Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

Αστυάνακτας: Η εκτίμησή μου για τις εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Με τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ.



Οι μέρες που πέρασαν ήταν πλήρεις εξελίξεων για τον Συν και το ΣΥΡΙΖΑ. Οι μετεκλογικές «μετασεισμικές δονήσεις» (δηλώσεις Κύρκου περί ταπεινωτικής ήττας, Αλαβάνου, «δεν έχω καταλήξει ότι μετάνοιωσα για την επιλογή Τσίπρα», Τσίπρα για τις ιδρυτικές συμφωνίες του ΣΥΡΙΖΑ), έδωσαν ακόμη ένα μεγάλο σεισμό την παραίτηση του σ. Αλαβάνου, από το ίδιο ρήγμα. Οι σεισμικές δονήσεις ήταν: παραιτούμαι δεν παραιτούμαι, έως που δεν παραιτήθηκε και καλά έκανε ο καθόλα αγαπητός και άξιος σύντροφος. Εμείς ως σώμα δεν το τοποθετήσαμε εκεί για να παραιτείται. Επίσης πολύ σωστά τοποθετήθηκε ο σ. Τσίπρας σύμφωνα με την παρέμβασή του στη γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, όταν μίλησε για τη λειτουργία των οργάνων του ΣΥΝ και την εκλογή οργάνων με δημοκρατικές διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ. Ποιος μπορεί να διαφωνήσει σ΄αυτό; Εμείς δεν τον εκλέξαμε ως πρόεδρο για να λέει την προσωπική του γνώμη (δεν σημαίνει ότι αποκλείεται αυτή )
Ποιος ήταν ο στόχος των ενεργειών των ηγετικών στελεχών μας από το σ. Τσίπρα έως την ανανεωτική ,ονομαζόμενη πτέρυγα;
Ας προσπαθήσουμε να τα κωδικοποιήσουμε:
Το 4,7% δεν ήταν το ποσοστό που θέλαμε. Ήταν το ποσοστό όμως που θα πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού γιατί μέσα του κρύβει τις αγωνίες και τη δουλειά των μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ.
Υπήρξε προεκλογική διαμάχη του διδύμου Τσίπρα-Αλαβάνου που φάνηκε με εκκωφαντικό και παράδοξο τρόπο μετεκλογικά. Ήταν διαμάχη καρέκλας, όπως τον παρουσίασαν οι αστικές φυλλάδες και τα ΜΜΕ που έτριβαν τα χέρια τους, ή διαμάχη πολιτικής αντίληψης για το ποιο κομμάτι του 4,7% θα διαδραματίσει το ρόλο μετεκλογικά. Δηλαδή το κομματικό σώμα του ΣΥΝ ή οι απλοί ψηφοφόροι; Εγώ ο μακράν της ηγετικής διαχείρισης πιστεύω το δεύτερο, ανεξάρτητα της εικόνας που δώσαμε προς τα έξω με ευθύνες πολλών προσώπων, αλλά και μηχανισμών. Ναι υπάρχουν μηχανισμοί όχι όμως ερήμην της βάσης…ΟΛΟΙ τους έχουμε συντηρήσει αυτούς τους μηχανισμούς. Θα εξακολουθήσουμε να τους συντηρούμε; Και για να προχωρήσω δεν υπάρχουν μηχανισμοί στο ΚΚΕ που επαίρεται για την μονολιθικότητά του; Βεβαίως ισχυρότατοι και αμετακίνητοι, αλλά αυτό δεν το θέλεις κανείς μας για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ποια η θέση του αστυάνακτα; (οι πολλές επισκέψεις στην ιστοσελίδα φαίνεται ότι ενδιαφέρει πολλούς και την αναμένουν πολλοί)
Ο αστυάνακτας έκανε μία πρώτη εκτίμηση για τα εκλογικά αποτελέσματα, πολύ γρήγορα είναι αλήθεια καταλογίζοντας ελλείψεις στην προεκλογική μας δουλειά. Παράλληλα δημοσίευσε την πρώτη τοποθέτηση Αλαβάνου, Τσίπρα, αποφάσεις της ΠΓ του ΣΥΝ, αλλά και της ομάδας «Ρόζα» και της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο αστυάνακτας έως τώρα (και ελπίζω να μη ξεφύγει) νομίζω ότι κράτησε με προσοχή μία τακτική η οποία δε θα στοίχιζε σε συντρόφους, όπως αντίθετα δυστυχώς έκαναν κάποιοι σ. bloggers, αλλά και ραδιοφωνικοί παραγωγοί. Κι αυτό όχι για να κρύψω κάτι,(άλλωστε δεν μετέχω της ηγεσίας του ΣΥΝ οπότε δε ξέρω λεπτομέρειες, αλλά και δε με ενδιαφέρουν οι λεπτομέρειες των μηχανισμών), αλλά όταν μιλάς την ώρα που όλοι μιλάνε ή φωνάζουν δεν ακούγεσαι. Το