Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2008

...τι άλλο θα διαβάσουμε σύντροφοι;;;

...δεν πάμε καλά...διαβάζοντας σήμερα το πρωτοσέλιδο του Ριζοσπάστη νόμισα ότι ζούσα σε άλλη εποχή πριν το 50!! Η Επίθεση στον Στάλιν...ανέκραξε ο Ριζοσπάστης...εκεί στον περισσό δεν τα πάνε καλά....ένα φάντασμα αιωρείται πάνω από τον Περισσό ....το φάντασμα του Στάλιν απειλώντας τους όλους με διαγραφές...γκούλαγκ.....ψυχοθεραπείες....εκτελέσεις.....Γι' αυτό είπαν ας το βαλουμε πρώτο θέμα....μπας και αγαλλιάσει η ψυχή του "πατερούλη"....

20 σχόλια:

fractal είπε...

Αστυάνακτα. Τρόμαξα λίγο με αυτό που είδα. Αλλά δεν έκανα πίσω. Είναι λίγο γεναίο το fractal σου.
Δεν θέλω πιά Αστυάνακτα. Δεν θέλω να σκέπτομαι πιά. Ξέρω πως δεν είναι σωστό. Κάποτε ένιωθα τύψεις αν κάθε στιγμή μου, δεν ήταν ενταγμένη και αφιερωμένη στην κοινή υπόθεση. Τώρα πιά δεν νιώθω τύψεις. Αφήνομαι να νιώθω περισσότερο παρά να σκέπτομαι. Ευχαριστώ που με άκουσες.

fractal είπε...

Αστυάνακτα. Τρόμαξα λίγο με αυτό που είδα. Αλλά δεν έκανα πίσω. Είναι λίγο γεναίο το fractal σου.
Δεν θέλω πιά Αστυάνακτα. Δεν θέλω να σκέπτομαι πιά. Ξέρω πως δεν είναι σωστό. Κάποτε ένιωθα τύψεις αν κάθε στιγμή μου, δεν ήταν ενταγμένη και αφιερωμένη στην κοινή υπόθεση. Τώρα πιά δεν νιώθω τύψεις. Αφήνομαι να νιώθω περισσότερο παρά να σκέπτομαι. Ευχαριστώ που με άκουσες.

Λαϊκό Στρώμα είπε...

Δεν αιωρείται ο Στάλιν, πλανάται.
Φτάνει πια η συκοφαντία.

αστυάνακτας είπε...

@laiko stoma
Καλως ήρθες στον Αστυάνακτα...έχεις δίκιο πλανάται...αν και θα προτιμούσα να επιχειρηματολογήσεις για τη "συκοφαντία"...πάντως θαυμάζω τον Ραφαηλίδη...

αστυάνακτας είπε...

@Fractal
Σωστά δεν έκανες πίσω...

Ανώνυμος είπε...

Εδώ σ. Αστυάνακτα, σου επιτρέπω να με πεις αναχρονιστική, αλλοπαρμένη έως και φασίζουσα! Από σένα θα τα ακούσω.

Αλλά για το ζήτημα του Πατερούλη είμαι λίγο ευαίσθητη. Παράξενο ε; Κι όμως αληθινό. Πάντως εγώ τη λέξη πατερούλης δεν τη βάζω σε εισαγωγικά και υποστηρίζω την αποκατάσταση του ονόματός του.

Πιστεύω ότι δεν πρέπει ποτέ να διαγράφουμε την ιστορία μας. Εξάλλου όποιες φήμες και "λογοτεχνικού" τύπου καταγραφές και να πέρασαν ο Στάλιν άλλαξε τον κόσμο. Όχι μόνος του φυσικά.

Τέλος πάντων χαίρομαι που έστω και αργά το ΚΚΕ έχει το θάρρος να το κάνει αυτό που έκανε. Μην ξεχάς σύντροφε τον Τσαουσέσκου και τους συν αυτώ. Μην ξεχνάς (στο έχω ξαναγράψει νομίζω) ότι οι Γάλλοι ακόνιζαν την γκιλοτίνα δεκαετίες ολόκληρες και όλοι τους δείχνουν για τη "δημοκρατία τους", αντίθετα από όσα λένε για τον Στάλιν.

Μην ξεχνάς τις γερόντισσες μετά ττον κατακερματισμό της ΕΣΣΔ που γύρναγαν πααγωμένες και νηστικές στη Μόσχα κλαίγοντας με μια φωτγραφία του στα χέρια. Αυτά ειναι ιστορία γραμμένη με πόνο και αίμα. Και πάνω απ΄ όλα είναι ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ιστορία.

Πάντως την άποψή σου θα τη σεβαστώ.

Καλό βράδυ

αστυάνακτας είπε...

σ.αλέκα καλημέρα...
Σεβαστή η άποψή σου...την ιστορία μας δεν τη διαγράφουμε...την ερευνούμε και την αποδεχόμαστε έτσι όπως είναι... προσπαθώντας όσο αυτό είναι δυνατόν να την προσεγγίσουμε αμερόληπτα...αλλά η ιστορία όπως λέεις και κάποιος μουσάτος...όταν επαναλαμβάνεται, επαναλαμβάνεται πάντα ως φάρσα...αυτό πάει να κάνει κατά τη γνώμη μου το ΚΚΕ...αντί να ερευνήσει την ιστορία, να πάρει παράδειγμα ώστε ορισμένα πράγματα να μη ξαναγίνουν...τα αποδέχετε απλά και τα έχει ως πρότυπο...το κόσμο μπορεί να τον αλλάξεις (όπως έκανε ο Στάλιν είπες...)αλλά προς ποια κατεύθυνση...σίγουρα δεν ήταν μόνος...είχε το λαό μαζί του...αλλά η πάλη κατά του ναζισμού δεν καθαγιάζει οτιδήποτε έκανε....αντιγράφω από το σάιτ της Διεθνιστικής Εργατικής Αριστεράς http://www.dea.org.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=100&Itemid=46

