Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2009

Το θέμα δεν είναι να δείξουν οι νέοι την πλάτη τους στους πολιτικούς, αλλά τη δύναμή τους!

Αλέξης Τσίπρας


Πρόεδρος Συνασπισμού της Αριστεράς, των Κινημάτων και της Οικολογίας
Στις Ευρωεκλογές υπήρξε μια συντονισμένη προσπάθεια (με όχημα τα ΜΜΕ) να απαξιωθεί, στη συνείδηση των νέων, η εκλογική διαδικασία. Προς όφελος του δικομματισμού, προέτρεπαν λοιπόν τους νέους να πάνε για μπάνιο. Και όντως πήγαν. Η αποχή κινήθηκε, στο υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων χρόνων. Σχεδόν 4.750.000 άτομα από το εκλογικό σώμα δεν προσήλθαν στις κάλπες, κάτι που σημαίνει πως σχεδόν 1 στους 2 δεν πήγε να ψηφίσει. Αυτά τα ποσοστά ήταν αυξημένα στις νεότερες ηλικίες και στα αστικά κέντρα.
Το να γυρίσουν ξανά οι νέοι την πλάτη τους στις εκλογές συνεπάγεται ένα πράγμα: η νέα κυβέρνηση θα υλοποιήσει τα σχέδιά της πίσω από την πλάτη τους! Εν ολίγοις οι πολιτικές σε βάρος των νέων θα εφαρμοστούν με μεγαλύτερη ευκολία. Έτσι, οι 30ντάρηδες να συνεχίσουν να κοιμούνται στο παιδικό τους δωμάτιο επειδή η αγορά εργασίας θα είναι κλειστή ή θα τους αμείβει με πενταροδεκάρες.
Μία άλλη προσπάθεια που γίνεται είναι να απαξιωθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις. Η ατάκα «όλοι ίδιοι είναι» είναι μία φράση που επίσης αναπαράγουν με τέχνη τα ΜΜΕ, πάντα προς όφελος του δικομματισμού. Αυτή την εντύπωση την ενστερνίζεται μεγάλη πλειοψηφία των νέων. Χωρίς να έχει προηγουμένως διερευνήσει αν υπήρξε τουλάχιστον ένα κόμμα που χρόνια τώρα, μέσα και έξω από τη Βουλή, μιλά και αγωνίζεται εναντίον της ανασφάλιστης εργασίας στα προγράμματα stage, αν μιλά και υπερασπίζεται τα δικαιώματα της γενιάς των 700 ευρώ, αν μιλά και δίνει αληθινές μάχες για την οικολογία.
Το να απαξιώσουν οι νέοι ψηφοφόροι την αριστερή αντιπολίτευση συνεπάγεται ένα πράγμα: η νέα κυβέρνηση, με την ανοχή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανενόχλητη θα υλοποιήσει τις εντολές του κ. Αλμούνια. Διότι όπως είπε με περισσή ωμότητα το κορυφαίο στέλεχος της κυβερνώσας παράταξης, ο κ. Σουφλιάς, όποια κυβέρνηση και να βγει, υπουργός Οικονομίας θα είναι ο Αλμούνια.
Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν καλεί τη νεολαία να μην πάει για… μπάνιο στις 4 Οκτωβρίου. Όχι επειδή ο καιρός δεν θα είναι καλός εκείνη την ημέρα, αλλά επειδή ο καιρός προβλέπεται να μην είναι καλός όλη την επόμενη τετραετία.


Το κείμενο μας παραχωρήθηκε από τον πρόεδρο του ΣΥΝ σ. Αλ. Τσίπρα και αποτελεί "αναδημοσίευση" από το ANTINEWS

Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2009


ΟΛΟΙ ΑΥΡΙΟ

ΣΤΙΣ 7.00 ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΘΝ. ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΣ (πρ. ΚΟΤΖΙΑ)


Θα μιλήσουν

ο Πρόεδρος του Συνασπισμού

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ

Ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας

Β. ΜΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

Η υποψήφια βουλευτής Β΄Αθήνας

ΝΑΝΤΙΑ ΒΑΛΑΒΑΝΗ


Θα χαιρετήσει ο Λόταρ Μπίσκι

Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου 2009

ΧΑ!...Το ΚΚΕ πιάστηκε στα πράσα....

Λαβράκι από τη σημερινή συνέντευξη του σ. Αλ. Τσίπρα....
Μπα το ΚΚΕ έχει δημάρχους, όπως στη Νίκαια, που απασχολούν εργαζόμενους με μπλοκάκια....κι αντί να απολογηθεί μας λέει ότι μας έπιασε (το ΣΥΡΙΖΑ) στα πράσα;....επιτέλους κ.κ του ΠΓ του ΚΚΕ.....το ψέμμα και η παραχάραξη ή και αποσιώπιση της αλήθειας έχει κοντά πόδια...επιτέλους ας δούνε όλοι την αλήθεια

Η ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤ΄ΑΡΙΣΤΕΡΑ
ΨΗΦΟ ΣΤΟ ΣΥΡΙΖΑ

«Παντοδυναμία θέλει το ΠΑΣΟΚ, όχι αυτοδυναμία»


Συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΝ

και υποψήφιου στη Α΄Αθήνας Αλέξη Τσίπρα

στη Κυριακάτικη ΕλευθεροτυπίαΣτον ΦΩΤΗ ΠΑΠΟΥΛΙΑ


Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να είναι υποψήφιος στην Α' Αθήνας, αλλά μόνο στην εκλογική περιφέρειά του δεν βρίσκεται. Η συζήτηση μαζί του έγινε κατά τη διαδρομή Τρίκαλα - Λάρισα - Γιάννινα, καθώς ο πρόεδρος του ΣΥΝ και επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε εκεί σε διαδοχικές συγκεντρώσεις. Οι απόψεις του; Αναγνωρίζει ότι «θυμώσαμε τον κόσμο μας, αλλά τη μάχη τη δίνουμε τώρα συσπειρωμένοι, πιο ώριμοι».
*Απαντά οργισμένα για τα προγράμματα stage: «Είναι παράνομα, ανήθικα και γέννημα των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Αντί, λοιπόν, ο Γ. Παπανδρέου να αμφιταλαντεύεται, ας αποφασίσει εδώ και τώρα να σταματήσει αυτό το απαράδεκτο εργασιακό καθεστώς».
*Αναφερόμενος σε πιθανή μετεκλογική συνεργασία, επισημαίνει ότι «το ΠΑΣΟΚ προγραμματικά δεν βρίσκει σημείο ταύτισης με την αριστερή πολιτική».
*Σχολιάζει, τέλος, τις προσκλήσεις της Αλέκας Παπαρήγα προς τους αριστερούς πολίτες. «Δεν γίνεται να ζητάς να σε στηρίξουν τη μέρα των εκλογών αυτοί και αυτές που τις υπόλοιπες 364 μέρες τους αποκαλείς δούρειους ίππους του νεοφιλελευθερισμού».


* Θα καταφέρει να μπει ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή ή θα ξαναζήσετε νύχτες του 1993;
- Δίνουμε μια δύσκολη μάχη. Ξέρουμε ότι θυμώσαμε τον κόσμο μας, αλλά στην πολιτική δεν υπάρχουμε τους τελευταίους τρεις μήνες. Τη μάχη τη δίνουμε ενωμένοι. Αν σε μία πολιτική ζυγαριά βάλεις από την μία μεριά το μικρό τελευταίο διάστημα και από την άλλη τα χρόνια κοινοβουλευτικής δουλειάς, θέσεων και αγώνων, τότε θα γύρει προς την καλή μεριά. Η κοινωνία έχει ανάγκη τον ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ, ξέρει ποιος βρέθηκε δίπλα στους εργαζόμενους και τη νεολαία τα τελευταία έξι χρόνια. Συσπειρωμένοι και πιο ώριμοι θα δώσουμε τη μάχη και θα πάμε καλά.

