Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Η χαμένη ευκαιρία της Αριστεράς

γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

αναδημοσίευση από το Εθνος

Υποτίθεται ότι όλα τα κόμματα της Αριστεράς συμφωνούν πως ο καθοριστικός παράγοντας επέκτασης της πολιτικής και εκλογικής επιρροής τους είναι η προσέλκυση ψηφοφόρων που διαφωνούν με την πολιτική της κυβέρνησης Παπανδρέου, παρόλο που ανήκουν στον χώρο του ΠΑΣΟΚ και εξαιτίας του Μνημονίου με το ΔΝΤ διαφοροποιούνται και αποστασιοποιούνται από το κυβερνών κόμμα. Κατά παράδοξο τρόπο όμως η στάση που τηρούν όλα τα αριστερά κόμματα σε αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές διαψεύδει παταγωδώς τις σχετικές διακηρύξεις της.

Για πρώτη φορά από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα υπάρχουν όντως προϋποθέσεις σοβαρών διαφοροποιήσεων στον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του διαφωνεί ριζικά με την κυβερνητική πολιτική υλοποίησης των απαιτήσεων του Μνημονίου και των ξένων δυναστών του ΔΝΤ. Τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ -η Σοφία Σακοράφα, ο Γιάννης Δημαράς και ο Βασίλης Οικονόμου- αρνήθηκαν να υπερψηφίσουν το Μνημόνιο και έχουν διαγραφεί από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.
Υπάρχει επίσης ένα εξέχον στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που εξελέγη με τις περισσότερες σχεδόν ψήφους από όλους στο Εθνικό Συμβούλιο του κυβερνώντος κόμματος, ο Αλέξης Μητρόπουλος, ο οποίος ενσαρκώνει την κατηγορηματική αντίθεση της βάσης και του κόσμου του ΠΑΣΟΚ κατά του Μνημονίου οικονομικής υποτέλειας, έχοντας κάνει τιτάνια δουλειά εναντίον του Μνημονίου από τηλεοράσεως και όχι μόνο.
Τι κάνει η Αριστερά απέναντι στα στελέχη αυτά του ΠΑΣΟΚ που διαφωνούν από αριστερά με την κυβερνητική πολιτική;
Το ΚΚΕ, η κατά τεκμήριο ηγεμονική δύναμη της ελληνικής Αριστεράς, αδιαφορεί παντελώς για την ύπαρξή τους. Δεν ενδιαφέρεται για κανενός είδους εκλογική συνεργασία μαζί τους που θα του προσέφερε δυνατότητες εκλογικής διείσδυσης σε ένα ΠΑΣΟΚικό ή ΠΑΣΟΚογενές κοινό που υιοθετεί αριστερότερη στάση. Οπως σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, το μόνο που ενδιαφέρει το ΚΚΕ είναι η αύξηση του "καθαρού" εκλογικού ποσοστού του και η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συρρίκνωση του ποσοστού του ΣΥΝ. Ετσι, κατεβάζει μόνο στενά δικούς του υποψήφιους.
Στον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ η κατάσταση έχει καταντήσει σχεδόν σχιζοφρενική από πολιτική σκοπιά. Ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε όντως για περιφερειάρχη Αττικής τον Αλέξη Μητρόπουλο, τον οποίο όμως απορρίπτουν όχι μόνο όλες οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και όλα σχεδόν τα ρεύματα του ίδιου του ΣΥΝ πλην των "τσιπρικών"!
Το αποτέλεσμα είναι τραγελαφικό. Ο Αλέκος Αλαβάνος κατεβαίνει υποψήφιος στην Αττική εκ μέρους των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ πλην του ΣΥΝ. Ο ΣΥΝ στηρίζει τον Αλέξη Μητρόπουλο, τον οποίο όμως έχει φθείρει σημαντικά στον κόσμο του και όχι μόνο μέσα από αυτές τις εσωτερικές διαφωνίες.
Ο Φώτης Κουβέλης, ο οποίος βεβαίως έχει εγκαταλείψει τον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους ομοϊδεάτες του, κατεβάζει υποψήφιο αττικάρχη τον Γρηγόρη Ψαριανό, ενώ παράλληλα κατεβαίνει ως δορυφόρος του ΠΑΣΟΚ στον Δήμο Αθηναίων.
Το τελικό αποτέλεσμα όλης αυτής της κατάστασης είναι πως η μόνη σοβαρή υποψηφιότητα από όλες αυτές, εκείνη του Αλέξη Μητρόπουλου, που όντως εμφανίζει για την ώρα μια αξιοσημείωτη δυναμική, αποσπάται ουσιαστικά από την Αριστερά εξαιτίας της στάσης των τάσεων του ΣΥΝ και των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ.
Παρά τη στήριξη του Αλ. Τσίπρα, καθίσταται αντικειμενικά μια σχεδόν αυτοτελής υποψηφιότητα της ενδοΠΑΣΟΚικής διαφωνίας κατά του Μνημονίου - πράγμα που θα καθοριστεί και από την τελική μορφή που θα πάρει το σχήμα στήριξης του Αλέξη Μητρόπουλου. Από τώρα όμως έχει διαφανεί ότι το όποιο αυξημένο ποσοστό του θα είναι αδύνατον να προσμετρηθεί στην Αριστερά ή στον ΣΥΝ ειδικότερα.
Πέρα όμως από την εκλογική καταγραφή, το πολύ βασικότερο για την Αριστερά είναι ότι θα παραμείνει αναξιοποίητη αυτή η μοναδική ευκαιρία ύπαρξης τόσων ΠΑΣΟΚογενών διαφοροποιημένων από τα αριστερά στελεχών και μαζών ψηφοφόρων.
Αφού και τώρα δεν μπόρεσαν τα κόμματα της Αριστεράς να σφυρηλατήσουν μορφές συνεργασίας και ενωτικής δράσης μαζί τους, είναι αμφίβολο αν θα το κατορθώσουν ποτέ στο μέλλον.