"Στις 26 Ιανουαρίου του 1934 συγκαλείται το 17ο Συνέδριο του ΚΚΣΕ. Οι 1.966 σύνεδροι (εκ των οποίων οι 1.108 εκτελέστηκαν μέχρι το 1938) εξέλεξαν τη νέα Κ.Ε. με 139 μέλη (εκ των οποίων εκτελέστηκαν σύντομα τα 98…).[2]
Το συνέδριο άνοιξαν οι Μολότοφ και Ν. Χρουτσόφ (ανερχόμενο, τότε, στέλεχος, που πρωτοστάτησε στις εκκαθαρίσεις στη Μόσχα και στην Ουκρανία, ενώ το 1956 ως γραμματέας του ΚΚΣΕ αποκαθήλωσε τον Στάλιν). Στο προεδρείο βρίσκονταν οι Κίροφ (δολοφονήθηκε τον ίδιο χρόνο), Ορτζονικίτζε (εξαφανίστηκε το 1937), Κουιμπίτσεφ (χάθηκε το 1937), Ρουτζουτάκ (εκτελέστηκε το 1938), Καλίνιν, Βοροσίλοφ, Κοσιόρ (εκτελέστηκε το 1938), Έιχε (εκτελέστηκε το 1938), Πετρόφσκι (εξαφανίστηκε), Ζντανόφ, Μικογιάν, (πρωτοστάτησε στις εκκαθαρίσεις στην Αρμενία), Καγκανόβιτς και Μολότοφ (οι δύο πιο πιστοί συνεργάτες του Στάλιν).
Στο συνέδριο παρευρίσκονται (περιθωριοποιημένοι και τσακισμένοι από τις διαδοχικές φυλακίσεις και εξορίες, αλλά με όλη τη δύναμη που τους έδινε ο ρόλος τους στην επανάσταση του ’17) οι εκπρόσωποι της «παλιάς φρουράς»: οι Ζινόβιεφ, Κάμενεφ, Μπουχάριν, Τόμσκι, Πρεοπραζένσκι, Ράντεκ, Ρίκοφ, Πιατακόφ. Λίγο αργότερα θα κληθεί να επιστρέψει από την εξορία ο Κριστιάν Ρακόφσκι. Μόνος απών από τα ηγετικά στελέχη του ΄17 είναι ο εξόριστος Λ. Τρότσκι".
αυτά αλέκα δεν μπορούν να ξεχαστούν, ούτε μπορούν να επαναληφθούν...περιμένω από όλους και ιδιαιτέρως από το ΚΚΕ μία αυτοκριτική και όχι υπερθεματισμό...
Εσύ άλλωστε έχει και το παράδειγμα του παππού σου...

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα σ. Αστυάνακτα. Μα ακριβώς γι΄αυτό σου γράφω επειδή έχω το παράδειγμα του παππού και της γιαγιάς, η οποία τελευταία μετέφερε και το background δημιουργίας κάποιων κειμένων που έχουν γραφτεί στο ίδιο πνεύμα με αυτό που παραθέτεις.

Και φυσικά δεν μπορώ να μην πιστέψω, πια, ότι η δολοφονία του Λ. Τρότσκι είχε ως αιτία την προσωπική του ζωή.

Ο Τρότσκι άλλωστε προτίμησε τη φυγή.. πράγμα που δεν έκανε ο συγγραφέας και οι άλλοι του κειμένου. Και επειδή δεν θέλω ποτέ να φτάνω στο σημείο να αποδέχομαι για τους μεν (τροτσκιστές) ότι με την Κρονστάδη και τον Μάχνο υπερασπίστηκαν ανεπαναστάσεις χωρικών και κατατρόπωσαν αντιμπολσεβίκους και για τους δε (σταλινικούς) ότι δούλεψαν στο όνομα του λαού, αναφέρομαι στυγνά και σκέτα σε ό,τι ο πρόσφερε ο Στάλιν στον ίδιο το σοβιετκό λαό. Το ίδιο θα έκανα και για τον Τρότσκι.

Και τελικά σ. Αστυάνακτα δεν νομίζεις πια ότι ήρθε ο καιρός να "απογαλακτιστούμε" από το ΚΚΕ; Εγώ προσωπικά άφησα τις γραμμές του από το 1980 (με ανόητη αφορμή όπως αποδεικνύεται σήμερα που τα τσαντόρ υπερισχύουν στο Αφγανιστάν αλλά όχι και ανόητη αιτία).

Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω το λόγο για τον οποίο πρέπει να ασχολούμαστε με τα δρώμενα στο μητρικό μας κόμμα εφόσον εμείς επιλέξαμε τη φυγή. Δεν νομίζεις κι εσύ ότι τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας είναι τόσα πολλά και τόσο μεγαλύτερα από τα προβλήματα της αριστεράς; Ή μήπως τελικά διογκώνονται επειδή εμείς ασχολούμαστε περισσότερο με τα μέσα παρά με τα έξω;

Όπως και να ΄χει ένας διάλογος είναι εποικοδομητικός αλλά να θυμόμαστε πάντα ότι επιτέλους πρέπει να βγάλουμε τα "παντοφλάκια" και να βάλουμε τις "αρβύλες". Η κατάσταση δεν τραβάει πλέον σύντροφε και μεις αναλωνόμαστε!!

