Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2009

Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί και πρέπει να απαντά.....






Εδώ και αρκετό καιρό "πόλεμος" ξέσπασε ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ σε όλα τα επίπεδα. Κι αυτό με ευθύνη του ΚΚΕ μετά τις απίθανες δηλώσεις της Παπαρήγα για τους κουκουλοφόρους......Ο Σύριζα ανταπάντησε θεωρώντας ότι δεν είναι δυνατόν οι θέσεις του ανα πάσα στιγμή να παραχαράσονται και τα στελέχη του να κατασυκοφαντούνται από την ηγεσία του ΚΚΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει πίσω χωρίς να απαντά στην ηγεσία του ΚΚΕ σε πολλές περιπτώσεις.....Στο χωρό τγης επίθεσης και της πρόκλησης είχαν μπει από καιρό και τα blogs που πρόσκεινται στο ΚΚΕ με απίστευτες και κατασκευασμένες κατηγορίες copy paste από τον Ριζοσπάστη.....με την ίδια μεθοδολογία......την αποσιώπιση της αλήθειας, την παραχάραξη των θέσεων και το ψέμμα.....Έφτασαν στο σημείο δε να χυδαιολογούν αντί να κάνουν πολιτική κριτική.....


Γιατί το κάνει αυτό το ΚΚΕ;;


Η απάντησή του είναι ότι "θέλει να ξεσκεπάζει τους οπορτουνιστές και τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ"


Η αλήθεια είναι ότι θέλει να έχει συσπειρωμένους και σε εγρήγορση τα μέλη , στελέχη του και οργανώσεις για τις επικείμενες εκλογικές μάχες (ευρωεκλογές-Εθνικές εκλογές).


Μα αυτό δε το χρειάζεται θα πει κάποιος το ΚΚΕ είναι από τα καλύτερα οργανωμένα


Αντίθετα το χρειάζεται γιατί δοκιμάζει τις ίδιες τις δυνατότητες της βάσης του.....δοκιμάζει πόσοι αυτή τη στιγμή σε περίοδο σύγκρουσης με τον άλλο πόλο της αριστεράς του είναι μέχρι τέλος πιστοί....να ξεκαθαρίσει ακόμη μια φορά ποιος είναι μαζί του.....να τους εξαναγκάσει να εκφραστούν ενόψει του επικείμενου συνεδρίου του και μετά να τους διαγράψει.....πριν ισχυροποιηθούν και γίνουν δυνατοί και αμφισβητήσουν το κόμμα, δηλ. την ηγεσία.


Το ΚΚΕ ισχυρίζεται ότι οι εκλογές δεν είναι στα άμεσα ενδιαφέροντά του


Στην πραγματικότητα είναι το πρώτο που το ενδιαφέρει μαζί με το ποσοστό που θα πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η πιθανότητα να είναι τέταρτο κόμμα το εξοργίζει.


Στα πλαίσια αυτά ανλόγως καταγγέλει ή ενστερνίζεται τις δημοσκοπήσεις.


Το ΚΚΕ ισχυρίζεται ότι αποτελεί κίνδυνο για το πολιτικό κατεστημένο. Ως επιχείρημα χρησιμοποιεί τον αποκλεισμό του από τα ΜΜΕ (σε πολύ μικρό σημείο ισχύει αυτό αν δει κανείς την προβολή των κομμάτων από τα κανάλια) καθώς και τις ίδιες του τις θέσεις, την ίδια του την πολιτική.


Στην πράξη η πολιτική του και η τακτική του απλά ενοχλούν το πολιτικό κατεστημένο όσο μία μύγα ένα άλογο...


Το ΚΚΕ ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί την εργατική τάξη


Στην πραγματικότητα το ΚΚΕ προσπαθεί να εστερνιστεί (αυτό δεν είναι σώνει και καλά κακό)περισσότερες "μάζες" που ανήκουν σε διάφορα στρώματα χωρίς να ενδιαφέρεται για την αφύπνισή τους, αλλά απλά για την ένταξή τους. Γι' αυτό και διολισθαίνει στις θέσεις τους λαϊκίζοντας. Παράδειγμα το χάιδεμα των αυτιών των νοικοκυραίων που έχασαν τις περιουσίες τους.....Το ΚΚΕ μιλά για την εργατική τάξη, χωρίς αυτή....


Διαμορφώνει όπως λεει τις θέσεις του για το σοσιαλισμό βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους για τον λεγόμενο "υπαρκτό"


Στην πραγματικότητα διολισθαίνει σε θεωρητικές αναλύσεις που έχουν την αφετηρία τους στην προ του 50 εποχή, χωρίς να κάνει την αυτοκριτική του για τη στάση του.


Αποκαθιστά τα θεωρητικά πράγματα διεισδύοντας στην εποχή του 24-56 και ισχυρίζεται ότι δεν αποκαθιστά τον Στάλιν άλλα την εποχή και τις καταστάσεις.


Στην πραγματικότητα αποκαθιστά τον Στάλιν , παραβλέποντας τις διώξεις μελών του ΚΚΣΕ και απλών ανθρώπων τα χρόνια αυτά, ονομάζοντάς τες απλές "υπερβολές".




Γιατί πρέπει να απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ σ' αυτή την επίθεση;;;




Από τις πρώτες προτεραιότητες του Συνασπισμού μετά το 4ο Συνέδριό του, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και είναι η Ενότητα της αριστεράς. Εκεί είναι το προνομιακό του πεδίο ...εκεί το ΚΚΕ αδυνατεί να ακολουθήσει.....Σ΄αυτή την περίπτωση προσπάθησε να μην απαντά στις προκλήσεις της ηγεσίας του ΚΚΕ......εκλαμβάνεται όμως ως αδυναμία να απαντήσει......τη στιγμή όμως που κρίνονται πολλά το ΚΚΕ φαίνεται να έχει το "ιδεολογικό δίκιο", αφού δεν υπάρχει απάντηση....


Το ΚΚΕ ισχυρίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ. Είναι ο μόνος δρόμος για να αποκόψει ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ στην πορεία τους προς τον ΣΥΡΙΖΑ...Τους κλείνει το μάτι και τους λέει ότι αυτοί ούτως ή άλλως θα συνεργαστούν με το ΠΑΣΟΚ όποτε ελάτε εδώ σε μας τους καθαρούς....




Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται να ασκεί ιδεολογική κριτική στα ξεπερασμένα μοντέλα του ανύπαρκτου σοσιαλισμού, στα παλαιά μοντέλα οργάνωσης στο κόμμα και στην υπεράσπιση των μαύρων προσωπικοτήτων στην ιστορία της αριστεράς...κι αυτό γιατί η λήθη δεν βοηθά στην κατανόηση της πολιτικής...Είναι η στιγμή τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να ορθώσουν ένα τεκμηριωμένο ιδεολογικό λόγο απέναντι στα αναμασήματα του ΚΚΕ...Μπορούμε με την οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα επίπεδα και τις πρωτοβουλίες των μελών του και οργανώσεών του....






18 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"Gia peite mas re magkes kai magkitisa ti exei prosferei h anaenwtiki pleyra ths yialanzti aristeras s ayto ton topo;
Kala to exete xasei to traino.
Na sas pw ti canisters einai aytoi pou efygan ap to KKE, oi misoi epixeirhmaties pou ekmetaleyontai me to xeirotero tropo tous ergazomenous stis doulies toys kai eironeyontai to KKE me yfos kathgorou opos ekane o k.Glezos.
Giati panta arage na mas lene gi ayton; Anarwth8hkate pote; Monos toy katebase th shmaia ap thn akropolh;
Egw proswpika den to hksera to ema8a prosfata, eksalloy o pateras moy stelexos toy SYNASPISMOU sthn Hleia mou exei krypsei pola, pou twra ta ma8ainw ws foithths.
Eidika otan ton eipa oportounisth kai ypey8yno gia ayta pou zoume ekane ta adynata dynata gia na mh mpw sth KNE.
"MPES OPOU 8ES STO KKE MH MPEIS", TWRA TO TI LETE ESEIS GIA AGWNISTES KAI GIA ENOTHTES TA AKOUW VERESE KAI TOTE TO 91 TA KSERATE EK TWN ESW.
SAS LEW ENA PRAGMA GIA AN8RWPOUS POU EKEI POU EFTYNAN GLYFOUN, OPWS EKANE KAI O KYRKOS, O FARAKOS, O GLEZOS TWRA.
KANEIS DEN ANAIREI TO PAREL8ON TOYS MONOI TOYS TO ANAIRESAN KAI KATASTREPSAN KAI TH DIKH MAS ZWH, OPWS KAI O PATERAS MOU.
OLOI ESEI POU FTYNEITE TO PIO POIOTIKO PRAGMA STH XWRA TO KKE KAI THN IDIA STIGMH ZHTATE ENOTHTES BRIETE TA ME TON EAYTO SAS GIATI EXETE SOVARO YPARKSIAKO PROBLHMA."

SOTHRHS FOITHTHS
KAI NEO MELOS THS KNE....

αστυάνακτας είπε...

Σωτήρη την απάντησή μου στο http://blogoperatispentaras.blogspot.com/ για να μην σου απαντάω δύο φορές.....

Ανώνυμος είπε...

Πρωτον διακρινω μια βαθια ασχετοσυνη γυρω απο τι ρολο παιζει το ΚΚΕ και πραγματικα με λυπει αυτο και επισης απορω, με αυτο το κομμα θελετε να συνεργαστειτε? Μα δε βλεπετε οτι διαφερουμε σαν τη μερα με την νυχτα? (προφανως ανηκω στο χωρο)
Το ΚΚΕ ποτε δεν ειπε οτι Δεν το ενδιαφερουν οι εκλογες οπως ισχυριζεσαι. Αντιθετως τις χρησμοποιει στο βαθμο που οριζει ο Λενιν οτι ο κοινοβουλευτισμος πρεπει να βοηθαει στην ταξικη παλη.
Το οτι το ΚΚΕ αποκλειεται απο τα ΜΜΕ δεν ισχυει σε πολυ μικρο βαθμο οπως λες αλλα σε πολυ μεγαλο! Αντιθετα η υπερπροβολη του Συν/Συριζα απο τα αστικα ΜΜΕ αντι να σε χαροποιει πρεπει να σε προβληματιζει. Και ρωταει καποιος ασχετος... Τα ΜΜΕ υπερπροβαλλουν τον επικινδυνο και φημωνουν τον ακινδυνο?

αστυάνακτας είπε...

@ aproximos
Καλημέρα....Ξέρω πολά μα πάρα πολλά από το ΚΚΕ.Πίστεψέ με συντροφέ μου.... 10 χρόνια θητεία στο ΚΚΕ είναι αυτά....
Μου έκανες τρεις παρατηρήσεις.
1.Οτι το ΚΚΕ ενδιαφέρεται για τις εκλογές όπως ορίζει η Λενινιστική θεωρία....
Μόνο;; ή στα πλαίσια αυτά ψηφοθηρίας και μόνο χαιδεύει αυτιά νοικοκυραίων, αστυνομικών, ομοιδεατών της Κανέλλη κοκ;;....
2.Όντως τα ΜΜΕ προβάλλον περισσότερο τον ΣΥΡΙΖΑ....υπολογίζουμε και τις καθημερινές παρουσιάσεις της Κανέλλη σε όλες μα όλες τις ειδήσεις;;...(ας δούμε τέλος πάντων και τα στατιστικά των καναλιών)δε νομίζω ότι είναι μεγάλη η διαφορά...
3.Αντιρωτώ: Ποιον πετροβολεί και ποιον χαϊδεύει το υπάρχον πολιτικό σύστημα το ΚΚΕ που το καλεί η Αυριανή να υπερασπίσει την ασφάλεια της χώρας ή τον ΣΥΡΙΖΑ που είναι υπεύθυνος για τις κινητοποιήσεις, τους κουκουλοφόρους , τους μαθητές, τις πέτρες, το ημερολόγιο.......