ΑΔΥΝΑΜΙΑ
Δεν επηρεάζει τις εξελίξεις
Η ανικανότητα των κομμάτων της Αριστεράς, ακόμη και μέσα σε αυτές τις τρομερά δύσκολες για το ΠΑΣΟΚ συνθήκες, να συσπειρωθούν σε έναν εκλογικό συνασπισμό για την αυτοδιοίκηση με άτομα σαν τη Σ. Σακοράφα, τον Αλ. Μητρόπουλο, τον Γ. Δημαρά, τον Β. Οικονόμου κ.ά., αξιοποιώντας παράλληλα άτομα σαν τον Δ. Τσακνή, συνιστά πολύ βαρύτερο πλήγμα για την πολιτική επάρκεια της Αριστεράς από την απώλεια της ευκαιρίας για μια εντυπωσιακή εκλογική εμφάνιση. Ενα σχήμα που θα συσπείρωνε όλους αυτούς θα εξέλεγε πιθανότατα τον περιφερειάρχη Αττικής και θα διεκδικούσε με αξιώσεις τη δημαρχία της Αθήνας. Από τη στιγμή που η Αριστερά κλώτσησε αυτή την ευκαιρία για ασήμαντες ενδοαριστερές διενέξεις, τίθεται ένα ζήτημα αν έχει την ικανότητα να επηρεάζει τις πολιτικές εξελίξεις.

24 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο λαός «επιθυμεί μια άλλη, πιο δυναμική και εθνωφελή αντιμετώπιση της κρίσης δανεισμού… Θέλει η Ελλάδα να ανήκει στο λαό της και σε εμάς, όλους τους Έλληνες, όπως είχε διακηρύξει και ο αείμνηστος ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Παπανδρέου»
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Τετοιες ευκαιριες παρουσιαζονται στην Αριστερα μια φορα καθε 40 χρονια -; )))))))

redteam είπε...

Στην τελευταί δημοσκόπηση της Marc, η οποία παρουσιάστηκε μισή από το "Εθνος της Κυριακής" ο Αλέκος Αλαβανος έρχεται πρώτος σε προτιμήσεις με 20% στις ηλικίες 18-34 ετών καιο Μητρόπουλος έρχεται 6ος με 4,3%. Επ' αυτού τι έχει να πει η "νεανική" ηγεσία της Κουμουνδουρου και η κολλημένη γενικώς Αριστερά;

αστυάνακτας είπε...

@redteam
δε θα προχωρήσω σε κανενός είδους αντιπαράθεση με τον Αλαβάνο...δεν είναι αυτός ο εχθρός μου, αλλά η κυβερνητική πολιτική...

ΥΓ: Μου μιλάς με δημοσκοπικούς αριθμούς....Μάλλον έτσι όπως τα λεει η Marc ο καλύτερος συνδυασμός θα ήταν Μητρόπουλος και Αλαβάνος

Ανώνυμος είπε...

«Στόχος της Κίνησής μας δεν είναι να αμφισβητήσουμε την τυπική νομιμότητα της Κυβέρνησης και να χρησιμοποιήσουμε τις εκλογές του Νοέμβρη για εφαλτήριο κυβερνητικών μεταβολών». -)))))))))))))
ΑΛΕΞΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Αλλά τα κουκιά, κουκιά!!!!!
Αν όμως είχε περάσει η άποψη Τσίπρα για ψηφο στα 16, θα είχαμε τεράστια ποσοστά στο 16-18….
……..
Τώρα εδώ που τα λέμε μου κάνει εντύπωση πως έγραψε τέτοια ανερματιστη πατάτα ο Δελαστικ.

redteam είπε...

@ αστυάνακτα

Λές: "Δε θα προχωρήσω σε κανενός είδους αντιπαράθεση με τον Αλαβάνο...δεν είναι αυτός ο εχθρός μου, αλλά η κυβερνητική πολιτική..."
Αυτό μην μου το λες εμένα. Να το πεις στα παιδιά της Κουμουνδούρου που εδώ και ενάμιση χρόνο ασχολούνται με το πως θα αποδομήσουν τον Αλέκο Αλαβάνο. Εχουν κατεβάσει τη γραμμή μίσους σε όλες τις Πολιτικές Κινήσεις και συνεχίζουν ακόμη και σήμερα. Το στοιχείο της δημοσκόπησης που σου έδωσα δεν παρουσιάστηκε, κόπηκε από το "Εθνος της Κυριακής". Εγώ το θεωρώ πολύ σημαντικό γιατί η νεολαία δείχνει καθαρή σκέψη, έξω από το δικό μας μικρόκοσμο και την ίντριγκα που επικρατεί στο μηχανισμό του ΣΥΝ, γιατί περί αυτού πρόκειται. Αλλωστε η επιχείρηση αποδόμησης του Αλέκου έχει τα αποτελέσματά της στις μεγαλύτερες ηλικίες, ιδιαίτερα στη γενιά τη μεταπολίτευσης, αλλά πιστεύω ότι τα ψέμματα που έχουν ειπωθεί έχουν κοντά ποδάρια. Το να εξοντώνεις πολιτικά ανθρώπους όπως έχει δείξει και στο πρόσφατο παρελθόν η Αριστερά, αποτελεί πια εθνικό σπορ γιατί από ότι βλέπεις και οι δημοσιογράφοι αυτό κάνουν. Τους το μάθαμε από τα προηγούμενα χρόνια, φαίνεται ότι τους άρεσε και το υιοθέτησαν. Το ζήτημα που μπαίνει είναι με τη νεολαία για την ανατροπή του πολιτικού σκηνικού ή με τους μαϊντανούς του συστήματος για τη διατήρησή του. Φαίνεται ότι ΣΥΝ και ΚΚΕ έχουν διαλέξει το δεύτερο. Αυτό όμως είναι κατάντια για την Αριστερά και δυστυχία για το λαό. Και μη μου πεις ότι δεν είναι έτσι. Βλέπεις ότι με τα καμώματα της ηγεσίας του ΣΥΝ εδώ και ενάμιση χρόνο απαξιώθηκε πλήρως η δική μας Αριστερά, δεν της δίνει κανείς σημασία. Μια βόλτα στη γειτονιά σου θα σε πείσει. Το να παράγεις πολιτική είναι πολύ δύσκολο και θεωρώ ότι η σημερινή απολιτική ηγεσία του ΣΥΝ κάνει το "καθήκον" της εκφωνώντας καμια αριστερή ατάκα και... τέλος. Δυστυχώς όμως στη μετά ΔΝΤ εποχή αυτά τα εύκολα της μεταπολίτευσης τελειώσανε. Εγώ λοιπόν είμαι με τη νεολαία για την ανατροπή. Εσύ;