* Η οικονομία είναι το διακύβευμα των εκλογών κι εσείς ζητάτε 100.000 θέσεις εργασίας...
- ...Μα αυτό ακριβώς είναι που πρέπει να ζητήσουμε! Πολιτικές απασχόλησης πρέπει να έχουμε και όχι να ταΐζουμε τις τράπεζες, να καιγόμαστε αν πέσει μία μονάδα το χρηματιστήριο ή αν το έλλειμμα θα μεγαλώσει. Η ανεργία έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις. Η βία των ελαστικών σχέσεων στην εργασία έχει επικρατήσει. Η πλήρης απασχόληση πρέπει να γίνει κεντρικός στόχος. Οι μισές, οργανικές θέσεις στα νοσοκομεία, στα σχολεία στην πυροσβεστική είναι κενές. Δείτε έξω τα κανόνια που βαράνε. Οι 1.000 του Σκαραμαγκά, οι 700 της «Ασπίς Πρόνοια», οι 400 του Αγούδημου δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά. Οι 70.000 που θα χάσουν τις δουλειές τους δεν είναι στατιστικό στοιχείο, άνθρωποι είναι. Αυτοί που θα απολύονται από εδώ και στο εξής θα βρίσκουν όλο και πιο δύσκολα δουλειά. Εμείς θα επιμείνουμε στις προτάσεις μας για την πλήρη απασχόληση και την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας. Για τη μείωση των ανισοτήτων και την ίση κατανομή δραστηριοτήτων και πόρων ανάμεσα στις περιφέρειες. Ή με τους τραπεζίτες ή με τους εργαζόμενους θα είσαι.

* Οι μακροχρόνια άνεργοι, τα προγράμματα stage;

- Αυτή είναι η «ξεχασμένη κοινωνία», κύριε Παπούλια. Αυτές οι κατηγορίες και πολλές ακόμα. Δεν απευθυνόμαστε σε αυτές ως δύναμη διαμαρτυρίας μόνο. Εδώ και ένα χρόνο έχουμε καταθέσει ένα πλήρες πρόγραμμα που προσπαθεί να φέρει στην επιφάνεια τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας και προτείνει λύσεις. Σήμερα οι μακροχρόνια άνεργοι έχουν ξεπεράσει τις 200.000, από αυτούς επίδομα παίρνουν ελάχιστοι γιατί ο νόμος που είχε ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ, έβαζε τέτοιες προϋποθέσεις που δεν ήταν δυνατόν οι άνθρωποι αυτοί να πάρουν το επίδομα των 200 ευρώ. Κανείς από τους δύο μονομάχους δεν παίρνει δημόσια δέσμευση για αυτό το κομμάτι της κοινωνίας.

* ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. έχουν ταυτόσημες θέσεις;
- Τώρα ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. ερίζουν για το ποιος φταίει για τα stage, τους ενοικιαζόμενους εργαζόμενους και την εργασιακή ομηρία χιλιάδων, νέων κυρίως, ανθρώπων. Τα stage είναι παράνομα, ανήθικα και γέννημα του ΠΑΣΟΚ. Με νομοθετικές πράξεις θεμελιώθηκε ο εργασιακός μεσαίωνας, και με τη Ν.Δ. διευρύνθηκε ακόμα περισσότερο. Φτάσαμε στο σημείο σε υπηρεσίες του Δημοσίου οι μόνιμοι υπάλληλοι να είναι λιγότεροι από τα stage. Αντί το ΠΑΣΟΚ να αμφιταλαντεύεται αν θα «αναθεωρήσει» τα stage, ας αποφασίσει εδώ και τώρα να σταματήσει αυτό το απαράδεκτο εργασιακό καθεστώς στον δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα.

* Τις οικονομικές εξαγγελίες του Γ. Παπανδρέου πώς θα τις χαρακτηρίζατε;
- Κανέναν δεν πείθουν. Οι μισοί από όσους πιθανολογούν ότι θα στηρίξουν εκλογικά το ΠΑΣΟΚ δεν τις πιστεύουν. Και είναι λογικό. Το ΠΑΣΟΚ κρατά κρυφά χαρτιά, δεν αποκαλύπτει το πραγματικό του σχέδιο για την οικονομία. Βλέπουμε ξανά το ίδιο έργο, «ψηφίστε μας γιατί χειρότεροι από τους άλλους αποκλείεται να είμαστε» ή το περίφημο που μας προετοιμάζουν ήδη «παραλάβαμε καμένη γη». Από την άλλη είναι τέτοια η προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τους έχει όλους ικανοποιημένους, που το πρόγραμμά της έχει μεγάλες αντιφάσεις. Αν στο οικονομικό σου πρόγραμμα δεν είσαι αποφασισμένος να κάνεις ρήξεις, δεν πρόκειται να στηρίξεις τα στρώματα που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας. Αν συνέχεια στον λόγο σου κυριαρχεί η φράση «τα νοσοκομεία άντρα διαφθοράς», ο κόσμος καταλαβαίνει ότι έρχονται μέτρα περιστολής των κοινωνικών δαπανών και όχι εξυγίανση και αναβάθμιση του ΕΣΥ.

* Αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ, υπάρχει περιθώριο συνεργασίας;
-Αυτό που επιθυμεί το ΠΑΣΟΚ δεν είναι η αυτοδυναμία, αλλά η παντοδυναμία. Με πρόσχημα μάλιστα την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος, σκοπεύει να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, σύμφωνα με το γερμανικό σύστημα με υψηλό όριο εισόδου και μονοεδρικές περιφέρειες. Θέλει να βάλει στη γωνία τα μικρότερα κόμματα ή να τα κάνει δορυφόρους του. Παλαιότερα καταθέσαμε προτάσεις κοινής δράσης στα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δεχτήκαμε θετικές ή αρνητικές απαντήσεις. Το ΠΑΣΟΚ δεν μας απάντησε ποτέ. Οχι μόνο γιατί αυτή την τακτική επέλεξε, αλλά γιατί προγραμματικά δεν βρίσκει σημείο ταύτισης με την αριστερή πολιτική. Εχει κάνει τις επιλογές του εδώ και χρόνια.


* Πλαγιοκοπείσθε από τους Οικολόγους - Πράσινους, ενώ η Αλέκα Παπαρήγα σάς επιτίθεται. Πώς απαντάτε;
- Ο πολιτικός μας χώρος είναι πρωτοπόρος στα θέματα περιβαλλοντικής πολιτικής και το κυριότερο, ποτέ δεν κρυφτήκαμε στα μεγάλα ζητήματα που προέκυψαν. Δεν κρυφτήκαμε για τον Αχελώο, για τα εργοστάσια λιθάνθρακα, για τις ελεύθερες παραλίες, για τους νέους αυτοκινητόδρομους, για το εμπορικό κέντρο στον Βοτανικό. Πήραμε θέση και δεν μας ένοιαξε που συγκρουστήκαμε με τα ιδιωτικά μεγάλα συμφέροντα. Από την άλλη, κανέναν δεν εκπλήσσει η επιθετικότητα της κ. Παπαρήγα. Καθημερινά ανακαλύπτει και κάτι καινούριο να μας πει. Ταυτόχρονα, όμως, καλεί τους ριζοσπάστες αριστερούς των δεκαετιών του '70 και του '80 ή τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις διαφωνίες που έχουν με το ΚΚΕ, να τους στηρίξουν. Δεν γίνεται να αρνείσαι συστηματικά την κοινή δράση και ταυτόχρονα να ζητάς να σε στηρίξουν αυτοί και αυτές που τις υπόλοιπες 364 μέρες τους αποκαλείς δούρειους ίππους του νεοφιλελευθερισμού και του συστήματος

Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2009

Πάλι για το ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΠΑΣΟΚ

Στάθηκα σε προηγούμενη ανάρτηση στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και σε κάποιο αγαπημένο για μένα πρόσωπο και κάποιοι δυστυχώς με παρεξήγησαν. Όμως έχει και συνέχεια το πράγμα πολιτική και όχι συναισθηματική!
Έλαβα ένα mail από ένα σύντροφο που εκθέτει πολιτικά ένα πρόσωπο από το ψηφοδέλτιο επικρατείας. Πρόκειται για την κ. Άννα Καφέτζη επιμελήτρια στην Εθνική Πινακοθήκης η οποία είναι υπεύθυνη για την απόλυση εργαζομένου στο Εθνικό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης. Υπάρχει και το όνομα του απολυμένου εργαζόμενου αορίστου χρόνου (τα οποίο δε χρειάζεται να δημοσιοποιήσουμε) καθώς και η ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη και η απάντηση της κ. Καφέτζη που αποδίδει την απόλυση στην ανάρμοστη συμπεριφορά του εργαζόμενου. Έτσι γενικόλογα, εντελώς μετά από προσωπική εκτίμηση της κ. Καφέτζη διευθύντρια του ΕΜΣΤ, απολύθηκε υπάλληλος αορίστου χρόνου....
Αυτή είναι η νέα πολιτική του ΠΑΣΟΚ για τους εργαζόμενους;...αυτές τις σχέσεις εργασίας προωθεί;..που θα τοποθετηθεί η κ. Καφέτζη για να ξεδιπλώσει την πολιτική των απολύσεων των εργαζομένων;
Περιμένουμε απαντήσεις...

Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2009

Οι αριστεροί Ριζοσπάστες ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ, χροοόνια τώρα!

Ο Ριζοσπάστης καλεί τους αριστερούς ριζοσπάστες να ψηφίσουν ΚΚΕ. Νομίζει ότι μπορεί να ψαρεύει σε θολά νερά αριστερούς ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.
Τι να πρωτοθυμηθούμε;
ότι μας αποκαλούσαν "κουραμπιέδες", "ποντίκια" ΕΜΟ Κόμμα και άλλα πολλά με τα τελευταία "γελοιότητες" κλπ. όπως και ότι "δεν υπάρχει αριστερά" και είναι ευφεύρημα του ΣΥΡΙΖΑ.
Το ΚΚΕ προσπαθεί να ψαρέψει ψήφους για να βγεί αύριο η Παπαρήγα να λέει ότι επιβεβαιώθηκαν οι θέσεις της. Σκεφτείτε το. Μαζί μ΄αυτές τις θέσεις είναι και η νεκρανάσταση του Σταλινισμού.

Οι αριστεροί διαλέγουν το δύσκολο δρόμο της ενότητας της Αριστεράς
όχι το μοναχικό και διασπαστικό του ΠΑΜΕ.

ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΥΡΙΖΑ
ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ
Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΣ

Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου 2009

Κρίμα Μάγια...Κρίμα!

Άκουσα ότι για το ψηφοδέλτιο επικρατείας προορίζεται η κ. Μάγια Τσόκλη. Να έχεις γυρίσει ολόκληρο το κόσμο και να καταλήγεις στο Γιωργάκη είναι θλιβερό.
Κρίμα Μάγια...Κρίμα!

ένας θαυμαστής σου!

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΚΑΙ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 27/09/2009 ΩΡΑ 19.00 ΟΠΟΥ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΚΑΛΥΒΙΩΝ. Στην εκδήλωση θα παρευρεθούν υποψήφιοι Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ της Περιφέρειας Αττικής.
Ώρα:Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου 2009 7:00 μ.μ.
Τοποθεσία:ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΚΑΛΥΒΙΩΝ

Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2009

Ο Σταλινισμός έχει όνομα : ΚΚΕ

Στη σημερινή συγκέντρωση η κ. Παπαρήγα ζήτησε ψήφο ακόμα κι αν διαφωνεί κανείς με το ΚΚΕ. Επιτέθηκε δε στο ΣΥΡΙΖΑ και μίλησε για γελοιότητα και για δήθεν φρέσκες ιδέες και φρέσκα πρόσωπα. Το ΚΚΕ πραγματοποιεί προσπάθεια να αποσπάσει ψήφους από το ΣΥΡΙΖΑ...Όμως...
Να ψηφίσει κάποιος το ΚΚΕ γιατί;
Για να επιβεβαιώσει με τη ψήφο του την σταλινική στροφή και το εικόνισμα του Στάλιν;
Για να μπορεί να μιλάει για τον "ανύπαρκτο" σοσιαλισμό;
Για να δείχνει με το δάχτυλο τους εξεγερμένους νέους και να τους ονομάζει κουκουλοφόρους;
Για να υπερασπίζεται αντί του δικομματισμού, το τριτοκομματισμό;
Για να διασπά τους αγώνες των εργαζομένων και να ονομάζει ταξικά τα συνδικάτα που ανήκουν μόνο σ΄αυτό;
Να κρατά ανεπίτρεπτη στάση στην Ενωση Δημοσιογράφων και αντί να κάνει δεκτή την πρόταση της Συσπείρωσης Δημοσιγράφων (ΣΥΡΙΖΑ) να εκλεγεί συνεργαζόμενο μαζί του πρόσωπο ως πρόεδρος, να επιλέγει την αποχή και να εκλέγεται ο Σόμπολος;
Για να δυναμιτίζει την ενότητα της αριστεράς;


Σύντροφοι και φίλοι με δική μας υπαιτιότητα είναι αλήθεια δώσαμε αφορμή να λέει το ΚΚΕ ότι θέλει.


OΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΕΣ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΥΡΙΖΑ


ΨΗΦΟ ΣΤΟ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2009

Απλά μαθήματα Οικονομίας

 • Ο Καραμανλής και ΝΔ προτείνει πάγωμα των μισθών δηλ. 0%
  Ο Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ προτείνει αύξηση πάνω απ΄ τον πληθωρισμό ο οποίος είναι 0,8%.

 • Η ΝΔ δεν αναγνωρίζει μεσαία στρώματα. Έχουμε γίνει όλοι ίσοι ή μέσοι καταναλωτές.
  Ο Παπανδρέου επιθυμεί να φορολογήσει τα μεσαία στρώματα, μόνο που δεν μας λέει τι εννοεί μεσαία στρώματα και δε δίνει φορολογικούς συντελεστές.

 • Η ΝΔ χρησιμοποίησε αντεργατικούς νόμους του ΠΑΣΟΚ και επέκτεινε τους ενοικιαζόμενους εργαζόμενους, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και τα stage.
  Το ΠΑΣΟΚ επαγγέλλεται την αναμόρφωση των νόμων αυτών και όχι τη κατάργησή τους.

 • Η ΝΔ ορθά κοφτά προχώρησε το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για τις ιδιωτικοποιήσεις. Έτσι ιδιωτικοποίησε τον ΟΤΕ, την Ολυμπιακή.
  Επαναδιαπραγμάτευση λέει ο Παπανδρέου. Ποια ακριβώς; Σε ποιανού όφελος;

 • Η ΝΔ πάγωσε τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο Δημόσιο τομέα πέραν από την πρόσληψη αγροφυλάκων.
  Το ΠΑΣΟΚ τι ακριβώς προτείνει; Τι θα γίνει στα νοσοκομεία για παράδειγμα; Το νέο ΕΣΥ και τις γενικολογίες;

 • Η ΝΔ χάρισε στις Τράπεζες 28 δις. Τι κατάφερε ακριβώς; Ενδυνάμωσε την αγορά; Όχι βέβαια!
  Το ΠΑΣΟΚ ευαγγελίζεται τον έλεγχο των τραπεζών. Δηλαδή θ΄ αρχίσει τη συζήτηση με τη Λερναία Ύδρα, το τραπεζικό σύστημα; Από πότε είναι διατεθειμένο αυτό το τέρας να ελεγχθεί; Ποια ακριβώς τα μέτρα. Θα κρατικοποιήσει Τράπεζες;

 • Η ΝΔ έφτιαξε καθαρά ψηφοδέλτια πετάγοντας έξω του Βατοπεδινούς κλπ.και κράτησε τους μπλέ κόκκους Έβερτ, Σιούφας, Σουφλιάς, Αχ. Καραμανλής
  Το ΠΑΣΟΚ έφτιαξε κι αυτό καθαρά ψηφοδέλτια πετάγοντας Πάχτα, Σημίτη, Βερελή κλπ και κράτησε τους πράσινους κόκκους Γείτονα, Βούγια, Σκανδαλίδη, Βενιζέλο,κ.αλ.