Συμπέρασμα η απάντηση στην ερώτησή σου. Μ΄αυτό το κόμμα θέλετε να συνεργαστείτε;; (γιατί το θέλετε αφού και εσύ είσαι του χώρου όπως είπες) Ναι θέλουμε βεβαίως να συνεργαστούμε μ' αυτό το κόμμα. Αυτό δε σημαίνει ότι αναστέλλουμε οποιαδήποτε ιδεολογική πάλη, πάμε τις διαφορές μας κάτω από το χαλί, κάνουμε πως δεν βλέπουμε ή προσχωρούμε στην ιδεολογία του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού και στα σταλινικά μονοπάτια...Οι συνεργασίες επιδιώκονται και γίνονται με αυτούς που περισσότερο συμφωνείς...Ο καθένας θεωρεί ότι μπορεί να φτάσει την κοινωνία έως ένα σημείο.....Εκεί η ριζοσπαστική αριστερά μπορεί και κάνει την υπέρβαση...Μπορεί να συνεργαστεί με το άλλο κομμάτι της το ΚΚΕ που φαίνεται εντελώς ακίνητο....ένα κομμάτι που άλλες ένδοξες εποχές έκανε το ΕΑΜ και δεν ζήτησε πιστοποιητικά από κανένα, την ΕΔΑ παρομοίως καθώς και τον Συνασπισμό (τον ενιαίο)
Και μία ερώτηση από μένα.
Να υποθέσω ότι σε όλα τα άλλα συμφωνείς με τις παρατηρήσεις μου;;

Andriou είπε...

Αγαπητέ σύντροφε,
έχω βαρεθεί να ακούω αυτή την καραμέλα περί της δήθεν προβολής τού ΣΥΡΙΖΑ και τού "θαψίματος" του ΚΚΕ απο τα Αστικά ΜΜΕ. Και δεν αναφέρομαι μόνο στο γεγονός οτι όποιο κανάλι και αν ανοίξης, την Κανέλλη θα δείς!

Αναφέρομαι σε κάτι άλλο, πολύ σημαντικότερο το οποίο οι "συνεπείς ταξικοί αγωνιστές" ...ξεχνούν να αναφέρουν!

Οι "ταξικές δυνάμεις" έχουν λοιπόν κατάδικα τους τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό ΜΜΕ, το οποίο μάλιστα λειτουργεί σύμφωνα με τα ίδια πρότυπα των "αστικών" ( διαφημίσεις σεντονιών και άλλων ειδών προικός, αμοιβή των εργαζομένων με τον ισχύοντα βασικό μισθό και όχι με τα 1.400 Ευρώ που ζητάει το ΠΑΜΕ για τους υπόλοιπους κ.τ.λ ). Μιλώ βέβαια για τόν 902.

Τούς είναι λοιπόν πολύ εύκολο να δώσουν και στα υπόλοιπα ΜΜΕ, ένα δείγμα γραφής για το πώς εννοούν την "αντικειμενική" πληροφόρηση!

Και δίνουν! Αν λοιπόν τα "αστικά" ΜΜΕ, δεχθούν ως βάση τό παράδειγμα αντικειμενικότητας των "ταξικών" ΜΜΕ, τότε θα πρέπει:

Το 90% του χρόνου να διατίθεται για το ΚΚΕ.

Το υπόλοιπο 10% να μοιράζεται μεταξύ ΛΑΟΣ και ΝΔ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ να αναφέρεται μόνο εάν πρόκειται να προβοκαριστεί ή να συκοφαντηθεί. Ούτε λόγος βέβαια για να ακουστεί κάποια θέση ή δραστηριότητα του.

Αυτά λένε οι επίσημες στατιστικές για τον 902.

Ας σταματήσει λοιπόν το παραμύθι της δήθεν παραγκώνισης του, το ΚΚΕ. Το μόνο που το ενδιαφέρει είναι να φιμωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ.
Να είσαι σίγουρος ότι σαυτή την περίπτωση δεν πρόκειται να ξαναμιλήσει ακόμη και αν η Κανέλλη διωχθεί απο όλα τα κανάλια!

Χορεύοντας με τους ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΥΣ είπε...

Επειδή είμαι λίγο παλιότερος (και κλείνω αισίως 32 χρόνια μέσα στις γραμμές της ΚΝΕ και του ΚΚΕ) έχω μια παρατήρηση:
Από το 1968 η λεγόμενη "ανανεωτική αριστερά" πρέπει να λύσει μια αντίφαση. Από τη μια κόπτεται για την ενότητα της αριστεράς που το ΚΚΕ "τορπιλίζει" κι από την άλλη βρίζει χυδαία το κόμμα που θέλει -τάχα- να συνεργαστεί.
Τα πράγματα είναι απλά: είτε το ΚΚΕ είναι όλα όσα το χαρακτηρίζετε άρα δεν υπάρχει λόγος να ζητάτε συνεργασίες, είτε το ΚΚΕ είναι επαναστατικό κι αφού (νομίζετε πως) είστε κι εσείς παλεύετε για τη συνεργασία. Τρίτος δρόμος δεν υπάρχει. Τελευταία, η ηγεσία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ παραδέχτηκε πως με το ΚΚΕ δεν υπάρχει περίπτωση συνενόησης. Καιρός να ευθυγραμμιστήτε μαζί της.

ΥΓ: Κατά τη γνώμη μου (που έχει εκφραστεί πολλές φορές εκεί που πρέπει) το ΚΚΕ από το 1991 κάνει ένα λάθος: αντιμετωπίζει τον ΣΥΝ ως κάτι που ΔΕΝ είναι και προσπαθεί διαρκώς να τον εγκαλεί για "παλινωδίες" πάνω σε αριστερή νοοτοπία. Έμμεσα, η ίδια δίνει νομιμοποίηση στην ανύπαρκτη "αριστεροσύνη" αυτού του κόμματος. Ενώ αν το αντιμετώπιζε όπως όλα τα υπόλοιπα τα πράγματα θα είχαν ξεκαθαρίσει προ πολλού και ο ΣΥΝ θα είχε παραμείνει στα πραγματικά του όρια: αυτά που καθόρισαν οι εκλογές του 1993.

Διατελώ
ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΣ κομμουνιστής

αστυάνακτας είπε...

@χορεύοντας με τους αμετανόητους.

Καλως ήλθες έστω κι αργά κι από το δικό μου λημέρι.
Να τα εκατοστήσεις στο ΚΚΕ αφού αυτή είναι επιθυμία σου....
ας προχωρήσουμε και πιο κάτω....
Ας λύσουμε την αντίφαση: Αντίφαση η ενότητα της Αριστεράς;; Αυτό έρχεται σε διάσταση με την τακτική συνεργασιών του Κομμουνιστικού κόμματος....Με ποιους θα κάνει συνεργασίες το ΚΚ;;;...με τον εαυτό του;;;...Επομένως δεν υπάρχει καμία αντίφαση.....άρα υπάρχει τρίτος δρόμος (αφού είστε κατά των μονόδρομων )
Τώρα ποιος βρίζει χυδαία...ρίξε μια μάτια στο Ριζοσπάστη......και στα blogs σας που σε κάθε παρέμβαση σε στολίζουν....Μη μπλέκεις τη κριτική με την παραποίηση το ψέμμα, την απόκρυψη και τη χυδαιολογία
Τελευταία ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά ότι δεν μπορεί να συνεργαστεί με την ΗΓΕΣΙΑ του ΚΚΕ...όχι με το κόσμο του οι οποίοι ευτυχώς δεν συμφωνούν όλοι μαζί της....Και το ΚΚΕ δεν είναι ούτε η Παπαρήγα ούτε ο Μαίλης....ευτυχώς καιτο ΚΚΕ δεν βρίσκεται στο απυρόβλητο. Εμείς λοιπόν θα επιμένουμε σ΄αυτή την αντίφαση, όπως τη λες εσύ (εμείς το λέμε ενότητα) και θα γίνει...κόντρα σε οποιδήποτε δογματική αγκύλωση, γιατί η κοινωνία τα ξεπερνά αυτά τα εμπόδια.....Δεν γίνονται ούτε αλλαγές, ούτε επαναστάσεις χωρίς συμμαχίες..32 χρόνια είναι βέβαιο ότι ξέρεις κι από λενινισμό...ο Λένιν λοιπόν δεν προχώρησε μόνος του...Έκανε συμμαχίες και δεν ζήτησε πιστοποιητικά από κανέναν σ΄θμμαχό του...
Ο Συνασπισμός δεν είναι το εσωτερικό του 74, ούτε καν ο Συνασπισμός του 93....αυτό το ΚΚΕ το έχει καταλάβει και γι΄αυτό τον πολεμά λυσσαλέα (βλ. Μ. Μαίλη το τελευταίο άρθρο του στο Ριζοσπάστη για την ενότητα των δυνάμεων της Αριστεράς)
Ο Συνασπισμός έχει παρέμβαση μέσα στη κοινωνία....Το 93 ξεχάστε το....όπως πάντα μένετε πίσω....έχουμε 2009...
Ο υπαρκτός σοσιαλισμός αποδείχθηκε ανύπαρκτος και μη δημοκρατικός έτσι όπως τα έλεγε η ανανεωτική αριστερά....που τότε κοροιδεύαμε...και σεις επιμένετε στο σοσιαλισμό του Στάλιν....χωρίς καμία αυτοκριτική....γιατί;; Μα γιατί το ΚΚΕ έχει πάντα δίκιο....αυτή δεν είναι πολιτική ανάλυση , αλλά θρησκευτική προσήλωση...

Σε χαιρετώ πάντα πιστός στην ενότητα και την ιδεολογική μάχη...
Αντιφατικά πράγματα;;

Sinistra Radicale είπε...

Αστυάνακτα. Να συζητάς με τον Αμετανόητο...Χεχεχεχεχε..
Eίναι απο τους λίγους που μιλάνε επι της ουσίας....έστω της δικής του!!!!! Άκου που σου λεω!!!! Έχει εξαιρετική συγκρότηση!!!!!!!!!!!!!!
Και δεν το λεω για να τον προβοκάρω. Ξέρω τι λέω!!!!!!
Κοίτα στο blog μου και θα καταλαβεις....


Υ.Γ Αμετανόητε διατελώ και εγω αμετανόητος κομμουνιστής!!!! Ιδιαίτερα των εξαιρετικών κειμένων του 12ου συνεδρίου!!!! Σαν πιο παλιός θα ξέρεις... ;-)

Ανώνυμος είπε...