Ποντος και Αριστερά είπε...

ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΙΝΟ (Ομέρ)

——————————————————————————-

Oι σταλινικές διώξεις κατά των μειονοτήτων, και μεταξύ αυτών κατά των σοβιετικών Ελλήνων, στοιχειώνει μεγάλο μέρος της Αριστεράς.

Το ΚΚΕ, αφού περιπλανήθηκε μετά την 6η Ολομέλεια για δεκαετίες σ’ ένα αντισταλινικό και αντιζαχαριαδικό δρόμο, σήμερα φαίνεται ότι ξαναγυρίζει απροκάλυπτα στην αρχική μήτρα του σταλινισμού…

Oμως τα ζητήματα αυτά γονιμοποιούν έναν (υπό έναρξη) προσυνεδριακό διάλογο, όπου τουλάχιστον -ανεξάρτητα από την προαποφασισμένη πορεία- θα κατατεθούν όλες οι απόψεις….

Ομέρ


------------------------

αστυάνακτας είπε...

Σωστά βάζεις το θέμα...είμαι υπέρ του "απαογαλακτισμού" μας από το ΚΚΕ...αλλά ταυτόχρονα και υπερ μια στενής ιδεολογικής πάλης μαζί του...σωστά δεν πρέπει να αναλωνόμαστε σε άγονες αντιπαραθέσεις, αλλά δε νομίζεις ότι πέφτει πολύ σκόνη στον αέρα της ιστορίας και κάποιοι φίλοι του ΚΚΕ δεν βλέπουν καλά...και δεν εννοώ τους παλιούς, αλλά τους νεώτερους...κι αυτό είναι το πιο επικίνδυνο...η γνώση του παρελθόντος άλλωστε είναι μέγιστο καθήκον για τον άνθρωπο...η αλήθεια είναι μία..τι να κάνουμε;; είτε πρέπει να την πούμε, ή να την αποκρύψουμε...Σε μία από τις παλαιές συζητήσεις, ως κνιτάκι που ήμουν και ήξερα τα πάντα, που έκανα με έναν παλιό αγωνιστή που ήταν του ΚΚΕεσ είχα ο αθεόβοβος το θρασύτατο επιχείρημα...ότι την προδοσία του μπορώ να την αποδείξω επειδή υπέγραψε στη Μαρόνησο...είχα τέτοια άγνοια που θεωρούσα ότι στο ΚΚΕ δεν έχει υπογράψει κανένας...Έως που μου είπε κάποιος παλιός σ. του ΚΚΕ (χωρίς να το θέλει κι αυτός..τον ψάρεψα)..."τον βλέπεις ...και μου έδειξε ένα στέλεχος του ΚΚΕεσ παλιό Μακρονησιώτη, αυτός μεγάλο παλληκάρι δεν υπέγραψε με τίποτε" Έκτοτε σ. αλέκα έψαχνα και μέσα από την θολούρα μου, αναδύθηκε η αλήθεια και λυπήθηκα που χαρακτήρισα άξιους ανθρώπους...και υποσχέθηκα ότι θα ψάχνω και θα ερευνώ πάντα πιστός στις "ενδον ρήμασι πειθόμενος" που λέει και ο Άρης Αλεξάνδρου...
Τέλος δεν θα αναλωνόμουν όπως λες αν δεν ξεθάβονταν το θέμα...ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΥΠΕΡ μιας ημέρας κατά του Σταλινισμού και Ναζισμού,(αυτοί που το κάνουν έχουν λόγους και κλείνουν τα μάτια στη διχοτομημένη Κύπρο, στην παλαιστίνη και στα εγκλήματα του Ισραήλ, στο Ιράκ το Αφγανιστάν , στο Γκουαντανάμο και αλλού...) αλλά δεν θα αντιστραφεί και η πραγματικότητα... Μίλα τους να δεις και τα πιο σύγχρονα γεγονότα(εννοώ τη διάσπαση του 90) διαστρεβλωμένα τα γνωρίζουν)....με το κίνδυνο να χαρακτηριστώ από τους σ. του ΚΚΕ "αντικομμουνιστής"

Κάπως να ανοίξει ο διάλογος χωρίς να ρίχνουμε κάτω από το χαλί ...αυτά που μας χωρίζουν....

Ποντος και Αριστερά είπε...

Aκούστε μία ιστορία που μου διηγήθηκε ένας φίλος ιστορικός, που μελέτησε τις σταλινικές διώξεις και δούλεψε (πριν ανοίξουν τα σοβιετικά αρχεία) με μεθόδους προφορικής ιστορίας:

“Στη ΣΣΔ Αρμενίας (Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Αρμενίας) κατοικούσαν αρκετοί Έλληνες, αποτέλεσμα των μεταναστεύσεων του 19ου αιώνα από τον Πόντο ή της τελευταίας προσφυγοποίησης των ελληνικών κοινοτήτων του Καρς μετά τη Συνθήκη του Μπρεστ Λιτόφσκ (αρχές του ‘18).

Κατοικούσαν σε μια συστάδα ελληνικών χωριών στην περιοχή Αλαβερντί, κοντά στα σύνορα με τη Γεωργία, στο Εριβάν, στο Λενινακάν (Γκιουμρί στα αρμενικά, Αλεξάνδροπολ στην εποχή της τσαρικής Αυτοκρατορίας), ακόμα και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Οι Έλληνες της Αρμενίας εντάχθηκαν από νωρίς στο κομμουνιστικό κίνημα και πλαισίωσαν τις μπολσεβικικές οργανώσεις, πριν η Αρμενία ενσωματωθεί στην ΕΣΣΔ. Αιτία ήταν η εθνικιστική πολιτική των Αρμένιων εθνικιστών-σοσιαλδημοκρατών του Ντασνάκ.