επίδικο για τον αστυάνακτα ήταν το εγχείρημα και η πολιτική που ενέπνευσε τον κόσμο. Αυτό προσπάθησα να διαφυλάξω. Δεν ήταν η μία ή η άλλη ηγετική προσωπικότητα, αν και δεν ενέκρινα εξ αρχής ως σωστή τη κίνηση Αλαβάνου. Επαναλαμβάνω τη κίνηση και όχι τμήματα της πολιτικής του εκτίμησης. Θεώρησα ότι δεν έλαβε υπόψη του τους απλούς ψηφοφόρους και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτούς δηλαδή που ενέπνευσε ως ηγέτης της αριστεράς. Η μεθοδολογία ακύρωσε οποιαδήποτε προσπάθεια του να αντιληφθούμε σε βάθος τη κριτική του και πολιτική εκτίμησή του. Δε νομίζω ότι αυτό ήθελε και αυτό φαίνεται από την ανάκληση της παραίτησης του. Ο αστυάνακτας δεν ενέκρινε τις κινήσεις (αυτό το λέω τώρα) και της ηγεσίας του ΣΥΝ (όχι όλες, αλλά κάποιες όπως και άστοχες δηλώσεις), αλλά και τις κινήσεις της «ανανεωτικής» πτέρυγας (αλήθεια ο Κουναλάκης και ο Γεωργακόπουλος τι ρόλο διαδραματίζουν στην προσπάθεια της ανανεωτικής πτέρυγας για την αλλαγή πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ; Πόσο ανανεωτικό είναι η αλλαγή πολιτικής με συνεννοήσεις κορυφής και όχι κατόπιν συνεδρίου;…πρόταση που υποστήριξε ο σ. Κουβέλης)
Ο αστυάνακτας είναι ένας από το 4,7%, που δεν παραιτείται, όπως δήλωσε εξ αρχής, δεν περιθωριοποιείται και δεν τεμαχίζεται (πως μπορεί να γίνει άλλωστε αυτό;) και κυρίως δε στοιχίζεται πίσω από μηχανισμούς. Ο αστυάνακτας ο κάθε αστυάνακτας (το ομολογώ όχι από αλαζονεία αλλά εκ θέσεως και μόνο) χωρίς να το ξέρουν κρατάει το μετερίζι του αγώνα της ριζοσπαστικής αριστεράς,όπως κάθε μέλος του ΣΥΝ, όταν συνολικά η ηγεσία της δεν αναπτύσσει σχέδια αλλά αναλώνεται σε ακροβατισμούς. Γι αυτή τη στάση της θα κριθεί από το 4,7% που δεν έχει τη διάθεση να πάει στα σπίτια του, ούτε να χαριστεί σε κόμματα από τη μια μεριά νεοφιλελεύθερα που ονομάζονται ΠΑΣΟΚ και από την άλλη σταλινικού τύπου όπως το ΚΚΕ. Ελπίζω δηλαδή. Δεν απέτυχε η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, ναι δεν απέτυχε, αλλά σε καμιά περίπτωση όμως δε κατάφερε να απαντήσει ειδικευμένα στη συντηρητικοποίηση της κοινωνίας. Μέσα στη συντήρηση τοποθετώ και την πολιτική του ΚΚΕ. Η τελευταία, χθεσινή, επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει ότι δεν έχουν παρά μόνο το μικροκομματικό τους όφελος στο μυαλό τους, κι αυτό είναι βαθύτατα συντηρητικό,(πράξη που αφορά ως ένα σημείο και τον ΣΥΝ). Ο τρίτος πόλος και η ενότητα της αριστεράς δεν αναιρεί τη κριτική στο κόμμα αυτό.
Πως θα αξιοποιηθεί το μεγαλύτερο τμήμα των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ; Ενισχύοντας μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού η πλειοψηφία τον αποδέχεται ως στρατηγική επιλογή του κόμματος, ή αλλάζοντας την πολιτική μας με την αυτόνομη πολιτική υπόσταση του ΣΥΝ. Το εύκολο είναι να κάνουμε το ΣΥΡΙΖΑ νέο κομματικό μηχανισμό βάζοντας στην άκρη τους μηχανισμούς των τάσεων. Το εύκολο είναι στις επόμενες εκλογές ο ΣΥΝ να κατέβει μόνος του. Το εύκολο είναι η ρήξη μέσα από τους μηχανισμούς και τις στοιχήσεις. Το δύσκολο είναι η ενότητα μέσα από τον πλουραλισμό των απόψεων, χωρίς να πετάμε κανέναν στο κάλαθο των αχρήστων. Εγώ διαλέγω το τελευταίο.
ΥΓ: Αυτό το κείμενο θα μπορούσε να είναι η τοποθέτησή μου στην οργάνωση του Συν ή του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα την άκουγαν 30-50 άτομα. Τώρα ελπίζω να τη διαβάσουν περισσότεροι.Θα ακολουθήσουν και προτάσεις.