Sτον 45 αρη και Ολυμπιακό κατα δήλωση του (ελλας Ευρώπη Ολυμπιακός λέει το σηματακι στο blog toy)Αμετανόητο.
Μέσα της δεκαετίας του 70 βρεθηκα να ξεκινάω τον εργασιακό μου Γολγοθά στην πλατεία Κοτζιά την πιάτσα τότε των Οικοδόμων-μπετατζήδων.Η κυβέρνηση Καραμανλή ψήφιζε ενα νόμο να γίνουν γκαράζ στις πολυκατοικίες να μην υπάρχουν πιά υπόγεια και αρα να μειωθεί το κέρδος για τους κατασκευαστες.
Αν ειχε εφαρμοστει θαχε σωθει η Αθήνα απο τα παρκαρισμένα αυτοκινητα.Ομως οι εργολάβοι περασαν παραθυράκι με προστιμο να καταργειται η εφαρμογή του νομου.
Σύμμαχοί τους οι εργολάβοι μικροί και μεγάλοι του ΚΚΕ.Η δικαιολογία οτι ταχα δεν θα βγαζανε λεφτα οι εργολάβοι δεν θα χτίζανε σπιτια και αρα θα ειχαμε ανεργεία. Αυτή ηταν η εργατική ταξη που εξεφραζε το ΚΚΕ.
Πέρασαν κοντά τριάντα χρόνια στο μεροκάματο,πάντα οι ιδιοι.Οι βολεμένοι οι μικρομαγαζάτορες οι δημοσιοι υπάλληλοι οι προιστάμενοιοι αρχιμάγειρες .
Οχι οι προλετάριοι,οχι οι ξένοι αργότερα, οχι οι εξεγερμένοι.Πάντα η φωνήτου συστηματος της λογικής της υπακοής αυτο ηταν στα τριαντα τόσα χρόνια που δουλέυω μεροκάματο.
Οταν φωνάζαμε νόμος ειναι το δίκιο του εργάτη βγαζαν τα παλούκια και μας δερνανε γιατί λεει οι κομμουνιστες σεβονται τους νόμους και δεν ειναι υπερεπαναστατες-αριστεριστές.Επαγγελματικά στελέχη που διέλυσαν τα συνδικάτα το δικό μου να πουμε των μαγείρων μεσα απο τις κλίκες την απομαζικοποιηση τον ελεγχο της κομματικής γραμμής.Βέβαια και υπήρχαν και υπα΄ρχουν συντροφοι αγωνιστες στο ΚΚΕ.Αργα η γρήγορα ομως η συμβιβάζονται και μπαινουν στο ψυγείο η τους διώχνουν σαν προδότες.Την συνέχεια κρατά πάντα μια ηγεσία βολεμένη αμειβόμενη αλληλουποστηριζόμενη που διοικεί την επιχείρηση των πολλών εκατομμυρίων ευρώ με στυγνο ελεγχο.Ισως οι πιο γνησιοι αγωνιστές κομμουνιστες να ηταν παντα εξω απο το ΚΚΕ.Βελουχιώτης, Πλουμπίδης, Πέτρουλας και τόσοι αλλοι αγωνιστες που εδωσαν τη ζωή τους σε τόσα σπίτια τριγύρω μας.
Και συ μου μιλάς για τον Κολιγιάννη και την Παπαρήγα.Τι ξέρει απο μεροκάματο η Παπαρήγα;

Χορεύοντας με τους ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΥΣ είπε...

Παραβλέπω τις υπερβολές του αγαπητού μου "Αριστερού Ριζοσπάστη" για το άτομο μου και μπαίνω στην ουσία της συζήτησης.

1. Νομίζω πως είναι άλλο θέμα γιατί το ΚΚΕ δεν θέλει τη συνεργασία με τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ κι άλλο πράγμα η αντίφαση του ΣΥΝ (και των προπατόρων του) γύρω από αυτή.

2. Για να λήξουμε το 1ο σκέλος εκτιμώ πως το ΚΚΕ έχει μια ίσως υπερβολική αντιμετώπιση απέναντι στο ΣΥΝ πιστεύοντας (σωστά ή λάθος) πως ο χώρος αυτός ονειρεύεται τη διάλυση του ΚΚΕ και τη λεηλασία των ψηφοφόρων του. Αν κάποιος προσπαθήσει να το δει από τη σκοπιά ενός μέλους του ΚΚΕ θα δει πως αυτή η υπερβολή έχει αρκετές βάσεις για να πατήσει. Όλοι θυμούνται πως ο ΣΥΝ αποτέλεσε βάση για να πατήσουν όλοι εκείνοι που το 90-91 δεν θέλησαν να εκσυγχρονίσουν το ΚΚΕ στις συνθήκες του 20ου αιώνα αλλά να το κάνουν άλλο κόμμα.

3. Το πρόβλημα είναι πως εννοεί κάποιος τη λενιστική ενότητα. Η ενότητα δε σημαίνει πως ο ένας ταυτίζεται σε όλα με τον άλλο ούτε πως αυτή θα αποτέλεσει ένα γάμο που θα κρατήσει "μέχρι να μας χωρίσει ο θάνατος". ο Λένιν οριοθέτησε την ενότητα με εντελώς ετερόκλητους πολιτικούς σχηματισμούς ως συνεργασία με μίνιμουμ πλάνο σε ζητήματα που μπορεί να παλευτούν από κοινού. Σε όλα τα άλλα οι πλευρές κρατούν τις απόψεις τους προσπαθόντας να μην κάνουν κυρίαρχα όσα τους χωρίζουν αλλά όσα τους ενώνουν τη στιγμή αυτή. Κάτι τέτοιο δεν έγινε ΠΟΤΕ σε συνεργασίες της μεταΕΑΜικής εποχής. Τα αποτελέσματα γνωστά: 1968, 1991, ...

4. Βασική προϋπόθεση για την επιτυχία της ενότητας είναι η συνέπεια. Πάνω σ' αυτό εγώ θεωρώ σωστή την αμφιβολία του ΚΚΕ για το ΣΥΝ. Όσο να πεις δεν είναι ένας χώρος που διακρίνεται για τη σταθερότητα των απόψεων και της δράσης του. Πότε φλερτάρει με το ΚΚΕ πότε με το ΠΑΣΟΚ κλπ Δες, λοιπόν, όζι ως μέλος του ΣΥΝ αλλά ως μέλος του ΚΚΕ το ενδεχόμενο ενός τέτοιου εγχειρήματος. Κατ' εμέ αυτό εννοούσε ο Λένιν όταν έλεγε πως "πριν ενωθούμε πρέπει να χωριστούμε για τα καλά". Να ξέρουμε τι λεέι και τι κάνει κάποιος πριν συνεργατούμε μαζί του. Επιγραμματικά προσπαθώ να εξηγήσω πώς νοιώθουν τα μέλη του ΚΚΕ (κι όχι μόνο η ηγεσία του) για ένα τέτοιο εγχείρημα. Επειδή (όσο κι αν δεν το πιστεύεις) είμαι οπαδός των συνεργασιών, πιστεύω πως αν δεν υπάρξουν εχέγγυα δε χρειάζεται μια τέτοια συγκόληση που θα προσθέσει απλά μια νέα ημερομηνία διάσπασης του κινήματος (στο χώρο που επίτησες άφησα αποσιωποιητικά) και θα το θέρει πολλά χρόνια πίσω. Δες: 1968-1988 20 χρόνια, 1991-σήμερα 17 χρόνια.

5. Μια που μιλήσαμε για βάση και ηγεσία: πολύ (ακόμα και σύντροφοι μου) κάνουν διαχωρισμό ανάμεσα στη βάση και την ηγεσία ενός κόμματος. Εγώ όχι. Δεν ξεχωρίζω αυτά τα 2. Δε θεωρώ πως η ηγεσία (πχ του ΠΑΣΟΚ) είναι σατανάδες ενώ η βάση άγγελοι. Η εκάστοτε ηγεσία αντιπροσωπεύει σε μεγάλο βαθμό της βάση. Και μια που μιλάμε για το ΚΚΕ η βάση του και η ηγεσία του δεν είναι διαφορετικά πράγματα.

6. Διάβασα αυτά που λες για "υπαρκτούς" και "ανύπαρκτους" σοσιαλισμούς. Επιτέλους ήρθαμε στη βάση του προβλήματος και της διαφορετικής φιλοσοφίας μας. Κατ' αρχήν αυτοί οι όροι δεν ανήκουν στο ΚΚΕ αλλά είναι προϊόντα ευρωαριστερών διανοητών. Επί της ουσίας, κανένας κομμουνιστής δε θα πει πως ό,τι έγινε 70 χρόνια στην ΕΣΣΔ ήταν το εγχειριδιακό μοντέλο του σοσιαλισμού. Θα πει, όμως, πως οι άνθρωποι προσπάθησαν να τον οικοδομήσουν με πολλές αδυναμίες και πισωγυρίσματα. Αντίθετα, η άλλη πλευρά έχει πολύ εύκολους τους αφορισμούς και τους μηδενισμούς. Αν δεχτούμε πως και οι 2 οραματιζόμαστε μια σοσιαλιστική κοινωνία, τότε οι αφορισμοί για το εγχείρημα της ΕΣΣΔ τι πετυχαίνουν εκτός από τον να πείθουν όσους θέλουμε (και οι 2 μας) να προσετεριστούμε για το μάταιο της πάλης για το σοσιαλισμό και την υπεροχή του καπιταλισμού;

7. Πολύς λόγος γίνεται για την "ελευθερία" στην ΕΣΣΔ. Μάλλον καταλαβαίνουμε διαφορετικά τον όρο. Αν η (προβληματική έστω) αναγκαστική και νομοθετημένη δωρεάν Παιδεία, Υγεία, Κοινωνική Ασφάλιση και το αναφαίρετο δικαίωμα στην εργασία για όλους είναι ΚΑΤΑΠΙΕΣΗ, τότε είμαι οπαδός μιας τέτοιας "καταπίεσης". Αν, πάλι, τα όσα συμβαίνουν εκεί από το 1990 ως τώρα είναι ελευθερία να πεθαίνουν άνθρωποι από την πείνα, το κρύο και τα ναρκωτικά, αν η πορνεία είναι προϊόν ελευθερίας, συμπάθα με αλλά δε θα πάρω. Κοντολογίς, πιστεύω (κι αυτή είναι η μεγάλη μου αντίθεση με τον ιδεολογικό χώρο που συμπαθείς) πως το "δικαίωμα" που δίνει ο καπιταλισμός για αρπαχτές, παρανομίες και εγκλήματα με σκοπό το κέρδος είναι η χειρότερη μορφή σκλαβιάς γιατί οι αλυσίδες είτε δε φαίνοται είτε είναι επιχρυσωμένες. Κι επειδή δεν πολυσυμπαθώ την παρελθοντολογία ή το δόγμα "κι εσείς σκοτώνετε τους μαύρους" δε μπορώ να ανέχομαι το 2009 από σκεπτόμενους ανθρώπους να μου λένε πως για όλα φταίνε τα "εγκλήματα" του Στάλιν από το 1925-56. Έλεος.

Κοντολογίς (επειδή κοντεύω να γράψω πιο πολλά από την αρχική ανάρτηση) το ζήτημα της ενότητας έχει να κάνει με κοινούς στόχους (μέχρι στιγμής συτό είναι δυσδιάκριτο), κοινή θέληση, συνέπεια απ' όλους και ανοιχτά μυαλά. Προς το παρόν αυτές οι πτοϋποθέσεις δεν υπάρχουν. Ίσως να αρχίσουν να δημιουργούνται όταν πάψουμε όλοι να τις εκβιάζουμε.