Οι Έλληνες λοιπόν πρωτοστάτησαν στο κομμουνιστικό κίνημα και στη μπολσεβικοποίηση της Αρμενίας.

Όταν ξεκίνησε η “Ελληνική Επιχείρηση” (Γκρετσέσκαγια Οπεράτσια) στις 3 Δεκεμβρίου του 1937, παντού άρχισαν οι συλλήψεις κατά των ηγετών της ελληνικής σοβιετικής κοινότητας. Από την Ουκρανία έως την Αρμενία και από την Αμπχαζία έως την Κεντρική Ασία.

Στην Αρμενία λοιπόν, μαζί με τους υπόλοιπους κομματικούς Έλληνες, συνέλαβαν κι ένα από τα κορυφαία στελέχη του τοπικού κόμματος, τον Σεγκέροφ.

Στην Ασφάλεια, όταν άρχισαν τα βασανιστήρια για να τον υποχρεώσουν να όμολογήσει και να υπογράψει ότι ήταν μέλος εθνικιστικής ελληνικής οργάνωσης και δρούσε υπονομευτικά, ο Σεγκέροφ άρχισε να ουρλιάζει “Πού είσαι σύντροφε Στάλιν να δεις τι κάνουν οι αντεπαναστάτες”.

Νόμιζε ότι βρισκόταν σε εξέλιξη ένα αντεπαναστατικό κίνημα κατά του Στάλιν.

Αυτή η συμπεριφορά των στελεχών -που αρνούνταν να δουν την πραγματικότητα, ότι δηλαδή είχαν ήδη ξεκινήσει διώξεις με εθνικά κριτήρια- ήταν ο κανόνας την εποχή των συλλήψεων και των εκτελέσεων του ‘37-’38….. “

Ομέρ

——————————————-

Ο Σεγκέροφ εκτελέστηκε ως αντισοβιετικός, αντεπαναστάτης Έλληνας εθνικιστής.

Ανώνυμος είπε...

Ομέρ, δεν επιτρέπεται να σχολιάσει τίποτε κανείς για την ιστορία που κατέθεσες. Έχω ακούσει κι άλλες, λιγότερο βεβαια ανατριχιαστικές και τραγικές από αυτήν. Ας καταθέσω όμως μια πεποίθησή μου που συνδέεται εμμέσως με την ιστορία αυτή. Θεωρώ ότι κανείς ηγέτης δεν φέρει την ευθύνη αποκλειστικά. Οι ευθύνες είναι συλλογικές και μοιρασμένες -και στην περίπτωση του Στάλιν- στα ανθρώπινα σκουπίδια που ήθελαν να λέγονται κομμουνιστές. Μήπως τελικά αυτό για το οποίο πρέπει να κατηγορήσουμε τον Στάλιν ήταν ότι "καθάρισε" λάθος ανθρώπους; Κάτι σαν κι αυτούς που υπήρχαν και πριν και μετά από αυτόν. Τώρα σε ό,τι αφορά στη σοφή ρήση ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ Ο,ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΙΝΟ.. δεν ξέρω βρε Ομέρ αλλά αυτή η αλήθεια είναι που με κάνει να επιζητώ και γω το γόνιμο διάλογο και την επανεξέταση ορισμένων "στοιχειών" του παρελθόντος. Πιστεύω να καταλαβαίνεις τι εννοώ. Οφείλω τέλος να παραδεχτώ ότι η τοποθέτησή σου είναι, αν μη τι άλλο, πέρα για πέρα αριστερή.

Αστυάνακτα, η κατάθεση της δικής σου άποψης και αναλυτικότερα μάλιστα ξεκαθάρισε, τουλάχιστον για μένα, τα πράγματα. Ουδέποτε βέβαια υπήρξα κνίτισσα θολωμένη. Πολλές φορές μάλιστα είχε τεθεί θέμα διαγραφής μου. Ούτε όμως στήριξα και το ΣΥΝασπισμό μεταξύ 80-90+. Οι λόγοι ήταν σαφείς και αν θέλεις και αξιοπρέπειας. Πολλοί από αυτούς που ηγούντο του εγχειρήματος είχαν κάποτε καταθέσει τις παραπάνω προτάσεις διαγρφής μου. Αυτοί οι "όψιμοιπροοδευτικοί" με ενοχλούσαν πάντα. Και ακόμη κάποιοι. Δεν σου κρύβω πως τότε σκέφτηκα ότι το ΚΚΕ καθάρισε από ένα σύνολο ανθρώπων που μάλλον σηπτικά φαινόμενα προκαλούσαν. Τέλος, επιμένω ρομαντικά σε μια ενωμένη αριστερά.. ίσως επειδή βρίσκομαι ήδη πολύ μακριά από κοινοβουλευτισμούς, ζυμώσεις, ΜΜΕ, ιδιοκτησίες, ρεύματα, τάσεις κλπ στοιχεία που μαγάρισαν την ιδεολογία και τους αγώνες μας*.

Σας ευχαριστώ και τους δυο για το διάλογο, σύντροφοι.

* (μάλλον όχι αγώνες.. να δεις πως το είπε ο νέος και νεαρός πρόεδρος του ΣΥΝ στην παρθενική του; Α! το είπε "εμπλοκή με την πολιτική" σύντροφοι.. ναι έτσι το είπε)

αστυάνακτας είπε...