Ανώνυμος είπε...

ΚΟΥΙΖ..
Ποιός Τιτάνας της παπαρολογίας έκανε την παρακάτω δήλωση΄?

Οι εντεινόμενες αντιμαχίες και οι αυτοποιητικές ερμηνείες της συγκυρίας στην ευρύτερη αριστερά, παρά τις ευκρινέστερες και γενικότερες ταξικές και κοινωνικές συσπειρώσεις που προξενεί το αντικοινωνικό μεταβλητό Μνημόνιο των δανειστών, αποδυναμώνουν κάθε προσπάθεια ενωτικής έκφρασης του λαού για την ανάδειξη της αναπτυξιακής αυτονομίας της Αυτοδιοίκησης και την προβολή της εναλλακτικής πολιτικής

αστυάνακτας είπε...

@redteam
Εγώ είμαι μέλος του ΣΥΝ...εσύ;
θεωρώ δε ότι δεν μπορεί να είναι η αντιπρόταση ο Αλαβάνος...αυτός τελείωσε από μόνος του όταν ακροβατούσε πάνω στις αξίες μας...

redteam είπε...

Βεβαίως είμαι μέλος του ΣΥΝ. Αλλά την Αριστερά δεν τη βλέπω στατικά. Μου είναι ιδιαίτερα αντιπαθής ο άρρωστος "κομματικός" πατριωτισμός. Κι αν εγώ θεωρώ τον Αλαβάνο έναν άνθρωπο που μπορεί να δώσει φρέσκο λόγο στην Αριστερά (άλλωστε το δείχνει σε κάθε δήλωση), πες τι λέει η σημερινή ηγετική ομάδα στον κόσμο. Επιμένω και επέμενα στο 6ο Συνέδριο ότι η σημερινή ηγετική ομάδα είναι ανεπαρκής. Το έδειξε. Της έφταιγαν οι Ανανεωτικοί (με τους οποίους ουδεμία σχέση είχα και θέλω να έχω), αλλά το μπάχαλο το καλοκαίρι με την παρέλαση ονομάτων αυτή το έκανε, όχι ο Αλαβάνος. Παρεμπιπτόντως, μπορείς να διαβάσεις όσα λένε οι "Σκέψεις για τον ΣΥΡΙΖΑ". Δυστυχώς για σένα και ευτυχώς για μένα που ήμουν παρών σε πολλά από τα γεγονότα, έχει δίκιο. Η ηγεσία του ΣΥΝ ήθελε μόνο και μόνο να αποκλείσει τον Αλαβάνο. Ούτε μνημόνιο, ούτε Καλλικράτης, ούτε τίποτα. Το λέω και σε αυτό το μπλογκ. Ο Τσίπρας και η ομάδα του πρέπει να φύγουν νύχτα πριν διαλύσουν τα πάντα.

redteam είπε...

Και μια και μας υπενθυμίζει κάτι ο πρώτος ανώνυμος διάβασε τούτο για να καταλάβεις τι εννοώ : "Δυστυχώς αν και αριστερός οφείλω να ομολογήσω ότι ο Γιώτα Κάπας (Ι.Κ. Πρεντεντέρης) έχει εν μέρει δίκιο. Διότι το κυνηγητό Αλαβάνου δεν ερμηνεύεται με όρους πολιτικής αντιπαράθεσης, αλλά με όρους νομής της κομματικής εξουσίας. Την πολιτική τεκμηρίωση από πέρσι τέτοιον καιρό είχε πάρει εργολαβία το Κοκκινοπράσινο. Και από κει αποκαλύφθηκαν αμείλιχτα οι παλαιοπασοκικές και ανδρεοπαπανδρεϊκές παρεκκλίσεις του Αλέκου. Βούιξε η Αίγινα από τις αποκαλύψεις καταπώς εύστοχα υπενθυμίζει ο φίλτατος Σώτος Τριανταφύλλου. Επειδή όμως ακολούθησε ο πρώην (ω ναι επιτέλους πρώην) Εθνικοσύμβουλος Αλέξης, η αντι-πατριωτική τεκμηρίωση έγινε μπουχός. Δεν γίνεται να κατηγοράς τον Αλαβάνο ότι με τα λεγόμενά του βγάζει από το κάδρο των ευθυνών τον ΓΑΠ και να ψηφίζεις Αλέξη κι ότι φέξει".

Ανώνυμος είπε...

«Στόχος της Κίνησής μας δεν είναι να αμφισβητήσουμε την τυπική νομιμότητα της Κυβέρνησης και να χρησιμοποιήσουμε τις εκλογές του Νοέμβρη για εφαλτήριο κυβερνητικών μεταβολών».