ΥΓ1: Ρωτάς αν το ΚΚΕ μπορεί να με αντέξει άλλα 68 χρόνια;
ΥΓ2: Sinistra για το 12ο επιφυλάσσομαι.

Με ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΥΣ κομμουνιστικούς χαιρετισμούς

Χορεύοντας με τους ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΥΣ είπε...

Ανώνυμε μόλις τώρα είδα ρο σχόλιο σου.
Όλοι έχουν-έχουμε πικρίες από πρόσωπα και καταστάσεις. Αλλά, αδυνατώ να καταλάβω τη σχέση ανάμεσα στους αγώνες της δεκαετίας του 70 με τον Πλουμπίδη, το Βελουχιώτη και τον Πέτρουλα.
Επίσης δεν θεωρώ μομφή να παίρνει μισθό κάποιος που εκ της θέσης του δεν έχει χρόνο να δουλευει μεροκάματο. Δηλαδή, ο Τούσας που σήμερα είναι ευρωβουλευτής πρέπει να ξεκλέβει χρόνο να κάνει κανένα μπάρκο για να βγάλει το ψωμί του;
Για την Παπαρήγα είσαι λάθος. Τυχαίνει να ξέρω (επειδή ο μακαρίτης ο Θανάσης Παπαρήγας με τιμούσε με τη φιλία του) πως και οι 2 μέχρι το 1980 έχουν κάνει κάμποσα μεροκάματα σε αρκετά απίθανες δουλειές. Για άλλους δεν ξέρω.

ΥΓ: Ποτέ δεν έκρυψα πως είμαι Ολυμπιακός. Αλλά εσύ αυτό μού το απευθύνεις ως μομφή; Γιατί δεν κολλάει πουθενά στη συζήτηση. Και δεν ντρέπομαι καθόλου γι αυτό. Γενικά το κόκκινο χρώμα με τραβάει.

Sinistra Radicale είπε...

Αμετανόητε λίγες σκέψεις σκόρπιες. Καταρχήν συμφωνώ στο εξής: Δεν είναι δυνατόν σε ένα κόμμα, να υπάρχει τόσο μεγάλη αναντιστοιχία σε στόχευση, ιδεολογία, και κουλτούρα μεταξύ της ηγεσίας, και της βάσης του κόμματος. Και αυτό να το καταλάβουμε πολύ καλά!!! Έχει μια γενικότερη πολιτική σημασία.
Να δεχτώ την Λενινική λογική περί ενότητας, αν και δεν βρισκόμαστε σε προεπαναστατική περίοδο. Τόσα χρόνια που μας κατηγορείτε για ο,τι μας κατηγορείτε δεν έχουμε ξεχωρίσει για τα καλά???
Βεβαίως να δεχτώ ότι είναι "υπερβολικό" το να ρίχνονται όλα στον Στάλιν. Άλλο τόσο όμως είναι υπερβολικό να χρεώνονται όλα στην μετά Στάλιν εποχή. Μεταφυσική λογική η μια, μεταφυσική και η άλλη κατά την γνώμη μου!!
Όσον αφορά στα της ενότητας, μετα τα τελευταία γεγονότα, την τοποθέτηση της αλέκας, και την χυδαιότητα της κανέλη, έχω την αίσθηση ότι το ρήγμα έχει βαθύνει πάρα πολύ... Το ζήτημα είναι αν επιδιώχθηκε κάτι τέτοιο. Αλλά και να ξέρεις δεν θα μου πεις, και το καταλαβαίνω.... Πάντως έχω την αίσθηση ότι αν το "αφήναν" σε εμάς ίσως να είχαμε βρεί μια κάποια λύση. Εξάλλου απο έναν τσακωμό δεν ξεκίνησε και η αλληλοεκτίμηση που πιστεύω οτι έχουμε ο ένας για τον άλλον???
Να'σαι καλά!!!!

Διατελώ!!!

αστυάνακτας είπε...

@αμετανόητο
(σημ. Κουράγιο να έχεις να διαβάζεις)

1.Όντως είναι υπερβολική, από τη δική μου ματιά το λέω εγώ, αλλά με τον ίδιο τρόπο αντιμετώπιζε (αντιμετωπίζαμε) το σκάρτο 1% του ΚΚΕεσ πριν το διάστημα 1975-1989.Βεβαίως εδώ έχουμε μεγαλύτερη ένταση γιατί το ΚΚΕ έχει να κάνει με μεγαλύτερες δυνάμεις (και οργανωμένες) από εκείνες του ΚΚΕ εσ. Επιπλέον γεγονός είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη φορά δεν παλεύει μεταξύ σφύρας και άκμωνος , αλλά για μεγαλύτερο εκλογικό ποσοστό, αλλά και μεγαλυτερη παρέμβαση στα κινήματα.......Βεβαίως και δεν έχει καμμία διαθεση ο ΣΥΝ να διαλύσει το ΚΚΕ. Η επίκληση του 1990-1991 νομίζω ότι είναι άλλοθι για την πολεμική του ΚΚΕ στοΣΥΝ και πόσω μάλλον στον ΣΥΡΙΖΑ. Τα γεγονότα του 1991 (για να γυρίσω στην ιστορία που καλά τη ξέρουμε και οι δύο μάλλον από πολύ κοντά) ήταν μία ιδεολογική σκληρή μάχη κατά την οποία έχασε η μειοψηφούσα άποψη εντελώς στο νήμα.......από μία κατά τη γνώμη μου οργανωμένη ορθόδοξη φράξια (κατά τ’ άλλα καταδικάζουμε τις φράξιες αλλά μόνο τις άλλες). Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι το ΚΚΕ έχασε πολλούς προς τον Συνασπισμό τότε , όταν συλήβδην μας τσουβάλιασε θεωρώντας μας όλους Ανδρουλάκηδες, Δαμανάκηδες κτλ φραξιονιστές και ότι επιδιώκουμε την αλλαγή των συμβόλων του ΚΚΕ κλπ Αν τίθονταν το θέμα τότε στις Οργανώσεις δεν θα περνούσε τίποτε. Η ηγεσία του ΚΚΕ (το μισό πολιτικό γραφείο Παπαρήγα κλπ) αποφάσισε να καλέσει τα μέλη του να γυρίσουν πίσω από ο Συνασπισμό.Αυτός ήταν ένας ακόμη λόγος αποχώρησης πολλών μελών από το ΚΚΕ, Είναι δύσκολο να έχεις παλαίψει για τον ενιαίο Συνασπισμό και να καλείσαι με μία κομματική απόφαση να γυρίσεις πίσω...είναι λίγο σόλικο.....και σχιζοφρενικό...Δεν το πήρε υπόψη της τότε η ηγεσία...δεν πίστεψε ότι θα αποχωρήσουν τόσο πολλοί...Φθάσαμε σε μία οργάνωση να είανι με τις απόψεις της Παπαρήγα ένας και αυτός να μας διαγράψει όλους τους υπόλοιπους.....Ήταν πολύ κωμικό..... Αυτά για την ιστορία
2. Για τη Λενινιστική ενότητα αυτό λέω κι εγώ.....Σωστά το βάζεις το θέμα....Δεν υπάρχει θέμα ταύτισης , αλλά συμφωνίας.μεταξύ των συνεργαζόμενων δυνάμεων....Δε νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει θέμα ταύτισης.....άλλοι το βάζουν (ενν. το ΚΚΕ) ...κακώς για μένα!....είναι και αντιλενινιστικό βάσει των όσων λέμε !
Θεωρώ, ανεξάρτητα αν κάποιος συμφωνεί ή διαφωνεί, το 91 υπήρξε συμφωνία σε μίνιμουμ πρόγραμμα...το περίφημο κοινό πόρισμα.....Το κακό είναι ότι η οποιαδήποτε συνεργασία τότε έγινε από τα πάνω και με ευθύνη του ΚΚΕ.
3. Το θέμα συνέπειας.Συγκρίνεις τον Συνασπισμό του 93-2000 με τον ΣΥΡΙΖΑ του 2000-έως και σήμερα πράγματα που είναι εντελώς διαφορετικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμμιά σχέση με τον Συνασπισμό πριν από το 2000. Ο Συριζα έχει μία συνεπέστατη στάση κατά της συνεργασίας του με το ΠΑΣΟΚ, αλλά αυτό δε γίνεται πάντα γνωστό, αφού προβάλλονται μεμονωμένες δηλώσεις και προσωπικές στελεχών του που διαφοροποιούνται από την επίσημη πολιτική του.....Ας μην αναφέρουμε ότι οι συνεργασίες σε επίπεδο δήμων μειώθηκαν στο ελάχιστο, ήταν μακρυά από την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και φαίνεται ότι στις επόμενες εκλογές θα είναι πολύ-πολύ μικρότερο το ποσοστό. Ο Συανασπισμός ειδικά διαθέτει στελέχη στην αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να τα ελέγξει (και έως ένα σημείο δεν το θέλει, αφού αυτό αντιτίθεται στην εσωκομματική του δημοκρατία).(μπορείς να με ρωτήσεις σε τι βαθμό συμφωνώ εγώ...αυτό σηκώνει άλλη κουβέντα) Οι μεμονωμένες περιπτώσεις ειναι άσχημο να προβάλλονται από το ΚΚΕ ως κύρια πολιτική του. Το ίδιο συμβαίνει και στα συνδικαλιστικά, αφού υπάρχουν μεμονωμένοι συνδικαλιστές που ακολουθούν προσωπική πολιτική...Με όλα αυτά εγώ διαφωνώ...Διαφωνώ όμως και με την άποψη του ΚΚΕ ότι καλύτερα μόνοι μας και δεν πειράζει ας μη βγούμε δήμαρχοι παρά συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Υπήρξαν προτάσεις οργανώσεων του ΣΥΝ προς το ΚΚΕ για ανοιχτή εν λευκώ υποστήριξη του, αλλά το ΚΚΕ αρνήθηκε....Το αποτέλεσμα ήταν να βγει ο δεξιός ή ο ΠΑΣΟΚος. Ναι πιστεύω ότι είσαι υπερ των συνεργασιών και πιστεύω ότι είναι πολλοί εκείνοι σαν εσένα....Σ’ αυτούς εμείς ελπίζουμε....όχι να τους λεηλατήσουμε , αλλά να συνεργαστούμε.... Η ηγεσία του ΚΚΕ είναι φοβική στις συνεργασίες αντίθετα με άλλες αριστερές οργανώσεις που φαίνονται τολμηρές. Το 1968 ήταν άλλο ας μη τα μπερδεύουμε....υπήρχε διάσπαση χωρίς να υπάρχει συνεργασία....δεν μπορεί να το συγκρίνουμε με το 91.......Το ΚΚΕ έπρεπε να βλέπει ότι ο Συριζα έχει μία στάση ριζοσπαστικοποίησης, συνεχώς αυξανόμενη και θα έπρεπε να χαίρεται μ΄αυτό...αντίθετα εκείνο που κάνει είναι να βγάζει στο προσκήνιο προσωπικές δηλώσεις, να τις βαφτίζει θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ...τελευταία προσπαθεία να ενοχοποιήσει τον ΣΥΡΙΖΑ μέσω δηλώσεων γερμανικού κόμματος και να το παρουσιάσει ώς υποστηρικτή του Πολέμου. Βλέπε ριζοσπάστη αλλά και red blogs που αναπαρήγαγαν με συνέπεια τη γραμμή αυτή.... τα τελευταία γεγονότα ( χάιδεμα αυτιών κουκουλοφόρων, ημερολόγιο της Αυγήςκλπ) και η θέση και προσανατολισμός του ΚΚΕ (μέσω Μαίλη) ενάντια σε όλες τις αριστερές δυνάμεις μάλλον σε αναντιστοιχία με τη θέληση τη δική σου είναι
4. Για τον ανύπαρκτο σοσιαλισμό.. Η λογική ότι όποιος δεν είναι με αυτόν το «σοσιαλισμό» είναι με τον καπιταλισμό σπάει κόκκαλα. Ναι δεν θέλω να πιστέψω ότι αυτό το μόρφωμα ήταν σοσιαλισμός. Και δεν το συγκρίνω με τον καπιταλισμό , αλλά με αυτό που είχαμε όλοι στο μυαλό μας ότι χτίζουμε στις νέες χώρες...ήταν εντελώς διαφορετικόστην πράξη κι αυτό ήταν ένα μεγάλο σοκ....Η εμμονή στήριξης από το ΚΚΕ ενός καθεστώτος με ολους τους τρόπους και σε όλες τις χρονικές περιόδους (με το αξίωμα ότι ο σοσιαλισμός είχε πάντα δίκιο) δεν το απαλάσσει σήμερα που ρίχνε στον καιάδα τα μισά χρόνια του «σοσιαλισμού» ως οπορτουνιστική παρέκκλιση......και αναζητά τον ορθόδοξο σοσιαλισμό στο πρόσωπο και την πολιτική του Στάλιν.....Αυτή η στάση του ΚΚΕ μάλλον ιδεολογική ένδεια μου κάνει ......Εγώ θέλω από τα αριστερά κόμματα αλλά και τα κομμυνιστικά (τα διαχωρίζω για να σου κάνω τη χάρη) να είναι σε στάδιο ιδεολογικής έρευνας και αναθεώρησης... ναι αναθεώρησης....μετά την πτώση λέμε εμείς...την αντεπαναάσταση λέτε εσείς...Αντίθετα από τη μια το ΚΚΕ γυρίζει στις παλιές πριν του 50 καλές συνταγές για σιγουριά και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αλήθεια ότι χάνεται στις γενικότητες , αλλά εκεί όμως μπορώ να ελπίζω γιατί είναι απλή αδυναμία και όχι ηθελημένη προς τα πίσω ιδεολογική κατεύθυνση ή αποσιωπιση της αλήθειας.....Εγω θα μπορούσα για παράδειγμα να προσεγγίσω το ΚΚΕ αν είχε κάτι εναλλακτικό απο εκείνο το μόρφωμα να προτείνει...δεν έχει όμως.....αμετανόητα επιμένει σε μια παλιά συνταγή που η κοινωνία απέδειξε ότι είναι λάθος....γιατί αν είχε δίκιο πολύ δύσκολα η αντεπανάσταση θα το έριχνε και θα ήταν πολλοί εκείνοι που θα το υποστήριζαν......Δεν το υποστήριξε όμως κανείς και το παραδέχονατι και οι θέσεις σας...απλά δεν ψάχνουν τις αιτίες όπως θα πρεπε....
5. Η επίκληση τομέων Παιδεία, υγεία, κοινωνική ασφάλιση στο σοσιαλισμό αν και σηκώνει πολύ νερό για το υψηλό επίπεδο( δεν ξέρω πόσο μπορεί να υπερηφανεύεται κάποιος για την παιδεία του όταν το μάθημα ο Μαρξισμός και όχι η Φιλοσοφία...εννοώ ο Μαρξισμός και μόνο είναι υποχρεωτικό μάθημα σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης εν είδει μαθήματος θρησκευτικών στο ελληνικό σύστημα), δεν είναι άλλοθι για την στέρηση απλών κοινωνικών ελευθεριών στην ίδια τη κοινωνία. Εννοώ ελεύθερη κυκλοφορία της αντίθετης άποψης είτε μέσω τύπου, είτε μέσω κόμμάτων......εκλογές, συνδικαλιστικές παρατάξεις όλων των αποχρώσεων κτλ.....ούτε άλλοθι στις λεγόμενες από τις θέσεις «υπερβολές» των στρατόπεδων εργασίας.....κι αυτό δεν το αναφέρω μόνο την εποχή του Στάλιν , αλλά και την εποχή του Χρουτσώφ με τις μεγάλες διώξεις των στελεχών της άλλης άποψης...δεν πιστεύω δηλαδή ότι εκείνοι οι άνθρωποι που πολέμησαν για το σοσιαλισμό στην Ελλάδα τέτοιο κράτος οραματίστηκαν...και μη με φέρεις στη δυσάρεστη θέση να σου πω ότι ο σοσιαλισμός του Στάλιν κλπ και ο καπιταλισμός του Πούτιν έχουν πάρα μα πάρα πολλά κοινά στα ζητήματα της ελευθερίας......άλλωστε ΚΑΙ ο Πούτιν από την ίδια την ΚΑΓΚΕ ΜΠΕ ξεφύτρωσε...οπότε μη μου το φέρεις σαν παράδειγμα....ή δίλημμα Ή καταπίεση όπως του σοσιαλισμού ή ναρκωτικά όπως και ο Πούτιν είναι κακό παράδειγμα και για μένα δεν είναι δίλημμα....κανένα από τα δύο....Εσύ το κάνεις σαν τη μάνα μου που της λέω ότι «δεν είμαι Χριστιανός» και μου απαντά: «Εβραίος είσαι;;;».... «οχι άθεος» της λέω και μένει κάγκελο γιατί πιστεύει ότι ανάμεσα στα δύο τρίτο δε χωρεί....αμετανόητη κι αυτή!
Επομένως όταν βλέπεις από σκεπτόμενους ανθρώπους ,α λλά και από κόμματα να υπερασπίζουν τον Στάλιν εν έτει 2009 και να βλέπουν στο πρόσωπό του το σοσιαλισμό.....τόσο που να θεωρούν ότι πρέπει (ότι εναι καθήκον) να απολογηθούν γι αυτον και για τα εγκλήματά του να ξαναδιαβάσουν τα έργα του ..... μην κατηγορείς αυτούς που θεωρούν αυτό το πρόσωπο (και όλο το κύκλο του ...μαζί και τον Χρουτσώφ γαι ανα εξηγούμαστε) κατασυκοφάντηση του οράματός τους και του σοσιαλισμού. Άλλωστε εσείς ανοίξατε το θέμα δεν το ανοίξαμε εμείς...αντίθετα δεν προτίθεστε να αποκαταστήσετε τον Πλουμπίδη , τον Άρη, τον Καραγιώργη....κουβέντα γι αυτούς...αλλά για τον Ζαχαριάδη το θεωρείτε χρέος σας.....