@Ομερ
τρομακτική ιστορία και δεν θα είναι η μόνη...

@ αλέκα
Εν πρώτοις να σου πω ότι δεν υπάρχει κάποιος που να μη σήκωσε το χέρι του να διαγράψει κάποιον άλλον...αυτό είναι η ιστορία μας...τα τραύματά μας που σαν βετεράνοι του πολέμου τα δείχνουμε...κάποιοι από μας είναι πολεμοχαρείς και χαίρονται κάποιοι σκεπτικιστές και ματώνει η καρδιά τους...Κι αυτό δεν έγινε από αναξιοπρέπεια, αλλά από τη μη γνώση...ή από την πεποίθηση του "τα ξέρω όλα και έχω απάντηση γαι το κάθε τι"
αλέκα... Ο Στάλιν δεν είναι απλά το πρόσωπο,...είναιτο σύστημα... από κει και σταλινισμός.Αλλά τα πρόσωπα...έχουν ευθύνη τα πρόσωπα που ηγούνται, αλλά η ευθύνη δεν είναι μοιρασμένη ισομερώς με τα απλά μέλη...Κατ' αυτήν την έννοια έχουμε και μεις ευθύνη σήμερα να πούμε τα πράγματα όπως κατά τη γνώμη μας έχουν...Δεν θα υπήρχε Στάλιν αν δεν βόλευε κάποιους αυτό το σύστημα διακυβέρνησης...Ένας δολοπλόκος και κακός άνθρωπος, δολοπλόκους και κακούς μαζεύει γύτρω του..για να εξυπηρετήσει τους στόχους του...γι αυτό ξέμπλεξε και με τους ανεπιθύμητους...έχω τέτοιο παράδειγμα...δεν μπορώ να στο αναφέρω...ανθρώπου κάκιστου που στο όνομα της εξυπηρέτησης του σκοπού του, όχι μόνο διάλεξε τους χειρότερους,τα τσιράκια που του κάνουν τη βρώμικη δουλειά, αλλά ανέσυρε και από ανθρώπους, φαινομενικά θετικούς, το χειρότερο χαρακτήρα τους...τους έκανε συνυπεύθυνους...αλλά δεν παύει όμως αυτός να είναι ο ηγεμόνας του κακού... ο άνθρωπος είναι το χειρότερο ζώο...
Δεν ξέρω αν αριστερό είναι ότι αληθινό...αλλά ξέρω ότι η αριστερά δεν μπορεί να κάνει χωρίς την αλήθεια...χάνεται η φυσιογνωμία της...και εγώ επιμένω σε μια ενωμένη αληθινή αριστερά...πως όμως κρύβοντας αυτά που μας διαφοροποιούν;;...αν θες αυτό ήταν και το λάθος του ενιαίου Συνασπισμού...η στρογγυλοποίηση των διαφωνιών...εγώ θέλω να βρεθώ με τους σ. του ΚΚΕ στο ίδιο μετερίζι του αγώνα, όχι για να βγεί ο ΣΥΡΙΖΑ ή το ΚΚΕ στην εξουσία, αλλά για να αλλάξει η κοινωνία...να γίνει καλύτερη...

ΥΓ: για τον Τσίπρα είχα ακούσει πολλά τότε με τις δημοτικές και την ανοιχτή πόλη...Ο Καιλατζής (τον οποίο αγαπώ πολύ) είχε σχεδιάσει μία παλιόβαρκα στο πέλαγος, είχε γράψει τσίπρας...περίμενε να πνιγεί...αλλά δεν έγινε... τους διέψευσε όλους...αυτό που εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε...γιατί έχουμε τις ουλές μας σαν παλιοί βετεράνοι...είμαι βέβαιος ότι μπορούν να το κάνουν κάποιοι νεώτεροι από μας....ναι μπορούν να κάνουν λάθη...πολλά, αλλά έχουν μία διαφορετική κουλτούρα...και μία καθαρότητα σκέψης...Οταν ήμουν στο ΚΚΕ δεν θα μπορούσα να φανταστώ τη δράση οργανωμένης διαφορετικής άποψης μέσα στον ίδιο σχηματισμό...έλεγα μάλιστα ότι είναι ακατόρθωτο..."να όμως που μάθαμε να κουβεντίαζουμε ήσυχα-ήσυχα κι απλά, καταλαβαινόμαστε τώρα, δε χρειάζονται περισσότερα.."που λέει κι ο ποιητής..
και γω σας ευχαριστώ για το διάλογο...

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα αστυάνακτα.

Εγώ... ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ είδα το (εντελώς κατάπτυστο) πρωτοσέλιδο ΕΔΩ, και... μου γύρισαν τα άντερα ανάποδα.

Κι επειδή ΔΕΝ ΑΝΗΚΑ σε κάποιο κόμμα (ΚΚΕ ή άλλο) μου κάθησε ΠΟΛΥ στο στομάχι.

Προέβην σε μια αυστηρή, αλλά ΚΑΙ φιλική διαμαρτυρία, σαν συνέπεια:
http://omadeon.wordpress.com/2008/09/25/unpistevable/

Ανώνυμος είπε...

Φίλε μου τι κάθεσαι και ασχολείσαι;Οι άνθρωποι είανι 90 χρόνια πίσω και μας μιλάνε για πρωτοπορία.Πάντως θα συμφωνήσω με την ''αλέκα'' περί της ιστορίας,όμως θα ήθελα να πω πως η ιστορία πρέπει να εξετάζεται από όλες τις πλευρές.Π.Χ. Υπάρχουν άτομα στην ΚΝΕ σήμερα που υποστηρίζουν πως ο Στάλιν δεν σκότωσε κανέναν Ρώσο επειδή διαφωνούσε μαζί του ούτε και έστειλε κάποιον αντιφρονούντα στα γκουλάγκ.