Αλέξης Μητρόπουλος

Ανώνυμος είπε...

Άρθρο ανεξήγητα ρηχό, που προκαλεί τεράστια θλίψη.

Ανώνυμος είπε...

O κύριος Ματθαίου (redteam) από τότε που έφαγε "μαύρο" για τη Κ.Ε στο συνέδριο έγινε αντιΤσιπρικός

redteam είπε...

Ξερεις αγαπητέ ανώνυμε που αναφέρεσαι στο επιθετό μου ότι είναι γνωστό πως δεν κυνηγάω μια θέση στην Κουμουνδουρου. Εχω τη δουλειά μου κι έχω ένα ψώνιο. Να είμαι αριστερός. Οσο για το εάν έγινα ξαφνικά αντιτσιπρικός, λόγω... μαύρου όπως λες, σε πληροφορώ και ρώτα όποιον θες ότι αντιστιπρικός έγινα τρεις μήνες μετά το 5ο συνέδριο όταν κατάλαβα που το πάει αυτή η απολιτική ομάδα. Είναι γνωστό άλλωστε ότι κατηγορούμαι απο μεγαλοστελέχη της Κουμουνδούρου ότι πήρα όλη την τάση που ανήκω(!) και την πήγα στον Αλαβάνο!!! Μεγάλη μου η χάρη και η επιτυχία μου!
Τώρα κάτι άλλο, γιατί κάνεις ακριβώς αυτό που κάνοει και ο χαφιές της "Αριστερής Στρουθοκάμηλου" που είχε κι αυτός την εμμονή όταν δεν μπορούσε να απαντήσει να αποκαλύπτει το όνομά μου, που δουλεύω και που πάνε σχολείο τα παιδιά μου; Τουλάχιστον εκείνον τον ήξερα, εσύ ως γκεμπελίσκος κρύβεσαι πίσω από την ανωνυμί σου. Με τις υγείες μας σύντροφε "αριστερέ". Φαντάσου να ήσουν και στη Στάζι τι θα έκανες. Εμ, γι' αυτό είσαι με τον Τσίπρα, σε τέτοια αριστερά θέλεις να είσαι. Τη ίντριγκας και της κατάδοσης.

Ανώνυμος είπε...

Τελικά τι θα στηρίξει η ομάδα Τσίπρα;
Ο ίδιος ξέρει;
Εγώ έχω μπερδευτεί.

Ανώνυμος είπε...

Από πόσες συνιστώσες συνίσταται σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ. Ξέρει κανείς;

Κ.Μ.

αστυάνακτας είπε...

Συγνώμη για τη καθυστέρηση στις απαντήσεις… δουλειές με ανάγκασαν να απόσχω από τη κουβέντα…μην εκληφθεί ως αδυναμία…
Να ξεκαθαρίσω ότι δε καταλαβαίνω την οποιαδήποτε αποκάλυψη ταυτότητας… είμαι αντίθετος και σέβομαι τα προσωνύμια που χρησιμοποιούν οι επισκέπτες και σχολιαστές, αλλά και την ανωνυμία…
@redteam
Η κομματικότητα δεν είναι όπως τη θέλουμε, είναι συγκεκριμένη… και εσύ όπως και άλλοι δε βλέπω γιατί κατηγορούσατε το Χατζησωκράτη και Μαργαρίτη αλλά και άλλους όταν εξέφραζαν την άποψή τους για το σύνταγμα της Λισσαβόνας ή για τον ευρωπαϊκό στρατό….. κάνετε τα ίδια…ακριβώς τα ίδια με τακτικισμούς και μόνο τακτικισμούς…Γι αυτό είμαι και ήμουν ενάντια στις τάσεις…
Το πότε και αν θα φύγει ο Τσίπρας θα το αποφασίσει το συνέδριο του κόμματος και όχι οι καμαρίλες των τάσεων…
Δε σχολιάζω τις προτιμήσεις του ΙΚ Πρετεντέρη….

αστυάνακτας είπε...

κκ ανώνυμοι και λοιποί φίλοι
Δεν αποδέχομαι τους χαρακτηρισμούς περ'ι ομάδας Τσίπρα....Ο Τσίπρας και όλοι οι υπόλοιποι είναι εκλεγμένοι σ. στη ΚΠΕ...το να απαξιώνεις πρόσωπα πολλές φορές απαξιώνεις κι αυτούς που ψηφίζουν....


@ανώνυμε
σου προκαλεί θλίψη το άρθρο;;...εμένα μου προκαλούν θλίψη πρόσωπα που θέλουν να πετύχουν την επανοδό τους στην θέση του αρχηγού όχι μέσω του ορθού δρόμου, αλλά μέσω τακτικισμών...να υποθέσω ότι ο Αλαβάνος αν δεν εκλεγεί περιφερειάρχης θα παραμείνει περιφερειακός σύμβουλος;

αστυάνακτας είπε...

@ΚΜ
από πολλές συνιστώσες και από πολλές απόψεις ευτυχώς....

redteam είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
redteam είπε...

@ αστυάνακτα
Διέγραψα το σχόλιο γιατί μπηκε το μισό. Θα στο στείλω σε τρεις συνέχεις για να καταλάβεις ποιος κυβερνά σήμερα τον ΣΥΝ. Είναι αλληθινή ιστορία και προέρχεται από την πηγή της ίντριγκας, την Αίγινα.
Πάμε.