Η ενότητα αμετανόητε θα γίνει γιατί οι συνθήκες θα το επιβάλλουν (Ο σ. sinistra radicale πιθανώς να έχει άλλη άποψη) και αλοίμονο σε εκείνους που θα πουν οχι..

αστυάνακτας είπε...

@Ανώνυμος
Για το σχόλιο του ανώνυμου έχω να πω τα εξης: Υπάρχει συγκεκριμένη τακτική του ΚΚΕ στο συνδικαλιστικό χώρο που είναι κατά τη γνώμη μου και λενινιστικά διασπαστική.....ότι δεν μπορεί να ελέγχει το διασπά....(αυτό χωρά άλλη ανάρτηση)
Τα στελέχη των κομμάτων είναι και άποψη του κόμματός μου αυτή (δεν είναι αλήθεια από όλους κατανοητή) που φάνηκε με την παραίτηση Αλαβάνου και εκλογή Τσίπρα δεν έχουν τη διάθεση να κάθονται στις καρέκλες και να βγάζουν ρίζες....υπάρχει και βάσει καταστατικού εναλλαγή στα αξιώματα.

αστυάνακτας είπε...

@Αμετανόητος
Δεν ξέρω τι κάνανε ο Θανάσης και η Αλέκα Παπαρήγα από δουλεια μέχρι το 80...εκείνο που θέλω και μπορώ να κριτικάρω είανι ότι η Παπαρήγα εκλέγεται από το 1991 Γενική γραμματέας ως η μοναδική υποψήφια στην ΚΕ (εκτός από την πρώτη φορά) και δεν είναι ούτε δημοκρατικό να είαναι η μοναδική υποψήφια, ούτε να είναι χρόνια τώρα εκεί στην κορυφή σ’ ένα κόμμα που κατά τ΄άλλα λέει ότι δεν είναι προσωποκεντρικό....ας το δείτε κι αυτό.

Αμετανόητε μετά την επαίσχυντη λογοδιάρροιά μου δηλώνω κι εγώ οπαδός του Θρύλου (το έχω πει και παλιότερα)...να ένα σημείο που συμφωνούμε.

Και μία ερώτηση.
Συμφωνείς με την τακτική της πλειοψηφλιας των red bloggers να χρησιμοποιούν χυδαιότατη γλώσσα και απειλές απαντώντας σε σχόλια ή αναρτώντας κείμενα που θα τα ζήλευε ο Μ. Τριανταφυλλόπουλος και η Αυριάνή;;; Άλλο η σάτυρα, άλλο η ειρωνία και άλλο η χυδαιότητα και τη μη ανάρτηση σχολίων ή των αποκλεισμών.....Αν δεν μου απαντήσεις θα το καταλάβω,...σύντροφοί σου είναι αυτοί....Το έγραψα και στον Φάρο...δεν αναρτήθηκε ποτέ....θα ήταν καλό να κάνετε ΚΟΒ Μπλόγκερς....τουλάχιστον δεν θα βρίζετε κάποιοι από εσάς....Δεν είναι εικόνα της ισχυρής άποψης , αλλά της αδύνατης που δεν πατά στα πόδια της και κρατιέται από τη δύναμη της χυδαιότητας για να δείξει κι αυτή δυνατή

Σ’ ευχαριστώ που έφτασες στο τέλος της μακροσκελούς απάντησής μου..
Τολμώ να πω συντροφικά....αν και κατά την Παρτιζάνα (ένθερμος αναγνώστης της) είμαι γνωστός αντικομμουνιστής στο διαδύκτιο.....

αστυάνακτας είπε...

@sinistra radicale
θα είχαμε κάμει πολλά μαζί.....εγώ και το ξαναλέω ίσως το έχεις διαβάσει...έχω συνεργαστει με δυνάμεις του ΚΚΕ που το έκαναν βέβαια με μισή καρδιά...αλλά ήταν σε μειονεκτική θέση και γι αυτό δεχτηκαν...

Χορεύοντας με τους ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΥΣ είπε...