αστυάνακτας είπε...

@omadeon
...για κάποιος σαν εσένα φίλε που δεν ήταν ποτέ ενταγμένοι...γι αυτούς μιλούσα όταν έλεγα ότι πρέπι να κατακτήσουν τη γνώση, αλλά και ότι είναι εκείνοι που δεν έχουν ουλές...
ΥΓ: Γέλασα πολύ με την ανάρτησή σου, αλλά η λογική σου είναι ενδιαφέρουσα ...νομίζω ότι έχεις δίκιο.

αστυάνακτας είπε...

@stein
Που είσαι;;χάθηκες!! αυτό είναι που έλεγα στην αλέκα...δυστυχώς οι Κνίτες όπως και παλιά δεν ήξεραν τίποτα...η απόκρυψη της αλήθειας από την ηγεσία του ΚΚΕ είναι τρόπος μη αφύπνισης...γι' αυτό λέω ότι έχουμε χρέος!

ΠΑΡΤΙΖΑΝΑ είπε...

Μην μπερδεύεστε φίλοι και σύντροφοι..Το ψήφισμα των 409 Ευρωβουλευτών δεν έχει κανένα ζόρι με τον Στάλιν ως πρόσωπο, ούτε φυσικά με τους Ναζί, εξάλλου αυτοί που πρότειναν την καθιέρωση αυτής τηε μέρες είναι κάτι Εσθονοί, Λετονοι κτλ , δηλαδή τύποι που στις χώρες τους φτιάχνουν μνημεία ΠΡΟΣ ΤΙΜΗ ΤΩΝ ΝΑΖΙ!!!!!!
Το ζήτημα είναι και σε αυτό πιστεύω οτι θα συμφωνήσετε όλοι οτι με τέτοιου είδους πραχτικές το σύστημα θέλει να απαγορεύσει στην εργατική τάξη να διεκδικεί μιαν άλλη, πιο δίκαιη κοινωνία, θέλει να απαγορεύσει στους λαούς το δικαίωμα να παλεύουν για την οριστική απελευθερώση τους από τα δεσμά του καπιταλισμού.
Η όποια κριτική στον ΣΤάλιν και τη ν ΕΣΣΔ, δε σημαίνει ότι πρέπει κάποιοι να επικροτούν τέτοιου είδους πραχτικές.Αν το κάνουν τότε αυτόματα μπαίνουν απέναντι.είναι τόσο απλό το ζήτημα..

αστυάνακτας είπε...

@παρτιζανα..
Εσείς σ. του ΚΚΕ ταυτιστήκατε αναίτια κατά τη γνώμη μου, με τον Στάλιν...βεβαίως η κριτική και σε πρόσωπα και σε νοοτροπίες πρέπει να γίνονται...να τα κατανούμε ώστε να τα αποτρέψουμε να γίνουν κάποια άλλη φορά...να γνωρίζουμε την ιστορία μας αυτό θέλουμε...

αστυάνακτας είπε...

@ προς όλους...
Το πρωτοσέλιδο του Ριζοσπάστη έκανε κακή αίσθηση σε πολλούς...Μία βόλτα στο Δίκτυο μπορεί κάποιος να το αντιληφθεί...Αυτή η ευκολία της ηγεσίας του ΚΚΕ να ταυτίσει σταλινισμό και Κομμουνισμό...ξεπερνά τη λογική...