Υπάρχει λύση στ΄αριστερά
Ψήφο στο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2009

Δήλωση του Γρήγορη Ρουμπάνη, δημοσιογράφου,

υποψήφιου βουλευτή Βʼ Αθηνας του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την απόλυσή του από την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία»

Στη 1.30 μετά τα μεσάνυχτα, σήμερα 15 Σεπτεμβρίου, ενημερώθηκα τηλεφωνικώς από τη Ιδιοκτήτρια της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», Μάνια Τεγοπούλου, ότι με απολύει, επειδή δε συμφωνεί με την υποψηφιότητα μου στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Της εξήγησα ότι το εκλέγεσθαι αποτελεί συνταγματικό μου δικαίωμα, και εξάλλου είχα ενημερώσει εγκαίρως τη Διεύθυνση. Αλλά ήταν αδιάφορη. Μου ξεκαθάρισε, και μάλιστα με αγοραίο τρόπο, ότι δεν θέλει στην εφημερίδα της βουλευτές ή υποψήφιους βουλευτές, δεν θέλει να την ταλαιπωρεί ο Αλέξης Τσίπρας. Προφανώς, στο δουκάτο της Μάνιας Τεγοπούλου δεν ισχύει το Σύνταγμα. Η ιδιοκτήτρια της «Ε» εισάγει την επιχείρησή της σε έναν καινούργιο μεσαίωνα, στον οποίο τα πολιτικά δικαιώματα είναι υπό περιορισμό. Δυστυχώς, κατά το σωτήριο έτος 2009, επιστρέφουμε στους αγώνες για τη Δημοκρατία.

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για την προκλητική απόλυση του δημοσιογράφου Γρηγόρη Ρουμπάνη απο την «Ελευθεροτυπία»

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει την απόλυση του δημοσιογράφου Γρηγόρη Ρουμπάνη από την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» με το απροκάλυπτο επιχείρημα της ιδιοκτήτριας, ότι δεν θέλει τη συμμετοχή του στα ψηφοδέλτια του ενωτικού συνδυασμού της ριζοσπαστικής Αριστεράς.
Καλούμε τους δημοσιογράφους να αντισταθούν στην απόπειρα πολιτικής φίμωσής τους και την κατάργηση του συνταγματικού δικαιώματος του «εκλέγειν και εκλέγεσθαι», που ισχύει για όλους τους πολίτες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στηρίξει την προσπάθεια των δημοσιογραφικών ενώσεων να επιβάλουν τα ασυμβίβαστα που επιτάσσει ο Κώδικας Δεοντολογίας. Όμως η περίπτωση του Γρηγόρη Ρουμπάνη δεν εντάσσεται σε κανένα από αυτά. Πέρα από τη γνωστή του διαδρομή και στάση, συμμετέχοντας στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ παίρνει μέρος σε μια κρίσιμη πολιτική αναμέτρηση, όπως έχει κάθε δικαίωμα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι θα αγωνιστεί για να μην επιστρέψουμε σε εποχές διώξεων, ποινών ή απολύσεων δημοσιογράφων -ή κάθε άλλου πολίτη- με βάση τα φρονήματα ή την πολιτική τοποθέτηση.
Καλούμε την εφημερίδα «Ε» να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση απόλυσης του Γρηγόρη Ρουμπάνη και να μην αμαυρώσει την ιστορία της με μια απολύτως αδικαιολόγητη πράξη.

To Γραφείο Τύπου

Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2009

....στρίβειν δια του debate το ΚΚΕ....

Μια και μιλούσαμε για το ΚΚΕ, ορίστε που η ηγεσία του μας έδωσε το δικαίωμα, ακόμη ενός σημειώματος (αν και ετοίμαζα κείμενο για ΝΔ-ΠΑΣΟΚ)....μιλάμε για το περίφημο debate...που υπάρχει περίπτωση να μη γίνει επειδή το ΚΚΕ προσπαθεί να ξεφύγει...σου λέει ...είδαμε και πάθαμε να πείσουμε το κόσμο μας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύεται....τώρα πως καθόμαστε στο ίδιο τραπέζι;...με το Τσίπρα;; ...είναι ευκαιρία να γλυτώσουμε από τον ΣΥΡΙΖΑ...αμέσως ο δικομματισμός εκμεταλλεύτηκε τις ενστάσεις του ΚΚΕ ....και υπάρχει πιθανότητα να μη γίνει....Το ΚΚΕ μία σταθερή του συστήματος θέλει να γλυτώνει από την ενοχλητική αριστερά....Γιατί να ακουστούν οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ;...το ΚΚΕ έχει παράδοση...δεν είναι κόμμα διαλόγου, αλλά κόμμα των καθοδηγητάδων και της γραμμής.....γιατί να θέλει το διάλογο;....Στη καλύτερη των περιπτώσεων πολύ θα ήθελα να δω debate μεταξύ ΚΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ....αν και το ΚΚΕ ξορκίζει κάτι τέτοιο ...σου λέει ίσα κι όμοια με το ΣΥΡΙΖΑ.....

Αριστεροί σκεφτείτε!
Ποιος φοβάται το διάλογο;
Ποιος δε θέλει το διάλογο;
Ποιος δε θέλει την ενότητα της αριστεράς;
ΨΗΦΙΣΤΕ Συνασπισμό της Ριζοσπαστικής Αριστεράς

Τετάρτη, 9 Σεπτεμβρίου 2009

"σχεδιασμένη οικονομία" στο ΚΚΕ!