"Λοιπόν μάστορα, δόσε βάση. Δεν κάνω πλάκα, εννοώ την Όλγα ως Ιδέα. Πρέπει να πάμε πίσω στο μακρυνό και βρώμικο 89. Παραπέμπω στις διαδικασίες (και βασικά το σκεπτικό) συγκρότησης της ΕΑΣ. Εκεί θα βρεις ένα μέρος των πρωταγωνιστών του σημερινού δράματος, ειδικά τους νυν ροζαίους αντάμα με τους πρόθυμους ανένταχτους του Τσίπρα καθώς και τους μηλιούς με το Γιαννάκη να εκτείθεται μόνον όσο χρειάζεται γιά να ξεπλυθεί από τις προηγούμενες πομπές με τους πασοκτζήδες (ο ίδιος ο Γιαννάκης είναι απο αυτήν τη άποψη ο πιό αθώος, καθόσον μόνο γιά πάρτη του πάντα έπαιζε κι άμα κάτσει έκατσε). Αυτός είναι ο ένας κόμβος. Ο άλλος είναι η πορεία αποσύνθεσης του μπανιαδισμού μετά τις πρώτες εκλογές του 89.
Αυτοί οι κόμβοι συντίθενται στις δεύτερες του 89. Το θέμα δεν είναι οι εκλογές αλλά η πολιτική λογική που σιγά σιγά εμπεδώνει ένα άλφα δυναμικό.
Αν και κινείται διαφοροποιημένα από το 90 και μετά παραμένει συντονισμένο σε αυτή τη λογική. Ενδεικτικά και μόνο αναφέρω εδώ:
παράγοντες οι οποίοι δεν χρειάζεται να έχουν καμία απολύτως συνεκτική άποψη ή ιδεολογική αναφορά αλλά μέσω του ακτιβισμού πουλάνε τον εκάστοτε μέσο όρο “πρωτοπορίας” που πουλάει τη συγκεκριμμέη περίοδο. Απολύτως άνετα συμμαχούν και διαφοροποιούνται ώστε μονίμως να πλασάρονται στην τρέχουσα επικαιρότητα. Τότε το σύνθημα λεγόταν “σύγκλιση”. Μετά διάλογος γενικά, ώσπου ήρθε ο Χώρος Διαλόγου και κοινής δράσης. Τα λοιπά μέσω αντιπολεμικών, Γένοβας και δε συμμαζεύεται ως το σύριζα είναι γνωστά. Το δυναμικό στο οποίο εν προκειμένω αναφερόμαστε θα το βρεις πακέτο σε όλα αυτά τα κόλπα από τις θέσεις που έχει εκάστοτε καταλάβει ο καθένας.
Θυμίζω κάποιες πορείες:
Την υποψηφιότητα Μοδινού (ε; μη μου πεις!) στις δημοτικές του 90, τη βαθμιαία προσχώρηση στο ΣΥΝ κάποιων απ’ το Μπανιά (αυτών ακριβώς που έστησαν το Κοκκινοπράσινο, ενώ κάποιοι άλλοι, όπως παιδοβούβαλος, Στέλιος Παπάς, Φλαμπουράρης κλπ κινούνται πιό ατομικά…), το πακέτο Λιμάνι της Αγωνίας, την παράλληλη κίνηση Αναστάζιας, Σπαθή κλπ., τη δημιουργία της ομάδας Ρόζα ως ααάααλλο ένα σχήμα του Γιαννόπουλου με τους ίδιους λίγο πολύ που έχει στο δίκτυο όταν ήρθε η ώρα".

redteam είπε...

1η συνέχεια:
"Σημειώνω τη συνύπαρξη όλων αυτών στο λεγόμενο δεύτερο κύμα του Σύριζα και μετά στην υπέροχη ΑΝΑΣΑ. Προφανώς σε κάθε σταθμό συνυπάρχουν και με διάφορους ευκαιριακούς λυκόφιλους, αφελείς ή απλά επαγγελματίες. Επαγγελματικά πράματα είναι αυτά ούτως ή άλλως.
Δεν θέλω να μακρυγορώ και να πιάνω το χώρο σου φίλε αλλά μπορούμε νομίζω να ανασυγκροτήσουμε τη συνέχεια και την ενιαία λογική αυτών των προσώπων. Είναι νομίζω επίσης σχετικά εύκολο γιά τους πιο ηλικιωμένους από μας να αναγνωρίζουμε σε μιά πορεία είκοσι χρόνων και βάλε τη διαμόρφωση των χαρακτηριστικών που διέπουν τον τρόπο κίνησης σ’ όλα αυτά τα στελέχια. Κάποια στιγμή θα κάτσουμε και θα τα γράψουμε και αναλυτικά και με τη θεωρία από πίσω, όχι για άλλο λόγο αλλά γιατί δεν μπορεί να μας περνάνε γιά τόσο ηλίθιους μετά από είκοσι χρόνια. Όπως και να αναλύσουμε την επιτυχία ή “επιτυχία” όλης αυτής της ομορφιάς.
Τεσπα. Ποιος είναι η κοινή αναφορά σε όλα αυτά τα κόλπα; Παλιά στο χώρο ΕΑΣ και μετεξελίξεων και μετά πίσω από τον άλλο παιδοβούβαλο που παριστάνει και το θεωρία (αλλά είναι ακόμα πιο παιδοβούβαλος κι από το Βούτση);
Ιδού η απάντησή σου αγαπητέ μου!"

redteam είπε...