Ετικέτες

απεργία  ΠΑΣΟΚ Οικονομικά (1) "αριστερό ρεύμα" (1) "Ελευθεροτυπία" (3) 1 χρόνος (1) 105 (1) 18ο Συνέδριο (9) 19ο Συνέδριο ΚΚΕ (1) 1ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ (3) 2010 (1) 21η Απριλίου (1) 28 Οκτωβρίου 1940 (2) 2ος χρόνος (1) 5 (1) 5 χρόνια (1) 6ο Συνέδριο ΣΥΝ (2) 8 Μάρτη (1) 902 (1) Α (1) Α. Αλαβάνος (6) Α. Βάιντα (2) Α. Κρίλοβ (1) Α.Αλαβάνος (9) Α.Σαμαράς (2) Α.Χατζησοφιά (1) Αγρότες (2) αγωνίστριες (1) Άδωνις (1) ακροδεξιά (2) Ακρόπολη (1) Αλ Σαλέχ (1) Αλ. Δημητρίου (1) αλαζονεία (2) Αλέκος Λύτρας (2) Αν.Γ... (4) Αν.Γερμανία (1) αναδημοσίευση (46) ανανεωτική Πτέρυγα (2) Ανατολική Αττική (1) Ανδρομάχη (2) ανθρώπινα δικαιώματα (2) ανθρωπιστικές επιστήμες (1) άνθρωπος (2) Άννα Αχμάτοβα (2) Αντ. Κυρίνας (1) ΑΝΤΑΡΣΥΑ (1) ΑΝΤΙ (1) Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ (1) Αντρέας Λεντάκης (1) Ανύπαρκτος σοσιαλισμός (8) Ανωνυμία (1) απεργία (4) απεργία ΠΑΣΟΚ Οικονομικά (1) απόστολος (1) Απόψεις (22) Άρης Αλεξάνδρου (3) Άρης Βελουχιώτης (4) Αριστερά (10) Αριστερή ενότητα (2) Αρχαιολογία (7) ΑΣΚΙ (1) Αστακός Αιτωλ. (1) Αστυάνακτας (20) αστυνομία (7) Αυγή (15) αυταρχισμός (2) Αυτοδιοικητικές εκλογές 2010 (14) Β.Κορέα (1) Βαν Γκογκ (1) Βασανιστές (1) Βιβλία (2) Βιβλίο Κουφοντίνα (1) Βίντεο (16) ΒΟΗΘΕΙΑ (1) Βουλή (1) Γ. Αναδρανανιστάκης (1) Γ. Καϊλατζής (1) Γ. Παπανδρέου (2) Γ. Σεφέρης (1) Γ.Βιζυηνός (1) Γ.Κοντός (2) Γ.Μπλάνας (1) Γ.Παπουτσής (1) Γ.Ρίτσος (4) Γ.Χουρμουζιάδης (1) Γ.Ψυχοπαίδης (1) ΓΑΖΑ (1) Γελοιογραφίες (24) Γερμανία (1) Γερουλάνος (1) Γεωργία (1) Γκ. Απολλιναίρ (1) Γνώμες (2) Γυναίκα (1) Δ. Γόντικας (1) Δ.Βίτσας (4) Δ.Στρατούλης (1) Δ.Χαρμς (1) ΔΕΑ (1) ΔΕΘ (4) Δεκεμβριανά (1) Δεκεμβριανά 08 (3) Δελαστίκ (1) Δελτίο τύπου (13) Δελτίο τύπου ΣΥΝ (27) Δερβενιώτης Σπ. (1) Δερμεντζόγλου (1) ΔΗΑΡΙ (1) Δηημοκρατικός συγκεντρωτισμός (1) Δημ.Παπαχρίστου (1) Δημ.Χριστόπουλος (1) ΔΗΜΑΡ (3) Δημοκρατία (1) δημοσιογράφοι (3) Δημόσιοι Υπάλληλοι (5) Δημοτικές εκλογές (1) Διαδίκτυο (2) Διαδύκτιο (1) Διακοπές (1) Διάλογος (4) Διάλογος για το Ιδρυτικό συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ (2) διαπραγματευση (1) Διαρκές Συνέδριο ΣΥΝ (6) Διάσπαση ΚΚΕ (3) διαφωνούντες (1) Διεθνή (12) Δίκτυο (1) Διόδια (4) ΔΝΤ (4) Δογματισμός (1) Δούρου (1) Δραγασάκης (1) Δρόμος της Αριστεράς (1) ΔΣΕ (5) Δυτ.Αττική (1) Δυτ.Μακεδονία (1) Ε.βενιζέλος (2) Εθνικές εκλογές 09 (20) Έθνος (1) εικαστικά (10) Εικόνες (1) εκδ.Αγρα (1) εκδηλώσεις (2) Έκκλησία (1) Εκλογές 2012 (2) Εκλογές 2015 (2) εκπαίδευση (5) εκπαιδευτικοί (1) Έκτακτο Συνέδριο (6) Ελ. Βενιζέλος (1) Ελ.Σωτηρίου (1) Ελαιώνας (1) Έλλη Παππά (1) ΕΜΣΤ (1) Εμφύλιος (2) ενικός (1) Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση (1) Εξάρχεια (8) Επέτειος Πολυτεχνείου (1) Εργαζόμενοι (22) ΕΡΤ (2) ΕΣΗΕΑ (1) ΕΣΣΔ (1) εσωκομματικά (28) έτος Ρίτσου (3) Ευρωεκλογές 09 (17) Ευρωεκλογές 2009 (6) Ευρωεκλογές 2019 (1) Ευρωπαϊκή Ένωση (21) Ζάκυνθος (1) Ζαχαριαδισμός (5) Η Αποσιώπιση της αλήθειας (5) Η διάσκεψη της Γιάλτας (1) η ζωή στους Βράχους (1) Η νέα κυβέρνηση (6) Θ.Καρτερός (1) Θέατρο (1) Θεσσαλονίκη (4) Θεωρία (1) θεωρία των δύο άκρων (3) Θρησκεία (1) ιδεοληψία (1) Ιδεολογικά (9) Ιδιωτικοί Υπάλληλοι (1) Ισραήλ (7) Ιστορία (4) Ιστορία της Αριστεράς (22) Κ. Αρβανίτης (1) Κ. Καρυωτάκης (2) Κ. Κούνεβα (4) Κ. Παπαγεωργίου (1) Κ. Σχοινά (2) Κ.Βαξεβάνης (1) Κ.Καραγιώργης (1) Κ.Καρυωτάκης (1) Κ.