ. Χατζηδάκης (1) Μ.Θεοδωράκης (1) Μ.Κανελλοπούλου (1) Μάρξ (1) Μάχη Φλώρινας (1) Μετανάστες (11) Μετεκλογικά (3) Μήνες (3) Μιχ. Γκανάς (1) ΜΜΕ (7) Μνημόνιο (2) Μομφή (1) Μοράλες (1) Μούνκ (1) Μουσεία (1) Μουσική (2) Μπατζελή (1) Μπέικον Φρ. (1) Μπελογιάννης (2) Μυρτιώτισσα (1) Ν. Βούτσης (1) Ν. Ζαχαριάδης (1) Ν. Κακλαμάνης (1) Ν. Μπάϊκας (1) Ν. Μπίστης (1) Ν. Μπουχάριν (1) Ν. Πλουμπίδης (2) Ν. Σαραντάκος (1) Ν. Τεμπονέρας (2) Ν. Χουντής (2) Ν.Μαραντζίδης (1) ν.Οσεττία (1) Ν.Στουπής (1) Ναζισμός (1) Ναύπλιο (2) ΝΔ (3) ΝΕ Ζακύνθου (1) Νέα Δημοκρατία (26) νέο νομοσχέδιο (1) Νεολαία (3) Νεολαία ΣΥΝ (1) Νεοφιλελευθερισμός (1) Νομοθεσία (1) ο κ. Κόυνερ (3) Ο Φλωρίνης Πιπεργιάς (2) Ο.Λάσκος (1) Οδ. Ελύτης (3) Οικολογικά (15) Οικολόγοι (2) Οικονομικά (9) Οικονομική κρίση (2) Οκτώβριος (1) ΟΛΜΕ (2) Ολυμπιακοί Αγώνες (1) Ολυμπιακός (1) Ομάδα Ρόζα (1) Ομιλίες (2) Ονόρε Ντωμιέ (1) οργανωτικά (1) ΟΣΕ (1) Π. Τζαβέλλας (1) Π.Κόκκαλης (1) Πάγκαλος (1) Παιδεία (5) Παλαιστίνη (8) Πανελλαδικό σώμα ΣΥΡΙΖΑ Ιούλιος 2009 (1) Παπαγιαννάκης Μιχάλης (1) Παπαρήγα (1) Παπουτσάκης Χρ. (1) ΠΑΣΟΚ (48) Πεκίνο (1) πέλαγος (1) Πελοπόννησος (1) Περιοδικά (1) περιοδικό Θέσεις (1) Περιφερειακές συσκέψεις (1) Πλάκα (1) Ποίηση (25) πόλεις (8) Πολιτικά-Επίκαιρα (91) Πολιτισμικές σελίδες (32) Πολιτισμός (15) Πόρος (1) Πρέβεζα (1) Προβοκάτσιες (1) Πρόγραμμα (3) Προγραμματικές δηλώσεις (2) προπαγάνδα (3) Προσεχώς (1) προσυνεδριακός διάλογος (2) Προτάσεις (4) Πρωτοβουλία για τα δικαιώματα των Κρατουμένων (1) Πρωτομαγιά (1) Πυρκαγιές 09 (3) Ρατσισμός (8) Ριζοσπάστης (8) Ρωμιοσύνη (1) Ρωσία (2) Σαλάτα εποχής (1) Σαμαράς (1) Σάτυρα (10) Σοβιετικές αφίσσες (4) Σόιμπλε (1) Σπ.Δερμεντζόγλου (1) Στάθης (14) Σταλινισμός (32) Στερεά Ελλάδα (1) Στρατούλης (1) Σύλλογος διορισμένων με ΑΣΕΠ (1) Συμβασιούχοι (7) συμπεράσματα (1) ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ (74) συνέντευξη (4) Συνεργσίες (1) Σύνοδος ΚΠΕ ΣΥΝ (2) Σύντροφοι και συνεργάτες (1) ΣΥΡΙΖΑ (130) Σύριζα Βύρωνα (3) ΣΥΡΙΖΑ.Προτάσεις (10) ΣΥΡΙΖΑ/ Ε.Κ.Μ (12) Σχέδιο B (1) Σώτη Τριανταφύλλου (2) Τ. Λειβαδίτης (1) τηλεόραση (1) Το Βήμα (1) Τοπ. Αυτοδιοίκηση (4) Τραμπουκισμοί (13) Τράπεζες (1) Τρίπολη (1) Τρόικα (1) τρομοκρατία (1) Τρότσκι (1) Τσάβες (1) Τσακαλώτος Ε. (2) Τσίπρας (40) Υγεία (1) Υπ.Πολιτισμού (11) Υπ.Τουριστικής Ανάπτυξης (1) Φαράκος Γρ. (1) Φασισμός (4) Φασίστες (7) Φεμινιστικά (3) Φίλοι (1) Φοιτητικές εκλογές 2009 (1) Φονταμενταλισμός (1) Φόρουμ Πρέβεζας (3) Φυλακές (2) Χ.Μιρό (1) Χίος (1) Χριστούγεννα 2009 (1) χρόνια πολλά (4) Χρυσή Αυγή (5) Χρυσοχοίδης (2) Bloggers (7) blogme.gr (1) Burnikov (1) Charlie Hebdo (1) David Brody (1) Free Gaza (1) K.Petrov-Votkin (1) Left.gr (3) Max Ernst (1) Modrian (1) N.Μπελογιάννης (1) Pascal Schmid (1) Plan B (1) Protagon gr (3) Reednotebook (1) troll (1) Tvxs (3) www.keli.gr (1)

E..εφημερίδεεες!