2 σχόλια:

il trovatore είπε...

Διάβασε την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας για την σύνοδο του ΟΑΣΕ.

http://www.syn.gr/syncorfu/index.html

Ανώνυμος είπε...

Το ΕΝΤΟΣ ΕΠΟΧΗΣ Περιοδικό ένθετο στην εφημερίδα Εποχή

Διοργανώνει Εργαστήρι Πολιτικής

Με θέμα «Το παρόν και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ»

Την Πέμπτη 2 Ιουλίου στην αίθουσα του ΣΥΤΕ, Σίνα 16, στις 8μμ

Συντονίζουν: Χρήστος Λάσκος και Ευκλείδης Τσακαλώτος

Εισηγούνται οι πανεπιστημιακοι: Σίσσυ Βελισσαρίου, Σταύρος Κωνσταντακόπουλος, Αριστείδης Μπαλτάς, Μιχάλης Σπουρδαλάκης

Παρεμβάσεις:

Κώστας Αθανασίου (ΡΟΖΑ), Χάρης Γολέμης (ΣΥΝ), Παύλος Κλαυδιανός (ΑΚΟΑ), Τάσος Κορωνάκης (ΣΥΝ), Αντώνης Νταβανέλλος (ΔΕΑ), Γιώργος Σαπουνάς (ΚΟΚΚΙΝΟ), Τασία Χριστοδουλοπούλου (2ο ΚΥΜΑ)