Δυο μέρες απουσίασα και τώρα θα το πληρώσω ακριβά :) Ανοίξατε πολλά ζητήματα και συ κι ο Sinistra και θα προσπαθήσω να μιλήσω περιληπτικά για όλα. Συμπαθάτε με αν ξεχάσω κάτι, δεν θά'ναι από υπεκφυγή αλλά παό το προχωρημένο της ώρας και της κούρασης. Πάμε λοιπόν:

1. Για να κλείσουμε το θέμα του 1991. Είμουνα βαθιά χωμένος στο προσκήνιο και το παρασκήνιο τότε (δέξου το έτσι και μη με πιέσεις για λεπτομέρειες γιατί θα φανεί η ταυτότητα μου και τότε θα χαθεί το μυστηριακό της ανωνυμίας). Σου δηλώνω με παρρησία πως πολλά στελέχη της "ηττημένης" πλευράς του Συνεδρίου έλεγαν με κομπασμό πως "σήμερα παίρνουμε το Κόμμα κι αύριο τους πετάμε έξω από τον Περισσό". Αυτά χαρακτηρίζουν μια εποχή και σίγουρα όχι το σύνολο των αποχωρησάντων αλλά και των ετέρων στον ΣΥΝ αλλά δικαιολογούν αρκετά νομίζω την αντιπαλότητα που έχουν πολλά μέλη του ΚΚΕ προς το χώρο. Δεν ανήκω σε αυτή την άποψη αλλά δεν είμαι και τελείως σίγουρος για τις αθώες προθέσεις του ΣΥΝ για το ΚΚΕ. Ένα ακόμα δείγμα της εποχής είναι πως τους λίγους μήνες συνύπαρξης μετά το 13ο είμασταν 2 κόμματα σε συσεκυασία ενός. Π.χ. στις συνδιασκέψεις για το συνέδριο του ΣΥΝ (πριν ληφθεί η απόφαση να μην πάνε αντιπρόσωποι του ΚΚΕ) όλοι μιλούσαμε ενωτικά ρπιν τις ψηφοφορίες και μετά οι "παρατάξεις" μετρούσαν τα κουκιά τους σα 2 διαφορετικά κόμματα. Κοντολογίς, η κρίση του 90-91 για μένα δεν ήταν κρίση ανάμεσα σε δυο συνεργαζόμενα κόμματα αλλά εσωκομματική κρίση του ΚΚΕ. Αν οι απέξω δυνάμεις την άφηναν έτσι και δεν έπαιρναν το μέρος μιας πλευράς ίσως το πράγμα να είχε άλλη τροπή. Αλλά η ομάδα Κύρκου νόμισε πως το 91 θα έπαιρνε την ιδεολογική-πολιτική ρεβάνς για την περίοδο 74-88.
Κάτι τελευταίο για κείνα τα χρόνια: η "ενότητα" του 1988 με το κοινό πορισμα νομίζω πως ήταν επίπλαστη από τα πάνω. Οι περισσότεροι στο ΚΚΕ τότε με άλλους περιμέναμε να γίνει συνεργασία (Μπανιάς) κι άλλοι μας προέκυψαν.

2. Επιμένω στο θέμα της συνέπειας. Η φύση του ΣΥΝ από τότε που έγινε ενιαίο κόμμα είναι η δημοσιοποίηση πολλών (αντιφατικών μεταξύ τους) απόψεων. Αυτό δεν είναι κατ ανάγκη κακό. Ακόμα και σε επαναστατικές περιόδους και στο μπολσεβίκικο κόμμα ακουγόταν δημόσιες απόψεις αλλά με μια επισήμανση. Όλοι γνώριζαν ποια είναι η πλειοψηφούσα (άρα η επίσημη) κι απλώς κατέγραφαν ως συμβολή στο διάλογο όλες τις άλλες. Στον ΣΥΝ ο βομβαρδισμός της κοινής γνώμης με χιλιάδες απόψεις επιτείνει τη σύγχυση. Θυμίζω πως πολύς κόσμος (από τους πιο ανυποψίαστους περί την πολιτική ή την αριστερά) αδυνατούσε να καταλάβει ποια είναι η επίσημη θέση του ΣΥΝ για το Μάαστριχτ (αυτή του Αλαβάνου, αυτή του Παπαγιαννάκη ή η "συνθετική" του Κωνσταντόπουλου;). Το ίδιο κια για πολλά ζητήματα. Γιατί τα λέω αυτά; Γιατί όσο και να μου πει κάποιος για τη στάση του ΣΥΝ γύρω από το ΠΑΣΟΚ εγώ ακόμα και σήμερα δεν είμαι σίγουρος (και υπάρχουν πολλές ενδείξεις που συμβάλλουν στην αμφιβολία μου). Κι αυτό δεν είναι καθόλου ιδεαλιστικό. Σκέψου ένα σενάριο: ΚΚΕ και ΣΥΝ τα βρίσκουν και κατεβαίνουν μαζί εκλογικά. Μετεκλογικά τίθεται θέμα κυβέρνησης συνεργασίας. Το ΚΚΕ έχει εκτιμήσει πως ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν την ίδια δεξιά πολιτική κι άρα συνεργασία με κανέναν (δεν είναι κάθε χρόνο '89 :) ). Ο ΣΥΝ το σκέφτεται. Πάμε για διάσπαση της ΚΟ εν τη γενέσει της ή όχι;

3. Για την ΕΣΣΔ: Το ΚΚΕ δε μιλά για αντεπανάσταση αλλά για ανατροπή. Συμφωνώ πως ούτε η περίδος 1917-53 ήταν ονειρική ούτε η επόμενη σατανική. Σ' αυτό που διαφωνώ είναι πως η κριτική για την ΕΣΣΔ γίνεται σε λάθος βάση. Αν ήταν εγκληματίας ο Στάλιν ή ο Χρουτσόφ σωτήρας. Ως έλληνας κομμουνιστής θεωρώ πως ο Ιωσήφ Βησαριόνοβιτς έκανε πολλά λάθη αλλά αυτά που του καταμρτυρούν είναι το δάχτυλο που δείχνει το φεγγάρι κι όχι η ίδια η σελήνη. Σέβομαι πως πήρε μια χώρα εξαθλιωμένη και την έκανε υπερδύναμη. Σέβομαι πως εκμεταλεύτηκε καταστάσεις υπέρ της χώρας του. Όμως, δεν είμαι σοβιετικός. Στο ελληνικό ζήτημα θεωρώ πως οι ενέργειες του (ή οι μη ενεέργειες του) συντέλεσαν στο ελληνικό δράμα.
Το σημαντικότερο: η προσωπολατρία δεν συνάδει με την κουλτούρα μου. Αν το δει κανείς γενικά θα πει πως το ΚΚΕ συνέβαλε στην προσωπολατρία του Στάλιν. Ωστόσο αν μελετήσεις τις αθλιότερες εκφράσεις της προσωπολατρίας (στυλ "ο στρατηγός του ΔΣΕ πρέπει να χτυπά προσοχή στον τελευταίο σοβιετικό στρατιώτη") θα δεις πως οι φορείς τους κατηγόρησαν αργότερα το ΚΚΕ γι αυτά που οι ίδιοι έκαναν όσο ήταν στις γραμμές του. Σχιζοφρενικό δεν είναι; Μην ξεχνάς πως μόνο το ελληνικό ΚΚ σε μια περίοδο απόλυτης ταύτισης όλων με την ΕΣΣΔ επεξεργάστηκε τη θέση των 2 πόλων. Θυμάσαι την κατάληξη; Ο εμπνευστής της κατηγορήθηκε ως "εχθρός της ΕΣΣΔ" και "όργανο της Ιντέλιτζενς Σέρβις" από τα μέλη του κόμματος του και κατέληξε εξόριστος. Να θυμήσω σε ποιο ιδεολογικό ρεύμα βρέθηκε η συντιπτική πλειοψηφία των "υποστηρικτών" της ΕΣΣΔ;

4. Δεν καταλαβαίνω τη φράση "το ΚΚΕ γυρίζει στις παλιές πριν του 50 καλές συνταγές". Μα μέχρι τότε ήταν που το ΚΚΕ έκανε συμμαχίες με όλους κι όσες απέτυχαν (ΕΠΕΚ, ΕΚ) δεν ήταν με δική του ευθύνη). Μετά το 50 δεν έκανε κάτι τέτοιο. Απλά κάποιοι αποφάσισαν να διαλύσουν το ΚΚΕ μέσα στην ΕΔΑ με τα γνωστά αποτελέσματα.

5. Για τα RED BLOGS: Όσοι συμμετέχουμε σ' αυτά δεν έχουμε την ίδια άποψη για το blogging. Άλλοι απλά αναδημοσιεύουν κομμάτια του Ριζοσπάστη, άλλοι γράφουν με το δικό τους ύφος. Άλλοι είναι οξύτεροι στη γλώσσα τους, άλλοι όχι. Αυτό για μένα είναι ένα στοιχείο ζωντάνιας. Δε σημαίνει πως συμφωνούμε σε όλα όσα λέει (μάλλον με τον τρόπο που τα λέει) κάθε σύντροφος μας. Πολλές φορές το λέμε ο ένας στον άλλο στα σχόλια. Απλά, έχουμε 1-2 aggregators για να διαβάζουμε πιο γρήγορα ο ένας τον άλλο. Η μόνη φορά που αντιδράσαμε με τον ίδιο τρόπο ήταν όταν παίχτηκε μια περίεργη ιστορία με την enothtastablogsthsaristeras ή κάπως έτσι (νομίζω πως ξέρεις την περίπτωση). Για μένα δεν τίθεται θέμα συντονιστικών ή δημιουργίας ΚΟΒ ή ΟΒ. Αν γινόταν κάτι τέτοιο δε θα ήθελα να συμμετάσχω. Άλλο η οργανωμένη δράση όλων στον "έξω κόσμο" κι άλλο το blogginng.

6. Με κουράζουν οι συζητήσεις για τη λαθολογία του ΚΚΕ και τις αποκαταστάσεις. Συνήθως γίνεται διάλογος κουφών όπου κάποιοι προσπαθούν να εγκαλούν το ΚΚΕ για όσα έκανε ή δεν έκανε πριν δεκαετίες. Υπάρχουν περιπτώσεις που θέλουν συζήτηση αλλά είναι μάλλον αντικείμενο ιστορικών βιβλίων παρά μιας απόφασης της ΚΕ ή ενός συνεδρίου. Επειδή πιστεύω πως εδώ η αναφορά δεν γίνεται με τέτοια κίνητρα, λέω στα γρήγορα πως την άποψη μου για την υπόθεση Πλουμπίδη μπορείς να τη βρεις στο blog μου. Εκεί θα βρεις κι ένα ποστ για το Ζαχαριάδη για τον οποίο θα με βρεις αναντίστοιχο με τα παραπάνω. Μελετώντας βαθιά, τον θεωρω μια εντελώς παρεξηγημένη και απαξιωμένη προσωπικότητα και πιστεύω πως η μελέτη της δράσης του θα μας έκανε όλους σοφότερους. Και μια "αποκατάσταση" του ιστορικότερου προσώπου του ΚΚΕ δε θα με χάλαγε. Γιατί με απόφαση της ΚΕ χαρακτηρίστηκε "ό,τι και αν είπη τις" και μια απλή παρουσία του ΠΓ στην ετεροχρονισμένη κηδεία του δε νομίζω πως την "ξεπλενει".

Προσπάθησα να μιλήσω για όσα θίξατε εσύ κι ο Sinistra. Πρέπει να έχω αφήσει πολλά έξω, να έχω μπερδέψει ποιος από σας είπε τι, αλλά νομίζω δεν άφησα κάτι μεγάλο να "κρέμεται". Αν το ξαναδώ αύριο, επανέρχομαι.

Με (γιατί όχι;) συντροφικούς χαιρετισμούς

ΥΓ: Η γαβροσύνη σου δείχνει άνθρωπο "με αρχές" :)
Ελπίζω να είσαι γαβρος κι όχι Κοκκαλιστής.

αστυάνακτας είπε...