Παλαμάς (1) Κανέλλη (3) Καρατζαφέρης (1) Κασιδιάρης (1) καταλήψεις (1) Κατερίνα Γκουλιώνη (2) Κατσαρός Μιχάλης (1) ΚΑΤΥΝ (2) ΚΕΑ (1) Κέρκυρα (1) Κίνα (1) Κινήματα (14) Κινηματογράφος (1) ΚΚΕ (65) Κοινωνία της πληροφορίας (1) ΚΟΜΕΠ (1) κουκουλοφόροι (1) Κούλογλου Στ. (3) κουλτουροφιλισταίοι (2) Κουράκης (1) Κουτί της Πανδώρας (1) Κουτσούμπας (1) Κυβέρνηση (3) Κυβέρνηση Ατιστεράς (1) Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (2) Κύπρος (2) Κωτούλας (1) ΛΑΟΣ (5) Λάρισα (1) Λόπεζ (1) Λουδοβίκος των Ανωγείων (1) Μ. Γλέζος (4) Μ. Μπρεχτ (1) Μ. Χατζηδάκης (1) Μ.Θεοδωράκης (1) Μ.Κανελλοπούλου (1) Μάρξ (1) Μάχη Φλώρινας (1) Μετανάστες (11) Μετεκλογικά (3) Μήνες (3) Μιχ. Γκανάς (1) ΜΜΕ (7) Μνημόνιο (2) Μομφή (1) Μοράλες (1) Μούνκ (1) Μουσεία (1) Μουσική (2) Μπέικον Φρ. (1) Μπελογιάννης (2) Μυρτιώτισσα (1) Ν. Βούτσης (1) Ν. Ζαχαριάδης (1) Ν. Κακλαμάνης (1) Ν. Μπάϊκας (1) Ν. Μπουχάριν (1) Ν. Πλουμπίδης (2) Ν. Σαραντάκος (1) Ν. Τεμπονέρας (2) Ν. Χουντής (2) Ν.Μαραντζίδης (1) ν.Οσεττία (1) Ν.Στουπής (1) Ναζισμός (1) Ναύπλιο (2) ΝΔ (4) ΝΕ Ζακύνθου (1) Νέα Δημοκρατία (26) νέο νομοσχέδιο (1) Νεολαία (2) Νεολαία ΣΥΝ (1) Νεοφιλελευθερισμός (1) Νίκος Γραικός (1) Νιτσιάκος (1) Νομοθεσία (1) ο κ. Κόυνερ (3) Ο Φλωρίνης Πιπεργιάς (1) Ο.Λάσκος (1) Οδ. Ελύτης (3) Οικολογικά (15) Οικολόγοι (2) Οικονομικά (9) Οικονομική κρίση (2) Οκτώβριος (1) ΟΛΜΕ (2) Ολυμπιακοί Αγώνες (1) Ολυμπιακός (1) Ομάδα Ρόζα (1) Ομιλίες (2) Ονόρε Ντωμιέ (1) οργανωτικά (1) ΟΣΕ (1) Π. Τζαβέλλας (1) Π.Κόκκαλης (1) Πάγκαλος (1) Παιδεία (5) Παλαιστίνη (8) Πανελλαδικό σώμα ΣΥΡΙΖΑ Ιούλιος 2009 (1) Παπαγιαννάκης Μιχάλης (1) Παπαρήγα (1) Παπουτσάκης Χρ. (1) ΠΑΣΟΚ (46) Πεκίνο (1) πέλαγος (1) Περιοδικά (1) περιοδικό Θέσεις (1) Περιφερειακές συσκέψεις (1) Πλάκα (1) Ποίηση (25) πόλεις (8) Πολιτικά-Επίκαιρα (91) Πολιτισμικές σελίδες (31) Πολιτισμός (13) Πόρος (1) Πρέβεζα (1) Προβοκάτσιες (1) Πρόγραμμα (3) Προγραμματικές δηλώσεις (2) προπαγάνδα (4) Προσεχώς (1) προσυνεδριακός διάλογος (2) Προτάσεις (4) Πρωτοβουλία για τα δικαιώματα των Κρατουμένων (1) Πρωτομαγιά (1) Πυρκαγιές 09 (3) Ρατσισμός (7) Ριζοσπάστης (8) Ρωμιοσύνη (1) Ρωσία (2) Σαλάτα εποχής (1) Σαμαράς (1) Σάτυρα (10) Σοβιετικές αφίσσες (4) Σόιμπλε (1) Σπ.Δερμεντζόγλου (1) Στάθης (14) Σταλινισμός (32) Στερεά Ελλάδα (1) Στρατούλης (1) Σύλλογος διορισμένων με ΑΣΕΠ (1) Συμβασιούχοι (7) συμπεράσματα (1) Συμφωνία των Πρεσπών (1) ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ (74) συνέντευξη (5) Συνεργσίες (1) Σύνοδος ΚΠΕ ΣΥΝ (2) Σύντροφοι και συνεργάτες (1) ΣΥΡΙΖΑ (129) Σύριζα Βύρωνα (3) ΣΥΡΙΖΑ.Προτάσεις (10) ΣΥΡΙΖΑ/ Ε.Κ.Μ (12) Σχέδιο B (1) Σώτη Τριανταφύλλου (2) Τ. Λειβαδίτης (1) Το Βήμα (1) Τοπ. Αυτοδιοίκηση (4) Τραμπουκισμοί (13) Τράπεζες (1) Τρίπολη (1) Τρόικα (1) τρομοκρατία (1) Τρότσκι (1) Τσάβες (1) Τσακαλώτος Ε. (2) Τσίπρας (37) Υγεία (1) Υπ.Πολιτισμού (10) Υπ.Τουριστικής Ανάπτυξης (1) Φαράκος Γρ. (1) Φασισμός (4) Φασίστες (7) Φεμινιστικά (3) Φίλοι (1) Φοιτητικές εκλογές 2009 (1) Φονταμενταλισμός (1) Φόρουμ Πρέβεζας (3) Φυλακές (2) Χ.Μιρό (1) Χίος (1) Χριστούγεννα 2009 (1) χρόνια πολλά (4) Χρυσή Αυγή (4) Χρυσοχοίδης (2) Bloggers (7) blogme.gr (1) Burnikov (1) Charlie Hebdo (1) David Brody (1) Free Gaza (1) K.Petrov-Votkin (1) Left.gr (3) Max Ernst (1) Modrian (1) N.Μπελογιάννης (1) Pascal Schmid (1) Plan B (1) Protagon gr (2) Reednotebook (1) troll (1) Tvxs (3) www.keli.gr (1)