Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2008

Πολιτική απόφαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ

Ολοκληρώθηκαν το Σάββατο, 27/9, οι διήμερες εργασίες της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ με την ψήφιση, κατά πλειοψηφία, της Πολιτικής Απόφασης.

Το κείμενο της πολιτικής απόφασης έχει ως εξής:



"ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΡΙΣΗ"

Η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση που ξεκίνησε στις ΗΠΑ με την πτώχευση οικονομικών κολοσσών, παρά την προσπάθεια ανακοπής της με μέτρα όπως η κρατικοποίηση των ζημιών, δεν φαίνεται να ανακόπτεται. Το πέρασμά της στην πραγματική οικονομία κάνει φανερό ότι το νεοφιλελεύθερο καπιταλιστικό μοντέλο οδηγεί σε αδιέξοδο ακόμα και μερίδες του κεφαλαίου.
Η χρηματοπιστωτική κρίση, η πετρελαϊκή, η διατροφική, η περιβαλλοντολογική, σε συνδυασμό με το επιθετικό δόγμα των ΗΠΑ στην εξωτερική πολιτική (Βολιβία, αντιπυραυλική ασπίδα στην Ευρώπη, Γεωργία, προετοιμασία για νέους πολέμους (Ιράν), οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ζούμε σε μια περίοδο που εγκυμονεί ραγδαίες αλλαγές και ανακατατάξεις σε πλανητικό επίπεδο.
Είμαστε πια έτοιμοι να επαναλάβουμε με σιγουριά ότι αυτή η κρίση είναι δομική και πολύ δύσκολα θα ξεπεραστεί. Αυτό που πρέπει να προσέξουν και να αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι και στο σύνολό της η αριστερά με συνεργασία, διεθνιστική αλληλεγγύη και ανάπτυξη κινημάτων να αποτρέψουν τις ζημιές που θα επιδιώξουν να μεταφέρουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στους ίδιους τους λαούς.
Ταυτόχρονα όμως, ειδικότερα, μετά το Όχι της Ιρλανδίας , για την Ευρωπαϊκή Αριστερά μεγαλώνουν οι απαιτήσεις στην πορεία για τις ευρωεκλογές για τη διεκδίκηση μιας ριζικά διαφορετικής πορείας της που θα ακυρώνει το Σύμφωνο Σταθερότητας και θα πορεύεται σε μια ευρωπαϊκή ενοποίηση χωρίς νεοφιλελευθερισμό και ευρωατλαντισμό.
Η κρίση του νεοφιλελεύθερου καπιταλιστικού μοντέλου ανοίγει μεγάλες προοπτικές για την αριστερά σ’ όλο τον κόσμο, να επεξεργαστεί και να παρουσιάσει την εναλλακτική πρόταση για μια διαφορετική πορεία, προοδευτική, αριστερή με όραμα και στόχο σοσιαλιστικές κοινωνίες, ελεύθερες και δημοκρατικές.

Η κατάσταση στην Ελλάδα

Από τις εθνικές εκλογές μέχρι και σήμερα παρατηρούμε την περαιτέρω αποσταθεροποίηση του δικομματικού συστήματος, που εκφράζεται με την απώλεια της εκλογικής δύναμης των κομμάτων που τον αποτελούν (στο 50 – 60% και για τα δύο κόμματα).
Οι αιτίες που οδηγούν το λαό να αμφισβητεί και να απομακρύνεται από τα «κόμματα εξουσίας» απορρέουν κυρίως από τις ασκούμενες όλα αυτά τα χρόνια νεοφιλελεύθερες πολιτικές, οι οποίες σήμερα παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας.