Είναι αλήθεια ότι το ΚΚΕ παρουσιάζεται σ΄ αυτές τις εκλογές ως το μόνο κόμμα που δεν το αγγίζει τίποτε.Ούτε οι εξελίξεις, ούτε τίποτε!
Για να εξηγούμαι:
Το ΚΚΕ , η ηγεσία του δηλαδή, έκανε σε νεκρό χρόνο την αποκατάσταση του εικονίσματος του Στάλιν επειδή κατ΄αυτό ταυτίζεται με την ιστορία του «σοσιαλισμού».Ανάδευσε όσο του ήταν δυνατόν την ιστορία για να δώσει επιχειρήματα στα μέλη του, ότι δεν υπήρξαν εγκλήματα την περίοδο του Στάλιν και παράλληλα εκπληρώνει με αργά βήματα και σταθερά μία ιστορική υποχρέωση αποκατάστασης του Ζαχαριάδη της αυθεντικής εκπροσώπησης του σταλινισμού στο ελληνικό κομμουνιστικό κίνημα. Τους ψήφους που παίρνει στις εκλογές τις θεωρεί και επιβεβαίωση και αυτής της πολιτικής του. Κι αυτό μάλιστα και σε περιπτώσεις ψήφων που ήρθαν ως διαμαρτυρία ….τους μεταφράζει ως υπερασπιστές του σοσιαλισμού του Στάλιν και των εγκλημάτων του τα οποία είναι κατασκεύασμα του "εχθρού"
Το ΚΚΕ προχώρησε σε αναγνώριση και υπεράσπιση του υπάρχοντος πολιτικού σκηνικού έτσι όπως το ξέραμε παλιά. Τρία κόμματα και ο ΣΥΡΙΖΑ.Ο Δεκέμβρης ήταν το αποκορύφωμα της υπεράσπισης από το ΚΚΕ του κατεστημένου. Η ανταπόκριση του περισσότερου κόσμου, των νοικοκυραίων ήταν εκπληκτική, αφού του αναγνώρισε στις τελευταίες εκλογές το ρόλο του υπερασπιστή της τάξης. τι μας έμεινε ; Η λαϊκή πολιτοφυλακή που λέει κι ο σ. Μαίλης.
Το ΚΚΕ διέσπασε στην πράξη και όχι στους τύπους (γιατί κατά τ΄άλλα συμμετέχει στη ΓΣΕΕ)το εργατικό κίνημα ανακηρύσσοντας ταξικά μόνο τα συνδικάτα που υπηρετούν την πολιτική του. Οργανώνει ξεχωριστές πορείες για να μη μολυνθούν τα μέλη του και οι «ταξικοί» εργαζόμενοι από τον οπορτουνισμό που έχει κατακλύσει τη κοινωνία. Ναι η κοινωνία κινδυνεύει από τον οπορτουνισμό προτίστως και όχι από το καπιταλισμό.
Κατά συνέπεια αρνείται την οποιαδήποτε ενότητα της αριστεράς, γιατί αριστερά είναι κάτι γενικό και "ή γινόμαστε όλοι κομμουνιστές ή η ζωή δεν έχει αξία".
Το ΚΚΕ εξακολουθεί να λέει αυτά που έλεγε χρόνια κι αυτή την επιμονή του, την ονομάζει συνέπεια αντί γα συντηρητισμό που στην πραγματικότητα είναι.
Η οργανωτική δομή του αυτού του κόμματος είναι τέτοια που δε ξέρεις παρά μόνο μία άποψη, την «άποψη του Κόμματος».Έτσι αορίστως και θεολογικά. Δεν υπάρχουν εμφανώς μέλη ή πολύ περισσότερο απόψεις στελεχών. Απ΄ αυτή τη σκληρή οργανωτική δομή ξεφεύγει η κ. Λ. Κανέλλη που δεν είναι μέλος του ΚΚΕ και λέει την άποψή της γιατί απλά φέρνει ψήφους.
Έτσι για να ξέρουμε τι υπερασπίζεται η ηγεσία του ΚΚΕ σας παραθέτω αποσπάσματα για το ΚΚΣΕ από το βιβλίο του Ε.Hobsbawm "Η εποχή των άκρων", εκδ. θεμέλιο 2006 και αναφέρεται στην οργανωτική δομή του (δημοκρατικός συγκεντρωτισμός) αλλά και στο θεολογικό μετασχηματισμό του κατά την εποχή του Στάλιν)
: "...Τι θα ήταν εκείνο που θα σταματούσε την "υποκατάσταση" των μαζών από το κόμμα που ισχυρίζονταν ότι τους καθοδηγούσε; Την υποκατάσταση της Κεντρικής επιτροπής από την ηγεσία που πραγματικά διηύθυνε τις δραστηριότητες του κόμματος και τελικά από το (θεωρητικά εκλεγμένο) μοναδικό ηγέτη που στην πράξη αντικατέστησε όλα αυτά τα κομματικά όργανα;".....Ο δημοκρατικός συγκεντρωτισμός που θεωρητικά αποτελούσε την οργανωτική του αρχή έγινε απλώς συγκεντρωτισμός. Έπαψε να λειτουργεί σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος. οι ετήσιες συγκλήσεις συνεδρίων του κόμματος άρχισαν να αραιώνουν μέχρις ότου, στην εποχή του Στάλιν, άρχισαν να γίνονται απρόβλεπτες και συγκυριακές...........Η κατασκευή μαυσωλείου για το Λένιν στην Ερυθρά πλατεία, όπου διατηρήθηκε το σκήνωμα του μεγάλου ηγέτη ώστε να μπορούν να το βλέπουν για πάντα οι πιστοί, δεν είχε καμιά προέλευση από τη ρωσική επαναστατική παράδοση. ήταν φανερό ότι αποτελούσε προφανή προσπάθεια εκμετάλλευσης των καθυστερημένων αγροτικών μαζών, που ως χριστιανοί λάτρευαν τους αγίους και τα λείψανα των αγίων, προς όφελος του σοβιετικού καθεστώτος".
ΑΡΙΣΤΕΡΑ,
ΨΗΦΟ ΣΤΟ ΣΥΡΙΖΑ

Τρίτη, 8 Σεπτεμβρίου 2009

Τα φαιά κόμματα και το ΛΑΟΣ

Κάθε κοινωνία κατά καιρούς ξεβράζει κομματικούς σχηματισμούς προς τα ακροδεξιά του.Με τεράστια προβλήματα για τις κοινωνίες που γίνονται κυρίαρχες δυνάμεις, δυνάμεις εξουσίας. Στην Ευρώπη παρουσιάστηκαν νωρίς ενώ στη κοντινή μας Ιταλία ακόμη και σήμαρα κυριαρχούν. Τα χαρακτηριστικά τους είναι ίδια:
Προσπάθειες να αποπέμψουν τους ακροδεξιούς χαρακτηρισμούς με γενικότητες, αλλά και απόκρυψη των πραγματικών τους προθέσεων.
Προβολή προσώπων κενού ιδεολογικού περιεχομένου, αλλά τηλεστάρ, ανθρώπων δηλαδή που επικοινωνιακά έχουν μεγάλη ισχύ.
Ξύπνημα των άγριων "εθνικών" και "πατριωτικών" ενστίκτων των ανθρώπων που σε περιόδους κρίσεις γιγαντώνονται.
Περιθωριοποίηση των ανθρώπων από άλλες χώρες, των μεταναστών δηλαδή, σηκώνοντας τη σημαία της εθνικής καθαρότητας, καθώς και τη σημαία του κινδύνου της ανεργίας εξ αιτίας τους.
Όλα αυτά εκφράζονται με ένα λόγο εντελώς γενικόλογο, χαοτικό και με λαϊκίστικα χαρακτηριστικά.
Επιπλέον η κοινωνία, αλλά και τα ΜΜΕ, κυρίως η τηλεόραση υπερπροβάλει αυτα τα κόμματα, δεν είναι τυχαίο ότι στη γειτονική Ιταλία στα χέρια του Μπερλουσκόνι είναι όλα σχεδόν τα ΜΜΕ.
Ο Καρατζαφέρης και το κόμμα του το ΛΑΟΣ διεκδικούν ακόμη μνία φορά τη ψήφο των Ελληνων έχοντας όλα τα χαρακτηριστικά που σημείωσα. Χρειάζεται επαγρύπνηση, ωστε άνθρωποι με προβλήματα να μην απλώσουν το χέρι του προς βοήθεια προς τα κει. Ακόμη και το ΠΑΣΟΚ και οι τηλεοράσεις που το υποστηρίζουν, που νομίζει ότι χρησιμοποιούν το ΛΑΟΣ για να αναρριχηθούν στην εξουσία κάνουν μέγα λάθος ...οδηγούν τη κοινωνία στο λαικισμό και στον υφέρπον φασισμό. Ας το σκεφτούμε...να υψώσουμε τείχη...να δυναμώσουμε την

ΑΡΙΣΤΕΡΑ,
ΨΗΦΟ ΣΤΟ ΣΥΡΙΖΑ

Δευτέρα, 7 Σεπτεμβρίου 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΤΗΣ ΚΠΕ ΤΟΥ ΣΥΝ

Συνήλθε σήμερα, Κυριακή 06/09, η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και κατά πλειοψηφία αποφάσισε:

1) Το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ να κατατεθεί στον Άρειο Πάγο από τους επικεφαλής όλων των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ. Πράγμα που προβλέπεται και από το νόμο για τους συνασπισμούς κομμάτων. Πρώτος στη σειρά της κατάθεσης ο υπογράφων εκ μέρους του ΣΥΝ, ο Πρόεδρος του. Κανένας αρχηγός συνδυασμού. Οι επικεφαλής των συνιστωσών, de facto επικεφαλής του εκλογικού αγώνα για λογαριασμό των συνιστωσών που εκπροσωπούν όσο και του ενωτικού ψηφοδελτίου. Όλοι οι υποψήφιοι θα εκλεγούν με σταυρό, δηλ. κανένας δεν θα κάνει χρήση του προνομίου εκλογής χωρίς σταυρό εκ της θέσεώς του.
2) Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας να καταρτιστεί εξ ολοκλήρου από προσωπικότητες της Αριστεράς, από διανοούμενους, ανθρώπους των γραμμάτων και του πολιτισμού.
3) Τον Πρόεδρο της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που θα προκύψει, να τον εκλέξει η Κοινοβουλευτική Ομάδα, με δημοκρατικό τρόπο και με βάση τον κανονισμό λειτουργίας της, μετά τις εκλογές.
4) Να εξαντληθεί κάθε προσπάθεια θετικής ερμηνείας του νόμου ώστε να καταστεί δυνατό στον πρώτο εκ των επικεφαλής που καταθέτουν το ψηφοδέλτιο, στον Πρόεδρο του ΣΥΝ, να μην έχει περιορισμούς στη δημόσια παρουσία από το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.
To Γραφείο Τύπου

Σάββατο, 5 Σεπτεμβρίου 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝ

Η Π.Γ. του ΣΥΝ σε έκτακτη συνεδρίασή της εξέτασε τις προτάσεις που κατατέθηκαν στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ από τις άλλες συνιστώσες. Η Π.Γ. ομόφωνα κατέληξε ότι η αναλυτική πρόταση με το σύνολο των στοιχείων που κατατέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ και η οποία περιλαμβάνει την ανάγκη συνέχισης της ενωτικής μας προσπάθειας με τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς, με συγκεκριμένο πολιτικό πλαίσιο που θα εξασφαλίζει και την πλουραλιστική εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η πιο αποτελεσματική.
Η Π.Γ. επαναβεβαίωσε την πρότασή της επικεφαλής του εκλογικού συνδυασμού και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής ομάδας που θα προκύψει να είναι ο Πρόεδρος του ΣΥΝ.
Η Π.Γ. την Κυριακή 6/9 συγκαλεί την ΚΠΕ του ΣΥΝ σε συνεδρίαση για την εκλογική μάχη.

Πολιτική Γραμματεία του Συνασπισμού

Τετάρτη, 2 Σεπτεμβρίου 2009

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΚΛΟΓΩΝ

Η κυβέρνηση Καραμανλή, κατέρρευσε υπό το βάρος της αδιέξοδης πολιτικής της.
Η χώρα οδηγείται σε εκλογές υπό τη πίεση των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων που θέλουν νωπή λαϊκή εντολή για ένα από τα δύο κόμματα, προκειμένου να εφαρμοστεί ένα ακόμη πιο σκληρό και επώδυνο πρόγραμμα αντιλαϊκών μέτρων.
Η κοινωνική συναίνεση, όμως, σε αυτή την πολιτική έχει προ πολλού τελειώσει.
Η κοινωνία ζητάει μια πραγματική αλλαγή και όχι απλώς κυβερνητική εναλλαγή με συνέχιση της ίδιας πολιτικής.
Γιατί απάντηση στην κρίση δεν είναι η πολιτική της ΝΔ που τα έδωσε όλα στους βιομήχανους και στους τραπεζίτες, αφήνοντας τη κοινωνία να βυθίζεται στην εργασιακή ανασφάλεια και στη φτώχεια.
Δεν είναι όμως ούτε η πολιτική που εξαγγέλλεται από το ΠΑΣΟΚ, που υπόσχεται ότι τα πάντα μπορούν να αλλάξουν χωρίς τομές και ρήξεις με το οικονομικό κατεστημένο.
Η μόνη απάντηση στη κρίση είναι ένα προοδευτικό πρόγραμμα που θα οικοδομήσει μια ασπίδα αλληλεγγύης και κοινωνικής προστασίας.
Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, είναι δύναμη ελπίδας, ανανέωσης και αποτελεσματικών αγώνων, που θα είναι ισχυρή και παρούσα στις εξελίξεις.
Καλούμε τον κόσμο της αριστεράς και της οικολογίας, τους προοδευτικούς πολίτες, να αγωνιστούμε όλοι μαζί, στη πρώτη γραμμή, για να αποτρέψουμε τα σχέδια της συντηρητικής οπισθοδρόμησης και να εγγυηθούμε θετική διέξοδο από τη κρίση, με ισχυρή τη παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες εκλογές.

To Γραφείο Τύπου

Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας 60 χρόνια μετά!Αυτές τις μέρες κλείνουν 60 χρόνια από το τέλος του εμφυλίου. Ένα τέλος που ήρθε με βίαιο τρόπο, με νίκη των μοναρχοφασιστικών δυνάμεων στο Γράμμο. Χιλιάδες κόσμου άρχισαν να κινούνται προς τις τότε χώρες του «υπαρκτού», άλλοι πορεύονταν προς τις εξορίες και τα βασανιστήρια, άλλοι ξεψυχούσαν από τις εκτελέσεις ή κείτονταν νεκροί στα βουνά .Μια γενιά άξιων ανθρώπων σφαγιάστηκε στα βουνά και άλλοι τόσοι εξορίστηκαν.
Για την αριστερά γιατί δεν ήταν μόνο υπόθεση του ΚΚΕ ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας άρχιζε μία ιστορία εσωστρέφειας που αφορούσε την αποτίμηση της υπόθεσης του ΔΣΕ και που ακόμη δεν έχει τελειώσει ακόμη.
Ο ΔΣΕ ήταν η απάντηση του αριστερού κινήματος στις τρομοκρατικές επιθέσεις της Δεξιάς και των ταγμαλητών. Ήταν η διορθωτική κίνηση για τη Βάρκιζα. Κάποιοι ισχυρίζονταν ότι θα μπορούσε να αποφευχθεί. Το λάθος της Βάρκιζας όμως ακολούθησαν σωρεία λαθών. Δεν ήταν μόνο τα ετοιμοπόλεμα στελέχη που αποστράτευσε ο Ζαχαριάδης για να δώσει την αρχηγία σε άλλα που τα θεωρούσε του κύκλου του. Δεν ήταν τα στελέχη που κατασυκοφαντήθηκαν από αυτόν όπως ο Άρης, (και δεν ήταν ο μόνος) έτσι ο ΔΣΕ έχασε σημαντικότατο στέλεχος. Οι υποσχέσεις και τα μεγαλεπήβολα σχέδια που είχε ο ΔΣΕ, απόδειξη το σχέδιο «Λίμνες», δεν έγιναν ποτέ πράξη, αφού το κέντρο είχε άλλα σχέδια. Ο Στάλιν , για τον οποίον το ΚΚΕ σήμερα ανάβει καντήλια, είχε αποφασίσει ότι ο ΔΣΕ αποτελεί γι αυτόν ένα πιόνι στη διεθνή σκακιέρα το οποίο θα τον βοηθήσει θυσιάζοντας το να διαπραγματευτεί… αυτό τουλάχιστον έδειξαν όχι μόνο οι κρυφές συμφωνίες της Γιάλτας με το Τσώρτσιλ, αλλά η ίδια η πραγματικότητα.
Οι αγωνιστές του ΔΣΕ πέρασαν, κρυμμένοι μέσα σε αμπάρια καραβιών ,ταπεινωτικότατο είναι αλήθεια στα «σοσιαλιστικά» κράτη ελπίζοντας ότι εκεί τουλάχιστον θα δουν το σοσιαλισμό που ονειρεύονταν και αγωνίστηκαν γι αυτόν… μόνο που κάποιοι από αυτούς είδαν πολλά… τις ανεπάρκειές του, ας πούμε σε όλα τα επίπεδα.
Το τελευταίο διάστημα το ΚΚΕ έχει αποφασίσει να ξαναγράψει την ιστορία ( η αλήθεια σε πολλά σημεία της) αποκρύβοντας τμήματα της ιστορία του ΔΣΕ. Μιλάει γενικά γι αυτόν, εξωραΐζοντας την πραγματικότητα, πραγματοποιεί εκδηλώσεις, εκθέσεις, γιατί θεωρεί ως αυθεντική πολιτική, ως πολιτική που του ταιριάζει. Δεν είναι τυχαία η υποβάθμιση της πολιτικής του ΕΑΜ. Αυτοί όμως που έθαψαν το ΔΣΕ σηκώνονται από το τάφο τους και πραγματοποιούν μνημόσυνα στους αγωνιστές. Ο Στάλιν , πρόσωπο το οποίο εκθείασε και τελευταία η κ. Παπαρήγα χρησιμοποίησε το ΔΣΕ. Κουβέντα για το ρόλο που διαδραμάτισε και τη συμφωνία που έκανε ουσιαστικά παραδίδοντας τους αγωνιστές στους εχθρούς. Ο Ζαχαριάδης το δεύτερο πρόσωπο, αυτό δηλαδή που ηγήθηκε του εμφυλίου η ηγεσία του ΚΚΕ πάει να τον βγάλει λάδι. Μία άλλη ηγεσία του ΚΚΕ που τον είχε καθαιρέσει και μία σοβιετική εξουσία που τον εξόρισε όταν πλέον δεν τον είχε ανάγκη. Ας μη ξεχνάμε ότι τα αίτια του θανάτου του Ζαχαριάδη (αυτοκτονία) ήταν καλά κρυμμένα. Ενώ όλοι ήξεραν δε μιλούσαν.
Θα θυμόμαστε την ιστορία του ΔΣΕ, το απαράμιλλο θάρρος των αγωνιστών του, την ανιδιοτέλεια τους, την προσπάθειά τους να δημιουργήσουν έναν καλύτερο κόσμο. Θα θυμόμαστε τα κορίτσια που με τον έναν ή τον «άλλον» τρόπο ήταν ενταγμένα στις γραμμές του.Αλλά θα θυμόμαστε και το συγκεντρωτισμό των λαθών που στοίχησαν τις ζωές των αγωνιστών, καθώς και το «πείραμα» του «σοσιαλισμού» που γέννησε τερατόμορφα.