και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας και Τάσος Κουράκης

http://kokkinoprasinodiktyo.wordpress.com/2009/06/28/531/

Ετικέτες

απεργία  ΠΑΣΟΚ Οικονομικά (1) "αριστερό ρεύμα" (1) "Ελευθεροτυπία" (3) 1 χρόνος (1) 105 (1) 18ο Συνέδριο (9) 19ο Συνέδριο ΚΚΕ (1) 1ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ (3) 2010 (1) 21η Απριλίου (1) 28 Οκτωβρίου 1940 (2) 2ος χρόνος (1) 5 (1) 5 χρόνια (1) 6ο Συνέδριο ΣΥΝ (2) 8 Μάρτη (1) 902 (1) Α (1) Α. Αλαβάνος (6) Α. Βάιντα (2) Α. Κρίλοβ (1) Α.Αλαβάνος (9) Α.Σαμαράς (2) Α.Χατζησοφιά (1) Αγρότες (2) αγωνίστριες (1) Άδωνις (1) ακροδεξιά (2) Ακρόπολη (1) Αλ Σαλέχ (1) Αλ. Δημητρίου (1) αλαζονεία (2) Αλέκος Λύτρας (2) Αν.Γ... (4) Αν.Γερμανία (1) αναδημοσίευση (46) ανανεωτική Πτέρυγα (2) Ανατολική Αττική (1) Ανδρομάχη (2) ανθρώπινα δικαιώματα (2) ανθρωπιστικές επιστήμες (1) άνθρωπος (2) Άννα Αχμάτοβα (2) Αντ. Κυρίνας (1) ΑΝΤΑΡΣΥΑ (1) ΑΝΤΙ (1) Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ (1) Αντρέας Λεντάκης (1) Ανύπαρκτος σοσιαλισμός (8) Ανωνυμία (1) απεργία (4) απεργία ΠΑΣΟΚ Οικονομικά (1) απόστολος (1) Απόψεις (22) Άρης Αλεξάνδρου (3) Άρης Βελουχιώτης (4) Αριστερά (10) Αριστερή ενότητα (2) Αρχαιολογία (7) ΑΣΚΙ (1) Αστακός Αιτωλ. (1) Αστυάνακτας (20) αστυνομία (7) Αυγή (15) αυταρχισμός (2) Αυτοδιοικητικές εκλογές 2010 (14) Β.Κορέα (1) Βαν Γκογκ (1) Βασανιστές (1) Βιβλία (2) Βιβλίο Κουφοντίνα (1) Βίντεο (16) ΒΟΗΘΕΙΑ (1) Βουλή (1) Γ. Αναδρανανιστάκης (1) Γ. Καϊλατζής (1) Γ. Παπανδρέου (2) Γ. Σεφέρης (1) Γ.Βιζυηνός (1) Γ.Κοντός (2) Γ.Μπλάνας (1) Γ.Παπουτσής (1) Γ.Ρίτσος (4) Γ.Χουρμουζιάδης (1) Γ.Ψυχοπαίδης (1) ΓΑΖΑ (1) Γελοιογραφίες (24) Γερμανία (1) Γερουλάνος (1) Γεωργία (1) Γκ. Απολλιναίρ (1) Γνώμες (2) Γυναίκα (1) Δ. Γόντικας (1) Δ.Βίτσας (4) Δ.Στρατούλης (1) Δ.Χαρμς (1) ΔΕΑ (1) ΔΕΘ (4) Δεκεμβριανά (1) Δεκεμβριανά 08 (3) Δελαστίκ (1) Δελτίο τύπου (13) Δελτίο τύπου ΣΥΝ (27) Δερβενιώτης Σπ. (1) Δερμεντζόγλου (1) ΔΗΑΡΙ (1) Δηημοκρατικός συγκεντρωτισμός (1) Δημ.Παπαχρίστου (1) Δημ.Χριστόπουλος (1) ΔΗΜΑΡ (3) Δημοκρατία (1) δημοσιογράφοι (3) Δημόσιοι Υπάλληλοι (5) Δημοτικές εκλογές (1) Διαδίκτυο (2) Διαδύκτιο (1) Διακοπές (1) Διάλογος (4) Διάλογος για το Ιδρυτικό συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ (2) διαπραγματευση (1) Διαρκές Συνέδριο ΣΥΝ (6) Διάσπαση ΚΚΕ (3) διαφωνούντες (1) Διεθνή (12) Δίκτυο (1) Διόδια (4) ΔΝΤ (4) Δογματισμός (1) Δούρου (1) Δραγασάκης (1) Δρόμος της Αριστεράς (1) ΔΣΕ (5) Δυτ.