Η επίκληση της διεθνούς κρίσης για να παίρνονται ακόμα σκληρότερα μέτρα είναι υποκριτική και δεν πείθει.
Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αποτέλεσαν και αποτελούν μέρος της κρίσης, όχι μόνο γιατί αμέσως υιοθέτησαν το νεοφιλελεύθερο καπιταλιστικό μοντέλο, αλλά γιατί ήταν από τους πιο επιμελείς και σκληρούς στην εφαρμογή του.
Ενστερνίστηκαν και οι δύο και εφάρμοσαν την ιδεολογία του λιγότερου κράτους, ιδιωτικοποιώντας το τραπεζικό σύστημα, την ενέργεια, τις επικοινωνίες, μεγάλο μέρος των ελεύθερων χώρων κλπ. Με το την υιοθέτηση δόγματος της ελεύθερης αγοράς εκτόξευσαν την ακρίβεια στα ύψη, τα κερδοσκοπικά κεφάλαια κινούνται ανεξέλεγκτα, το εμπόριο σε πλήρη απελευθέρωση κ.λπ.

Οι πολιτικές που εφαρμόζονται και οι επιπτώσεις τους που οδηγούν στην αποδόμηση του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής ασφάλισης, είναι:
- Η ανεργία: πλήττει τους νέους και τις γυναίκες, αλλά και σε υψηλά ποσοστά ανθρώπους του ενεργού πληθυσμού ηλικιών 40-45 ετών.
- Η καθήλωση των μισθών και συντάξεων σε πολύ χαμηλά επίπεδα: μειώνει την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων, καθιστώντας σχεδόν απαγορευτική την προμήθεια ακόμα και των πιο αναγκαίων αγαθών για σίτιση και ένδυση.
-Η ακρίβεια καλπάζει ιδιαίτερα σε είδη βασικής ανάγκης.
-Η ανασφάλιστη εργασία, η επισφαλής εργασία, η μη μόνιμη, η 4ωρη, η εργασία με μπλοκάκι δημιουργούν τρομακτικό πρόβλημα στη νέα γενιά, τη γενιά των 400-600€
-Η συνειδητή πολιτική επιλογή εξαφάνισης του δημόσιου χώρου. Το ξεπούλημα όσο-όσο κρίσιμων τομέων όπως ενέργεια, συγκοινωνίες, επικοινωνίες, τράπεζες κλπ στον ιδιωτικό τομέα.
-Η προσπάθεια κατεδάφισης του ΕΣΥ, η επιδίωξη ακύρωσης του άρθρου 16 με την εισαγωγή των ιδιωτικών και αμφιβόλου ποιότητας ιδρυμάτων και τέλος προσπάθεια να στρέψει τους ασφαλισμένους προς την ιδιωτική ασφάλιση.
-Η κατάρρευση της αγροτικής οικονομίας λόγω της μεγάλης αύξησης της τιμής των γεωργικών μέσων και εφοδίων από τη μια και καθήλωση των τιμών των προϊόντων από την άλλη οδηγεί τους μικρομεσαίους αγρότες στην απόλυτη φτώχεια.
-Η μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, συνταξιούχων, μεσαίων στρωμάτων, μαζί με την καλπάζουσα ακρίβεια είναι οι βασικές αιτίες δημιουργίας μεγάλης κρίσης στα μικρά και μικρομεσαία εισοδήματα.
-Σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης για οικολογική ανασυγκρότηση και προστασία του περιβάλλοντος υιοθετούνται προτάσεις και εφαρμόζονται πολιτικές που προωθούν την μόλυνση, καταστρέφουν τα οικοσυστήματα στο βωμό της εξυπηρέτησης μεγάλων οικονομικών συμφερόντων στο χώρο ιδιαίτερα της βιομηχανίας, της ενέργειας, του τουρισμού και του μοντέλου ανάπτυξης της αγροτικής παραγωγής.

Τελευταία, η κυβέρνηση βλέποντας τον προϋπολογισμό να καταρρέει, για να εισπράξει έσοδα υιοθετεί την προσφιλή και βαθιά ιδεολογική της θέση που βρίσκεται στον πυρήνα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών. «Δεν θίγουμε το μεγάλο κεφάλαιο, τη μεγάλη ακίνητη περιουσία, τα μεγάλα εισοδήματα» και αυτά με το «πρόσχημα» της διευκόλυνσης των επενδύσεων. Από την άλλη μεριά δεν μειώνει τους έμμεσους φόρους, αντίθετα τους αυξάνει, κι επιβάλλει φόρους στα μικρομεσαία εισοδήματα, στους αυτοαπασχολούμενους και τους συνταξιούχους.