Ετικέτες

απεργία ΠΑΣΟΚ Οικονομικά (1) "αριστερό ρεύμα" (1) "Ελευθεροτυπία" (3) 1 χρόνος (1) 105 (1) 18ο Συνέδριο (9) 19ο Συνέδριο ΚΚΕ (1) 1ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ (3) 2010 (1) 21η Απριλίου (1) 28 Οκτωβρίου 1940 (2) 2ος χρόνος (1) 5 (1) 5 χρόνια (1) 6ο Συνέδριο ΣΥΝ (2) 8 Μάρτη (1) 902 (1) Α (1) Α. Αλαβάνος (6) Α. Βάιντα (2) Α. Κρίλοβ (1) Α.Αλαβάνος (9) Α.Σαμαράς (2) Α.Χατζησοφιά (1) Αγρότες (3) αγωνίστριες (1) Άδωνις (1) ακροδεξιά (2) Ακρόπολη (1) Αλ Σαλέχ (1) Αλ. Δημητρίου (1) αλαζονεία (2) Αλέκος Λύτρας (2) Αν.Γ... (4) Αν.Γερμανία (1) αναδημοσίευση (45) ανανεωτική Πτέρυγα (2) Ανατολική Αττική (1) Ανδρομάχη (2) ανθρώπινα δικαιώματα (2) ανθρωπιστικές επιστήμες (1) άνθρωπος (3) Άννα Αχμάτοβα (2) Αντ. Κυρίνας (1) ΑΝΤΑΡΣΥΑ (1) ΑΝΤΙ (1) Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ (1) Αντρέας Λεντάκης (1) Ανύπαρκτος σοσιαλισμός (8) Ανωνυμία (1) απεργία (4) απεργία ΠΑΣΟΚ Οικονομικά (1) απόστολος (1) Απόψεις (22) Άρης Αλεξάνδρου (3) Άρης Βελουχιώτης (4) Αριστερά (10) Αριστερή ενότητα (2) Αρχαιολογία (9) ΑΣΚΙ (1) Αστακός Αιτωλ. (1) Αστυάνακτας (19) αστυνομία (7) Αυγή (15) αυταρχισμός (2) Αυτοδιοικητικές εκλογές 2010 (15) Β.Κορέα (1) Βαν Γκογκ (1) Βασανιστές (1) Βιβλία (2) Βιβλίο Κουφοντίνα (1) Βίντεο (16) ΒΟΗΘΕΙΑ (1) Βουλή (1) Γ. Αναδρανανιστάκης (1) Γ. Καϊλατζής (1) Γ. Παπανδρέου (2) Γ. Σεφέρης (1) Γ.Βιζυηνός (1) Γ.Κοντός (2) Γ.Μπλάνας (1) Γ.Παπουτσής (1) Γ.Ραγκούσης (1) Γ.Ρίτσος (4) Γ.Χουρμουζιάδης (1) Γ.Ψυχοπαίδης (1) ΓΑΖΑ (1) Γελοιογραφίες (24) Γερμανία (1) Γερουλάνος (1) Γεωργία (1) Γκ. Απολλιναίρ (1) Γνώμες (2) Γυναίκα (1) Δ. Γόντικας (1) Δ.Βίτσας (4) Δ.Στρατούλης (1) Δ.Χαρμς (1) ΔΕΑ (1) ΔΕΘ (4) Δεκεμβριανά (1) Δεκεμβριανά 08 (3) Δελαστίκ (1) Δελτίο τύπου (13) Δελτίο τύπου ΣΥΝ (27) Δερβενιώτης Σπ. (1) Δερμεντζόγλου (1) ΔΗΑΡΙ (1) Δηημοκρατικός συγκεντρωτισμός (1) Δημ.Παπαχρίστου (1) Δημ.Χριστόπουλος (1) ΔΗΜΑΡ (3) Δημοκρατία (1) δημοσιογράφοι (3) Δημόσιοι Υπάλληλοι (5) Διαδίκτυο (2) Διαδύκτιο (1) Διακοπές (1) Διάλογος (4) Διάλογος για το Ιδρυτικό συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ (2) διαπραγματευση (1) Διαρκές Συνέδριο ΣΥΝ (6) Διάσπαση ΚΚΕ (3) διαφωνούντες (1) Διεθνή (13) Δίκτυο (1) Διόδια (4) ΔΝΤ (4) Δογματισμός (1) Δούρου (1) Δραγασάκης (1) Δρόμος της Αριστεράς (1) ΔΣΕ (5) Δυτ.Αττική (1) Δυτ.Μακεδονία (1) Ε.βενιζέλος (2) Εθνικές εκλογές 09 (20) εικαστικά (10) Εικόνες (1) εκδ.Αγρα (1) εκδηλώσεις (2) Έκκλησία (1) Εκλογές 2012 (2) Εκλογές 2015 (2) εκπαίδευση (5) εκπαιδευτικοί (1) Έκτακτο Συνέδριο (6) Ελ. Βενιζέλος (1) Ελ.Σωτηρίου (1) Ελαιώνας (1) Έλλη Παππά (1) ΕΜΣΤ (1) Εμφύλιος (2) ενικός (1) Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση (1) Εξάρχεια (8) Επέτειος Πολυτεχνείου (1) Εργαζόμενοι (22) ΕΡΤ (2) ΕΣΗΕΑ (1) ΕΣΣΔ (1) εσωκομματικά (28) έτος Ρίτσου (3) Ευρωεκλογές 09 (20) Ευρωεκλογές 2009 (6) Ευρωπαϊκή Ένωση (22) Ζάκυνθος (1) Ζαχαριαδισμός (5) Η Αποσιώπιση της αλήθειας (5) Η διάσκεψη της Γιάλτας (1) η ζωή στους Βράχους (1) Η νέα κυβέρνηση (6) Θ.Καρτερός (1) Θ.Πετράκος (1) Θέατρο (1) Θεσσαλονίκη (4) Θεωρία (1) θεωρία των δύο άκρων (4) Θρησκεία (1) ιδεοληψία (1) Ιδεολογικά (9) Ιδιωτικοί Υπάλληλοι (1) Ισραήλ (7) Ιστορία (4) Ιστορία της Αριστεράς (22) Κ. Αρβανίτης (1) Κ. Καρυωτάκης (2) Κ. Κούνεβα (4) Κ. Παπαγεωργίου (1) Κ. Σχοινά (2) Κ.Βαξεβάνης (1) Κ.Καραγιώργης (1) Κ.Καρυωτάκης (1) Κ.