Αττική (1) Δυτ.Μακεδονία (1) Ε.βενιζέλος (2) Εθνικές εκλογές 09 (20) Έθνος (1) εικαστικά (10) Εικόνες (1) εκδ.Αγρα (1) εκδηλώσεις (2) Έκκλησία (1) Εκλογές 2012 (2) Εκλογές 2015 (2) εκπαίδευση (5) εκπαιδευτικοί (1) Έκτακτο Συνέδριο (6) Ελ. Βενιζέλος (1) Ελ.Σωτηρίου (1) Ελαιώνας (1) Έλλη Παππά (1) ΕΜΣΤ (1) Εμφύλιος (2) ενικός (1) Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση (1) Εξάρχεια (8) Επέτειος Πολυτεχνείου (1) Εργαζόμενοι (22) ΕΡΤ (2) ΕΣΗΕΑ (1) ΕΣΣΔ (1) εσωκομματικά (28) έτος Ρίτσου (3) Ευρωεκλογές 09 (17) Ευρωεκλογές 2009 (6) Ευρωεκλογές 2019 (1) Ευρωπαϊκή Ένωση (21) Ζάκυνθος (1) Ζαχαριαδισμός (5) Η Αποσιώπιση της αλήθειας (5) Η διάσκεψη της Γιάλτας (1) η ζωή στους Βράχους (1) Η νέα κυβέρνηση (6) Θ.Καρτερός (1) Θέατρο (1) Θεσσαλονίκη (4) Θεωρία (1) θεωρία των δύο άκρων (3) Θρησκεία (1) ιδεοληψία (1) Ιδεολογικά (9) Ιδιωτικοί Υπάλληλοι (1) Ισραήλ (7) Ιστορία (4) Ιστορία της Αριστεράς (22) Κ. Αρβανίτης (1) Κ. Καρυωτάκης (2) Κ. Κούνεβα (4) Κ. Παπαγεωργίου (1) Κ. Σχοινά (2) Κ.Βαξεβάνης (1) Κ.Καραγιώργης (1) Κ.Καρυωτάκης (1) Κ.Παλαμάς (1) Κανέλλη (3) Καρατζαφέρης (1) Κασιδιάρης (1) καταλήψεις (1) Κατερίνα Γκουλιώνη (2) Κατσαρός Μιχάλης (1) ΚΑΤΥΝ (2) ΚΕΑ (1) Κέρκυρα (1) Κίνα (1) Κινήματα (14) Κινηματογράφος (1) ΚΚΕ (65) Κοινωνία της πληροφορίας (1) ΚΟΜΕΠ (1) κουκουλοφόροι (1) Κούλογλου Στ. (3) κουλτουροφιλισταίοι (2) Κουράκης (1) Κουτί της Πανδώρας (1) Κουτσούμπας (1) Κυβέρνηση (3) Κυβέρνηση Ατιστεράς (1) Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (2) Κύπρος (2) Κωτούλας (1) ΛΑΟΣ (5) Λάρισα (1) Λόπεζ (1) Λουδοβίκος των Ανωγείων (1) Μ. Γλέζος (4) Μ. Μπρεχτ (1) Μ. Χατζηδάκης (1) Μ.Θεοδωράκης (1) Μ.Κανελλοπούλου (1) Μάρξ (1) Μάχη Φλώρινας (1) Μετανάστες (11) Μετεκλογικά (3) Μήνες (3) Μιχ. Γκανάς (1) ΜΜΕ (7) Μνημόνιο (2) Μομφή (1) Μοράλες (1) Μούνκ (1) Μουσεία (1) Μουσική (2) Μπέικον Φρ. (1) Μπελογιάννης (2) Μυρτιώτισσα (1) Ν. Βούτσης (1) Ν. Ζαχαριάδης (1) Ν. Κακλαμάνης (1) Ν. Μπάϊκας (1) Ν. Μπουχάριν (1) Ν. Πλουμπίδης (2) Ν. Σαραντάκος (1) Ν. Τεμπονέρας (2) Ν. Χουντής (2) Ν.Μαραντζίδης (1) ν.Οσεττία (1) Ν.