Αυτή η πολιτική σε συνδυασμό με τα σκάνδαλα τα οποία εμφανίζονται καθημερινά, στο πυρήνα των οποίων βρίσκονται κυβερνητικά στελέχη προκαλούν τη ραγδαία φθορά της κυβέρνησης, την ίδια στιγμή που το ΠΑΣΟΚ δεν πείθει με την πολιτική και τις προτάσεις του ότι αποτελεί αξιόπιστη εναλλακτική λύση.

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΥ
Είναι όμως ολοφάνερο ότι ισχυρές οικονομικές δυνάμεις, που διαπλέκονται με ηλεκτρονικά ΜΜΕ και έντυπα στη χώρα μας, δεν επιθυμούν να συνεχιστεί η απαξίωση των δύο πυλώνων του δικομματισμού. Αυτό όχι γιατί ενδιαφέρονται για το κοινωνικόσύνολο που υποφέρει, αλλά γιατί βλέπουν ότι υπάρχουν δυσκολίες να περάσουν πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές επιλογές δικών τους συμφερόντων.
Είναι φυσικό ότι επιδιώκουν να συμβάλλουν στην αναστήλωση αυτού του δικομματικού συστήματος.
Σ’ αυτή τη φάση λόγω του πλήγματος αξιοπιστίας που έχει δεχθεί η κυβέρνηση, ανέλαβαν να πείσουν το λαό ότι το ΠΑΣΟΚ κάνει επικοδομητικές προτάσεις, αντεπιτίθεται, είναι η μόνη αντιπολίτευση, πάει στο λαό, υπόσχεται πολλά, είναι τίμια δύναμη κλπ χωρίς να επισημαίνεται ότι όλα αυτά είναι μακριά από την ουσία της πολιτικής και εντάσσονται στην παραπολιτική.
Η αποκάλυψη των σημερινών πολιτικών επιλογών της ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είναι απαραίτητος όρος για να είναι δυνατή η απόκρουση του δικομματισμού.

Ο ΣΥΝ, η Ριζοσπαστική Αριστερά
Στην προσπάθεια αναστήλωσης του δικομματισμού χρησιμοποιούνται προσχηματικά επιχειρήματα όπως: δεν έχουμε θέσεις, δεν έχουμε συνολική προγραμματική εναλλακτική πρόταση, δεν θέλουμε συνεργασίες, είμαστε κόμμα διαμαρτυρίας.
Η απάντησή μας είναι σαφής: θέσεις και μάλιστα εναλλακτικές σε πολλά θέματα παρουσιάζουμε στη Βουλή, στη δε κοινωνία συγκροτούν πολύ συχνά μέτωπα πάλης και διεκδίκησης εργαζομένων, νεολαίας και γυναικών. Εναλλακτικό προγραμματικό πλαίσιο διαμορφώνουμε και μάλιστα με πλατιές δημοκρατικές συμμετοχικές διαδικασίες ώστε να υπάρχει ουσιαστική συμβολή όλων όσων ενδιαφέρονται για ένα διαφορετικό τοπίο στη χώρα μας.
Ταυτόχρονα λέμε ευθέως ότι το θέμα σήμερα για τη χώρα μας δεν είναι εκείνη ή η άλλη διαχείριση του νεοφιλελεύθερου καπιταλιστικού μοντέλου. Το θέμα και η πρόκληση της εποχής μας, για να αποφύγουμε τον επερχόμενο κοινωνικό μεσαίωνα, είναι να ανατρέψουμε το νεοφιλελεύθερο μοντέλο και να ανοίξουμε νέους σύγχρονους προοδευτικούς και σοσιαλιστικούς δρόμους.