@αμετανόητο
1 Το θέμα του 91 δεν κλείνει εύκολα…. Και γω κατά κάποιο τρόπο ήμουνα αρκετά χωμένος… δεν μπορώ να σου πω γιατί όπως είπες θα αποκαλυφθεί η ταυτότητα και χάνεται η γοητεία της ανωνυμίας…. Δυστυχώς κατ’ εμένα δεν υπήρχε ο στόχος που λες εσύ: «παίρνουμε το κόμμα….», ….δεν υπήρχε και είμαι σε θέση να το ξέρω…. αν θες με πιστεύεις… Όντως είχαμε χωριστεί στα δύο, αλλά θυμάμαι από τη δική μου ΚΟΒα που ενώ είχαμε τη δυνατότητα να μην πάει στο συνέδριο μέλος που διαφωνούσε με τον Συνασπισμό κουβεντιάζοντας το είπε η πλειοψηφία να τον στείλουμε κι αυτόν για να μη θεωρηθεί ότι όπου υπάρχει πλειοψηφία δική μας αποκλείουμε…. και έτσι έγινε ενώ η άλλη φράξια ήταν καλά οργανωμένη και απέκλειε και στο τέλος μας πέταξε έξω… Σκέψου αυτός που ήταν ένας στην ΚΟΒα μας διέγραψε όλους τους υπόλοιπους….. Βεβαίως ήταν εσωκομματική κρίση..δε διαφωνώ καθόλου με σαφή ιδεολογικά χαρακτηριστικά… γι αυτό τα άλλα περί καρεκλών …τα βρίσκω χαζά…. Εγώ δεν ξέρω τις επιδιώξεις του Κύρκου… ας είχε όποιες ήθελε, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των μελών που αποχωρήσαμε ή διαγραφήκαμε δεν ήθελε ούτε τα σύμβολα να φύγουν , ούτε το όνομα ν’ αλλάξει αυτές ήταν σαχλαμάρες που τις διέδιδε ο Ανδρουλάκης και πήγαινε προς τα αλλού η συζήτηση…. Η μετέπειτα ηγεσία της Παπαρήγα δεν ήθελε να μας κερδίσει… δεν το ρίσκαρε και έβαλε όπως κάνει συνήθως το δίλημμα ή τις ιδέες σας ή το κόμμα…… και βεβαίως το πόρισμα ήταν από πάνω με ευθύνη όλης της ηγεσίας του ΚΚΕ που δεν συζητήθηκε στις οργανώσεις…. ήταν όμως και δύσκολο να πείσεις τα μέλη σε μία συνάντηση με το «εσωτερικό» έτσι ξαφνικά και γρήγορα όπως ήθελε κι ο ίδιος ο Χαρίλαος μετά από διαμάχες χρόνων…γι αυτό επιλέχθηκε το από πάνω…..
2. Στο θέμα συνέπειας
Συμφωνώ με την πρώτη παράγραφο και τις διαπιστώσεις για το μπολσεβίκικο κόμμα…..Το θέμα είναι γιατί δεν το ακολουθεί το ΚΚΕ….όχι προς χάριν μιμιτισμού, αλλά ακολουθεί την άλλη σκληρή κατά τη γνώμη μου σταλινική αντίληψη της εσωκομματικής δημοκρατίας;;
Χιλιάδες απόψεις δεν υπάρχουν στον ΣΥΝ… .υπάρχουν περισσότερες στον ΣΥΡΙΖΑ…. Οι απόψεις στον ΣΥΝ ήταν και είναι ο δύο Η άποψη της αριστερή πτέρυγας και της λεγόμενης ανανεωτικής… Έως το 2000 η ανανεωτική άποψη είχε το επάνω χέρι…. μετά το 2000 τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά… την θέση μας δε για τη συνεργασία Πασοκ την επαναλαμβάνουμε, την ξαναλέμε , αλλά τίποτε…. εσείς προσπαθείτε να γίνεται χαρτορίχτρες και να πείτε στο κόσμο τι σκεφτόμαστε…. Αναλυτικότερα…. δεν υπάρχει δύναμη εντός ΣΥΡΙΖΑ που να θέλει τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ ούτε μία…. Το 70% στο τελευταίο συνέδριο αντιτίθεται σθεναρώς σ’ αυτή την προοπτική… ακόμη και η ανανεωτική πλευρά δε λέει κάτι τέτοιο… Επομένως ο ΣΥΝ δεν το σκέφτεται…. Δεν πάμε για καμία διάσπαση…. άλλωστε οι βουλευτές δεν είναι όλη με την πλειοψηφούσα άποψη του ΣΥΡΙΖΑ…. και δεν έγινε τίποτε
3. Για την ΕΣΣΔ
Κάνεις και κάνετε ένα τρομερό άλμα… δεν υπολογίζεται στην κουβέντα μας τον Λένιν…. Δεν μπορώ να αποδώσω ότι την έκανε υπερδύναμη ο Στάλιν..δεν μου λέει τίποτε αυτό γιατί η γενιά της ρωσικής επανάστασης χάθηκε σε εκείνες τις «υπερβολές» του Στάλιν και θα μου επιτρέψεις να μην ανταλλάσσω ούτε μία ανθρώπινη ζωή….. για το μεγαλείο της υπερδύναμης…. Μου αρέσει που παραδέχεσαι πολλά από τα οποία οι σύντροφοί σου ονομάζουν «αντικομμουνιστικά» αυτό προς τιμή σου…. Εγώ δεν αθωώνω την άλλη ιδεολογική πλευρά…. είναι κακό όμως να ταυτίζεις εκείνους τότε με μας σήμερα… Εγώ εκείνους τους θεωρώ παιδιά του ίδιου κόμματος που φέρθηκαν με τον ίδιο τρόπο…. Ακόμη και οι σημερινοί σ. προερχόμενοι από το ΚΚΕ μέσα στον Συνασπισμό φέρουν παλαιοκομματικά κατάλοιπα, που ορθώς διέβλεψε ο Αλαβάνος και έκανε την υπέρβαση παραδίδοντας σε μια άλλη γενιά την υπόθεση της Αριστεράς….
4.Για τις συμμαχίες μου φαίνεται ότι εκείνες που διαλύθηκαν στην πλειοψηφία τους, ευθύνη φέρει το ΚΚΕ…και στην υπόθεση της ΕΔΑ και στην υπόθεση του Ενιαίου συνασπισμού, αλλά τείνω να πιστέψω και στην υπόθεση του ΕΑΜ που δεν το έλαβε υπόψη του καθόλου στο δεύτερο αντάρτικο την κύρια ευθύνη φέρει το ΚΚΕ… αυτό ήταν άλλωστε που έφτιαξε αυτές τις συμμαχίες… δεν μπορεί να παίρνει τη δόξα της ίδρυσης αυτών των συμμαχιών και όχι τις ευθύνες της μη διατήρησή τους… είναι αναντίστοιχο…. Το ΚΚΕ για δικούς του λόγους προέβαλλε το μικροκομματικό του συμφέρον….
5.Για τους δικούς σας bloggers
Βεβαίως και υπάρχει διαφορετική αντίληψη για το blogging…..το αντιλαμβάνομαι, αλλά η χυδαιότητα και οι απειλές δεν θα πρεπε να είναι επιχειρήματα, ούτε μπορεί να αναβαθμιστούν σε προσωπικό ύφος… πολύ περισσότερο οι αποκλεισμοί….
Με το Μπλογκ ενότητας αμετανόητε την πατήσατε… Έγινε φανερή η φοβικότητά σας απέναντι στη στην ενότητα και ως απλή έννοια …. Μα την αλήθεια δεν ξέρω ποιος ήταν αυτός που το έκανε (θα θελα να ξέρω κι εγώ) αλλά αποκάλυψε πολλά πράγματα…. Εγώ δεν έχω πρόβλημα να βρεθώ δίπλα σε δικά σας Μπλογκ και σε μπλογκ της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς ή αντιεξουαστικά… δεν φοβάμαι κάτι…. Κανένας σύντροφος blogger από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μιλήσει απαξιωτικά… αυτά φαίνονται στο διαδίκτυο και πίστεψέ με επηρεάζουν…

6.Για την λαθολογία
Το κκε πρέπει να εγκαλείται για τα πάντα (πρέπει το ίδιο να το απαιτεί)… εδώ εσείς εγκαλείται ποιον τον ΣΥΡΙΖΑ για το Μάαστριχτ που ψήφησε ο Συνασπισμός το 91 και εμείς δεν θα σας εγκαλέσουμε για ιστορικές στιγμές του που σημάδεψαν το ίδιο το κίνημα και χρόνια τώρα το ΚΚΕ κάνει το κουφό;;; …Δεν μπορείς να μιλάς για τον Βελουχιώτη όταν δεν έχεις κάνει σε βάθος κριτική και για τον Άρη και για τον Καράγιωργα και για τον Πλουμπίδη και για τον Μπελογιάννη και για τον Ζαχαριάδη….. Μετά βγάζεις συμπεράσματα κι όπως είπες παραπάνω εμένα με χαλάει η προσωπολατρία και η αποκατάσταση του Ζαχαριάδη και η μη αποκατάσταση του Καράγιωργα… είναι προϊόν σεχταριστικής πολιτικής που το ΚΚΕ σήμερα κατά τη γνώμη μου υπηρετεί και βρίσκει την έκφρασή της στο πρόσωπο του Ζαχαριάδη….να τα εργαλεία στην προ του 50 εποχή…
Με συντροφικούς χαιρετισμούς λοιπόν και με βαθειά εκτίμηση στο πρόσωπό σου….
Να σαι καλά μαζί να είμαστε (είθε) στους αυριανούς αγώνες….(τουλάχιστον)
ΥΓ: Όταν εννοώ γάβρος εννοώ γάβρος… Εσύ μπορεί να είσαι και Κοκκαλιστής λόγω του πατέρα Κόκκαλη (πλάκα κάνω...)