Στουπής (1) Ναζισμός (1) Ναύπλιο (2) ΝΔ (4) ΝΕ Ζακύνθου (1) Νέα Δημοκρατία (26) νέο νομοσχέδιο (1) Νεολαία (2) Νεολαία ΣΥΝ (1) Νεοφιλελευθερισμός (1) Νίκος Γραικός (1) Νιτσιάκος (1) Νομοθεσία (1) ο κ. Κόυνερ (3) Ο Φλωρίνης Πιπεργιάς (1) Ο.Λάσκος (1) Οδ. Ελύτης (3) Οικολογικά (15) Οικολόγοι (2) Οικονομικά (9) Οικονομική κρίση (2) Οκτώβριος (1) ΟΛΜΕ (2) Ολυμπιακοί Αγώνες (1) Ολυμπιακός (1) Ομάδα Ρόζα (1) Ομιλίες (2) Ονόρε Ντωμιέ (1) οργανωτικά (1) ΟΣΕ (1) Π. Τζαβέλλας (1) Π.Κόκκαλης (1) Πάγκαλος (1) Παιδεία (5) Παλαιστίνη (8) Πανελλαδικό σώμα ΣΥΡΙΖΑ Ιούλιος 2009 (1) Παπαγιαννάκης Μιχάλης (1) Παπαρήγα (1) Παπουτσάκης Χρ. (1) ΠΑΣΟΚ (46) Πεκίνο (1) πέλαγος (1) Περιοδικά (1) περιοδικό Θέσεις (1) Περιφερειακές συσκέψεις (1) Πλάκα (1) Ποίηση (25) πόλεις (8) Πολιτικά-Επίκαιρα (91) Πολιτισμικές σελίδες (31) Πολιτισμός (13) Πόρος (1) Πρέβεζα (1) Προβοκάτσιες (1) Πρόγραμμα (3) Προγραμματικές δηλώσεις (2) προπαγάνδα (4) Προσεχώς (1) προσυνεδριακός διάλογος (2) Προτάσεις (4) Πρωτοβουλία για τα δικαιώματα των Κρατουμένων (1) Πρωτομαγιά (1) Πυρκαγιές 09 (3) Ρατσισμός (7) Ριζοσπάστης (8) Ρωμιοσύνη (1) Ρωσία (2) Σαλάτα εποχής (1) Σαμαράς (1) Σάτυρα (10) Σοβιετικές αφίσσες (4) Σόιμπλε (1) Σπ.Δερμεντζόγλου (1) Στάθης (14) Σταλινισμός (32) Στερεά Ελλάδα (1) Στρατούλης (1) Σύλλογος διορισμένων με ΑΣΕΠ (1) Συμβασιούχοι (7) συμπεράσματα (1) Συμφωνία των Πρεσπών (1) ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ (74) συνέντευξη (5) Συνεργσίες (1) Σύνοδος ΚΠΕ ΣΥΝ (2) Σύντροφοι και συνεργάτες (1) ΣΥΡΙΖΑ (129) Σύριζα Βύρωνα (3) ΣΥΡΙΖΑ.Προτάσεις (10) ΣΥΡΙΖΑ/ Ε.Κ.Μ (12) Σχέδιο B (1) Σώτη Τριανταφύλλου (2) Τ. Λειβαδίτης (1) Το Βήμα (1) Τοπ. Αυτοδιοίκηση (4) Τραμπουκισμοί (13) Τράπεζες (1) Τρίπολη (1) Τρόικα (1) τρομοκρατία (1) Τρότσκι (1) Τσάβες (1) Τσακαλώτος Ε. (2) Τσίπρας (37) Υγεία (1) Υπ.Πολιτισμού (10) Υπ.Τουριστικής Ανάπτυξης (1) Φαράκος Γρ. (1) Φασισμός (4) Φασίστες (7) Φεμινιστικά (3) Φίλοι (1) Φοιτητικές εκλογές 2009 (1) Φονταμενταλισμός (1) Φόρουμ Πρέβεζας (3) Φυλακές (2) Χ.Μιρό (1) Χίος (1) Χριστούγεννα 2009 (1) χρόνια πολλά (4) Χρυσή Αυγή (4) Χρυσοχοίδης (2) Bloggers (7) blogme.gr (1) Burnikov (1) Charlie Hebdo (1) David Brody (1) Free Gaza (1) K.Petrov-Votkin (1) Left.gr (3) Max Ernst (1) Modrian (1) N.Μπελογιάννης (1) Pascal Schmid (1) Plan B (1) Protagon gr (2) Reednotebook (1) troll (1) Tvxs (3) www.keli.gr (1)