Αυτός ο στόχος είναι πια, μετά τις νέες εξελίξεις, πιο ρεαλιστικός διότι:
-υπάρχει ιδεολογική υπεροχή και αυτοπεποίθηση στους αριστερούς, όχι μόνο γιατί από καιρό είμαστε εναντίον αυτού του μοντέλου κι είχαμε προβλέψει την κατάρρευση του, αλλά και γιατί οι αγώνες που οργανώναμε και συμμετείχαμε έχουν τα αποτελέσματά τους. Μπορούμε να είμαστε πια πιο πειστικοί στο λαό.
-τα επιχειρήματα στη φάση της ιδεολογικής υπεροχής του νεοφιλελεύθερου καπιταλιστικού μοντέλου (όχι κράτος και μάλιστα παρεμβατικό, ελεύθερη αγορά χωρίς παρεμβάσεις, ελεύθερη διακίνηση του χρηματιστηριακού κεφαλαίου κλπ), έχουν πια απομυθοποιηθεί και καταρρέουν.
-Όλες οι παρεμβάσεις στο εισόδημα και την εργασία (συρρίκνωση δικαιωμάτων, καθήλωση μισθών και συντάξεων, συρρίκνωση κοινωνικών παροχών κλπ), αποδείχτηκε ότι ενώ οδηγούν εκατομμύρια εργαζόμενους στο περιθώριο και κάτω από τα όρια της φτώχιας, δεν μπόρεσαν να σώσουν το νεοφιλελεύθερο μοντέλο.

Προς τούτο οφείλουμε
-Να αναβαθμίσουμε την ουσιαστική, προγραμματική, αποδομητική αντιπολίτευση στις νεοφιλελεύθερες επιλογές της ΝΔ. Είναι πολύ σημαντικό στη συνείδηση του κόσμου να παραμείνουμε η ουσιαστική, η μόνη αντιπολίτευση. Ιδιαίτερα με ένταση θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες οι αγώνες των εργαζομένων για να μην ξεπουληθούν η Ολυμπιακή, τα λιμάνια και ο ΟΣΕ. Καλούμε όλους τους έλληνες πολίτες να συμμετάσχουν ενεργά σ΄ αυτή την προσπάθεια.

-Το «μόνη ουσιαστική αντιπολίτευση» θα το κερδίζουμε στο βαθμό που θα αποδεικνύουμε με επιχειρήματα πειστικά στο λαό το χαρακτήρα των προτάσεων (αν υπάρχουν) της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, ότι κινούνται δηλαδή, στα ίδια περίπου πλαίσια, κι αυτό φάνηκε από τις 10 προτάσεις του ΠΑΣΟΚ στην έκθεση της Θεσ/νίκης.
-Να στραφούμε όλες οι δυνάμεις της κοινωνικής και πολιτικής αριστεράς σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις για θέματα και προτάσεις που όχι μόνο βελτιώνουν αλλά κυρίως ανατρέπουν τις επιπτώσεις από την εφαρμογή του νεοφιλελεύθερου μοντέλου.
-Να στραφούμε σε αγωνιστικές συσπειρώσεις όλων όσων συνειδητοποιούν ότι υποφέρουν και ασφυκτιούν από την εφαρμοζόμενη ανάλγητη πολιτική και τις επιπτώσεις της. Να διαμορφωθούν μέτωπα πάλης κι αντίστασης, ιδιαίτερα στους τομείς της παιδείας, της οικονομίας, του περιβάλλοντος. Είναι απαραίτητη η οργάνωση και η συμμετοχή όλων όσων θίγονται. Το κόμμα μας πρέπει να κάνει ότι είναι δυνατό για να συμβάλλει στην επιτυχία αυτής της προσπάθειας.
-Ιδιαίτερα θα αγωνιστούμε για να επιβληθεί έλεγχος στην ελεύθερη διακίνηση των κερδοσκοπικών κεφαλαίων, για μια δημοσιονομική πολιτική που θα επιδιώκει την αναβάθμιση και κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα της παιδείας, υγείας, κοινωνικής ασφάλισης.
-Θα αγωνιστούμε για τη διαφύλαξη του Δημόσιου χώρου από τις ιδιωτικοποιήσεις που προχωράει η κυβέρνηση . Είναι πια ώριμο να διεκδικήσουμε την επιστροφή υπό δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο στρατηγικών και αναπτυξιακών τομέων της οικονομίας όπως τράπεζες, ενέργεια, μεταφορές, τηλεπικοινωνίες. Γιατί είναι επιχειρήσεις που εκτός από το αναπτυξιακό και κοινωνικό έργο που μπορούν να προσφέρουν, είναι κερδοφόρες ή μπορούν με τον εκσυχρονισμό τους να γίνουν.
-Να διεκδικήσουμε την επιστροφή της καταπατημένης και χαριστικά εκχωρημένης δημόσιας γης.
-Να διεκδικήσουμε τα δάση να φύγουν από τα ιδιωτικά χέρια και να περιέλθουν εκεί που πρέπει να ανήκουν, στο δημόσιο.