2η και τελευταία:
"Στην εποχή της απόλυτης διάλυσης και του άκρατου οπορτουνισμού έκατσε κι αυτά τα ατομάκια στήσανε τα παραμάγαζά τους, ο συντονισμός τους ήτανε δεδομένος, ήρθανε οι φραγκάρες από την επιχορήγα και τις αποσπάσεις των συμβούλων και διαβούλων (πααάααρα πολύ σημαντικό αυτό και μην το λησμονάμε…). Η διαπλοκή με τη νέα γενιά (τρομάρα της) που αναδείχτηκε με την άνοδο Τσίπρα ήταν από κει και πέρα το φυσικό επακόλουθο που τα’ χε όλα και συνέφερε.
Και μην πει κανένας ότι εδώ σπρώχνουμε θεωρίες συνομωσίας γιατί εδώ μιλάμε για ένα συγκεκριμένο είδος πολιτικής παρουσίας και ηθικής στάσης. Τα οποία προφανώς παίρνουν το πάνω χέρι όταν διαλυθούν τελείως οι μαζικές διαδικασίες ή εν πάση περιπτώσει μπλοκαριστούν. Συλλογικές δεν υπήρχαν ούτως ή άλλως μετά το 80 ποτέ.
Έτσι που λες φίλε μου συριζίτη. Άσε να βγει κάνα τσιπρόπουλο να πει κουβέντα και τότε θα πούμε κι άλλα χαρτί και καλαμάρι. Στα διάλα ρε τσογλόμουτρα.
Γι’ αυτό σου λέω, στην Αίγινα είναι η καθοδήγα, Όταν πάει επίσκεψη ο Τσίπρας βγαίνει η γραμμή που την έχουν συνεννοηθεί από τα πριν με το Βούτση και τους λοιποί. Ο Φρλαμπουράρης έτσι κι αλλιώς δυο βήματα είναι. Να δούμε τώρα που θα τους πουλήσουν οι πρόθυμοι γιατί κάνουν σερμαγιά για την επόμενη φάση.

* Συμπληρωματικά για διάβασε σε περικαλώ τη συντακτική επιτροπή του εντός εποχής.
Ε, τι λέμε ντε τόσην ώρα; Πάμε τώρα σε κάτι πιο χαλαρό. Το ευχάριστο είναι ότι πλέον θα αναπαύτηκε εν ειρήνη η ψυχή του στρατηγού Μάρκου, τρομάρα του, καθόσον το ανήψι του αντιπάλου του βρέθηκε στην καθοδήγα της αριστεράς! Μεγαλεία ρε φίλε!
Σκέψου πάντως ότι τότε είχαμε μόνο στο Καΐμακτσαλάν δέκα χιλιάδες αντάρτες κομπλέ με βαρύ οπλισμό. Άσε, τώρα παν γιά σκι οι λαΐφστιλιτζήδες με τις πουτάνες τους.
Πάω και γω δαγκωτό άμα βάλει τον ποέτα!
Εχτός από όλα τα φασιστικά και τα λούμπεν που έλεγε στις εκπομπούλες που σύχναζε, ήταν υποψήφιος τόσο του Κακλαμάνη όσο και του Καραμανλή στη Β’ Αθήνας (θα διεμβολίσει και τη νουδού ο Καραμητρό!). Αυτά όμως είναι πταίσματα μπροστά στα άλλα του. Θα τα πούμε στην ώρα τους. Χαρντ κορ που λέμε. Παρακαλάω και γω να τόνε βάλει γιά να τον βγάλουμε στη σέντρα. Άσε που σιγά σιγά θα βγαίνει και ο ίδιος ο Μητρό πούναι βίος και πολιτεία στη σέντρα.

ΥΓ. Γαμώ το κεφάλι του Αλέκου, γαμώ! Ξερότερο δεν υπάρχει λέμε. Καλά δεν άκουγε κανένα, σου λέει παλαιοκουκουέδες, αριστεριστές, πανελλαδική, είναι κολημένοι όλοι αυτοί. Τον είχε φάει όμως κι ο φουκαράς ο Παναγιώτης, γιατί τόξερε το άτομο τι χλεχλές είναι, γέννα των παρασυναγωγών του συν, του πλην και του φλόρουμ. Αμ τον είχε φάει κι η φουκαριάρα η Κάτια, το γυναικείο ένστιχτό, μη τον βάλεις ρε Αλέκο, θα σε περιμένουνε στη γωνία. Τίποτα αυτός. Και ορίστε τώρα τα αποτελέσματά μας αγαπητέ μου".

Ανώνυμος είπε...