Παλαμάς (1) Κανέλλη (3) Καρατζαφέρης (1) Κασιδιάρης (1) καταλήψεις (1) Κατερίνα Γκουλιώνη (2) Κατσαρός Μιχάλης (1) ΚΑΤΥΝ (2) ΚΕΑ (1) Κελί (1) Κέρκυρα (1) Κίνα (1) Κινήματα (14) Κινηματογράφος (1) ΚΚΕ (64) Κοινωνία της πληροφορίας (1) ΚΟΜΕΠ (1) κονδυλοφόροι (1) κουκουλοφόροι (1) Κούλογλου Στ. (3) κουλτουροφιλισταίοι (2) Κουράκης (1) Κουτί της Πανδώρας (1) Κουτσούμπας (1) Κυβέρνηση (3) Κυβέρνηση Ατιστεράς (1) Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (2) Κύπρος (2) Κωτούλας (1) ΛΑΟΣ (5) Λάρισα (1) Λόπεζ (1) Λουδοβίκος των Ανωγείων (1) Μ. Γλέζος (4) Μ. Μπρεχτ (1) Μ. Χατζηδάκης (1) Μ.Θεοδωράκης (1) Μ.Κανελλοπούλου (1) Μάρξ (1) Μάχη Φλώρινας (1) Μετανάστες (11) Μετεκλογικά (3) Μήνες (3) Μιχ. Γκανάς (1) ΜΜΕ (7) Μνημόνιο (2) Μομφή (1) Μοράλες (1) Μούνκ (1) Μουσεία (1) Μουσική (2) Μπατζελή (1) Μπέικον Φρ. (1) Μπελογιάννης (2) Μυρτιώτισσα (1) Ν. Βούτσης (1) Ν. Ζαχαριάδης (1) Ν. Κακλαμάνης (1) Ν. Μπάϊκας (1) Ν. Μπίστης (1) Ν. Μπουχάριν (1) Ν. Πλουμπίδης (2) Ν. Σαραντάκος (1) Ν. Τεμπονέρας (2) Ν. Χουντής (2) Ν.Μαραντζίδης (1) ν.Οσεττία (1) Ν.Στουπής (1) Ναζισμός (1) Ναύπλιο (2) ΝΔ (3) ΝΕ Ζακύνθου (1) Νέα Δημοκρατία (26) νέο νομοσχέδιο (1) Νεολαία (3) Νεολαία ΣΥΝ (1) Νεοφιλελευθερισμός (1) Νομοθεσία (1) ο κ. Κόυνερ (3) Ο Φλωρίνης Πιπεργιάς (2) Ο.Λάσκος (1) Οδ. Ελύτης (3) Οικολογικά (15) Οικολόγοι (2) Οικονομικά (9) Οικονομική κρίση (2) Οκτώβριος (1) ΟΛΜΕ (2) Ολυμπιακοί Αγώνες (1) Ολυμπιακός (1) Ομάδα Ρόζα (1) Ομιλίες (2) Ονόρε Ντωμιέ (1) οργανωτικά (1) ΟΣΕ (1) Π. Τζαβέλλας (1) Π.Κόκκαλης (1) Πάγκαλος (1) Παιδεία (5) Παλαιστίνη (8) Πανελλαδικό σώμα ΣΥΡΙΖΑ Ιούλιος 2009 (1) Παπαγιαννάκης Μιχάλης (1) Παπαρήγα (1) Παπουτσάκης Χρ. (1) ΠΑΣΟΚ (48) Πεκίνο (1) πέλαγος (1) Πελοπόννησος (1) Περιοδικά (1) περιοδικό Θέσεις (1) Περιφερειακές συσκέψεις (1) Πλάκα (1) Ποίηση (25) πόλεις (8) Πολιτικά-Επίκαιρα (91) Πολιτισμικές σελίδες (32) Πολιτισμός (15) Πόρος (1) Πρέβεζα (1) Προβοκάτσιες (1) Πρόγραμμα (3) Προγραμματικές δηλώσεις (2) προπαγάνδα (3) Προσεχώς (1) προσυνεδριακός διάλογος (2) Προτάσεις (4) Πρωτοβουλία για τα δικαιώματα των Κρατουμένων (1) Πρωτομαγιά (1) Πυρκαγιές 09 (3) Ρατσισμός (8) Ριζοσπάστης (8) Ρωμιοσύνη (1) Ρωσία (2) Σαλάτα εποχής (1) Σαμαράς (1) Σάτυρα (10) Σοβιετικές αφίσσες (4) Σόιμπλε (1) Σπ.Δερμεντζόγλου (1) Στάθης (14) Σταλινισμός (32) Στερεά Ελλάδα (1) Στρατούλης (1) Σύλλογος διορισμένων με ΑΣΕΠ (1) Συμβασιούχοι (7) συμπεράσματα (1) ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ (74) συνέντευξη (4) Συνεργσίες (1) Σύνοδος ΚΠΕ ΣΥΝ (2) Σύντροφοι και συνεργάτες (1) ΣΥΡΙΖΑ (130) Σύριζα Βύρωνα (3) ΣΥΡΙΖΑ.Προτάσεις (10) ΣΥΡΙΖΑ/ Ε.Κ.Μ (12) Σχέδιο B (1) Σώτη Τριανταφύλλου (2) Τ. Λειβαδίτης (1) τηλεόραση (1) Το Βήμα (1) Τοπ. Αυτοδιοίκηση (4) Τραμπουκισμοί (13) Τράπεζες (1) Τρίπολη (1) Τρόικα (1) τρομοκρατία (1) Τρότσκι (1) Τσάβες (1) Τσακαλώτος Ε. (2) Τσίπρας (40) Υγεία (1) Υπ.Πολιτισμού (11) Υπ.Τουριστικής Ανάπτυξης (1) Φαράκος Γρ. (1) Φασισμός (4) Φασίστες (7) Φεμινιστικά (3) Φίλοι (1) Φοιτητικές εκλογές 2009 (1) Φονταμενταλισμός (1) Φόρουμ Πρέβεζας (3) Φυλακές (2) Χ.Μιρό (1) Χίος (1) Χριστούγεννα 2009 (1) χρόνια πολλά (4) Χρυσή Αυγή (5) Χρυσοχοίδης (2) Bloggers (7) blogme.gr (1) Burnikov (1) Charlie Hebdo (1) David Brody (1) Free Gaza (1) K.Petrov-Votkin (1) Left.gr (3) Max Ernst (1) Modrian (1) N.Μπελογιάννης (1) Pascal Schmid (1) Plan B (1) Protagon gr (3) Reednotebook (1) troll (1) Tvxs (3) www.keli.gr (1)

E..εφημερίδεεες!