Στο ερώτημα «με τι λεφτά θα τις πάρουμε πίσω;» απαντάμε ότι στην Ελλάδα παράγεται πολύς πλούτος. Το θέμα είναι πώς κατανέμεται, μέσα από την αύξηση των μισθών και συντάξεων, ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, τη σύλληψη της φοροδιαφυγής, το χτύπημα της φοροκλοπής στη βάση των προτάσεων που κατά καιρούς το κόμμα μας έχει διατυπώσει. Η δική μας πρόταση είναι η αναδιανομή να γίνει υπέρ του κοινωνικού συνόλου κι όχι υπέρ των λίγων. Έτσι βρίσκονται τα χρήματα.

Ο ΣΥΝ ΣΗΜΕΡΑ
-Απευθύνεται πρώτα και κύρια στους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους χαμηλόμισθους, τους συνταξιούχους, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, τους νέους και νέες, τις γυναίκες, σε όλους αυτούς που υποφέρουν από τις νεοφιλελεύθερες επιλογές.
-Απευθύνεται στους οπαδούς και ψηφοφόρους της Αριστεράς κι όλους όσους αποδεσμεύονται από τα κόμματα εξουσίας
-Απευθύνεται σ’ όσους έχουν αυξημένη οικολογική ευαισθησία
-Απευθύνεται σε όλες ανεξαιρέτως τις αριστερές δυνάμεις της χώρας μας και τις καλούμε

Συσπειρωμένοι να αγωνιστούμε μέσα στα κινήματα, τους συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς αγώνες, για την αποτροπή των καταστροφικών νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Ταυτόχρονα επιδιώκουμε να διεκδικούμε την εφαρμογή της εναλλακτικής προγραμματικής μας πρότασης που ανοίγει το δρόμο για ένα διαφορετικό τοπίο. Η επιδίωξή μας θα είναι η αλλαγή καθημερινά των κοινωνικών και πολιτικών συσχετισμών. Αυτή η πορεία συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας που θα διεκδικίσει και κυβερνητικές λύσεις της Αριστεράς με πυρήνα τις δυνάμεις της Ριζοσπαστικής Αριστεράς.»

****

Στη διαδικασία της ψηφοφορίας, η Ανανεωτική Πτέρυγα δήλωσε τα εξής:

«Η Ανανεωτική Πτέρυγα του ΣΥΝ υπέβαλε στην ΚΠΕ ένα ολοκληρωμένο κείμενο-συμβολή στο διάλογο για την αποσαφήνιση της στρατηγικής του κόμματος το επόμενο διάστημα. Το κείμενο αυτό υποστηρίχτηκε και στη διαδικασία της συζήτησης στην ΚΠΕ. Δεν ψηφίσαμε το τελικό σχέδιο απόφασης επειδή δεν απαντά στις πραγματικές ανάγκες που θέλουν οι επιταχυνόμενες πολιτικές εξελίξεις.»