Ρώτησα: πόσες συνιστώσες;
Κι εσύ μου απαντάς πολλές!!!!!!!!
Με φώτισες…

Ετικέτες

απεργία  ΠΑΣΟΚ Οικονομικά (1) "αριστερό ρεύμα" (1) "Ελευθεροτυπία" (3) 1 χρόνος (1) 105 (1) 18ο Συνέδριο (9) 19ο Συνέδριο ΚΚΕ (1) 1ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ (3) 2010 (1) 21η Απριλίου (1) 28 Οκτωβρίου 1940 (2) 2ος χρόνος (1) 5 (1) 5 χρόνια (1) 6ο Συνέδριο ΣΥΝ (2) 8 Μάρτη (1) 902 (1) Α (1) Α. Αλαβάνος (6) Α. Βάιντα (2) Α. Κρίλοβ (1) Α.Αλαβάνος (9) Α.Σαμαράς (2) Α.Χατζησοφιά (1) Αγρότες (2) αγωνίστριες (1) Άδωνις (1) ακροδεξιά (2) Ακρόπολη (1) Αλ Σαλέχ (1) Αλ. Δημητρίου (1) αλαζονεία (2) Αλέκος Λύτρας (2) Αν.Γ... (4) Αν.Γερμανία (1) αναδημοσίευση (46) ανανεωτική Πτέρυγα (2) Ανατολική Αττική (1) Ανδρομάχη (2) ανθρώπινα δικαιώματα (2) ανθρωπιστικές επιστήμες (1) άνθρωπος (2) Άννα Αχμάτοβα (2) Αντ. Κυρίνας (1) ΑΝΤΑΡΣΥΑ (1) ΑΝΤΙ (1) Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ (1) Αντρέας Λεντάκης (1) Ανύπαρκτος σοσιαλισμός (8) Ανωνυμία (1) απεργία (4) απεργία ΠΑΣΟΚ Οικονομικά (1) απόστολος (1) Απόψεις (22) Άρης Αλεξάνδρου (3) Άρης Βελουχιώτης (4) Αριστερά (10) Αριστερή ενότητα (2) Αρχαιολογία (7) ΑΣΚΙ (1) Αστακός Αιτωλ. (1) Αστυάνακτας (20) αστυνομία (7) Αυγή (15) αυταρχισμός (2) Αυτοδιοικητικές εκλογές 2010 (14) Β.Κορέα (1) Βαν Γκογκ (1) Βασανιστές (1) Βιβλία (2) Βιβλίο Κουφοντίνα (1) Βίντεο (16) ΒΟΗΘΕΙΑ (1) Βουλή (1) Γ. Αναδρανανιστάκης (1) Γ. Καϊλατζής (1) Γ. Παπανδρέου (2) Γ. Σεφέρης (1) Γ.Βιζυηνός (1) Γ.Κοντός (2) Γ.Μπλάνας (1) Γ.Παπουτσής (1) Γ.Ρίτσος (4) Γ.Χουρμουζιάδης (1) Γ.Ψυχοπαίδης (1) ΓΑΖΑ (1) Γελοιογραφίες (24) Γερμανία (1) Γερουλάνος (1) Γεωργία (1) Γκ. Απολλιναίρ (1) Γνώμες (2) Γυναίκα (1) Δ. Γόντικας (1) Δ.Βίτσας (4) Δ.Στρατούλης (1) Δ.Χαρμς (1) ΔΕΑ (1) ΔΕΘ (4) Δεκεμβριανά (1) Δεκεμβριανά 08 (3) Δελαστίκ (1) Δελτίο τύπου (13) Δελτίο τύπου ΣΥΝ (27) Δερβενιώτης Σπ. (1) Δερμεντζόγλου (1) ΔΗΑΡΙ (1) Δηημοκρατικός συγκεντρωτισμός (1) Δημ.Παπαχρίστου (1) Δημ.Χριστόπουλος (1) ΔΗΜΑΡ (3) Δημοκρατία (1) δημοσιογράφοι (3) Δημόσιοι Υπάλληλοι (5) Δημοτικές εκλογές (1) Διαδίκτυο (2) Διαδύκτιο (1) Διακοπές (1) Διάλογος (4) Διάλογος για το Ιδρυτικό συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ (2) διαπραγματευση (1) Διαρκές Συνέδριο ΣΥΝ (6) Διάσπαση ΚΚΕ (3) διαφωνούντες (1) Διεθνή (12) Δίκτυο (1) Διόδια (4) ΔΝΤ (4) Δογματισμός (1) Δούρου (1) Δραγασάκης (1) Δρόμος της Αριστεράς (1) ΔΣΕ (5) Δυτ.Αττική (1) Δυτ.Μακεδονία (1) Ε.βενιζέλος (2) Εθνικές εκλογές 09 (20) Έθνος (1) εικαστικά (10) Εικόνες (1) εκδ.Αγρα (1) εκδηλώσεις (2) Έκκλησία (1) Εκλογές 2012 (2) Εκλογές 2015 (2) εκπαίδευση (5) εκπαιδευτικοί (1) Έκτακτο Συνέδριο (6) Ελ. Βενιζέλος (1) Ελ.Σωτηρίου (1) Ελαιώνας (1) Έλλη Παππά (1) ΕΜΣΤ (1) Εμφύλιος (2) ενικός (1) Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση (1) Εξάρχεια (8) Επέτειος Πολυτεχνείου (1) Εργαζόμενοι (22) ΕΡΤ (2) ΕΣΗΕΑ (1) ΕΣΣΔ (1) εσωκομματικά (28) έτος Ρίτσου (3) Ευρωεκλογές 09 (17) Ευρωεκλογές 2009 (6) Ευρωεκλογές 2019 (1) Ευρωπαϊκή Ένωση (21) Ζάκυνθος (1) Ζαχαριαδισμός (5) Η Αποσιώπιση της αλήθειας (5) Η διάσκεψη της Γιάλτας (1) η ζωή στους Βράχους (1) Η νέα κυβέρνηση (6) Θ.Καρτερός (1) Θέατρο (1) Θεσσαλονίκη (4) Θεωρία (1) θεωρία των δύο άκρων (3) Θρησκεία (1) ιδεοληψία (1) Ιδεολογικά (9) Ιδιωτικοί Υπάλληλοι (1) Ισραήλ (7) Ιστορία (4) Ιστορία της Αριστεράς (22) Κ. Αρβανίτης (1) Κ. Καρυωτάκης (2) Κ. Κούνεβα (4) Κ. Παπαγεωργίου (1) Κ. Σχοινά (2) Κ.Βαξεβάνης (1) Κ.