Ετικέτες

απεργία  ΠΑΣΟΚ Οικονομικά (1) "αριστερό ρεύμα" (1) "Ελευθεροτυπία" (3) 1 χρόνος (1) 105 (1) 18ο Συνέδριο (9) 19ο Συνέδριο ΚΚΕ (1) 1ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ (3) 2010 (1) 21η Απριλίου (1) 28 Οκτωβρίου 1940 (2) 2ος χρόνος (1) 5 (1) 5 χρόνια (1) 6ο Συνέδριο ΣΥΝ (2) 8 Μάρτη (1) 902 (1) Α (1) Α. Αλαβάνος (6) Α. Βάιντα (2) Α. Κρίλοβ (1) Α.Αλαβάνος (9) Α.Σαμαράς (2) Α.Χατζησοφιά (1) Αγρότες (2) αγωνίστριες (1) Άδωνις (1) ακροδεξιά (2) Ακρόπολη (1) Αλ Σαλέχ (1) Αλ. Δημητρίου (1) αλαζονεία (2) Αλέκος Λύτρας (2) Αν.Γ... (4) Αν.Γερμανία (1) αναδημοσίευση (46) ανανεωτική Πτέρυγα (2) Ανατολική Αττική (1) Ανδρομάχη (2) ανθρώπινα δικαιώματα (2) ανθρωπιστικές επιστήμες (1) άνθρωπος (2) Άννα Αχμάτοβα (2) Αντ. Κυρίνας (1) ΑΝΤΑΡΣΥΑ (1) ΑΝΤΙ (1) Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ (1) Αντρέας Λεντάκης (1) Ανύπαρκτος σοσιαλισμός (8) Ανωνυμία (1) απεργία (4) απεργία ΠΑΣΟΚ Οικονομικά (1) απόστολος (1) Απόψεις (22) Άρης Αλεξάνδρου (3) Άρης Βελουχιώτης (4) Αριστερά (10) Αριστερή ενότητα (2) Αρχαιολογία (7) ΑΣΚΙ (1) Αστακός Αιτωλ. (1) Αστυάνακτας (20) αστυνομία (7) Αυγή (15) αυταρχισμός (2) Αυτοδιοικητικές εκλογές 2010 (14) Β.Κορέα (1) Βαν Γκογκ (1) Βασανιστές (1) Βιβλία (2) Βιβλίο Κουφοντίνα (1) Βίντεο (16) ΒΟΗΘΕΙΑ (1) Βουλή (1) Γ. Αναδρανανιστάκης (1) Γ. Καϊλατζής (1) Γ. Παπανδρέου (2) Γ. Σεφέρης (1) Γ.Βιζυηνός (1) Γ.Κοντός (2) Γ.Μπλάνας (1) Γ.Παπουτσής (1) Γ.Ρίτσος (4) Γ.Χουρμουζιάδης (1) Γ.Ψυχοπαίδης (1) ΓΑΖΑ (1) Γελοιογραφίες (24) Γερμανία (1) Γερουλάνος (1) Γεωργία (1) Γκ. Απολλιναίρ (1) Γνώμες (2) Γυναίκα (1) Δ. Γόντικας (1) Δ.Βίτσας (4) Δ.Στρατούλης (1) Δ.Χαρμς (1) ΔΕΑ (1) ΔΕΘ (4) Δεκεμβριανά (1) Δεκεμβριανά 08 (3) Δελαστίκ (1) Δελτίο τύπου (13) Δελτίο τύπου ΣΥΝ (27) Δερβενιώτης Σπ. (1) Δερμεντζόγλου (1) ΔΗΑΡΙ (1) Δηημοκρατικός συγκεντρωτισμός (1) Δημ.Παπαχρίστου (1) Δημ.Χριστόπουλος (1) ΔΗΜΑΡ (3) Δημοκρατία (1) δημοσιογράφοι (3) Δημόσιοι Υπάλληλοι (5) Δημοτικές εκλογές (1) Διαδίκτυο (2) Διαδύκτιο (1) Διακοπές (1) Διάλογος (4) Διάλογος για το Ιδρυτικό συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ (2) διαπραγματευση (1) Διαρκές Συνέδριο ΣΥΝ (6) Διάσπαση ΚΚΕ (3) διαφωνούντες (1) Διεθνή (12) Δίκτυο (1) Διόδια (4) ΔΝΤ (4) Δογματισμός (1) Δούρου (1) Δραγασάκης (1) Δρόμος της Αριστεράς (1) ΔΣΕ (5) Δυτ.Αττική (1) Δυτ.Μακεδονία (1) Ε.βενιζέλος (2) Εθνικές εκλογές 09 (20) Έθνος (1) εικαστικά (10) Εικόνες (1) εκδ.Αγρα (1) εκδηλώσεις (2) Έκκλησία (1) Εκλογές 2012 (2) Εκλογές 2015 (2) εκπαίδευση (5) εκπαιδευτικοί (1) Έκτακτο Συνέδριο (6) Ελ. Βενιζέλος (1) Ελ.Σωτηρίου (1) Ελαιώνας (1) Έλλη Παππά (1) ΕΜΣΤ (1) Εμφύλιος (2) ενικός (1) Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση (1) Εξάρχεια (8) Επέτειος Πολυτεχνείου (1) Εργαζόμενοι (22) ΕΡΤ (2) ΕΣΗΕΑ (1) ΕΣΣΔ (1) εσωκομματικά (28) έτος Ρίτσου (3) Ευρωεκλογές 09 (17) Ευρωεκλογές 2009 (6) Ευρωεκλογές 2019 (1) Ευρωπαϊκή Ένωση (21) Ζάκυνθος (1) Ζαχαριαδισμός (5) Η Αποσιώπιση της αλήθειας (5) Η διάσκεψη της Γιάλτας (1) η ζωή στους Βράχους (1) Η νέα κυβέρνηση (6) Θ.Καρτερός (1) Θέατρο (1) Θεσσαλονίκη (4) Θεωρία (1) θεωρία των δύο άκρων (3) Θρησκεία (1) ιδεοληψία (1) Ιδεολογικά (9) Ιδιωτικοί Υπάλληλοι (1) Ισραήλ (7) Ιστορία (4) Ιστορία της Αριστεράς (22) Κ. Αρβανίτης (1) Κ. Καρυωτάκης (2) Κ. Κούνεβα (4) Κ. Παπαγεωργίου (1) Κ. Σχοινά (2) Κ.Βαξεβάνης (1) Κ.Καραγιώργης (1) Κ.Καρυωτάκης (1) Κ.Παλαμάς (1) Κανέλλη (3) Καρατζαφέρης (1) Κασιδιάρης (1) καταλήψεις (1) Κατερίνα Γκουλιώνη (2) Κατσαρός Μιχάλης (1) ΚΑΤΥΝ (2) ΚΕΑ (1) Κέρκυρα (1) Κίνα (1) Κινήματα (14) Κινηματογράφος (1) ΚΚΕ (65) Κοινωνία της πληροφορίας (1) ΚΟΜΕΠ (1) κουκουλοφόροι (1) Κούλογλου Στ. (3) κουλτουροφιλισταίοι (2) Κουράκης (1) Κουτί της Πανδώρας (1) Κουτσούμπας (1) Κυβέρνηση (3) Κυβέρνηση Ατιστεράς (1) Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (2) Κύπρος (2) Κωτούλας (1) ΛΑΟΣ (5) Λάρισα (1) Λόπεζ (1) Λουδοβίκος των Ανωγείων (1) Μ. Γλέζος (4) Μ. Μπρεχτ (1) Μ. Χατζηδάκης (1) Μ.Θεοδωράκης (1) Μ.Κανελλοπούλου (1) Μάρξ (1) Μάχη Φλώρινας (1) Μετανάστες (11) Μετεκλογικά (3) Μήνες (3) Μιχ. Γκανάς (1) ΜΜΕ (7) Μνημόνιο (2) Μομφή (1) Μοράλες (1) Μούνκ (1) Μουσεία (1) Μουσική (2) Μπέικον Φρ. (1) Μπελογιάννης (2) Μυρτιώτισσα (1) Ν. Βούτσης (1) Ν. Ζαχαριάδης (1) Ν. Κακλαμάνης (1) Ν. Μπάϊκας (1) Ν. Μπουχάριν (1) Ν. Πλουμπίδης (2) Ν. Σαραντάκος (1) Ν. Τεμπονέρας (2) Ν. Χουντής (2) Ν.Μαραντζίδης (1) ν.Οσεττία (1) Ν.Στουπής (1) Ναζισμός (1) Ναύπλιο (2) ΝΔ (4) ΝΕ Ζακύνθου (1) Νέα Δημοκρατία (26) νέο νομοσχέδιο (1) Νεολαία (2) Νεολαία ΣΥΝ (1) Νεοφιλελευθερισμός (1) Νίκος Γραικός (1) Νιτσιάκος (1) Νομοθεσία (1) ο κ. Κόυνερ (3) Ο Φλωρίνης Πιπεργιάς (1) Ο.Λάσκος (1) Οδ. Ελύτης (3) Οικολογικά (15) Οικολόγοι (2) Οικονομικά (9) Οικονομική κρίση (2) Οκτώβριος (1) ΟΛΜΕ (2) Ολυμπιακοί Αγώνες (1) Ολυμπιακός (1) Ομάδα Ρόζα (1) Ομιλίες (2) Ονόρε Ντωμιέ (1) οργανωτικά (1) ΟΣΕ (1) Π. Τζαβέλλας (1) Π.Κόκκαλης (1) Πάγκαλος (1) Παιδεία (5) Παλαιστίνη (8) Πανελλαδικό σώμα ΣΥΡΙΖΑ Ιούλιος 2009 (1) Παπαγιαννάκης Μιχάλης (1) Παπαρήγα (1) Παπουτσάκης Χρ. (1) ΠΑΣΟΚ (46) Πεκίνο (1) πέλαγος (1) Περιοδικά (1) περιοδικό Θέσεις (1) Περιφερειακές συσκέψεις (1) Πλάκα (1) Ποίηση (25) πόλεις (8) Πολιτικά-Επίκαιρα (91) Πολιτισμικές σελίδες (31) Πολιτισμός (13) Πόρος (1) Πρέβεζα (1) Προβοκάτσιες (1) Πρόγραμμα (3) Προγραμματικές δηλώσεις (2) προπαγάνδα (4) Προσεχώς (1) προσυνεδριακός διάλογος (2) Προτάσεις (4) Πρωτοβουλία για τα δικαιώματα των Κρατουμένων (1) Πρωτομαγιά (1) Πυρκαγιές 09 (3) Ρατσισμός (7) Ριζοσπάστης (8) Ρωμιοσύνη (1) Ρωσία (2) Σαλάτα εποχής (1) Σαμαράς (1) Σάτυρα (10) Σοβιετικές αφίσσες (4) Σόιμπλε (1) Σπ.Δερμεντζόγλου (1) Στάθης (14) Σταλινισμός (32) Στερεά Ελλάδα (1) Στρατούλης (1) Σύλλογος διορισμένων με ΑΣΕΠ (1) Συμβασιούχοι (7) συμπεράσματα (1) Συμφωνία των Πρεσπών (1) ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ (74) συνέντευξη (5) Συνεργσίες (1) Σύνοδος ΚΠΕ ΣΥΝ (2) Σύντροφοι και συνεργάτες (1) ΣΥΡΙΖΑ (129) Σύριζα Βύρωνα (3) ΣΥΡΙΖΑ.Προτάσεις (10) ΣΥΡΙΖΑ/ Ε.Κ.Μ (12) Σχέδιο B (1) Σώτη Τριανταφύλλου (2) Τ. Λειβαδίτης (1) Το Βήμα (1) Τοπ. Αυτοδιοίκηση (4) Τραμπουκισμοί (13) Τράπεζες (1) Τρίπολη (1) Τρόικα (1) τρομοκρατία (1) Τρότσκι (1) Τσάβες (1) Τσακαλώτος Ε. (2) Τσίπρας (37) Υγεία (1) Υπ.Πολιτισμού (10) Υπ.Τουριστικής Ανάπτυξης (1) Φαράκος Γρ. (1) Φασισμός (4) Φασίστες (7) Φεμινιστικά (3) Φίλοι (1) Φοιτητικές εκλογές 2009 (1) Φονταμενταλισμός (1) Φόρουμ Πρέβεζας (3) Φυλακές (2) Χ.Μιρό (1) Χίος (1) Χριστούγεννα 2009 (1) χρόνια πολλά (4) Χρυσή Αυγή (4) Χρυσοχοίδης (2) Bloggers (7) blogme.gr (1) Burnikov (1) Charlie Hebdo (1) David Brody (1) Free Gaza (1) K.Petrov-Votkin (1) Left.gr (3) Max Ernst (1) Modrian (1) N.Μπελογιάννης (1) Pascal Schmid (1) Plan B (1) Protagon gr (2) Reednotebook (1) troll (1) Tvxs (3) www.keli.gr (1)