28/9/2008 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ετικέτες

απεργία  ΠΑΣΟΚ Οικονομικά (1) "αριστερό ρεύμα" (1) "Ελευθεροτυπία" (3) 1 χρόνος (1) 105 (1) 18ο Συνέδριο (9) 19ο Συνέδριο ΚΚΕ (1) 1ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ (3) 2010 (1) 21η Απριλίου (1) 28 Οκτωβρίου 1940 (2) 2ος χρόνος (1) 5 (1) 5 χρόνια (1) 6ο Συνέδριο ΣΥΝ (2) 8 Μάρτη (1) 902 (1) Α (1) Α. Αλαβάνος (6) Α. Βάιντα (2) Α. Κρίλοβ (1) Α.Αλαβάνος (9) Α.Σαμαράς (2) Α.Χατζησοφιά (1) Αγρότες (2) αγωνίστριες (1) Άδωνις (1) ακροδεξιά (2) Ακρόπολη (1) Αλ Σαλέχ (1) Αλ. Δημητρίου (1) αλαζονεία (2) Αλέκος Λύτρας (2) Αν.Γ... (4) Αν.Γερμανία (1) αναδημοσίευση (46) ανανεωτική Πτέρυγα (2) Ανατολική Αττική (1) Ανδρομάχη (2) ανθρώπινα δικαιώματα (2) ανθρωπιστικές επιστήμες (1) άνθρωπος (2) Άννα Αχμάτοβα (2) Αντ. Κυρίνας (1) ΑΝΤΑΡΣΥΑ (1) ΑΝΤΙ (1) Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ (1) Αντρέας Λεντάκης (1) Ανύπαρκτος σοσιαλισμός (8) Ανωνυμία (1) απεργία (4) απεργία ΠΑΣΟΚ Οικονομικά (1) απόστολος (1) Απόψεις (22) Άρης Αλεξάνδρου (3) Άρης Βελουχιώτης (4) Αριστερά (10) Αριστερή ενότητα (2) Αρχαιολογία (7) ΑΣΚΙ (1) Αστακός Αιτωλ. (1) Αστυάνακτας (20) αστυνομία (7) Αυγή (15) αυταρχισμός (2) Αυτοδιοικητικές εκλογές 2010 (14) Β.Κορέα (1) Βαν Γκογκ (1) Βασανιστές (1) Βιβλία (2) Βιβλίο Κουφοντίνα (1) Βίντεο (16) ΒΟΗΘΕΙΑ (1) Βουλή (1) Γ. Αναδρανανιστάκης (1) Γ. Καϊλατζής (1) Γ. Παπανδρέου (2) Γ. Σεφέρης (1) Γ.Βιζυηνός (1) Γ.Κοντός (2) Γ.Μπλάνας (1) Γ.Παπουτσής (1) Γ.Ρίτσος (4) Γ.Χουρμουζιάδης (1) Γ.Ψυχοπαίδης (1) ΓΑΖΑ (1) Γελοιογραφίες (24) Γερμανία (1) Γερουλάνος (1) Γεωργία (1) Γκ. Απολλιναίρ (1) Γνώμες (2) Γυναίκα (1) Δ. Γόντικας (1) Δ.Βίτσας (4) Δ.Στρατούλης (1) Δ.Χαρμς (1) ΔΕΑ (1) ΔΕΘ (4) Δεκεμβριανά (1) Δεκεμβριανά 08 (3) Δελαστίκ (1) Δελτίο τύπου (13) Δελτίο τύπου ΣΥΝ (27) Δερβενιώτης Σπ. (1) Δερμεντζόγλου (1) ΔΗΑΡΙ (1) Δηημοκρατικός συγκεντρωτισμός (1) Δημ.Παπαχρίστου (1) Δημ.Χριστόπουλος (1) ΔΗΜΑΡ (3) Δημοκρατία (1) δημοσιογράφοι (3) Δημόσιοι Υπάλληλοι (5) Δημοτικές εκλογές (1) Διαδίκτυο (2) Διαδύκτιο (1) Διακοπές (1) Διάλογος (4) Διάλογος για το Ιδρυτικό συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ (2) διαπραγματευση (1) Διαρκές Συνέδριο ΣΥΝ (6) Διάσπαση ΚΚΕ (3) διαφωνούντες (1) Διεθνή (12) Δίκτυο (1) Διόδια (4) ΔΝΤ (4) Δογματισμός (1) Δούρου (1) Δραγασάκης (1) Δρόμος της Αριστεράς (1) ΔΣΕ (5) Δυτ.