Καραγιώργης (1) Κ.Καρυωτάκης (1) Κ.Παλαμάς (1) Κανέλλη (3) Καρατζαφέρης (1) Κασιδιάρης (1) καταλήψεις (1) Κατερίνα Γκουλιώνη (2) Κατσαρός Μιχάλης (1) ΚΑΤΥΝ (2) ΚΕΑ (1) Κέρκυρα (1) Κίνα (1) Κινήματα (14) Κινηματογράφος (1) ΚΚΕ (65) Κοινωνία της πληροφορίας (1) ΚΟΜΕΠ (1) κουκουλοφόροι (1) Κούλογλου Στ. (3) κουλτουροφιλισταίοι (2) Κουράκης (1) Κουτί της Πανδώρας (1) Κουτσούμπας (1) Κυβέρνηση (3) Κυβέρνηση Ατιστεράς (1) Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (2) Κύπρος (2) Κωτούλας (1) ΛΑΟΣ (5) Λάρισα (1) Λόπεζ (1) Λουδοβίκος των Ανωγείων (1) Μ. Γλέζος (4) Μ. Μπρεχτ (1) Μ. Χατζηδάκης (1) Μ.Θεοδωράκης (1) Μ.Κανελλοπούλου (1) Μάρξ (1) Μάχη Φλώρινας (1) Μετανάστες (11) Μετεκλογικά (3) Μήνες (3) Μιχ. Γκανάς (1) ΜΜΕ (7) Μνημόνιο (2) Μομφή (1) Μοράλες (1) Μούνκ (1) Μουσεία (1) Μουσική (2) Μπέικον Φρ. (1) Μπελογιάννης (2) Μυρτιώτισσα (1) Ν. Βούτσης (1) Ν. Ζαχαριάδης (1) Ν. Κακλαμάνης (1) Ν. Μπάϊκας (1) Ν. Μπουχάριν (1) Ν. Πλουμπίδης (2) Ν. Σαραντάκος (1) Ν. Τεμπονέρας (2) Ν. Χουντής (2) Ν.Μαραντζίδης (1) ν.Οσεττία (1) Ν.Στουπής (1) Ναζισμός (1) Ναύπλιο (2) ΝΔ (4) ΝΕ Ζακύνθου (1) Νέα Δημοκρατία (26) νέο νομοσχέδιο (1) Νεολαία (2) Νεολαία ΣΥΝ (1) Νεοφιλελευθερισμός (1) Νίκος Γραικός (1) Νιτσιάκος (1) Νομοθεσία (1) ο κ. Κόυνερ (3) Ο Φλωρίνης Πιπεργιάς (1) Ο.Λάσκος (1) Οδ. Ελύτης (3) Οικολογικά (15) Οικολόγοι (2) Οικονομικά (9) Οικονομική κρίση (2) Οκτώβριος (1) ΟΛΜΕ (2) Ολυμπιακοί Αγώνες (1) Ολυμπιακός (1) Ομάδα Ρόζα (1) Ομιλίες (2) Ονόρε Ντωμιέ (1) οργανωτικά (1) ΟΣΕ (1) Π. Τζαβέλλας (1) Π.Κόκκαλης (1) Πάγκαλος (1) Παιδεία (5) Παλαιστίνη (8) Πανελλαδικό σώμα ΣΥΡΙΖΑ Ιούλιος 2009 (1) Παπαγιαννάκης Μιχάλης (1) Παπαρήγα (1) Παπουτσάκης Χρ. (1) ΠΑΣΟΚ (46) Πεκίνο (1) πέλαγος (1) Περιοδικά (1) περιοδικό Θέσεις (1) Περιφερειακές συσκέψεις (1) Πλάκα (1) Ποίηση (25) πόλεις (8) Πολιτικά-Επίκαιρα (91) Πολιτισμικές σελίδες (31) Πολιτισμός (13) Πόρος (1) Πρέβεζα (1) Προβοκάτσιες (1) Πρόγραμμα (3) Προγραμματικές δηλώσεις (2) προπαγάνδα (4) Προσεχώς (1) προσυνεδριακός διάλογος (2) Προτάσεις (4) Πρωτοβουλία για τα δικαιώματα των Κρατουμένων (1) Πρωτομαγιά (1) Πυρκαγιές 09 (3) Ρατσισμός (7) Ριζοσπάστης (8) Ρωμιοσύνη (1) Ρωσία (2) Σαλάτα εποχής (1) Σαμαράς (1) Σάτυρα (10) Σοβιετικές αφίσσες (4) Σόιμπλε (1) Σπ.Δερμεντζόγλου (1) Στάθης (14) Σταλινισμός (32) Στερεά Ελλάδα (1) Στρατούλης (1) Σύλλογος διορισμένων με ΑΣΕΠ (1) Συμβασιούχοι (7) συμπεράσματα (1) Συμφωνία των Πρεσπών (1) ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ (74) συνέντευξη (5) Συνεργσίες (1) Σύνοδος ΚΠΕ ΣΥΝ (2) Σύντροφοι και συνεργάτες (1) ΣΥΡΙΖΑ (129) Σύριζα Βύρωνα (3) ΣΥΡΙΖΑ.Προτάσεις (10) ΣΥΡΙΖΑ/ Ε.Κ.Μ (12) Σχέδιο B (1) Σώτη Τριανταφύλλου (2) Τ. Λειβαδίτης (1) Το Βήμα (1) Τοπ. Αυτοδιοίκηση (4) Τραμπουκισμοί (13) Τράπεζες (1) Τρίπολη (1) Τρόικα (1) τρομοκρατία (1) Τρότσκι (1) Τσάβες (1) Τσακαλώτος Ε. (2) Τσίπρας (37) Υγεία (1) Υπ.Πολιτισμού (10) Υπ.Τουριστικής Ανάπτυξης (1) Φαράκος Γρ. (1) Φασισμός (4) Φασίστες (7) Φεμινιστικά (3) Φίλοι (1) Φοιτητικές εκλογές 2009 (1) Φονταμενταλισμός (1) Φόρουμ Πρέβεζας (3) Φυλακές (2) Χ.Μιρό (1) Χίος (1) Χριστούγεννα 2009 (1) χρόνια πολλά (4) Χρυσή Αυγή (4) Χρυσοχοίδης (2) Bloggers (7) blogme.gr (1) Burnikov (1) Charlie Hebdo (1) David Brody (1) Free Gaza (1) K.Petrov-Votkin (1) Left.gr (3) Max Ernst (1) Modrian (1) N.Μπελογιάννης (1) Pascal Schmid (1) Plan B (1) Protagon gr (2) Reednotebook (1) troll (1) Tvxs (3) www.keli.gr (1)