Αττική (1) Δυτ.Μακεδονία (1) Ε.βενιζέλος (2) Εθνικές εκλογές 09 (20) Έθνος (1) εικαστικά (10) Εικόνες (1) εκδ.Αγρα (1) εκδηλώσεις (2) Έκκλησία (1) Εκλογές 2012 (2) Εκλογές 2015 (2) εκπαίδευση (5) εκπαιδευτικοί (1) Έκτακτο Συνέδριο (6) Ελ. Βενιζέλος (1) Ελ.Σωτηρίου (1) Ελαιώνας (1) Έλλη Παππά (1) ΕΜΣΤ (1) Εμφύλιος (2) ενικός (1) Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση (1) Εξάρχεια (8) Επέτειος Πολυτεχνείου (1) Εργαζόμενοι (22) ΕΡΤ (2) ΕΣΗΕΑ (1) ΕΣΣΔ (1) εσωκομματικά (28) έτος Ρίτσου (3) Ευρωεκλογές 09 (17) Ευρωεκλογές 2009 (6) Ευρωεκλογές 2019 (1) Ευρωπαϊκή Ένωση (21) Ζάκυνθος (1) Ζαχαριαδισμός (5) Η Αποσιώπιση της αλήθειας (5) Η διάσκεψη της Γιάλτας (1) η ζωή στους Βράχους (1) Η νέα κυβέρνηση (6) Θ.Καρτερός (1) Θέατρο (1) Θεσσαλονίκη (4) Θεωρία (1) θεωρία των δύο άκρων (3) Θρησκεία (1) ιδεοληψία (1) Ιδεολογικά (9) Ιδιωτικοί Υπάλληλοι (1) Ισραήλ (7) Ιστορία (4) Ιστορία της Αριστεράς (22) Κ. Αρβανίτης (1) Κ. Καρυωτάκης (2) Κ. Κούνεβα (4) Κ. Παπαγεωργίου (1) Κ. Σχοινά (2) Κ.Βαξεβάνης (1) Κ.Καραγιώργης (1) Κ.Καρυωτάκης (1) Κ.Παλαμάς (1) Κανέλλη (3) Καρατζαφέρης (1) Κασιδιάρης (1) καταλήψεις (1) Κατερίνα Γκουλιώνη (2) Κατσαρός Μιχάλης (1) ΚΑΤΥΝ (2) ΚΕΑ (1) Κέρκυρα (1) Κίνα (1) Κινήματα (14) Κινηματογράφος (1) ΚΚΕ (65) Κοινωνία της πληροφορίας (1) ΚΟΜΕΠ (1) κουκουλοφόροι (1) Κούλογλου Στ. (3) κουλτουροφιλισταίοι (2) Κουράκης (1) Κουτί της Πανδώρας (1) Κουτσούμπας (1) Κυβέρνηση (3) Κυβέρνηση Ατιστεράς (1) Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (2) Κύπρος (2) Κωτούλας (1) ΛΑΟΣ (5) Λάρισα (1) Λόπεζ (1) Λουδοβίκος των Ανωγείων (1) Μ. Γλέζος (4) Μ. Μπρεχτ (1) Μ. Χατζηδάκης (1) Μ.Θεοδωράκης (1) Μ.Κανελλοπούλου (1) Μάρξ (1) Μάχη Φλώρινας (1) Μετανάστες (11) Μετεκλογικά (3) Μήνες (3) Μιχ. Γκανάς (1) ΜΜΕ (7) Μνημόνιο (2) Μομφή (1) Μοράλες (1) Μούνκ (1) Μουσεία (1) Μουσική (2) Μπέικον Φρ. (1) Μπελογιάννης (2) Μυρτιώτισσα (1) Ν. Βούτσης (1) Ν. Ζαχαριάδης (1) Ν. Κακλαμάνης (1) Ν. Μπάϊκας (1) Ν. Μπουχάριν (1) Ν. Πλουμπίδης (2) Ν. Σαραντάκος (1) Ν. Τεμπονέρας (2) Ν. Χουντής (2) Ν.Μαραντζίδης (1) ν.Οσεττία (1) Ν.Στουπής (1) Ναζισμός (1) Ναύπλιο (2) ΝΔ (4) ΝΕ Ζακύνθου (1) Νέα Δημοκρατία (26) νέο νομοσχέδιο (1) Νεολαία (2) Νεολαία ΣΥΝ (1) Νεοφιλελευθερισμός (1) Νίκος Γραικός (1) Νιτσιάκος (1) Νομοθεσία (1) ο κ. Κόυνερ (3) Ο Φλωρίνης Πιπεργιάς (1) Ο.Λάσκος (1) Οδ. Ελύτης (3) Οικολογικά (15) Οικολόγοι (2) Οικονομικά (9) Οικονομική κρίση (2) Οκτώβριος (1) ΟΛΜΕ (2) Ολυμπιακοί Αγώνες (1) Ολυμπιακός (1) Ομάδα Ρόζα (1) Ομιλίες (2) Ονόρε Ντωμιέ (1) οργανωτικά (1) ΟΣΕ (1) Π. Τζαβέλλας (1) Π.Κόκκαλης (1) Πάγκαλος (1) Παιδεία (5) Παλαιστίνη (8) Πανελλαδικό σώμα ΣΥΡΙΖΑ Ιούλιος 2009 (1) Παπαγιαννάκης Μιχάλης (1) Παπαρήγα (1) Παπουτσάκης Χρ. (1) ΠΑΣΟΚ (46) Πεκίνο (1) πέλαγος (1) Περιοδικά (1) περιοδικό Θέσεις (1) Περιφερειακές συσκέψεις (1) Πλάκα (1) Ποίηση (25) πόλεις (8) Πολιτικά-Επίκαιρα (91) Πολιτισμικές σελίδες (31) Πολιτισμός (13) Πόρος (1) Πρέβεζα (1) Προβοκάτσιες (1) Πρόγραμμα (3) Προγραμματικές δηλώσεις (2) προπαγάνδα (4) Προσεχώς (1) προσυνεδριακός διάλογος (2) Προτάσεις (4) Πρωτοβουλία για τα δικαιώματα των Κρατουμένων (1) Πρωτομαγιά (1) Πυρκαγιές 09 (3) Ρατσισμός (7) Ριζοσπάστης (8) Ρωμιοσύνη (1) Ρωσία (2) Σαλάτα εποχής (1) Σαμαράς (1) Σάτυρα (10) Σοβιετικές αφίσσες (4) Σόιμπλε (1) Σπ.Δερμεντζόγλου (1) Στάθης (14) Σταλινισμός (32) Στερεά Ελλάδα (1) Στρατούλης (1) Σύλλογος διορισμένων με ΑΣΕΠ (1) Συμβασιούχοι (7) συμπεράσματα (1) Συμφωνία των Πρεσπών (1) ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ (74) συνέντευξη (5) Συνεργσίες (1) Σύνοδος ΚΠΕ ΣΥΝ (2) Σύντροφοι και συνεργάτες (1) ΣΥΡΙΖΑ (129) Σύριζα Βύρωνα (3) ΣΥΡΙΖΑ.Προτάσεις (10) ΣΥΡΙΖΑ/ Ε.Κ.Μ (12) Σχέδιο B (1) Σώτη Τριανταφύλλου (2) Τ. Λειβαδίτης (1) Το Βήμα (1) Τοπ. Αυτοδιοίκηση (4) Τραμπουκισμοί (13) Τράπεζες (1) Τρίπολη (1) Τρόικα (1) τρομοκρατία (1) Τρότσκι (1) Τσάβες (1) Τσακαλώτος Ε. (2) Τσίπρας (37) Υγεία (1) Υπ.Πολιτισμού (10) Υπ.Τουριστικής Ανάπτυξης (1) Φαράκος Γρ. (1) Φασισμός (4) Φασίστες (7) Φεμινιστικά (3) Φίλοι (1) Φοιτητικές εκλογές 2009 (1) Φονταμενταλισμός (1) Φόρουμ Πρέβεζας (3) Φυλακές (2) Χ.Μιρό (1) Χίος (1) Χριστούγεννα 2009 (1) χρόνια πολλά (4) Χρυσή Αυγή (4) Χρυσοχοίδης (2) Bloggers (7) blogme.gr (1) Burnikov (1) Charlie Hebdo (1) David Brody (1) Free Gaza (1) K.Petrov-Votkin (1) Left.gr (3) Max Ernst (1) Modrian (1) N.Μπελογιάννης (1) Pascal Schmid (1) Plan B (1) Protagon gr (2) Reednotebook (1) troll (1) Tvxs (3) www.keli.gr (1)